Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

BKosimkArt 09:20, 14 lut 2019

Magnolia da radę, bo zaciszne to miejsce się wydaje ale czy będzie miała tam też dużo słońca??
Półka już widzę obsadzona trawy w brzozach na tak, ale gdyby to były ML to już nie pastella, ona zdaje się niższa jest to zginie, przynajmniej u mnie jest nie wysoka... ale ja tam dopjero co polubiłam się z różami więc ekspertem nie jestem hehe
inka74 09:56, 14 lut 2019

Długi sen zapodałaś dobrze, że jesteś!

A mi się pomysł podoba z półką. Pastela lubi słońce, rozkłada się i ładnie się może z półki wylewać więc dałabym ją przy brzegu. Jedyne co, to dziewczyny piszą, że śmieci ale za to bardzo długo i obficie kwitnie. Ja jej nie mam więc nie potwierdzę. Pomiędzy brzozami i różami rozplenice, może też jakiś zimozielony akcent, aby w zimę łyso nie było. Trawy jakaś odmiana niezbyt wysoka, aby nie zjadły róż. Z tyłu miskanty - dobry pomysł nawiązujący do rabat obok - ML bardzo ładnie się rozrasta i zrobi tło zanim cisy się rozrosną. Pastela ma tak do ok. 60 cm wysokości. Rozplenica taka jakaś do max 80 cm by się przydała. Lawendę dałabym pod półką - wykroiłabym tam taką 30 cm rabatkę po łuku powiększając rabaty z lewej i prawej bo ci się już tam wszystko wychodzi na trawnik - zmniejszyłaby optycznie półkę.

Jakoś magnolia w tym miejscu co wrzuciłaś mi nie do końca pasuje. A może ją można by było dać na kwaśną rabatę pookularową? Zamiast środkowego latającego rodka. Nie wiem jaki tam jest stan obecny. Nie wiem też czy się zgrają kolorystycznie.
Margerytka40 10:12, 14 lut 2019

No to i ja się dorzucę. Dla mnie brzozy i róże stanowczo na nie. To zupełnie inna bajka. Do brzóz trawy jak najbardziej, stipa, śmiałek, rozplenice. Na brzegu jakieś spływające trawy albo jakiś płożący rozchodnik, floksy szydlaste(tu nie do końca jestem przekonana).
Makusia 11:38, 14 lut 2019

Malina, ja już magnolię mam na stanie, więc nie chcę jej wyrzucać, bo jest całkiem fajna i w zeszłym roku nawet kwitnąć zaczęła.

Magnolia na półce zostać nie może, bo zwyczajnie nie ma tam na nią miejsca, poza tym zrobi się jakiś bigos. Jedyne miejsce, które mogę jej zapewnić, to to po ognisku.

Basiu- słońce tam jest (nawet), choć mając na uwadze tuje sąsiada i moje jodły, to nie jest to ogrom. Czytałam jednak, że magnolie lubią miejsca półcieniste i osłonięte.

Co do półki, to póki co postanawiam kierować się głosem większości, czyli:
Angeliki
Mrokasi
Johanki
Zany
Asi
Basi
Margerytki

i róż na nią nie pchać.

Powiem Wam jednak, że przyjrzałam się dzisiaj tej półce i te lawendy, to jakieś bydlęta są. Nie są to bynajmniej małe zgrabne krzaczki i np. takie kulki buksowe, to zaginą między nimi.
Bo co akcentów zimozielonych (Iwi) to planowałam tam wykroić kulki z cisów, bo na wiosnę dotrą te, które miały dotrzeć na jesień.

W ogóle, to wydaje mi się, że za dużo wszystkiego będzie. Zacznę od ML, cisów i stipy. Co do lawendy decyzję podejmie na bieżąco.

Iwi- na okularowej (kwaśnej) nie ma już ani jednego rodka i póki co długo nie będzie. Zraziłam się bardzo, zmarnowałam dwa sezony. Magnolia też tam nie wlezie, bo (pomijajać pasy z wrzosów, żurawki i kurzych łapek) rośnie tam tulipanowiec i ŚŚ. Kolejne drzewo-krzew to już za dużo szczęścia.

Swoją drogą kwaśną też planuję przerobić w tym sezonie, bo mnie...trafia...piiii piii piiii jak na nią patrzę

Kolorystycznie magnolia na tyłach by się zgrała, bo: 1) kwitnie tylko 5 minut , 2) mam tam z kwitnących tylko lilaka białego i fioletowego, a te kwitną 10 minut

"Lawendę dałabym pod półką - wykroiłabym tam taką 30 cm rabatkę po łuku powiększając rabaty z lewej i prawej bo ci się już tam wszystko wychodzi na trawnik - zmniejszyłaby optycznie półkę."

Myślę nad tym, ale chyba nie jestem jeszcze na to gotowa

Angi, hakone makro wyglądałyby fajnie, ale mam ich stanowczo za mało, a póki co mam noworoczne postanowienie nie kupowania nowych roślin, do czasu kiedy nie będę miała 100% że wiem co chcę i gdzie to zagospodaruję
inka74 12:06, 14 lut 2019

Prawda jest taka, że brzozy świetnie z trawami wyglądają. I z wrzosami. A trawy z rozchodnikami. No ja kocham róże więc tu jestem totalnie nieobiektywna
Takie potwory lawendowe to bym z chęcią przytuliła bo moje jakoś rosną jak chcą. Te co nie chcę - Nico - ogromne a Hidcote, które cudnie kwitnie u innych - mizerota bo ma za mokro

Jak połączysz 3 krzaki, które kwitną w tym samym czasie przez 5 minut to cię z czasem wszystkie 3 będą wnerwiać a że magnolia nie lubi przesadzania szybko trafi do raju. Ale może jakby ją podsadzić czymś co kwitnie w lato - hortki??? - to by fajnie wyglądała na tym cypelku koło tarasu.
Makusia 12:12, 14 lut 2019

inka74 napisał(a)

Jak połączysz 3 krzaki, które kwitną w tym samym czasie przez 5 minut to cię z czasem wszystkie 3 będą wnerwiać a że magnolia nie lubi przesadzania szybko trafi do raju. Ale może jakby ją podsadzić czymś co kwitnie w lato - hortki??? - to by fajnie wyglądała na tym cypelku koło tarasu.

Nad wrzosami na półce też myślałam- przynajmniej nie są takie ogromniaste jak lawenda i zimozielone.
Zobaczę, jak to będzie grało w zestawie cisty na dwóch bokach trójkąta, trzy brzozy, ML i cisy w kulkach. Ewentualnie stipa. Wtedy będą decydować.

Moja magnolia to niestety krzew. Nie jest drzewkiem, nie ma pnia. Podsadzenie hortkami sprawi, że będzie wystawał czubek
Z tym rajem, to nawet trafiłaś- to taka moja niepisana zasada- nie mam co zrobić, ale wyrzucić nie chcę. Przesadzam- jak się uda, to ma drugie życie, jak nie- robiłam, co mogłam
AngelikaX 12:17, 14 lut 2019

Po cichu Ci powiem, że lawendę to ja bym całkowicie wypierdykała z półki, dała kilka kulek i trawki...i to wsio ale nie chciałam tak z grubej rury od razu no bo co z tą lawendą począć

Natomiast na pewno nie dawałabym nic przed półka, bo na tym Twoim foto z góry ładnie zgrały się ze sobą kształtem rabaty po bokach półki.

ps. Postanowienia, trzymaj się ich ale z własnego doświadczenia wiem, że właśnie szczególnie noworoczne to z reguły o kant d... można roztrzasnąć

Makusia 12:25, 14 lut 2019

AngelikaX napisał(a)
Po cichu Ci powiem, że lawendę to ja bym całkowicie wypierdykała z półki, dała kilka kulek i trawki...i to wsio ale nie chciałam tak z grubej rury od razu no bo co z tą lawendą począć

Natomiast na pewno nie dawałabym nic przed półka, bo na tym Twoim foto z góry ładnie zgrały się ze sobą kształtem rabaty po bokach półki.

ps. Postanowienia, trzymaj się ich ale z własnego doświadczenia wiem, że właśnie szczególnie noworoczne to z reguły o kant d... można roztrzasnąć

Angi jak Cię tu nie kochać (nie tylko w Walentynki)? Bardzo dzięki za opinie wprost!
makadamia 12:27, 14 lut 2019

Makusia napisał(a)

Iwi- na okularowej (kwaśnej) nie ma już ani jednego rodka i póki co długo nie będzie. Zraziłam się bardzo, zmarnowałam dwa sezony. Magnolia też tam nie wlezie, bo (pomijajać pasy z wrzosów, żurawki i kurzych łapek) rośnie tam tulipanowiec i ŚŚ. Kolejne drzewo-krzew to już za dużo szczęścia.

Jak to nie ma ani jednego?!
Pamiętam że zeszłej zimy latały ale myślałam że to już przeszłość?
To nie będzie kwaśnej w ogóle?
Makusia 12:33, 14 lut 2019

makadamia napisał(a)

Jak to nie ma ani jednego?!
Pamiętam że zeszłej zimy latały ale myślałam że to już przeszłość?
To nie będzie kwaśnej w ogóle?

Jak myślę o kwaśnej, nasuwają mi się same słowa na "k" i "p".....
Wywaliłam te szczątki pod brzozy- albo będzie im tam lepiej, albo ich nie będzie. Stały w miejscu jak jakieś skamieliny.

"Kwaśna" wygląda tak: