Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostrzewa"

Kolorowe rabaty 01:24, 20 kwi 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Martuś, nawet u mnie śpią a z traw idzie tylko kostrzewa i tak 3 kolorowa, chyba jakaś turzyca, ale to z moich rozsad

Ja wiem,Pszczółka się zaoferowała,że zaraz wyśle mi zebrinusa ,ja tak cicho pomyślałam,że chyba nie będzie widać jak ciąć ,ale przemilczałam )))))
Co się odwlecze to chyba nie uciecze
Kolorowe rabaty 14:00, 19 kwi 2012

Do góry
Martuś, nawet u mnie śpią a z traw idzie tylko kostrzewa i tak 3 kolorowa, chyba jakaś turzyca, ale to z moich rozsad
Rabaty, kompozycje z traw 20:21, 16 kwi 2012

Do góry
A ja mam pytanie czy jakas trawa poradzi sobie na płycie szamba, gdzie jest ziemi na głebokość pół sztychówki i w dodatku w pólcieniu?zastanawiałam sie np. nad kostrzewa siną?
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 10:56, 06 kwi 2012

Do góry
Asc, Andziulko, Jotka, Marzenko, a więc wszystkie będziemy cieszyć się jesienią szumem traw. Ich kłosy powiewające na wietrze to naprawdę bajkowy widok, a ogród nabiera dzięki temu niesamowitej dynamiki..Podobno trawy są w ogóle nie kłopotliwe. Wystarczy wiosną ściąć, troszkę sypnąć azofoski i to cała praca. Chyba z tego względu stają się coraz modniejsze w naszym zabieganym świecie.

Gabrielo są tutaj rozmaite gtunki traw. Miskanty, proso, rozplenice, kostrzewa, ostnica, hakonechloa, molinia, śmiałek darniowy, miłka i wiele, wiele innych. Wybór na rynku jest ogromny.

Danusza, czy chcesz przez to powiedzieć, że miałaś jakieś kłopoty podczas transakcji? Ja chwalę sobie zakupy przez internet. Szczególnie ze szkólek, bo z alle.. to bywa akurat różnie.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:44, 25 mar 2012

Do góry
Wczoraj przed piwoniami a za bukszpanami posadziłam kostrzewę siną.
Piwonie już czerwone główki wystawiają z ziemi.
Miała być ostnica cieniutka ale ale podoba mi się kostrzewa. Moze w przyszłości wymienię.

A przed róże okrywowe (puste pole przed magnolią - bo ich na tle kory jeszcze nie widać) dosadziłam bergenie. Właściwie ta rabta jest skończona, muszę tylko żurawek dosadzić bo mi zniknęły.
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 20:22, 20 mar 2012

Do góry
Tak jest Ewo - trzeba przyciąć na krótko. Kostrzewa mairea bardzo szybko rozpoczyna wegetację, w kwietniu jest już całkiem spora.
My z racji posiadania dużej (no dobra bardzo dużej) ilości traw, korzystamy z ognia. W miejscach gdzie nie uszkodzą się inne rośliny, wypalamy kępy. Sekatory i nożyce pozostają narzędziami nr 1.
Część traw, np wszystkie seslerie, drżączki i trzęślice skubiemy rękami - jest szybciej.
My ostro walczymy w szkółce i ogrodzie.
Postaram się coś sfotografować i wstawić, bo prace przy ostatnim ogrodzie ostro ruszyły. Wczoraj kolega sprzętem zmech. wykopał wgłębnik, dzisiaj posiałem część trawnika. Kamień na wgłębnik zmagazynowany - jakieś 10 t. Będzie co robić
No i zakwitły irysy żyłkowane.
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 10:30, 20 mar 2012

Do góry
tomgroch napisał(a)

jedne z ładniejszych kostrzew - kostrzewa Mairea

Tomek, a czy tę kostrzewę się przycina (po zimie jest koloru słomkowego)? Właśnie się zastanawiałam.To jest ta kupiona u Was. Piękna.
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 19:00, 15 mar 2012

Do góry

kącik z białą ławką - jak dobrze pójdzie to uda nam się tam wypić 1-2 kawy w tym roku

jedne z ładniejszych kostrzew - kostrzewa Mairea

lubimy duże i trwałe byliny - na tej rabacie rządzi sadziec

a jak dereń zakwitnie to jesienią będzie dużo takich owoców
Przedogródek Agniechy973 11:08, 12 mar 2012

Do góry
Znalazłam to co wcześniej podawałaś. Miałam problem ze znalezieniem, ale ten watek długi.

magnolia napisał(a)

Co do obliczeń- mi wyszło mniej niektórych gatunków.
Berberys, tawuła- co 70 cm, ok
Cis- co ok. 80 cm, ok
Pachysandra- wystarczy co 35 cm- 250 szt. ( a jak poczekasz na efekt, to i co 40 cm- 188 szt)
Bluszcz- wystarczy co 60 cm - 60 szt ( minus kilka sztuk , a zamian hosta- no 8 szt). Nie kupuj bluszcza, na pewno ktoś Ci podaruje sadzonki ( nawet ja)
kostrzewa owcza- co 35cm, wtedy ładnie widać jej pokrój okrągły- 100 szt
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:06, 08 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Waska co do miskantów to ja mam swoje ulubione Gracillimus, Morning Light, Veriegatus i Zebrinus.

A poduszeczki to chyba kostrzewa "niedźwiedzie futro" - Festuca scoparia.

dziękuje
ale wiesz ten pomysł z tawulami chyba bardziej mi się podoba
Muszę to przemyśleć. A teraz idę zobaczyć miskanty chyba chce takie " delikatne"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:04, 08 mar 2012

Do góry
Waska co do miskantów to ja mam swoje ulubione Gracillimus, Morning Light, Veriegatus i Zebrinus.

A poduszeczki to chyba kostrzewa "niedźwiedzie futro" - Festuca scoparia.
Miało być inaczej 15:41, 21 lut 2012

Do góry
przygodę z trawami zaczęłam w ubiegłym roku, gdzieś widziałam ogród trawowy
mam wspomniany Red Baron, Miskant Africa, Miskant cukrowy, Miskant Zebrinus, kostrzewa sina, i chyba wietlica? taka fajna kępa sie robi z niej, a i trawa pampasowa różowa; a teraz kupuję wysokie i w innych tonacjach
Przedogródek Agniechy973 10:59, 21 lut 2012

Do góry
Spróbuję wieczorem jeszcze zakomponować choć z grubsza tą ławkę i otoczenie, bo czuję, że wkrótce nie będzie czasu na dalsze planowania. Nie wiedziałam, ze to tyle czasu zajmuje.
Wiem, jeszcze o jedno chciałam zapytać. Spodobała mi się na zdjęciach kostrzewa niedźwiedzie futro. Wiesz coś o niej? Mam na myśli ukryte wady lub super zalety.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 22:10, 08 lut 2012

Do góry
Dzięki Sebek
Myślicie, że turzyca złota i kostrzewa sina to byłby dobry wybór? Nie za dużo tych traw?
Nie byłoby zbyt monotonnie? A może dodać trochę kolorów?

Ja też zaczynam:) 23:29, 02 lut 2012

Do góry
U mnie pada pierwszy śnieg tej zimy... Bałwanek z awatarka to z zeszłego roku

A ja nadal "siedzę" w przedogródku, ciężko mi idzie to projektowanie, oj ciężko.... Wymyśliłam coś takiego..

1. złotokap- już rośnie
2. świerk Frohburg- też rośnie
3. żurawka Citronelle
4. cis kulki na pniu
5. bukszpan kulki
6. żurawka o bordowych liściach
7. żywotnik Aurea Nana
8. rozchodnik okazały
9. kostrzewa sina
10.jałowiec Arnold , wiem,lepszy byłby cis Fasyigiata - chcę zasłonić skrzynkę elektryczną która jest za ogrodzeniem, żółte wypełnienie trzmielina Emerald'n'Gold lub powtórzenie żurawki Citronelle
11. RH
12. runianka
13.bukszpan żywopłocik osłaniający właz do piwnicy
14.hortensja Anabelle

Małe wizualizacje pasa przy ogrodzeniu

I jak mi to wyszło..? Może zostać czy mam zmieniać
Zostało mi jeszcze trochę pustego miejsca na prawo od furtki( 1 fotka), zaraz za kulkami, nie wiem czym je wypełnić. Również zastanawiam się nad wypełnieniem kulek obok hortensji, wcześniej myślałam o ostrokrzewie, ale nie wiem czy nie będzie za dużo żółtego.
Przedogródek Agniechy973 11:27, 31 sty 2012

Do góry
Nie znam osobiście tej odmiany, ale tawuły są super, bezproblemowe, więc myślę że nie będzie z nią problemów
Co do obliczeń- mi wyszło mniej niektórych gatunków.
Berberys, tawuła- co 70 cm, ok
Cis- co ok. 80 cm, ok
Pachysandra- wystarczy co 35 cm- 250 szt. ( a jak poczekasz na efekt, to i co 40 cm- 188 szt)
Bluszcz- wystarczy co 60 cm - 60 szt ( minus kilka sztuk , a zamian hosta- no 8 szt). Nie kupuj bluszcza, na pewno ktoś Ci podaruje sadzonki ( nawet ja)
kostrzewa owcza- co 35cm, wtedy ładnie widać jej pokrój okrągły- 100 szt
Przedogródek Agniechy973 11:11, 30 sty 2012

Do góry
Czyli robimy cięcie budżetowe, ok w końcu kryzys mamy.

Na pewno zostają bluszcz, hosty, runianka i kostrzewa. To te trzy pasy pod domem.
Następny żwir, a dalej 3 pasy roślin i teraz trzeba się zdecydować na 3 gatunki.
1. Irga Coral Beauty / Berberys Green Carpet (minus - listki opadające na jesień w żwir)
2. Berberys Atropurpurea Nana
3. Tawuła
4. Zimozielone cis Rependens lub choina Jedelloh
Teraz pomóż mi zadecydować, czy warto brać irgi. Tak jak pisałam - mam obawy.
Lepszy cis czy choina. A może w ogóle dać spokój z zimozielonymi. Tutaj w zimie odgarniamy śnieg
Przedogródek Agniechy973 20:39, 29 sty 2012

Do góry
Myslę...... że masz "przechlapane"! hahahahha 380sztuk pachysandry daje kwotę 1520pln (licząc, że kupisz po 4 zl za sztukę), kostrzewa pewnie też coś około 4zl - 480 Ojjjjj wychodzą Ci takie same kwoty za rabaty jak u mnie
Ale fakt, runianka rozłazi sie jak może i Sylwia ma rację po pierwszym roku będziesz miała jej drugie tyle.
Przedogródek Agniechy973 19:16, 29 sty 2012

Do góry
Przerysowałam projekt Magnolii na kartkę w kratkę i obliczyłam mniej więcej ile roślin potrzebuję. Liczby oczywiście wyszły szalone
Nie będę na razie przepisywać - są dość widoczne pod rysunkiem.

Bluszcz spróbuję wyhodować sama.

Pachysandra podobno b. dobrze się rozrasta (Syla pisała, że po 1 sezonie ma drugie tyle), więc kupię może połowę tej ilości?

Kostrzewa owcza - jak pachysandra.

Zostaje zakup irgi, berberysu (nie mogę się zdecydować, który) i cisa. Choć przyznam, że przyszła mi myśl, żeby cis zastąpić choiną Jedelloh.

Trochę mi szkoda, że nie będzie żółtej tawuły - ładnie by się to komponowało.

Przebiegłam się na dwór, bo męczyło mnie to szambo i na ile się dało pomierzyłam. Wychodzi na to, że ta rzeka sucha jednak prawie je zakryje. Myślę, że jeśli ten rożek się odsłoni, to po prostu trochę przesunę ten pas. Nie trzeba będzie robić następnego.

Co myślicie?

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:16, 27 sty 2012

Do góry
trochę nie jasno piszę, bo w kolejnych postach daję Ci różne propozycje. Jeśli wywalamy Danicę, wtedy tawuły 'rzucamy' w coś zadarniającego, a kocimiętkę między tuje Aurea i może lekko przed nie. Można tez nieregularnie, kępami, albo regularnie, tak żeby kocimiętka otoczyła tuje Aurea. Jeśli ta druga wersja, wtedy niech bedzie równa granica kocimiętki od zadarnienia.
Sesleria urośnie Ci wszędzie, kostrzewa owcza rzeczywiście na suche. wrzośce- raczej sucho,
Choć myślę też że dla płytko korzeniacych możesz na głębokości szpadla wymieszać ziemię z pisakiem, albo taką skałą= zoolitem, lub z keramzytem, żeby nie miały korzeni w wodzie.
Trzmielina Em Gaiety dla mnie najlepsza z pstrych, ale tez nie za bardzo. do tego masz tam barwę żółtą- nie będzie Ci przeszkadzało Ci zestawienie z zielono-białym? Dla mnie niezbyt dobre.
Hakonechloa zielona- też raczej do cienia i półcienia. Możesz jeszcze dopytać M.Surowińskiego, może da radę jak nie za sucho.
Wczesniej pisałaś o Carex morrowi variegata- teoterycznie do półcienia, ale znajoma szkółkarka mói że jak nie ma za sucho, daje sobie dobrze radę w słońcu. No i jest jeszcze Carex The Beatles.
Wiesz , być może nawet i Pachysandra by dała rade u Ciebie jak masz wilgoć, ale tego bez wytestowania nikt nie stwierdzi na 100%. Możesz próbować, poświęcając na to, np. sezon.
Co do ostatniej kwestii, czy możesz dodać coś z przodu jak zadarnienie jednorodne. Możesz, tylko żeby nie było za wysokie. Niższe od tawuł powinno być żeby z daleka widać było, a najlepiej nie wyższe niż zadarnienie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies