Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

makadamia 14:30, 21 lut 2019

Marta, nie masz mnie dość?

Rozrysowałam ten fragment działki w w większej skali.
Na koreanki policzyłam 3m średnicy, na choiny - 1,5m, a liściastym dałam koronę 4m.
Ścieżkę narysowałam przy samym domu (można jeszcze z pół metra poszerzyć).
Dalej, w kierunku warzywnika, można będzie ją na różne sposoby poprowadzić.
Wszystko się pięknie mieści.
AnnaCh 01:06, 23 lut 2019

Było dobrze, ale się skończyło

Co do półki, to ja na Twoim miejscu zostawiłabym pełno tej lawendy i do niej dała stipy, ale ja to ja, nie znam się, no i często robię po swojemu Dla mnie połączenie brzozy, lawenda, stipa byłoby boskie Do tego co wiem brzozy, to pijaki a lawenda podobno lubi bardziej sucho, choć zupełnie szczerze mówiąc, to u mnie tego nie widać, rośnie mi jak głoopia pod rynną

Co do okularowej, to tak jak pisałam, kształt mi jakoś tam nie pasował od początku, jak dla mnie wystarczy ją przy drewutni po prostu zaokrąglić, chodniczek położyć i koniec z trawnikiem tam Mniej koszenia Choiny podobają mi się wsadzone tak jak proponuje Asia-makadamia
Johanka77 08:14, 23 lut 2019

Ale tu zamieszanie! Jak w ulu.

Nie wypowiadam się, bo tylko na prostych liniach rabat się znam, ale śledzę z ciekawością.
Mam tylko wątpliwość, a w zasadzie pytanie do projektujących tu Pań: czy dwa skupiska drzew, iglaków tak blisko domu to nie wizja ciemni wilgoci i grzyba w przyszłości? Bo przecież one aż tak daleko od ściany domu nie rosną. A kiedyś urosną j się rozrosną...

Raczej pytam, bo mam źle wspomnienia z domu rodzinnego.
makadamia 09:58, 23 lut 2019

Asiu, pewnie masz na myśli "choineczki" sadzone -dzieści lat temu przed domem, które obecnie są sięgają ponad dach a gałęziami drapią w okna.
Tutaj nie ma takiego niebezpieczeństwa.
Koreanki rosną powoli i niskie - po 30 latach ok. 4m wysokości, docelowo - do 8m.
Ale nawet gdyby to miała być wysoka jodła kalifornijska, czy świerk serbski, to posadzone w tym miejscu domowi nie zaszkodzą.
Tylko posadzić trzeba w takiej odległości od ścieżki, żeby jej nie zarosły
inka74 11:22, 23 lut 2019

Asia-Johanka tam garaż jest. Do mnie nie do końca drzewa w ten sposób posadzone przemawiają bo cała reszta nadal płaska jest. Znów powstanie pokój a właściwie dwa, bo i przy drewutni też, tylko o wyższych ścianach. Serby trzeba będzie ciąć.
Marta lubi ogrody nowoczesne z regularnymi nasadzeniami ale z taką nutką lekkości i swobody a jednocześnie boi się drzew sadzić. I to jest problem. Przy jej gabarytach ogrodu brakuje ze 2-3 drzew na froncie i na tej rabacie też z 2-4 brakuje co bardzo słusznie Andgelika zauważyła. A w związku z tym wiatr od pola będzie swobodnie się przemieszczał. I tu pojawia się lekka zagwostka. Bo cokolwiek inni zaproponują będzie dla Mati trudne do zaakceptowania.
Jak mam być szczera to im dłużej patrzę na tę rabatę tym bardziej bym przeniosła brzozy z półki na nią i zrobiła tam mini zagajnik brzozowy (4 sztuki tu by chyba weszły lub nawet 5 bo to są te mniejsze brzozy doorembosy chyba a tam 15 metrów jest do zagospodarowania). Układ brzóz w formie trapezu, 3 z tyłu, 2 lekko do przodu między nimi. Całość przesunięta bliżej domu. Tulipanowiec by się zgrał z nimi bo byłby wtedy lekko oddzielony jak soliter. Przed tulipanowcam aż się prosi ścianka wodna. Mniejsza i niższa niż u Reni ale też po łuku poprowadzona. Zostawiłabym na tej rabacie przy brzozach wrzosy jak ładnie rosną i dodała trawy między brzozy a kulkowisko przed tulipanowcem z żurawkami i tymi ptasimi łapkami. Wydzieliłabym kulkowisko po łuku/okręgu żwirem lub inną nawierzchnią. Może coś tak jak Angelika rysowała tylko mniejsze. Dodała płyty nieregularne (zostały z okularowej ?) jako ścieżka pod tulipanowiec. Na wiosnę tam czosnki lub inne cebulowe mogłyby być. Miskanty po całej rabacie bym dała w tle, aby ją scaliły. Może jakieś akcenty kolorystyczne w brązie/bordo, berberysy lub azalie japońskie, coby na wiosnę było na co popatrzeć ale niekoniecznie. Jakieś niskie kulkowe iglaki. Ładne tło będziesz miała kiedyś z tujek. Można fajnie ich wysokościami zagrać. Jedna część trochę niższa 1.4 - 1.8 m ta od strony drogi a od sąsiada wyższa na 2.2 - 2.5 m.
Magnolię i ŚŚ dałabym na półkę + 1, nie za duży iglak swobodny np. cyprysik Ivonne w rogu lub jakiś jednorodny kolorystycznie bo ten jest jasny, chyba takich nie lubisz. Wtedy na półce można zostawić lawendę, dodać trawy i pastelki, kilka zimozielonych. Przed drewutnią zrobiłabym rabatę hostową z paprociami i bluszczem lub rodkową ale z tych niższych. Bo będzie ciężko taczką operować. Tam jest cień. Jak od strony tarasu zostawisz układ z serbem zaproponowany przez Asię to powinno być ok.
Tym sposobem zagospodarowałabyś większość roślin, które już masz. Te, których brakuje można powoli dokupić.

Nie umiem niestety przenieść tego wszystkiego na papier. Widzę to w trójwymiarze a nie na płasko na papierze. Zresztą na żywym organiźmie trzeba by korekty dokonać. Osie widokowe skorygować. Może Asi Makadamii by się udało
Margerytka40 12:39, 23 lut 2019

inka74 napisał(a)
Asia-Johanka tam garaż jest. Do mnie nie do końca drzewa w ten sposób posadzone przemawiają bo cała reszta nadal płaska jest. Znów powstanie pokój a właściwie dwa, bo i przy drewutni też, tylko o wyższych ścianach. Serby trzeba będzie ciąć.
Marta lubi ogrody nowoczesne z regularnymi nasadzeniami ale z taką nutką lekkości i swobody a jednocześnie boi się drzew sadzić. I to jest problem. Przy jej gabarytach ogrodu brakuje ze 2-3 drzew na froncie i na tej rabacie też z 2-4 brakuje co bardzo słusznie Andgelika zauważyła. A w związku z tym wiatr od pola będzie swobodnie się przemieszczał. I tu pojawia się lekka zagwostka. Bo cokolwiek inni zaproponują będzie dla Mati trudne do zaakceptowania.
Jak mam być szczera to im dłużej patrzę na tę rabatę tym bardziej bym przeniosła brzozy z półki na nią i zrobiła tam mini zagajnik brzozowy (4 sztuki tu by chyba weszły lub nawet 5 bo to są te mniejsze brzozy doorembosy chyba a tam 15 metrów jest do zagospodarowania). Układ brzóz w formie trapezu, 3 z tyłu, 2 lekko do przodu między nimi. Całość przesunięta bliżej domu. Tulipanowiec by się zgrał z nimi bo byłby wtedy lekko oddzielony jak soliter. Przed tulipanowcam aż się prosi ścianka wodna. Mniejsza i niższa niż u Reni ale też po łuku poprowadzona. Zostawiłabym na tej rabacie przy brzozach wrzosy jak ładnie rosną i dodała trawy między brzozy a kulkowisko przed tulipanowcem z żurawkami i tymi ptasimi łapkami. Wydzieliłabym kulkowisko po łuku/okręgu żwirem lub inną nawierzchnią. Może coś tak jak Angelika rysowała tylko mniejsze. Dodała płyty nieregularne (zostały z okularowej ?) jako ścieżka pod tulipanowiec. Na wiosnę tam czosnki lub inne cebulowe mogłyby być. Miskanty po całej rabacie bym dała w tle, aby ją scaliły. Może jakieś akcenty kolorystyczne w brązie/bordo, berberysy lub azalie japońskie, coby na wiosnę było na co popatrzeć ale niekoniecznie. Jakieś niskie kulkowe iglaki. Ładne tło będziesz miała kiedyś z tujek. Można fajnie ich wysokościami zagrać. Jedna część trochę niższa 1.4 - 1.8 m ta od strony drogi a od sąsiada wyższa na 2.2 - 2.5 m.
Magnolię i ŚŚ dałabym na półkę + 1, nie za duży iglak swobodny np. cyprysik Ivonne w rogu lub jakiś jednorodny kolorystycznie bo ten jest jasny, chyba takich nie lubisz. Wtedy na półce można zostawić lawendę, dodać trawy i pastelki, kilka zimozielonych. Przed drewutnią zrobiłabym rabatę hostową z paprociami i bluszczem lub rodkową ale z tych niższych. Bo będzie ciężko taczką operować. Tam jest cień. Jak od strony tarasu zostawisz układ z serbem zaproponowany przez Asię to powinno być ok.
Tym sposobem zagospodarowałabyś większość roślin, które już masz. Te, których brakuje można powoli dokupić.

Nie umiem niestety przenieść tego wszystkiego na papier. Widzę to w trójwymiarze a nie na płasko na papierze. Zresztą na żywym organiźmie trzeba by korekty dokonać. Osie widokowe skorygować. Może Asi Makadamii by się udało

Mnie się w tym planie nie podoba usytuowanie ścianki wodnej. Przy podjeździe?. Na miejscu Marty wolałabym ściankę tudzież jakikolwiek element wodny raczej z tyłu domu albo choć bardziej w miejscu przeznaczonym na relaks. Tu jakoś mi trudno to sobie wyobrazić. Ale to moje zdanie
Johanka77 12:43, 23 lut 2019

Inka podoba mi się Twoja kompozycja z brzozami. Choć ja bym te na półce zostawiła i dała nowe 5 tutaj. Będą ładnie korespondowały. A dla mnie brzóz nigdy dość
inka74 15:23, 23 lut 2019

Margerytka40 napisał(a)

Mnie się w tym planie nie podoba usytuowanie ścianki wodnej. Przy podjeździe?. Na miejscu Marty wolałabym ściankę tudzież jakikolwiek element wodny raczej z tyłu domu albo choć bardziej w miejscu przeznaczonym na relaks. Tu jakoś mi trudno to sobie wyobrazić. Ale to moje zdanie
masz świętą rację, że ścianka tu to lekka fanaberia i lepiej byłoby ją mieć przy domu przy tarasie. Ten element to jest trochę kwestia osi widokowej. Jak staniesz w oknie w kuchni lub przed domem, żeby miał wzrok się na czymś zatrzymać, jakiś element przełamujący rabatę, może być to np. Niska ścianka z cisów prowadzona po łuku zakończona miękkimi trawami. Albo konstrukcja drewniana z listewek z prześwitami. A pod ścianką ładny soliter roślinny czy w donicy czy w ziemi, nawet duży kamień będzie stanowił przełamanie przestrzeni. Możliwości zagospodarowania tej rabaty są tysiące a każda inna. Zamiast żwirowej części mogą być jednorodne nasadzenia np. Niskie hortensje Bobo. Może coś się Marcie z tego przyda i sama fajny projekt narysuje, taki jej własny. Bo że potrafi stworzyć coś fajnego pokazała na frontowej.

Poniżej bardzo odręczny plan.
anna_t 16:02, 23 lut 2019

Johanka77 napisał(a)
Inka podoba mi się Twoja kompozycja z brzozami. Choć ja bym te na półce zostawiła i dała nowe 5 tutaj. Będą ładnie korespondowały. A dla mnie brzóz nigdy dość
jestem za!
AnnaCh 21:06, 23 lut 2019

Przeciwko jednemu tylko zaprotestuję, moim zdaniem Marta na pewno nie boi się sadzić drzew