Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od poczatku - ogród Kasi 09:50, 07 maj 2019

Do góry
Mikrusek od zera 09:49, 07 maj 2019

Do góry
Jeśli chodzi o rabaty, to nie wiem, czy lubisz linie proste, czy wolisz jednak owalne. Ja proponuję proste, bo są łatwiejsze w obsłudze W tak malutkim ogrodzie dobrze spełniają swoją rolę.

Przy tarasie umiejscowiłam podwyższoną rabatę, która trochę podzieli tą małą przestrzeń. Możesz tam sadzić kwiaty jednoroczne kwitnące cały sezon lub po prostu pachnące na wysokości nosa
Po bokach żywopłot bukowy.

Tutaj dodałam placyk na dodatkowe miejsce do siedzenia lub jakieś mini palenisko, ewentualnie ciurkadełko.

Tam gdzie postawiłam znak zapytania przy tarasie - czy tam jest przejście do garażu?

Na końcu ogródka nie dawałabym już żywopłotu. Tam umiejscowiłabym drewniane panele pomalowane na ciemny grafit, antracyt. One optycznie dałyby więcej głębi ogródkowi, a na ciemnym tle pięknie prezentowałyby się kolorowe rośliny

Tak mniej więcej by to wyglądało.

Od poczatku - ogród Kasi 09:44, 07 maj 2019

Do góry
Witam Wszystkich miłośników ogrodów. Nazywam się Kasia i od 2 lat przeniosłam się z rodziną z Warszawskiego blokowiska do domu pod miastem. Mamy niewielką działkę bo 600 metrów na której stoi nasz dom - połowa bliźniaka, wokół jest ogród. W tym roku postanowiłam na poważnie zając się założeniem ogrodu. To dla mnie nowe, jeszcze niepoznane rejony bo o roślinach nie wiem zbyt wiele.
Zaraz po przeprowadzce posadziłam kilka roślin ale w tym sezonie postanowiłam zając się całością. Zrobiłam projekt - jestem architektem wnętrz, podzieliłam funkcjonalnie, dobrałam nawierzchnie, które kilka dni temu ekipa skończyła układać i teraz stoję przed wyborem roślin. Przesadziłam i poprawiłąm te już wcześniej posadzone. Poniżej projekt koncepcyjny - szybki model. Największy problem mam z doborem roslin pod sosnami. Jakby ktoś miała jakieś pomysły to będę wdzięczna za rady.
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:39, 07 maj 2019

Do góry
asiak napisał(a)
Dorotko jaszczurki zawsze mnie przestraszą Wiem, że one niegroźne, ale tak jakoś
Przepiękne bzy u Ciebie
Też mam taki odruch z dużym niesmakiem, ale niech tam sobie będą. Mój pięcioletni wnuk mówi, że to są dinosaury w wersji mini i szuka ich.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:39, 07 maj 2019

Do góry
Dziewczyny mam question:

Za winklem, jak to się mówi w małopolsce chciałabym w tym sezonie posadzić coś iglastego takiego do 5 m, co osłoniłoby okularową od wiatru.
Dokładnie, to mam na myśli mniej więcej to miejsce zaznaczone "gwiazdką" czerwoną na rysunku Asi- no może nieco niżej. Trzy iglaste i jedno liściaste mi tam nie wejdzie i tez nie bardzo mi takie zestawienie pasuje.

Doradźcie mi, jakie drzewo będzie tam pasowało? Nie może mieć 30 m docelowo, musi lubić wiaterek, no i z korzeniami nie może się zapuszczać zbyt nachalnie, bo tam na rogu budynku jest zakopany zbiornik na gaz.
Chciałabym też, żeby już było go widać i żeby już zaczęło spełniać swoją funkcję, a nie za 10 lat. No i żeby mi po kieszeni nie poleciało zanadto

Kolejna kwestia- jedno wystarczy? Czy dwa? A może trzy? Mi się wydaje, że jedno byłoby ok.
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:33, 07 maj 2019

Do góry
anpi napisał(a)

To tak jak jaMetoda prób i błędów nie jest mi obca

A ja posadziłam kilka petunii i begonie do gruntu...i teraz tylko mam nadzieję że u mnie przymrozków nie będzie
Bzy uwielbiam,twoje wielkie podziwiam ,moje jeszcze nieduże i do wielkich pewnie nie dopuszczę ,bo miejsce maja ograniczone.
Ja do 15 maja nie wynoszę doniczkowych roślin. W budynku gospodarczym mam kuchnię letnią i ona cała obstawiona jest moimi surfiniami. Dosłownie nie daje się do niej wejść, bo skrzyneczki i donice stoją w pobliżu okna i drzwi, które otwieram i w ten sposób je hartuję. Większość moich lilaków nie zajmuje dużo miejsca. Rosną przy ogrodzeniu i rzadko kiedy wypuszczają jakieś odrosty z ziemi. Większość rośnie w formie drzewka.

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:24, 07 maj 2019

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Witaj, Dorotko. Przyszłam popodziwiać wiosnę u ciebie i jak zwykle jest cudnie. Mnóstwo koloru no i te zapachy, które sobie można wyobrazić. Pozdrawiam
Zapach wiatr porywa i niesie daleko, u nas wieje paskudnie i zimno. Ogród co dzień cieszy bardziej, za miłe słowa dziękuję.

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:12, 07 maj 2019

Do góry
Damian skraj Borów Tucholskich jest kilkaset metrów od mojej działki więc i powietrze niezłe chyba że zawieje od strony pól nawożonych ekologicznie

poranny przegląd ogrodu -bez strat

buk Purpurea Pendula nabiera barw

Białobok też zaczyna
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:07, 07 maj 2019

Do góry

Jabłonka Rojality.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:03, 07 maj 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Wróciłam wczoraj wieczorkiem z pracy, otwieram garaż a tam niespodzianka Nie wiem czy biec do domu, rzucić się eMowi na szyje i dać buziaka czy kopniaka w d.....
Oj, że niby wredna żonka jestem. Nie to tylko troska. Chłopina czeka właśnie na zabieg usunięcia przepukliny, ma na siebie uważać i nic nie podnosić. Ale nie usiedzi Pokiwałam palcem i dałam buziaka

Wstępny projekt stolika roboczego, dolne półeczki inwencja eMa Zniosę z synem do warzywnika w częściach i tam skręcimy. Teraz moja kolej na dopieszczenie Blacik będzie z blachy.

to c olubie czyli wykorzystanie palet sporo inspiracji jest a znając Ciebie na pewno bedzie stylowo
Przedziwny Ogród 09:03, 07 maj 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Tawuły bosskie Fantastyczne widoczki też stać i podziwiać

Dziękuję Jeszcze dużo mam pracy w moim ogrodzie..... Ale... powoli nadrabiam zaległości.
Dosadziłam kilka drzew i krzewów. Miałam już nie kupować róż, a kilka kupiłam.
Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam

System automatycznego nawadniania 09:01, 07 maj 2019

Do góry
Maciek86 napisał(a)
Czy takie rozmieszczenie zraszaczy ma sens?
Proszę o ewentualne rady, uwagi

Hej.

Moje uwagi do systemu.
1. Linia fioletowa zraszacze narożne muszą mieć o połowę zmniejszone zużycie wody (np. dysza 0,75 środkowa 1,5) gdyż dwa razy szybciej będą się obracały.
2. Czarna linia OK
3. Linia różowa - co to jest ROTOR 1/2 (o jaki zraszacz chodzi?) ogólnie linia wygląda OK tylko nie wiem czy można połączyć 5000 z tym ROTOREM ?
4. Linia pomarańczowa zraszacz 180 stopni będzie lał o 1/2 mniej wody więc taka sama uwaga o dobór stosownej dyszy jak w linii fioletowej.
5. Linia turkusowa wywaliłbym zraszacz 1804 (za nim jest z linii fioletowej 3500)
6.Linia zielona całkowicie skopana - 4 zraszacze 90 stopni na rogach działki i dwa dodatkowe brzegowe 180 stopni na połowie działki (czyli całość linii zielonej 6 zraszaczy).

Pozdrawiam

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:51, 07 maj 2019

Do góry
Tak wygląda bukszpan u sąsiada za ogrodzeniem. Jeszce miesiąc temu był zieloniutki. U innych już wykopane. Nie ma na naszej uliczce już bukszpanów poza moimi. Powieszę pułapki dzisiaj, bo na pewno z tym bukszpanie wylegną się ćmy i wyruszą na poszukiwanie. Ja zrobiłam oprysk późną jesieniom Lepinoxem, bo było długo ciepło. Nie miałam na wiosnę gąsienic. Profilaktycznie opryskałam SpinTorem jakby jakaś się wylęgła. Na razie tzw. "ciszą przed burzą".

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 08:47, 07 maj 2019

Do góry
Tak wygląda bukszpan u sąsiada za ogrodzeniem. Jeszce miesiąc temu był zieloniutki. U innych już wykopane. Nie ma na naszej uliczce już bukszpanów poza moimi. Powieszę pułapki dzisiaj, bo na pewno z tym bukszpanie wylegną się ćmy i wyruszą na poszukiwanie. Ja zrobiłam oprysk późną jesieniom Lepinoxem, bo było długo ciepło. Nie miałam na wiosnę gąsienic. Profilaktycznie opryskałam SpinTorem jakby jakaś się wylęgła. Na razie tzw. "ciszą przed burzą". Ale jak widać da się wyjść z podniesionym czołem z tej nierównej walki i ocalonymi bukszpanami.
W samym słońcu 08:47, 07 maj 2019

Do góry
Czy wiecie co to za roślinka?
W samym słońcu 08:46, 07 maj 2019

Do góry
Wczoraj walcząc z perzem taki kokon znalazłam. Nie pierwszy. Kiedyś udało mi się w necie znaleźć co to z tego będzie, ale nie pamiętam
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:41, 07 maj 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Tak jakoś wyszło

Glediczje na pokuszenie dla niezdecydowanej

A ja właśnie sobie kupiłam jedną małą gledziczję Sunburst .
Czy ją się tnie bo to w zasadzie na razie takie dwa patyczki są.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:39, 07 maj 2019

Do góry
Wróciłam wczoraj wieczorkiem z pracy, otwieram garaż a tam niespodzianka Nie wiem czy biec do domu, rzucić się eMowi na szyje i dać buziaka czy kopniaka w d.....
Oj, że niby wredna żonka jestem. Nie to tylko troska. Chłopina czeka właśnie na zabieg usunięcia przepukliny, ma na siebie uważać i nic nie podnosić. Ale nie usiedzi Pokiwałam palcem i dałam buziaka

Wstępny projekt stolika roboczego, dolne półeczki inwencja eMa Zniosę z synem do warzywnika w częściach i tam skręcimy. Teraz moja kolej na dopieszczenie Blacik będzie z blachy.

Kiedyś będzie tu ogród 08:07, 07 maj 2019

Do góry
Oczkowy śpiewak

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:04, 07 maj 2019

Do góry
Mary napisał(a)

Co to za klon z takimi pięknymi kwiatami, Anitko?

To 'Atropurpurem'.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies