Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 15:21, 15 cze 2019

Gardener27 napisał(a)

Uwielbiam Twoje rabaty, od wczesnej wiosny aż do zimy tyle się na nich dzieje

Widzę że zaprosiłaś wodę do ogrodu, mini oczko wygląda zjawiskowo, zwłaszcza oświetlone wieczorową porą.

U mnie też susza trawnik cierpi najbardziej ...
Bardzo mi miło czytać takie słowa od Ogrodnika jednego z najładniejszych ogrodów.
Zrobiłam kałużę, ale bardzo szybko zzieleniała mi woda. Nawet przyszło mi do głowy, żeby wybrać wodę i zrobić suchą kałużę. Szkoda mi ptaków, które bardzo chętnie kąpią się w kałuży i piją z niej wodę. Nawet żabka zamieszkała w wysokich trawach i ma w kałuży prywatny basen.
Z dwojga złego lepiej poświęcić trawnik, on po deszczu szybko się zregeneruje.

Dorota123 15:48, 15 cze 2019

danuta_szwajcer napisał(a)

Ta duza róża o blado -różowych kwiatach
A z trawnikiem to Ci wspolczuje i rozumie bo u mnie też piaszczysty teren i w cieniu daje rade ale w wiekszym sloncu to szybko wypala, nawoze ale podlewac nie bede, trzeba oszczedzac wode i podlewam tylko roslinki, ktore potrzebuja najwiecej wody by nie padły. Zycze umiarkowanego deszczu Pozdrawiam
To New Dawn. Rośnie szybko, ma bardzo długie pędy, kwitnie mi nawet ponad altaną, ale jak przekwita to na trawniku trzydniowe płatki robią okropny bałagan. Miałam ją przesadzić, ale tak zeszło, a teraz jest za duża żeby zmieniać jej miejscówkę. W sumie to przyzwyczaiłam się do niej. Kwitnie obficie i powtarza kwitnienie.

Dobrze, że są ogrodnicy, którzy rozumieją problem z utrzymaniem ładnego trawnika. Ja na prawdę bardzo bym chciała ładny, zielony trawnik. Mąż nawet wyrywam z niego ręcznie chwasty, żeby był czysty, bo opryski osłabiają trawę.

New Dawn

Dorota123 16:02, 15 cze 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Elu Dorotka ma ziemię piaszczystą więc ile by wody nie wlała tyle przeleci i już nie ma, w tej sytuacji podlewaniem ciagłym ratuje rosliny na rabatach i te cudne róże, a trawnik odbije po deszczach i znów sie zazieleni, to od suszy tak wygląda niestety.
Ale gdybym miała do wyboru podlewać rabaty czy trawnik też bym wybrała rabaty
Dobrze napisane. Jak są takie suche miesiące, to wtedy zarzekam się że zmniejszę te moje rabatki. Wiosną dostaję małpiego rozumu i jeszcze dokupuję roślin. Oprócz ogródka kwiatowego mam jeszcze warzywnik na którym mi zależy i bardzo dużo kwiatów doniczkowych. Mam swoje surfinie, które muszę podlewać 2 x dziennie, a jest ich ze 100 sztuk.

Moje ogrodzenie tak teraz wygląda

Dorota123 16:09, 15 cze 2019

Mari napisał(a)
Piękne rosliny, boskie róże...
Trawnik to i u mnie zółty, aż skrzyczy jak się po nim idzie tylko chwasty na nim zielone!!
Piękności jeszcze raz!!
Dziękuję Jeszcze nie wszystkie róże u mnie kwitną. Czekamy na następne, chyba, że słoneczko i brak wody je ukatrupi.

yolka 16:45, 15 cze 2019

O jejciu ale róże to masz pokazowe cudo, donice z dominującym niebieskim to moje kolory
Mari 19:42, 15 cze 2019

Ile w sumie masz roz i czy wszystkie je ukrywasz zima tzn kopczykujesz?
Dorota123 20:39, 15 cze 2019

yolka napisał(a)
O jejciu ale róże to masz pokazowe cudo, donice z dominującym niebieskim to moje kolory
Miło mi, że Ci się spodobały moje donicowe kompozycje, uważam, że takie kolorowe wprowadzają haos, ale cały mój ogródek to jedno wielkie zawirowanie.

Dorota123 20:44, 15 cze 2019

Mari napisał(a)
Ile w sumie masz roz i czy wszystkie je ukrywasz zima tzn kopczykujesz?
Róż mam ponad 80 sztuk, ale nie wszystkie są udane. Zimą prawie wszystkie róże mają okrycie z kompostu i stroiszu.

Waclaw 20:53, 15 cze 2019

Dorota123 napisał(a)

ależ podobają mi się te doniczkowe kompozycje
Dorota123 21:07, 15 cze 2019

Waclaw napisał(a)

ależ podobają mi się te doniczkowe kompozycje
Uważam, że kolory są bardzo energetyczne. Fajnie, że i Tobie one wpadły w oko.