Ana ruszaj w pola Może jeszcze gdzieś znajdziesz zboża bo chabry to już na pewno
To różowe to rdest pośredni Warto go mieć u siebie bo zdobi kwiatami bardzo długo... Nawet czasami w zimie... Tylko już zasuszonymi i można go wykorzystać do dekoracji... Bardzo podobny do lawendy tylko kolor i zapach nie ten...
Wyciągnęłam już trochę kłosów zbóż bo było ich za dużo i myślę czy szałwię nie zamienić na rdest i chabry... Szkoda że lawendy miałam tak mało ale mam nadzieję że będzie jej coraz więcej i w przyszłym roku może powstanie wianek z samych zbóż i lawendy... Taki bardzo się mi spodobał...
W domku też bukiet przyniesiony z wczorajszego spaceru... Rumianek i nie jestem pewna ale to chyba szałwia... Może ktoś z Was rozpozna?
Do kłosów które wyciągnęłam z wianka dodałam rdestu i mamy bukiecik jeszcze na kominku
już śpieszę z odpowiedzią
Rdest bardzo się rozrasta. W zeszłym roku dostałam małą kępkę a w tym roku 3 razy większa jest. Ten rdest jest najmniejszy w rodzinie rdestu. Ty pewnie masz olbrzymi (czy jakoś tak). Moja tesciowa go ma. Niedawno jej przekwitł. Ten mój ma kwiatki (nie chciąłabym skłamać) ale chyba do października. W kazdym razie baaardzo długo
Jeśli chodzi o rabatę, to tam gdzie wybrana ziemia będzie chodnik, a przy murku rabata. Z podlewaniem nie będzie problemu (tak myślę), bo to zaraz przy wyjściu z domu, więc nie ominę ich jak będą wyglądały na takie, które potrzebują picia
jeszcze dzisiaj zrobię fotki i pokażę jak to wygląda...
Dziękuję za odwiedziny i mam nadzieję że częściej zajrzysz w moje progi
Witaj,
jakie łądne roślinki!
Rdest zwrócił moją uwagę - jak on rośnie? Czy mocno się rozrasta? Mam podobny jeden, ale kwiatostany ma tak ok 1-metrowe
Hosty i żurawki fajne, ale nie jestem przekonana czy akurat na zmiane je sadzic?
Planujesz tylko 1 rzadek roslin pod murem (fajna balustrada?)
Jesli planujesz rabate na calosci (tam gdzie jest wybrana ziemia), to moze zaplanuj sobie ja calosciowo - co w przyszlosci tam bedziesz miec, zagospodaruj hosty i zurawki i te juz posadz na docelowe miejsce?
Jesli dosypiesz ziemi, a bedzie tylko pasek roslin, to Ci je chwasty zjedza? Zreszta zaraz przy murze bedzie sucho, bez podlewania ani rusz, mam 50 cm od domu zurawki i strasznie sie mecza jak ich nie podleje...
sorki, namieszalam... ale zanim posadzisz, rozplanuj sobie calosc, unikniesz potem przesadzania
pozdrawiam,
Karolina
Dzisiaj byłam dokupić żurawki i hostyi teraz rabata wyglada super. Nie wsadziłam ich jeszcze, bo poczekam aż M skończy chodniczek.
Zresztą dzisiaj u mnie pada deszcz.
aha dokupiłam rozchodniki zielone
Dla Was trochę moich kwiatków
Asia mam takie coś ale bez tej nieszczęsnej wierzby.... Cos mi się wydaje, że trzeba by ją przenieść. To są bardzo podobne dwie formy i Hakuro i trzmielina......... jak dla mnie w tak bliskiej odległości w ogóle to nie gra...
....kurde wstawiałam screene i mnie się przypomniało! RDEST! hehhehe On tam zawija za miskanta lub ostróżki i łączy sie z lawendą..
Kurcze Gosia coś nie przemawia do mnie ta rabata... a tak sie cieszyłam że fajnie będzie to wyglądać...
Mus pomyśleć o innym jeszcze zestawie....
Asia mam takie coś ale bez tej nieszczęsnej wierzby.... Cos mi się wydaje, że trzeba by ją przenieść. To są bardzo podobne dwie formy i Hakuro i trzmielina......... jak dla mnie w tak bliskiej odległości w ogóle to nie gra...
....kurde wstawiałam screene i mnie się przypomniało! RDEST! hehhehe On tam zawija za miskanta lub ostróżki i łączy sie z lawendą..
Zastanawiam się nad zmianami rabaty w przedogródku, tej naprzeciwko studni. Mam tam posadzoną trzmielinę na pniu, wierzbę hakuro, rododendrona Alfred i jeszcze jeden fioletowy NN i dwie azalie japońskie biała i różowa.
Sonia też pozowała
Rabatkę chciałam poszerzyć aż do żwirku który prowadzi do drzwi wejściowych a od strony tui tworzyłaby delikatne półkole. Coś takiego....
Między rabatą a tym ala skalniakiem byłby pas trawnika.
Rododendrony i azalie myślałam przesadzić pod tuje bo tam będą miały trochę cienia, a na tą rabatę dokupić jeszcze dwie trzmieliny na pniu. Podsadzić je lawendą a pod wierzbą hakuro posadzić rdest pośredni. Myślałam żeby dać tam jeszcze kulki bukszpanowe podsadzone żurawką, tylko taką która zniesie dużo słońca bo tam świeci cały czas.... Zastanawiam się tylko jak rozłożyć te pasma lawendy i rdestu. Jak to wszystko ułożyć....
Jutro zmierzę jakiej dokładnie długości byłaby ta rabata, wtedy napewno będzie łatwiej coś rozplanować... Wierzby i tej jednej trzmielinki wolałabym już nie przesadzać bo M to mnie chyba pogoni
hortensja La Vesterival Anabell krzewiasta jarzmianka jeszcze piwonia różyczki
Kwiatki pięęęękne No i tyle mogę powiedzieć, bo oczywiście nazw kwiatów jeszcze nie opanowałam No dobra - to pierwsze to rdest????
drugie -to klematis - wiem, bo mam chociaż u mnie taki jednopłatkowiec jest, a u Ciebie prawie jak róża
trzecie - hortensja Limelight?
czwarte - ??? poległam
piąte - Pelaśka. (dlaczego moja nie zakwitła....? wszystkie pąki jej spaliło, nie zdążyła się rozwinąć....)
szóste - nie wiem, ale muszę to mieć
hortensja La Vesterival Anabell krzewiasta jarzmianka jeszcze piwonia różyczki
Kwiatki pięęęękne No i tyle mogę powiedzieć, bo oczywiście nazw kwiatów jeszcze nie opanowałam No dobra - to pierwsze to rdest????
drugie -to klematis - wiem, bo mam chociaż u mnie taki jednopłatkowiec jest, a u Ciebie prawie jak róża
trzecie - hortensja Limelight?
czwarte - ??? poległam
piąte - Pelaśka. (dlaczego moja nie zakwitła....? wszystkie pąki jej spaliło, nie zdążyła się rozwinąć....)
szóste - nie wiem, ale muszę to mieć
a ciekawe czy ktoś kiedyś ogłosi że karmik tez może być rośliną roku. ja jestem za
Witam serdecznie w tym cudnym miejscu, udało mi się przeczytać prawie cały wątek - oczywiście "prawie robi różnicę" więc będę tu częściej gościć....na rfazie jestem pełna zachwytu. A karmik zauroczył mnie bardzo, bardziej niż rdest.