Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Tu narazie jest ściernisko... 13:07, 23 lut 2019

Do góry
No właśnie widziałam, że niektórzy juz cięli, a to luty dopiero. Wiem, że stipa jest wrażliwa na mróz, często też czytałam o tym, że przez pośpiech stipy, miskanty, rozplenice można uśmiercić na amen.

A Ty Basia wysiewałaś je sobie sama?
Ogród w remoncie 10:00, 23 lut 2019

Do góry
anna_t napisał(a)
A na różance o lawendach nie myślałaś? Fiolet pasuje do pomarańczy baaaardzo

Myślałam i pewnie wszystko wyjdzie przy obsadzaniu, co prawda miałam na różance sadzidź seslerię jesienną i w związku z tym lawenda mi tam nie pasowała z nią ale... , ponieważ spora ilość seslerii wyląduje na cypelku z kalinami więc zrezygnuję chyba z niej na różance a wtedy robi mi się tam miejsce na lawendę. Tylko co do niej i do róż? Klasykiem - stipa? .
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 01:06, 23 lut 2019

Do góry
Było dobrze, ale się skończyło

Co do półki, to ja na Twoim miejscu zostawiłabym pełno tej lawendy i do niej dała stipy, ale ja to ja, nie znam się, no i często robię po swojemu Dla mnie połączenie brzozy, lawenda, stipa byłoby boskie Do tego co wiem brzozy, to pijaki a lawenda podobno lubi bardziej sucho, choć zupełnie szczerze mówiąc, to u mnie tego nie widać, rośnie mi jak głoopia pod rynną

Co do okularowej, to tak jak pisałam, kształt mi jakoś tam nie pasował od początku, jak dla mnie wystarczy ją przy drewutni po prostu zaokrąglić, chodniczek położyć i koniec z trawnikiem tam Mniej koszenia Choiny podobają mi się wsadzone tak jak proponuje Asia-makadamia
Ogród Basi 20:59, 22 lut 2019

Do góry
Irenko, na Twoim wątku rozmawiałyśmy o stipie. U mnie było tak jak na zdjęciach. Na wrzosowisku stipa całkowicie przykryła wrzosy. Nie było to miejsce dla niej odpowiednie. Chociaż chyba jej pasowało bo rozsiała się niemiłosiernie. Już jej nie ma.
Może ktoś podpowie czy na wrzosowisku to w ogóle jakieś trawy pasują?

Tu ma być ogród :) 21:06, 21 lut 2019

Do góry
lindsay80 napisał(a)
W zeszłym roku miałam na furtce lawendę, w tym jest stipa.

Witam,
To ogrodzenie jest prawdziwą inspiracją ! Płot oglądam i podziwiam na forum już długi czas, a na wiosnę wymieniam u siebie)
Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej
Gdzie był wykonany/zamówiony ?
Jaka jest wysokość całego przęsła, poszczególnego panela, oraz odstęp miedzy panelami?
czy kolorystyka to antracyt / grafit, a może z palety kolorów RAL ?
Będę wdzięczna za każdą informację!
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:04, 18 lut 2019

Do góry
Milka napisał(a)
A ja..cięłam, cięłam,i dalej będę ciąć trawy, mimo pomocy eMa

carex Elata
ostatnio guru mówiła, że carex później się tnie, ale chyba nie moje..

stipa, pocięciu

i Elata w cieniolubnym miejscu, gigant

To dałaś mi do myślenia. Kiedyś czytałam, że carex-ów się nie tnie. Mam bronzillę, która mocno się rozłożyła i chętnie bym ją ciachnęła bo zaczyna wyglądać jak miotła. W/g Twojej wiedzy to wszystkie carex-y można ciąć czy tylko niektóre np.Twój Elata?
Wszystkiego po trochu 12:49, 18 lut 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Ja już tnę wszystkie trawy, w tym stipę.

Mnie jeszcze stipa została do cięcia i małe kępki hakonki, z traw oczywiście
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:08, 17 lut 2019

Do góry
A ja..cięłam, cięłam,i dalej będę ciąć trawy, mimo pomocy eMa

carex Elata
ostatnio guru mówiła, że carex później się tnie, ale chyba nie moje..

stipa, pocięciu

i Elata w cieniolubnym miejscu, gigant
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:18, 17 lut 2019

Do góry
Stipa do golenia

to miejsce już wyczyszczone

Paprotka po zimie cudo

Podwórkowa rehabilitacja 11:38, 17 lut 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Wszystkie siewki pokażesz...dużo tego masz pod opieką
O tej porze roku wszystkie prace w ogrodzie cieszą
Ja jutro startuję Z pracami

Stan na dziś. Wysiewy styczniowe.
Stipa

Kobea

Pelargonia biała

Bób(jak skiełkują wszystkie 5 nasion wyniosę do szklarni).

Ziemia popruszona cynamonem aby nie pleśniała.
Dwa ogrody 05:41, 17 lut 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Nowa 12 - chyba nie wyraziłam się jasno Cięcie stipy żyletką polega na tym, że robisz jej fryzurkę: ścinasz suche końcówki, tak, jakbyś obcinała włosy na pazia ewentualne suche źdźbła wyskubujesz delikatnie za środka. Zielone zostaje Tak przycięta stipa nie denerwuje mnie swoją kanciastą czupryną, a z takiej i tak wyskubywałam później suchelce ze środka. Ten sposób podpowiedziała mi Jankosia i to mi pasuje. Pewnie, jak ktoś ma dużo roślin, to nie bawi się w ceregiele tylko chwyci za czuprynę, ciach i po krzyku

Hmm, dalej nie wiem jak tniesz tą żyletką, na pazia czyli półokrągło?

Na bodziszki pewno do marca poczekamy
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:37, 16 lut 2019

Do góry
beata_m napisał(a)

faktycznie masz rację ... tańczy
Kasia to moje poletko-skarpka ma może 4,00 x 1,00 m. Na razie stipa w dużej ilości się tam wysiała więc mam nadzieję, że dopisze w przyszłym roku. Wrzuciłam dosłownie pięć kępek jeżówki (powinna być mocno różowa) co byś polecała dosadzić jeszcze?!
Szałwie, rozchodnik czy jarzmianki?! Wydaje mi się, że coś jeszcze mogłoby tam pójść ale nie wiem co żeby dalej było lekko i zwiewnie?!
jak ma byc zwoewnie to szalwia, choc lubie rozchodnikii w stipie, a jarzmiabka to bardziej do polcienia.
Dwa ogrody 21:15, 16 lut 2019

Do góry
Nowa 12 - chyba nie wyraziłam się jasno Cięcie stipy żyletką polega na tym, że robisz jej fryzurkę: ścinasz suche końcówki, tak, jakbyś obcinała włosy na pazia ewentualne suche źdźbła wyskubujesz delikatnie za środka. Zielone zostaje Tak przycięta stipa nie denerwuje mnie swoją kanciastą czupryną, a z takiej i tak wyskubywałam później suchelce ze środka. Ten sposób podpowiedziała mi Jankosia i to mi pasuje. Pewnie, jak ktoś ma dużo roślin, to nie bawi się w ceregiele tylko chwyci za czuprynę, ciach i po krzyku
Dwa ogrody 19:27, 16 lut 2019

Do góry
Hanuś, dzięki, oby tylko już nie było mrozu, bo mizeroty zmarzną. Przez cały czas biegał za mną kos, polował na świeże robaczki, nic się nie bał, słyszałam tylko za sobą delikatny szelest
budleja w żywych, zielonych listkach, a i tak będę musiała ją przyciąć

stipa

trawka od Jankosi w kotle, miałam ją zadołować, ale się zeszło

przetrwaływały świetnie w skrzyni, w gruncie również, Rench, mam nadzieję na białe i różowe kwiatki w tym roku
Podwórkowa rehabilitacja 19:52, 14 lut 2019

Do góry
ryska napisał(a)
ryska ku pamięci
Dziś wysiałam:
- pelargonie łososiowe,
- bób (5 nasion),
- heliotrop peruwiański,
- papryczkę ostrą (tę do nadziewania),
- bakłażany (różne odmiany),
- seler naciowy.

Stipa, pelargonia biała i kobea( wysiane 28 stycznia) rosną z powodzeniem

Ciekawa jestem zwłaszcza pelargonii
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:43, 14 lut 2019

Do góry
Makusia napisał(a)

Nad wrzosami na półce też myślałam- przynajmniej nie są takie ogromniaste jak lawenda i zimozielone.
Zobaczę, jak to będzie grało w zestawie cisty na dwóch bokach trójkąta, trzy brzozy, ML i cisy w kulkach. Ewentualnie stipa. Wtedy będą decydować.

Moja magnolia to niestety krzew. Nie jest drzewkiem, nie ma pnia. Podsadzenie hortkami sprawi, że będzie wystawał czubek
Z tym rajem, to nawet trafiłaś- to taka moja niepisana zasada- nie mam co zrobić, ale wyrzucić nie chcę. Przesadzam- jak się uda, to ma drugie życie, jak nie- robiłam, co mogłam
Może zostaw ją jeszcze w donicy póki ci koncepcja się nie ustali na 100%. Albo domek jej znajdź inny.

No ta kwaśna to hmmm... pomilczę. Prawda jest taka, że hortensjowa za to robi świetną robotę.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:12, 14 lut 2019

Do góry
inka74 napisał(a)

Jak połączysz 3 krzaki, które kwitną w tym samym czasie przez 5 minut to cię z czasem wszystkie 3 będą wnerwiać a że magnolia nie lubi przesadzania szybko trafi do raju. Ale może jakby ją podsadzić czymś co kwitnie w lato - hortki??? - to by fajnie wyglądała na tym cypelku koło tarasu.

Nad wrzosami na półce też myślałam- przynajmniej nie są takie ogromniaste jak lawenda i zimozielone.
Zobaczę, jak to będzie grało w zestawie cisty na dwóch bokach trójkąta, trzy brzozy, ML i cisy w kulkach. Ewentualnie stipa. Wtedy będą decydować.

Moja magnolia to niestety krzew. Nie jest drzewkiem, nie ma pnia. Podsadzenie hortkami sprawi, że będzie wystawał czubek
Z tym rajem, to nawet trafiłaś- to taka moja niepisana zasada- nie mam co zrobić, ale wyrzucić nie chcę. Przesadzam- jak się uda, to ma drugie życie, jak nie- robiłam, co mogłam
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:12, 14 lut 2019

Do góry
No to i ja się dorzucę. Dla mnie brzozy i róże stanowczo na nie. To zupełnie inna bajka. Do brzóz trawy jak najbardziej, stipa, śmiałek, rozplenice. Na brzegu jakieś spływające trawy albo jakiś płożący rozchodnik, floksy szydlaste(tu nie do końca jestem przekonana).
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 16:08, 13 lut 2019

Do góry
Dziewczyny;
wracam po śnie borsuczym
Wybaczcie mi jeszcze ten jeden raz- nie odpiszę każdej z Was z osobna- powiem zbiorowo: dziękuję, że nie zapomniałyście o mnie, mimo, że ja zdawałam się zapomnieć o całym świecie!

Żeby nie było, natura ma egoistyczna nakazuje mi wykorzystać- lub przynajmniej spróbować wykorzystać - wiedzę Waszą i zmysł planowania

W tym sezonie po raz kolejny przymierzam się do zrobienia (tym razem definitywnie) "półki"...
dla przypomnienia stan obecny:

Docelowo zostają cisy wzdłuż granicy z sąsiadem i wzdłuż ulicy oraz trzy brzozy, które są niewielkie i niemal ich nie widać.
Planuję przesadzić magnolię (wiem, że nie powinnam, ale nie mam wyjścia). Wywalę trzcinnika i zostaje multum lawendy do zagospodarowania + stipa.

Uprzejmie proszę o pomysły. Powiem od siebie, że chodzi mi po głowie tło z miskantów ML i pomiędzy nimi i brzozami róże (!) Pastelle.
ogród (nie)Mocy 11:04, 13 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Basiu, czyli idziemy w rośliny lubiące suche i ubogie podłoża. Jedynie ten kawałek dla róż powinien być dobrze przygotowany, żyzny.

Musimy pamiętać, że część rabaty ma więcej cienia, a część najbardziej słoneczna jest zarezerwowana dla róż. Lawenda w cieniu będzie się pokładać. Rozchodnik można ewentualnie wypróbować.
Tawułek też tam nie widzę. Geranium i owszem, ale zależy od odmiany. Tiarella również super w półcieniu.
Hosty polubisz za parę lat Poczekamy do pierwszych przesadzanek
Epimedium i szałwia spokojnie dadzą radę. Może szałwia nie od razu pod brzozą, a troszkę dalej.
Naparstnice dadzą pion. Stipa się bardzo sieje. Ja bym poszła w Calamagrostis varia. Spokojnie daje radę pod brzozami.
Miodunki jak najbardziej na wiosnę. Liriope na ubogiej ziemi raczej nie chcą rosnąć.
Ułudka czasem jest trudna do utrzymania pod kontrolą. Ona się lubi panoszyć.
Marzanka jest świetna, ale też lubi bardziej żyzne gleby. Można ewentualnie wypróbować.
Jedyna paproć, która w tych warunkach przychodzi mi do głowy, to Polystichum setiferum 'Plumosum Densum'. Jest zimozielona. Jest do dostania?

Mamy listę? Zbierzesz to do kupy?

Jasne, że zbiorę Czyli na części rabaty słonecznej zostaną cisy w rogu- trzy Wojtki lub inne kolumnowe, róże, do nich Calamagrostis varia? Tiarella, naparstnice też lubią słońce zdaje się i one dadzą pion tak? czyli jakby brakowało mi tego najniższego poziomu.

Na części półcienistej-tu byłaby też brzoza chyba- epimedium, szałwia, marzanka ( śliczna jest ) lub coś podobnego, jakaś okrywowa kwitnąca? Bodziszki? Nie wiem.

Polystichum setiferum 'Plumosum Densum znalazłam jedną ofertę na All.. ale muszę sprawdzić lokalnie, bo w ofercie na stronie mają mniej zdecydowanie niż w rzeczywistości więc poszukam jeszcze.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies