Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:06, 08 maj 2020

Do góry
Stipa sobie rośnie w płytach tarasowych niech sobie rośnie

A tu szałwia wykluwa się spomiędzy kostki

Tulipany jeszcze kwitną

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 15:00, 07 maj 2020

Do góry
I znalazłam dzis jeszcze zdjęcie: szałwia caradonna i jarzmianka. Kolejny fascynujacy zestaw. I bądź tu mądry i podejmij ostateczna decyzję. No nie da się!!!!

https://www.pinterest.ph/pin/476537204296095490/
Ogród bez reguł 22:40, 06 maj 2020

Do góry
kwartet napisał(a)
To ja jeszcze bardziej zdyscyplinowana podziwiam i czytam.
ps masz kogoś co by jechał ode mnie do ciebie bo szałwia tęskni.
Aniu... A co Ty tu u mnie podziwiasz?!?

No nie mam żadnej podwózki od Ciebie, czego bardzo żałuję Mam nadzieję, że prędzej niż później będziemy mogły się spotkać, ale teraz będę wdzięczna, jeśli zaopiekujesz się moją szałwią i jej wytłumaczysz moją nieobecność
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:38, 06 maj 2020

Do góry
sarenka napisał(a)

Hmm a jaką proponujesz różowa? Będę sadzila razem z rozcjodnikqki, śś, białymi jezowkami, sesleria,barbula,szałwia i trzcinnkami KF i barbula

W sumie jak mówisz,że na innej rabacie to ok.
Ja mam fajną Pink Sensation, Green eyes też fajna
Sorki,że Ci mącę
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:32, 06 maj 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Delicious candy też sliczna
Może jakąś inną wybierzesz zamiast Fatal attraction...bo ona bardzo podobna do Vintage wine

Hmm a jaką proponujesz różowa? Będę sadzila razem z rozcjodnikqki, śś, białymi jezowkami, sesleria,barbula,szałwia i trzcinnkami KF i barbula
Ogród bez reguł 18:34, 06 maj 2020

Do góry
To ja jeszcze bardziej zdyscyplinowana podziwiam i czytam.
ps masz kogoś co by jechał ode mnie do ciebie bo szałwia tęskni.
Ogród Naturalistyczny z duszą prerii. 22:02, 05 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajnie działasz inspiracja rewelacyjna, Ja z mojej łąki usiłuję coś na to podobieństwo zrobić tylko mniej plamami, a bardziej naturalnie Na sryliony roślin jest metoda Ponieważ u mnie pół ha to wiem co to znaczy i ile trzeba żeby obsadzić. Właśnie zakładam kolejna rabatę i cała jest siana zrobiłam kwatery w które wysiałam rośliny, każda kwatera pod inną roślinę. Potem można przesadzać na miejsca docelowe, ale u mnie tak zostanie jak posiane, a potem i tak pewnie ponasiewa się w siebie nawzajem;0

Dzięki
Staram się i tak nie obędzie się bez przetrzepania portfela , żeby chociaż kupić rośliny mateczne
Na szczęście dużo roślin miododajnych szybko się wysiewa:
Szałwia, sadźce, jeżówki, i inne .
Będę też dzielić na kawałeczki
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:38, 05 maj 2020

Do góry
U nas ostatnio cały czas leje i o robotę na działeczce trudno.

Zasadziliśmy róże za szałwią (szałwia rośnie z dnia na dzień, widać różnicę między gatunkami z różnych szkółek, może kiedyś się wyrównają, ogólnie liczę, że zarosną w końcu cały ten trójkąt, te największe to białe)

Magnolia przekwita, za to rododendron biały ruszył

Krzewuszka też odbiła, ale trochę przemarzła, na następną zimę muszę ją okryć

Strasznie dostały po zimie żurawki, tych jasno czerwonych będę musiała się pozbyć z przodu (chyba Fire Chief). Ogólnie najlepiej przetrwały te zielone - Pink Revolution. Bordowe przy wejściu do domu urosły ogromne, a przy szmaragdach prawie wszystkie szlak trafił, choć wydawało mi się, że będą tam mieć najlepiej, bo tam sporo cienia. Muszę dokupić może jakiś nowy gatunek i zrobić roszady.

Do donic na tarasie zasadziłam begonie dragon.

A tu jeszcze nowa tawułka, mam nadzieję za zakwitnie w tym roku

Przerabianie ogródka pod swój gust 08:24, 05 maj 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Ta szałwia trójbarwna jest przepiękna, sukces w sianiu

Widzialam ja w ogrodzie botanicznych w München i bardzo mi sie spodobala. Rosla na rabacie prairiowej. Marzenie poprostu Tu tylko rozowa, ale byly miejsca z roznobarwnymi.

Przerabianie ogródka pod swój gust 05:58, 05 maj 2020

Do góry
Ta szałwia trójbarwna jest przepiękna, sukces w sianiu
Pamiętajcie o ogrodach 19:28, 03 maj 2020

Do góry
Jak szybko szałwia zakwitła. Pewnie ma sporo słonka.
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 13:58, 03 maj 2020

Do góry
Balea ta szałwia Merleau Rose bardzo podobna do tej nad którą myślałam czyli Compacta bright rose. A jezowka green envy prawie tak samo wygląda jak green twister którą też wcześniej brałam pod uwagę. Jezowka jednak będzie Virgin a szałwia .... coraz bardziej kusi mnie powrót do caradonny.
Jeżówkowe-Love 23:03, 02 maj 2020

Do góry
Młodziutki Pełnik

Szałwia

Przetaczniki

Pysznogłówki
Dębowe zakątki 22:43, 02 maj 2020

Do góry
jolanka napisał(a)
Myślę tak samo jak Ania, hakonki z przodu, szałwia z tylu
Hakone rozrasta się bardzo z każdej strony więc musi mieć miejsce jeśli chcesz takie duuuże kępy. Inaczej będziesz dzielić częściej

Jolu bardzo ci dziękuję za te wskazówki.Na pewno je zastosuję.A kępy chciałbym mieć takie spore jak u was widziałam
W pierwszym roku już takie mogą być ??

Dębowe zakątki 08:56, 02 maj 2020

Do góry
Myślę tak samo jak Ania, hakonki z przodu, szałwia z tylu
Hakone rozrasta się bardzo z każdej strony więc musi mieć miejsce jeśli chcesz takie duuuże kępy. Inaczej bedziesz dzielić częściej
Za drzwiami do ogrodu... 22:13, 01 maj 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Oj to mój też klonik Beni Maiko.To mamy taki sam
A ciemiernik ładnie rośnie, jak to od Grażynki.
Na przyszły rok zakryje ci te tulipany.
Szałwia tak sama. W niezapominajkach ją posadziłaś ??

Aniu szałwie posadziłam w dużej rabacie za żurawkami, wzdłuż brzegu(kupiłam kilka sztuk). Niezapominajki jak tylko przekwitną wyrywam stamtąd, wszędzie ich pełno. Jak się nasiały to niech kwitną. A potem większość wyrywam, a zostawiam tylko kilka kępek na zawiązanie nasion, gdzieś z tyłu rabaty, przy płotku.
Dębowe zakątki 21:42, 01 maj 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Aniu ja bym tą hakonkę która jest bliżej środka dała w miejsce szałwi,czyli też na brzeg. Z tym że nie wiek czy nie za blisko brzegu posadziłaś te dwię hakonki,bo jak urosną to Ci się wyleją na trawnik Chyba, że chcesz? A szałwię bym dokupiła i posadziła w odległści do środka takiej jak teraz ta jedna trawka,ale jakby pomiędzy tymi hakonkami przy brzegu. Zaraz spróbuję to narysować

Aniu dziękuję za podpowiedz, jakoś nie mogłam się zdecydować jak.

anpi napisał(a)
Szałwia będzie wyższa, więc wg. mnie bardziej pasuje z tyłu niż z brzegu. Ale może dziewczyny coś innego podpowiedzą!? Hakonki powinny byś w równej odlefłości od brzegu tylko krzywo mi się narysowało

Czyli hakonki muszę przesuną bardziej w rabatę I tą jedną przesunąć.
Fajnie to narysowałaś ,To szałwie dam do środka i i oczywiście dokupię.
Wcześniej myślałam,że może dam je miedzy jakieś kwiatowe.
A potem ,ze do koła.
Ile od brzegu powinny być te Hakonki ??
Nie chcę aby mi na trawę wchodziły.

Dębowe zakątki 21:16, 01 maj 2020

Do góry
Szałwia będzie wyższa, więc wg. mnie bardziej pasuje z tyłu niż z brzegu. Ale może dziewczyny coś innego podpowiedzą!? Hakonki powinny byś w równej odlefłości od brzegu tylko krzywo mi się narysowało
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 12:59, 01 maj 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Mnie subiektywnie bardziej podobają się Virgin, zwłaszcza, że to odmiana wyhodowana przez Oudolfa

Caradonna jest mocniejsza w kolorze, daje większy kontrast. To zależy od Ciebie, co wolisz.

Ogólnie to jeszcze mam propozycję, żeby zamiast szałwii dać na tą rabatę do seslerii i jeżówki wilczomlecze purpurowe Euphorbia polychroma 'Purpurea' albo Euphorbia x martinii albo Euphorbia amygdaloides 'Purpurea'

Ewka jednak zostane przy szałwii. Od dawna mi się marzyła.wilczomlecz fajny ale troszkę zbyt zółto kwitnie a to nie mój kolor i nie wiem czy by wytrzymał na tej patelni.A jeżówka w takim razie będzie virgin. A szałwia ...to się jeszcze zastanawiam. Caradonna na każdym zdjęciu inna. Raz granatowa raz biskupia...Na zywo jej nie widziałam.Najbardziej podoba mi się ta compacta rose bright tylko nie wiem czy nie zaniska do seslerii albo amethyst ( tylko nie ma jej w tej szkółce gdzie chciałam zrobić kompleksowe zamówienie).
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 10:35, 01 maj 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Ewo cieszę się ze jesteś Co do rabaty grabowej to najpierw miała być i szałwia i jeżówka. potem stwierdziłam , ze może tego za dużo..... Ale nie pomyślałam o tym, ze faktycznie te gatunki mogą kwitnąc o różnych porach.... Może wrócę do pierwotnej wersji....Nie wiem. a co sadzisz o tych wrzuconych żywopłocikach z hoserii? nie upierałabym się przy nich gdyby nie fakt iż chciałabym czymś oddzielić przy studni te dwie rabaty z seslerią jesienną...

Nie boisz się, że tuje będą łysieć tam, gdzie będzie na nie wchodzić trawa?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies