Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:09, 15 cze 2019

Do góry
Mari napisał(a)
Piękne rosliny, boskie róże...
Trawnik to i u mnie zółty, aż skrzyczy jak się po nim idzie tylko chwasty na nim zielone!!
Piękności jeszcze raz!!
Dziękuję Jeszcze nie wszystkie róże u mnie kwitną. Czekamy na następne, chyba, że słoneczko i brak wody je ukatrupi.

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:02, 15 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Elu Dorotka ma ziemię piaszczystą więc ile by wody nie wlała tyle przeleci i już nie ma, w tej sytuacji podlewaniem ciagłym ratuje rosliny na rabatach i te cudne róże, a trawnik odbije po deszczach i znów sie zazieleni, to od suszy tak wygląda niestety.
Ale gdybym miała do wyboru podlewać rabaty czy trawnik też bym wybrała rabaty
Dobrze napisane. Jak są takie suche miesiące, to wtedy zarzekam się że zmniejszę te moje rabatki. Wiosną dostaję małpiego rozumu i jeszcze dokupuję roślin. Oprócz ogródka kwiatowego mam jeszcze warzywnik na którym mi zależy i bardzo dużo kwiatów doniczkowych. Mam swoje surfinie, które muszę podlewać 2 x dziennie, a jest ich ze 100 sztuk.

Moje ogrodzenie tak teraz wygląda

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 15:54, 15 cze 2019

Do góry
Wiktorio, miło Cię gościć Dwa lata temu, w 2017 roku, gdy się wprowadziliśmy, grzyby rosły na działce

Zajączki..

zrobiłam z nich pyszną smażonkę

Niestety prawdopodobnie susza w zeszłym roku spowodowała, ze grzybobrania nie miałam..w tym roku pogoda też nie rokuje dobrze..
Koty mam dwa i bardzo je kocham są podobne do siebie, ale charakterki, jak to chłopak i dziewczyna,całkiem różne
Sezon 2017 u Hanusi 15:53, 15 cze 2019

Do góry
E tam starość, i za 20 lat stare nie będziecie tylko... za wcześnie urodzone.

Miłego weekendu, czekam na deszcz. Ptaki mdleją po ogrodach i parkach . nalała,m pojemniki i po ogrodzie porozstawiałam, jeżeli nie wyschną to może doleje ciut wody dla tych śpiewaków wiosennych.

O mdlejących roślinach nie mówię, żal patrzeć.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:51, 15 cze 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Ale bosko!!!!
W cieniu - zacieniona 15:49, 15 cze 2019

Do góry
...kwiatów jeszcze mało...tylko zielono...
W moim małym ogródeczku - Dorota 15:48, 15 cze 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Ta duza róża o blado -różowych kwiatach
A z trawnikiem to Ci wspolczuje i rozumie bo u mnie też piaszczysty teren i w cieniu daje rade ale w wiekszym sloncu to szybko wypala, nawoze ale podlewac nie bede, trzeba oszczedzac wode i podlewam tylko roslinki, ktore potrzebuja najwiecej wody by nie padły. Zycze umiarkowanego deszczu Pozdrawiam
To New Dawn. Rośnie szybko, ma bardzo długie pędy, kwitnie mi nawet ponad altaną, ale jak przekwita to na trawniku trzydniowe płatki robią okropny bałagan. Miałam ją przesadzić, ale tak zeszło, a teraz jest za duża żeby zmieniać jej miejscówkę. W sumie to przyzwyczaiłam się do niej. Kwitnie obficie i powtarza kwitnienie.

Dobrze, że są ogrodnicy, którzy rozumieją problem z utrzymaniem ładnego trawnika. Ja na prawdę bardzo bym chciała ładny, zielony trawnik. Mąż nawet wyrywam z niego ręcznie chwasty, żeby był czysty, bo opryski osłabiają trawę.

New Dawn

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:27, 15 cze 2019

Do góry
Miss Saori i Frisbee Petticoat niesamowite!

U mnie przy tych upalach hortensje bardzo cierpią. Niektore młode sadzonki pozasuszały całkiem liście, na 2 starszych bukietowych też tak mam.
Zakwitła mi po raz pierwszy młodziutka ogrodówka od koleżanki

Hortensja dębolistna wygląda spektakularnie, aczkolwiek powykładała się. Kwiatostany mająco najmniej 50cm! Pachnie delikatnie

Za to Polestar w tym roku słabo, może niedożywiona? Zawsze mam problem z nawożeniem donic, boję się, że przedobrzę.

A to zwykłaogrodówa, różowa

W moim małym ogródeczku - Dorota 15:21, 15 cze 2019

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Uwielbiam Twoje rabaty, od wczesnej wiosny aż do zimy tyle się na nich dzieje

Widzę że zaprosiłaś wodę do ogrodu, mini oczko wygląda zjawiskowo, zwłaszcza oświetlone wieczorową porą.

U mnie też susza trawnik cierpi najbardziej ...
Bardzo mi miło czytać takie słowa od Ogrodnika jednego z najładniejszych ogrodów.
Zrobiłam kałużę, ale bardzo szybko zzieleniała mi woda. Nawet przyszło mi do głowy, żeby wybrać wodę i zrobić suchą kałużę. Szkoda mi ptaków, które bardzo chętnie kąpią się w kałuży i piją z niej wodę. Nawet żabka zamieszkała w wysokich trawach i ma w kałuży prywatny basen.
Z dwojga złego lepiej poświęcić trawnik, on po deszczu szybko się zregeneruje.

W moim małym ogródeczku - Dorota 15:08, 15 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorotka witam. Podziwiam to jak to masz wszystko upchane i to ładnie wygląda. Tak nie potrafie zawsze się boję, że będę musiała przesadzać.
Piękne róże i kwiaty wepchane pomiędzy róże.

Wiem, że ci leży na sercu ten trawnik. Powiedz mi w czym jest problem, że jest taki a nie inny. Te żółte plamy, czy to jakość ziemi, czy pies, czy nie nawozisz, nie kosisz. Przecież Dorotka naprawdę ładny trawnik nie jest wcale dużym wyzwaniem.
Moim zdaniem powinnaś go zasilić nawozem podlać, wiem że masz problemy z wodą i kiepską ziemię.
Spróbuj może się uda.

Pozdrawiam

Elu to jest to samo miejsce tylko z innej perspektywy robione zdjęcie.
18 maj

14 czerwiec
Zimą krety pod śniegiem zrobiły tu ponad 30 dużych kretowisk. Dosiałam trawę i ładnie się zazieleniło. Poza tym tędy szły wykopy kanalizacyjne i tam szybciej usycha trawa.
Trawnik regularnie koszę, wiosną nawożę. Nie wertykuluję, bo na moim piachu wertykulator wyrywa wszystką trawę. U mnie zielony trawnik to bardzo duże wyzwanie. Wody tylko tyle co w studni czyli 1 i 1/2 betona. W sumie można wybrać jednorazowo ze studni jakieś 50 cm z betona i zapowietrza się pompa. Skutkuje to gniewem ema i rozbieraniem pompy, albo wchodzeniem do studni. Woda dość szybko wraca do studni, ale muszę się pilnować. Sąsiadka chciała zrobić studnię głębinową, zeby podlewać plantacje truskawek. Nikt nie chce się podjąć kopania u nas takiej studni. Mieszkamy na górce, a poniżej 4 m jest tak zwana kamionka i iły. Tak więc widzisz na podlewanie trawnika nie wystarczy mi wody. W tle widać zielone uprawy sąsiadów. Oni przywożą wodę ogromnymi pojemnikami na przyczepie traktorowej i mają też linie kroplujące.

U mnie nasadzenia są bardzo gęsto zrobione. Nie dziabię, nie pielę tylko wycinam przekwitłe rośliny. Ogranicza to parowanie i nagrzewanie ziemi. Oczywiście wiele roślin nie jest w stanie przedrzeć się przez ten busz. Czasem muszę coś wykopać bo chcę wsadzić np. różę która byle jak rosła w dużej donicy. Musiałam wykopać ładną, dużą funkię na którą brak chętnego.

Pamiętajcie o ogrodach 15:06, 15 cze 2019

Do góry
u mnie upał i wiatr, rośliny walczą my staramy sie pomóc, ale dziś auta umyłem może będzie padać?

Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:02, 15 cze 2019

Do góry
Witajcie . Mam prawdziwa plage grzybow kapeluszowych , ale juz wedruje do watku o grzybach. Ale mam tez w trawniku cos takiego jak na zdjeciach ponizej. Czy ktos wie co to jest? Google przeszukane, ale nie natrafilam nigdzie na taki obiekt jak na zdjeciu. W tych "kieliszkach", "lejkach" sa czarne jakby nasionka, lub jajka?

Dodam ze pomimo wertykulacji na wiosne trawnik ma duzo filcu. Wydrapac recznie nie jestem w stanie, bo powierzchnia jest za duza. Wiec pozostaje czekac do jesieni.

W moim małym ogródeczku - Dorota 14:36, 15 cze 2019

Do góry
violaskom napisał(a)
Dorotko piękne i kolorowe są Twoje rabaty. Róże cudnie kwitną, zjawiskowo wyglądają na rabatach, tym bardziej, że kwitną razem z liliowcami i liliami. U mnie na lilie jeszcze przyjdzie poczekać. Szkoda, bo u Ciebie razem z różami wyglądają super! Te wysokie róże pnące masz na jakiś specjalnych wysokich podporach?
Lubię jak jest kolorowo na rabacie i lubię jak cały sezon jest kolorowo. Niektóre róże mam już 4 lata i pozwalam im swobodnie rosnąć. Te niecięte wcześniej zakwitają. Liliowce na razie kwitną mi tylko te drobnokwiatowe, mam też inne odmiany trochę późniejsze.
Część róż tak jak elfie ( biała) Charles Austin (łososiowa) mają dość sztywne pędy i nie wymagają podpór. Veilchenblau rośnie przy betonowym słupie, do którego jest podwiązywana.. Reszta ma wyspawane drabinki i inne podpórki.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 14:15, 15 cze 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
To jak u mnie będzie to się podzielę.Na razie odkryłam bo ją sadziłam z 4 kłączy jest jedna malutka u mnie a u Córki ani jedna nie wzeszła po posadzeniu kłączy.
Przywiozę i dla Ani.

Choroby i szkodniki wiązów, wiąz - Ulmus 14:06, 15 cze 2019

Do góry
Witam

Mój wiąz cierpiał na bawełnice wiązowo zbożową (jak co roku) i został opryskany jakieś 2 tygodnie temu MOSPILANEM, niedawno był też przycinany, po tygodniu zaczęły mu żółknąć liście i opadać, jak na zdjęciu - co to może być? Jak działać? Czy może to być skutkiem zbyt dużej dawki oprysku? Rośnie na ziemi gliniastej rozrobionej z lżejszą glebą + stanowisko słoneczne, podlewany 1 raz w tygodniu.
Z drugiej strony jestem trochę przerażony, bo czytałem, że przy chorobie holenderskiej żółkną liście, a ta niestety zabija wiązy i raczej nie ma możliwości wyleczenia

Ogród Małej Mi 2017 13:59, 15 cze 2019

Do góry
Doniczki standardowo znów w tym roku ze stipą..
Gierczusia...jesteś..... tęskno mi do ciebie..
Ogród Małej Mi 2017 13:58, 15 cze 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Nie wiedziałam, co zacytować, tak mi się wszystko podoba co pokazujesz Róże przepiękne, widoki cudne.
A ta naparstnica z "motywem kwiatka na wycieraczce" jest niesamowita

Kwiatek na wycieraczce, bo tam jest jakby wejście dla owadów

Zawsze miałam okazałe naparstnice a w tym roku strajkują.. wycieraczek ubyło.. fajne porównanie..
Za to innych kwiatów jest moc wiec bzyczki maja gdzie szaleć..

A woda w ogrodzie powoduje, ze maja i gdzie się napić. Os akurat nie lubię.. ale okupują poidełko..

Ogród Małej Mi 2017 13:57, 15 cze 2019

Do góry
I jeszcze ze dwa takie ujęcia .. i do pracy wracam, bo dziś pracująca sobota i niestety nie w ogrodzie..

Ogród Małej Mi 2017 13:56, 15 cze 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Ewo, dobrze, że zwróciłaś moją uwagę na tę wycieraczkę. Przegapiłabym taki rarytas, ślepota ze mnie już. Dziękuję.

Aniu, wszystko rośnie bez naszego udziału redniego, my tylko wizję mamy na początku siania lub sadzenia. A poitem efekty same się robią.

W tym roku z efektami nie jest tak źle.. magnolie szlag trafił, piwonie przekwitły zanim zdążyłam zrobić foto.. róże w oczach przekwitają..szkoda, bo są w tym roku wyjątkowo okazałe. Na nie bym nie narzekała w tym roku..są po prostu cudne.. wiec biegam regularnie z aparatem.. by utrwalić tak szybko mijające piękno.

Ogród Małej Mi 2017 13:53, 15 cze 2019

Do góry
agata19762 napisał(a)
Ania piwonia od Pszczółki fajna taka inna
Róże masz cudowne.

Miałam naparstnice od Ciebie i nie mam.
Kupiłam nasiona posiałam i nic nie widzę
Teraz Sylwia mi przywiozła sadzonki.
Czy jest możliwe, źe coś mi je zżera ???

Tak czasami bywa z naparstnicami, orlikami..rosną jak sobie chcą i gdzie chcą..
Tez w tym roku prawie nie mam ,a te co są to są byle jakie. I pomyśleć ze rozdawałam na prawo i lewo i pieliłam...chyba się obraziły. Opuchlaki potrafią zjeść naparstnice..

A to jak chwast... nie do wyrzucenia z ogrodu.. wiesiołki i tojeść kropkowana. Wyrzucam a i tak są

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies