Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Pomóżcie wyczarować mi ogród 18:21, 21 sty 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Właśnie na zimozielone zwracam uwagę i na drzewa (te duże), żeby były, a resztę się zwykle zmienia co roku (tak myślę, bo nie mam doświadczenia). Aha no i trawy muszę mieć - w dużej ilości, bo nawet zimą ładnie wyglądają

Violu, a propo traw, dziś przeczytałam u Małej Mi, jak szybko rosną trawy. Jestem w szoku, ale pozytywnie, bo to oznacza, ze na efekt nie trzeba długo czekać. Zobacz fotki na tej stronie, gdzieś na śroku.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=3169

Co do planowania ogrodu, ja też robię rabatami i guzik mnie obchodzi, czy wszystko do siebie będzie pasować. Bardziej zależy mi na nastroju, jaki chcę uzyskać patrząc na rabatę. Nie wszystkie muszą być katalogowo zaplanowane. Lubię bardziej rabaty tematyczne: bylinową, różaną, rododendronową, albo kolorami: np. rabatę różową.
U mnie łatwiej, bo rabaty są na około domu. I jak patrzę na różową, to różanej z czerwonymi różami nie mam w zasięgu wzroku.
Całościowo pewnie projektant potrafi, ale dla amatorów - to co napisałaś, to święta prawda
Rododendronowy ogród II. 18:10, 21 sty 2015

Do góry
Bogdziu, wracam do tego, co napisałaś o książkach i doświadczeniu. Nikt nie daje gwarancji, ze autor książki pisze na podstawie własnych doświadczeń. Często pisze na podstawie zapożyczeń. Na podstawie innych opracowań, czasami popełniając te same błędy. Nie trzeba mieć certyfikatu na napisanie książki. Nawet tytuł naukowy nie gwarantuje, ze to, co pisze autor książki, oparte jest na wiedzy praktycznej.
Stawiam więc na doświadczenie własne.
Pozdrawiam i zdrówka życzę
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:01, 21 sty 2015

Do góry
Kilka dni temu byłam w L i nie było żadnego ciemiernika. Intensywnie myślę o mojej siostrze, może wycygani coś od sąsiadki
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:46, 21 sty 2015

Do góry
A te buksy wysyłkowo też można? Jak tak, to proszę o namiary na priv
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:44, 21 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Już jestem ciekawa jakie ja posadzę

Ale piękne, ja też chcę Na różową rabatę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:34, 21 sty 2015

Do góry
Dziś u nas dosypało, pięknie było rano, a jak wracałam z pracy - mokry śnieg topniał. Nie było już co uwieczniać na fotkach.

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:21, 21 sty 2015

Do góry
Aniu, świetne porównanie rabaty z trawami. Nie sądziłąm, ze te piękności mają tylko 3 lata
Ja sie zakochałam
Wszystkiego najlepszego dla ciebie i wszystkich babć, co to czytają
Lawendowy zawrót głowy 16:49, 21 sty 2015

Do góry
Ja szukałam , co oznacza rh i też nie znalazłam
Jolu, pozdrawiam.
W Gąszczu u Tess 16:11, 21 sty 2015

Do góry
Widzę na pniu powojnik. Fajnie to wygląda. Podwiązywałaś go jakoś? Przy każdym drzewie można go sadzić ?
Ogródek Iwony 20:01, 20 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Agatko, nie ty jedna. Jak nie kiepski, to ciężki. Można było to zauważyć.
Ale jutro wstanie nowy dzień.

Wiadomo zawsze jest ten następny dzień tylko wiesz ja jak mam taki jeden kiepski dzień to mi się zapala czerwona lampka ach za dużo by pisać...
Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:17, 20 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Śliczne zdjęcia. Pozdrawiam
Ogródek Iwony 19:07, 20 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa, chaos to ja miałam do zeszłego roku. Nic z tego nie wyszło.
Mam krótką pamięć, dlatego wszystko zapisuję sobie

Ja też zapisuję tylko później zapominam, gdzie zapisałam
Ogródek Iwony 18:25, 20 sty 2015

Do góry
Ewa, chaos to ja miałam do zeszłego roku. Nic z tego nie wyszło.
Mam krótką pamięć, dlatego wszystko zapisuję sobie
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:06, 20 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Joasiu, ale masz chyba kilka koleżanek w pracy i jeszcze jakiś kierownik, czy co ... tylko wymyśl okazję.
Bo w styczniu jakoś ciężko.
W lutym są walentynki, ale wtedy byś od kolegów mogła dostać,
w marcu - dzień kobiet ...
Zawsze możesz powiedzieć, ze wszystkim dawali kwiatki, ale dziewczyny nie chciały i dały tobie

O Iwonka ma dobry pomysł, walentynki, pozniej dzien kobiet, w kwietniu mam urodziny, w maju dzien matki, czerwiec zakonczenie roku w szkole-dzieciom trzeba powiedziec zeby pani doniczke kupily, w lipcu gorzej..... Te dziewczy co wnuczki maja to jeszcze dzien babci jutro chyba i tak juz pol roku zalatwione
Ogródek Iwony 17:47, 20 sty 2015

Do góry
Jeszcze raz lista roślin
jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie -
najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk (od Małej Mi, resztę dokupić )
3. Miskant Meleparlus lub inny (7 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam
średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki kupić
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Rozplenica - 3 sztuki - kupić
najniższe piętro
12. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupić
13. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - mam
14. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
15. Orlik - kilka sztuk (poprosić Małą Mi )
16. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk (na pewno tam ?)
17. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg (Poprosić Małą Mi o kuklika )
Prostokątna rabata:
18. Buk czerwony - jaki ? są odmiany?
19. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
20. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - kupić
21. Bergenia (7 sztuk ) - mam
22. Imperata Red Baron - od Any do prostokątnej rabatki i nie wiem, czy powtórzyć tu jeżówki, czy cos innego, czy sama trawka na żwirku?

Co sądzicie o tej liście?
Może być jeszcze pysznogłóka i Tojeć, ale nie mam ich.

Ogródek Iwony 17:42, 20 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Iwonko a masz jakieś zdjęcie tej rabaty? Aby plan znależć musiałam robić cofaj, cofaj i zasnęłam
Dla mnie za dużo bylin na tej rabacie, bedzie łyso zimą. Więc nie wiem czy Ty ją w ogóle widzisz zimą , przechodzisz obok niej poza sezonem?
O ile byliny wyglądaja nawet zima fajnie to kanny, dalie wykopiesz i będzie łyso. Przy lekkich zimach trytomy z podwiązanymi liśćmi nawet fajnie wyglądają. Ja bym jednak dosadziła traw aby zimą nie było łyso. Wydaje mi sie, że buk w tym miejscu jest ok, ale pokaż jakąś fotkę . Do jeźowek i begenii obowiązkow jakąś trawę np. Stipe aby zakryć brzydkie oedy zimą. Stipa lubi wymarzać ale za to sie rozsiewa, więc co roku można odnawiać.

Na takiej ognistej rabacie fajnie by wyglądałyby carex buchanani i rozplenice. - mialyby podobny pokroj a kolory odmienne. Nie obawiaj sie traw w bylinach, bedzie pieknie

Marzenko, tutaj masz zdjęcie tej rabaty:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/76/769898/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/76/769901/original.JPG
Chodniczek będzie poprawiany na prostokątny. Wiosną, jeszcze przed robieniem rabaty.
A od tej strony jest lista roślinek na rabatę i plan nasadzeń
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=353
Przy buku na pewno chciałam bergenię i trawki, zaproponowałam Ice Dance, ale może dołożyć jeszcze berberys kulki (Admiration albo Bagatelle? ) i Carex Bronze?
I jaki Buk posadzić? Niedaleko jest balkon (prawie go widać na drugiej fotce - dolną linię)
A tu zmieniłam plan nasadzeń, bo chyba Kanna jest wyższa od Trytomy ?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=355
Z traw będzie Miskant, Frosted Curls, Ice Dance.
Masz rację, by dodać jeszcze rozplenicę. Pomyślę, gdzie ją wsadzić.
Ogród na Opak 12:14, 20 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A jałowca wytniesz?
Łatwiej jest rabatkę wyczyścić i zacząć od nowa.
A przez to, ze szkoda mi było wyrzucać roślinki, to będę miała ognistą rabatkę.

Mnie też szkoda niszczyć roślinki dlatego kombinuję gdzie je wcisnąć, a uzbierało się ich trochę.
Na skarpie są obecnie: (nie zwracajcie uwagi na pobojowisko i chwasty, ponieważ było to po kładzeniu kostki i przed rewolucją)

1 perukowiec(royal purple)

2szt czegoś takiego

2 żarnowce bo drugie dwa myszu zżarły

krzewuszka o białozielonych liściach a po jej bokach 2 rh
W kamiennym kręgu od początku 10:31, 20 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Nie, nie, chodzi mi Aniu o to, że jak masz zdjęcie, to jak to przenosisz na kwadraciki, czyli przyszłe krzyżyki. Haftowałam krzyżykami i kreseczkami, więc wiem, ze najpierw masz schemat z krateczek. Mi chodzi o przeniesienie zdjęcia na wzór tzw. pikselowy.
Kiedyś, jak byłam młoda, no 20 lat temu, robiłam swetry obrazkowe na drutach. Na papierze milimetrowym rysowałam obrazek i potem po kratkach upraszczałam wzór. potem wrabiałam na drutach, a drobne szczegóły wyszywałam.
Ale tu jest za dużo kolorów na taki sposób.

Obraz pięknie wygląda oprawiony. Jeszcze raz gratuluję.

Iwonko, zakupiłam specjalny program ( taki, w którym przerabiana była Bitwa pod Grunwaldem), który przekształca pikselki ze zdjęcia na krzyżyki......to bardzo prosta czynność....dobierasz rozmiar obrazu, ilość kolorów nici i otrzymujesz gotowy do wydruku wzór z legendą kolorów....potem tylko igła i do przodu
Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:37, 20 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ogarniesz szybciej, hi, hi.
Ja tu weszłam w maju. Wszędzie czytałam tylko Rh, rh, rh. Co ja się nagooglowalam, słowniki otwierałam, szukałam w skrótach w necie, a wstyd mi się było zapytać, co ten skrót znaczy potem doszłam, ze to Rododendrony, ha, ha
Nie martw się słownikiem Ogrodowiskowym.
Podobały mi się pewne róże w szkółce, zapytałam się pani, co to za róże? Pani odpowiedziała: rabatowe
Odeszłam, bo jak kupować NN, jak nie znam ich warunków, aby przetrwały? Czy kapryśne, czy nie?

A kto się polapie w tych naszych : limlajtkach, dobrze że czasami dodamy horti to można się wyedukować, te wszystkie gracki i ML, buksy i takie tam
Pomóżcie wyczarować mi ogród 00:14, 20 sty 2015

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Tak Wiola, żeby planować całość. Nie szczegółowo, ale koncepcję całości - gdzie jakie elementy ogrodu, gdzie duże drzewo, gdzie ścieżki, gdzie trawka, kształt rabat. Może wybrać miejsce na różankę itd.

Wiadomo, że na froncie nie ruszysz z sadzeniem, ale projekt może już być zrobiony. Potem się go skoryguje najwyżej - wiele spraw wychodzi po drodze.

Ścieżki Viola planowała chwilkę temu. To już następny etap. Musisz się cofnąć.
Wszystko gra.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies