Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

agniecha973 19:16, 29 sty 2012

Przerysowałam projekt Magnolii na kartkę w kratkę i obliczyłam mniej więcej ile roślin potrzebuję. Liczby oczywiście wyszły szalone
Nie będę na razie przepisywać - są dość widoczne pod rysunkiem.

Bluszcz spróbuję wyhodować sama.

Pachysandra podobno b. dobrze się rozrasta (Syla pisała, że po 1 sezonie ma drugie tyle), więc kupię może połowę tej ilości?

Kostrzewa owcza - jak pachysandra.

Zostaje zakup irgi, berberysu (nie mogę się zdecydować, który) i cisa. Choć przyznam, że przyszła mi myśl, żeby cis zastąpić choiną Jedelloh.

Trochę mi szkoda, że nie będzie żółtej tawuły - ładnie by się to komponowało.

Przebiegłam się na dwór, bo męczyło mnie to szambo i na ile się dało pomierzyłam. Wychodzi na to, że ta rzeka sucha jednak prawie je zakryje. Myślę, że jeśli ten rożek się odsłoni, to po prostu trochę przesunę ten pas. Nie trzeba będzie robić następnego.

Co myślicie?

agniecha973 19:37, 29 sty 2012

Cały czas zastanawiam się nad irgą. Oglądam różne zdjęcia i powiem, że nie jestem przekonana na 100%. Jeśli pokazują założenia z rozrośniętymi krzaczkami, to jest OK, ale jak widzę takie średnie krzaczki, to się waham. Jeśli ktoś ma jakieś zdj. i wprawia u siebie irgę Coral Beauty, proszę o wsparcie
Myślałam też nad odrzuconą na skarpie trzmieliną Emerald Gaiety, ale przy suchej rzece wyraźny zielony kolor będzie lepiej kontrastował, więc znowu odpada.
kaisog1 20:39, 29 sty 2012

Myslę...... że masz "przechlapane"! hahahahha 380sztuk pachysandry daje kwotę 1520pln (licząc, że kupisz po 4 zl za sztukę), kostrzewa pewnie też coś około 4zl - 480 Ojjjjj wychodzą Ci takie same kwoty za rabaty jak u mnie
Ale fakt, runianka rozłazi sie jak może i Sylwia ma rację po pierwszym roku będziesz miała jej drugie tyle.
Sebek 20:44, 29 sty 2012

Raaany - takich ilości roślin nawet ustawa nie przewiduje

Oby Ci się udało wszystko zrealizować zminimalizowanymi kosztami
agniecha973 20:55, 29 sty 2012

No właśnie. Kiedyś Danusia pisała, że można sadzić co 2 lub 3 roślinę i resztę doprodukować samodzielnie. Oprócz cisów reszta jest łatwa w ukorzenianiu. Więc trzeba chyba tak zrobić.
A może ja źle obliczyłam? Nadzieja matką głupich
magnolia 10:37, 30 sty 2012

zdarza mi się zasnąć w wannie. Wczoraj też. I wczoraj właśnie obudziłam się z przekonaniem że trochę się zafiksowałyśmy Aga. Dlaczego tej rabaty z sucha rzeką nie można trochę zwęzić. Dlatego że jest już wysypany żwir? I tak go będzie trzeba zebrać. Co za problem pole po nim które nie weszło w rabaty zasiać trawą?
No to Ci wrzucę nowy skanik do przemyślenia-trochę niedbały, ale chyba sie zorientujesz
A co do twoich wyborów- bardzo mi szkoda tawuł- one w swoim innym kształcie, jako gromada kulek bardzo by się przydały. Bardzo, bardzo...

agniecha973 10:48, 30 sty 2012

Magnolio, ale celem zwężenia jest ograniczenie ilości roślin, żeby było taniej rozumiem. Ok. Na szambie zostawiamy tą samą szerokość, żeby zasłonić, a prawą stronę zwężamy.
Mi też szkoda tawuł. Nie mogę się zdecydować na te rośliny. Z jednej strony rozsądek mówi, żeby było coś zimozielonego, ale to jest trochę nudny element, bo cały rok taki sam. Tawuły są śliczne - kolorowe i kuliste, do tego kwiatki (chociaż róż z żółtym trochę razi, ale tawuły tak mają). Nie wiem Magnolio na co się zdecydować.
magnolia 11:02, 30 sty 2012

Tak, żeby było mniej sztuk roslin.
Co do tawuł- no nie sa zimozielone, ale berberysy też. Za to wcześnie się budzą, maja super kształt. I nie muszą być żółtolistne, mogą być zielone- tawuła brzozolistna ( białe kwiaty), tawuła japońska Albiflora ( białe kwiaty), t. japonska 'Crispa', t. japonska 'dart's Red', t. japońska 'Little Princess. jest jeszcze t. japońska 'Candelight'- wiosna zółtozielona, potem zielona kiedy kwitnie. I t. Japońska 'Genpei' ale ma wielokolorowe kwiaty, dla mnie okropne.
Pomyśl jeszcze o tawułach- bardzo by były ładne w pasie, jako inna forma.
agniecha973 11:11, 30 sty 2012

Czyli robimy cięcie budżetowe, ok w końcu kryzys mamy.

Na pewno zostają bluszcz, hosty, runianka i kostrzewa. To te trzy pasy pod domem.
Następny żwir, a dalej 3 pasy roślin i teraz trzeba się zdecydować na 3 gatunki.
1. Irga Coral Beauty / Berberys Green Carpet (minus - listki opadające na jesień w żwir)
2. Berberys Atropurpurea Nana
3. Tawuła
4. Zimozielone cis Rependens lub choina Jedelloh
Teraz pomóż mi zadecydować, czy warto brać irgi. Tak jak pisałam - mam obawy.
Lepszy cis czy choina. A może w ogóle dać spokój z zimozielonymi. Tutaj w zimie odgarniamy śnieg
EwaG 11:13, 30 sty 2012

Magnolio właśnie chciałam napisać, że s powodzeniem mogą być zielone tawuły dodałabym jeszcze do wykazu t. japońską 'Froebelli' (ta ma kształt okrągłych poduch, kwiecie różowe). A ja popieram najbardziej tawułę brzozolistną. Ma ładny zielony kolor, poza tym rozrasta się przez odrosty ( dobra do zadarniania).
I choina raczej w ostateczności, jak dla mnie zbyt skupiona w sobie.