U mnie Elu wczoraj jeszcze o 8 leżał snieg. Ale przymrozek mniejszy niż się zanosiło. Straty, ewentualne, będę szaćowac po Zośce.
do sklepu zajrzę, ale tak jak piszesz- w czasie kwitnienia lilii.
Z obecnych dębów jestem zadowolona- nic nie łapią. Twój Monument Elu jest przepiękny- myslę, że takie cudo wsadzę u siebie. Tym bardziej jak piszesz, że jest bezproblemowy. Tylko muszę ogarnąć inne tematy.
Do tego sklepu muszę zajrzeć... kiedyś. Lilie ze dwie bym chciała. A i coś innego może wpadnie.
O godz 5 rano na Ursynowie dosyć mocno sypał temp +3 ale szybko się topił.
O godz 7 śladu ani po deszczu ani po śniegu nie było.
Od Wawy na wschód jest zawsze zimniej.
O Gosia piszesz o sklepie aqua... Zawsze tam kupuje, miła pani i mają duży wybór, po lilie trzeba pojechać jak już kwitną. Od nich mam wszystkie lilie i bardzo ładnie kwitną.
Na pewno nie wysyłają bo się pytałam.
Oby tylko te najbliższe noce były łaskawe dla naszych ogrodów, wszystkie róże są pięknie zapączkowane, wyjątkowo wcześnie i wyjątkowo są zdrowe no i lilie mi wyrosły te co rok temu z ziemi się nie wychyliły.
Odpisałam na twoim wątku ale nie mam pojęcia jak się te lilie nazywają. W tym roku jak zakwitną muszę porównać z liliami sklep internetowy Szuwarek ma opisane.
Teraz fotki dęba Monument Na focie tego nie widać ale wysoki ok 5 metrów a kupiłam go jak miał 0,5 m taka witka. Liście dobre do ogórków i Toszka kiedyś mówiła do zmieszania z ziemią. Nie mają mączniaka. Niektóre liście mają długości ok 20 cm.
Fotka październik 2019
Super masz oczko Elu. Mam nadzieję, że jeszcze z miesiąc i na tyle sytuacja u mnie się unormuje że pozwoli na dokończenie oczka.
Jakie masz Elu lilie w wodzie?
A ja wczoraj się utyrałam, wena wróciła
Zawilce będę przenosić na rabatę tę, one śliczne i tu dołożę bodziszki, bo tego mi brakuje tu, a na brzeg, jak zerwę darń dołożę hakone, wiosną bo potem lilie, czosnki, jeżówki i trawy wysokie, a no i jeszcze roddodendrony i magnolia parsolowata potem i róża wielka
białe tu mam tulipany, jest białą drzewiasta piwonia, kwiat jak suknia panny młodej
i ktoś wie, już kwitnie, co to? też pójdzie na tę rabatę
czyli wiosna w bieli i fiolecie, lato kolorowe
Ula, jakbyś bliżej mieszkała, dałabym ci dużo roślin
jeszcze jedna fotka to to czerwone 3.5 -4m m dłgości szerokości od 1m do 1,5m
co tam posadzić??
mnie przychodzą do głowy tylko róże lub jeżówki..
to fioletowe kólko na płotku to róża Gertrude Jekyll( są tam dalej jeszcze 2]
w czosnkach są hosty i bergenia .. na obwódce na zielono brunera a na żółto hosty ,mogę to poprzesadzać
na zakrecie za kulkami są rozplenice i rozchodnik
za zakrętem rabata bylinowa ,na razie -nie wiem może do przeróbki
bylinowa długa z 10m w najwęższym miejscu 2m.Co tam na niej sama dobrze nie wiem ,sadzone jesienią ..piwonie lilie orliki szałwie irysy jeżówki i cos tam jeszcze
Jak Świerzno, jak pachnie ogrodowo, choć chłodno. Dlugo się zastanawiałam jakie drzewo posadzić, w końcu padło na cyprysika nutkajskiego, zasłania taras od ulicy, ma tam dużo miejsca, wyrósł niesamowicie szybko. Lubię go.W tym roku na niektórych rabatach dałam namoczone kartony od korę, mam nadzieję, że to trochę zielsko powstrzyma.Cieszę się z zaczynających kwitnienie roślin. Lilie też mocno bujnęły. Przesadzilam i podzieliłam bodziszka, liatry, namnażam hortensję bukietową Vanille, u mnie jest wyjątkowo piękna i ciągle mam prośby o sadzonki.
Teraz idę do Ciebie Mirko, bo ciągle zauważam coś interesującego.Ty mówisz lasek a mój mąż nazwał moją największą rabatę zagajnikiem.
Dziękuję za info! Trudno, zamówię nowe sadzonki. Nie wiem, czy to nie czasem ślimaki wykończyły mi obie rośliny. Załatwiły mi też lilie. Straszną inwazję ślimakową przeżywam w tym roku. Piękny masz ogród. I kukliki już kwitną u ciebie. Ja jestem do tyłu z wegetacją o jakieś dwa tygodnie.
Kasiu ja od dawna mówię, że na nic nie jestem taka pazerna jak na rośliny.
Zakwitnie ponad 400 lilii, 80 róż, ok 50 jeżówek, 30 czosnków, ok 20 lilaków,chyba 30 hortensji, jaśminy, kaliny, trawy ozdobne i nie wiadomo co jeszcze. Dlatego mam problem z wciśnięciem 2 róż, na rabatach już nie da się nogi postawić.
Masz racje, nie przeciazaj sie. Ogrod ma byc przyjemnoscia a nie praca
Gdzie ty te lilie upchalas?U siebie posadzilam przy rozach 6 sztuk i jestem ciekawa jak zakwitna
Piękna kolorowa wiosna u ciebie Bogusiu
Klonik z daleka przykuwa uwagę i wzrok.
Hosta duża. Przesadzałaś ją ??
Daj hostom trochę nawozu i kory będą lepiej tam rosły.
Ciemierniki piękne.
Lilie rosną. I piękna bratkowa kompozycja
To inaczej liznęło niż u nas. U mnie drzewiaste rosną jak na drożdżach.
Nie mam zdjęcia z nimi w roli głównej, ale na tym zdjęciu, gdzie króluje Giardina, wydać je w głębi. Mają już z 1,4 m. Rosną jak na drożdżach
Czosnki u nas też nie ruszone. Za to mam kłopot z dwoma azaliami japońskimi, w połowie bez listków, czyli bez kwitnienia. I nie wiem czy to susza, czy przymroziło...