Ewo, właśnie ... co to za odmiana? Sklep niby specjalistyczny, ale informacji tyle co na lekarstwo- trawa kostrzewa - i już
A jeśli chodzi o zimę, to też mam nadzieję, że nie będzie ostra i długa
Na razie jestem wdzięczna za tę suchą i ciepłą jesień Jej kolory wynagradzają coraz krótsze dni
Jolu, zimy nie będzie ostrej. Bo ponoć szyszki na to wskazują. I ja coś tak widzę po pasiece. Pszczoły, by się inaczej zachowywały. Ale może się mylę . Ale pszczoły nigdy się nie mylą, sęk w tym, żeby ich tańce dobrze odczytać.
Kostrzewa cudo - jakby jesieni nie było. A dokładniej, jaka to odmiana? Ale czy wytrzyma to nie wiem - turzyce na pewno.... ?
przewertowałam dzisiaj kilka książek ogrodniczych i już wiem
to jest Kostrzewa walezyjska
Kostrzewa walezyjska "Glaucantha" tworzy kształtne, zimozielone kępki wysokości do 25 cm, złożone z liści barwy stalowo-niebieskiej. Wiechy wyprostowane, długości 10 cm, wąskie i gęste. Wymaga suchego i słonecznego miejsca. Kostrzewa ta polecana jest szczególnie do wysadzania w ogrodach skalnych, w nasadzeniach grupowych z nisko rosnącymi bylinami oraz w ogrodach wrzosowatych.
Kwitnie maj-czerwiec.
Jak jeszcze będzie w sprzedaży kupie jeszcze kilka egzemplarzy ...
Gabrysiu ogólnie kostrzewy są bardziej na stanowisko słoneczne, jednak jak ją kupowałam od Pana który zajmuje się trawami i ma ich wielką kolekcję, powiedział mi, że wszystkie w złotym odcieniu bardziej się złocą w lekkim cieniu, podobno mają wtedy ładniejszy kolor, jestem na etapie sprawdzania tej teorii.
U mnie rośnie w półcieniu, w samo południe jest w pełnym słońcu tak ok 3 godzin.
Witaj Ewo, z powyższej listy lepiej wykreśl śmiałka darniowego. Opisałam właśnie w moim wątku problemy, jakie sprawia ta trawa. Nie polecam jej nikomu.
trawy na słońce i lekki półcień-
trzcinnik piaskowy Karl Forester,
obiedka szerokolistna
sesleria heufleriana
sesleria skalna
proso rózgowate ( jedna z jego odmian)
owies wieczniezielony
Jak będzie nawodnienie też:
rosplenica japońska,
Trzęślica modra
trzęślica trzcinowata
Turzyca The Beatles
turzyca Morrova Variegata
Carex Buchananii
Carex commans
Carex testacea
śmiałek darniowy
kostrzewa owcza
inne kostrzewy Ewentualnie miskanty chińskie, choć chyba są trochę zbyt egzotyczne dla Twojego ogrodu. Wejdź sobie na www.ogrodytraw.pl lub www. trawki.pl i pooglądaj
Jeszcze jedno - wybierałam takie rośliny aby unikac koloru żółtego i pomaranczowego - na pewno pojawią sie one na przebarwiających sie lisciach na jesien ale w kwiatach chcę ich unikać.
Skoro już jestem to wkleję szybciutko foty nowej rabaty...
Od lewej : 4 żurawki Georgia Peach, w środku modrzew (nie wiem jaka odmiana ), za nimi miskant Kleine Silberspinne (przesadzony z rabaty hortensjowej), potem łuk z 3 kostrzew sinych (pięknie rozrosły się latem w donicach), w środku klon palmowy Butterfly, na końcu trawka festuca Ovina - kostrzewa owcza
Za żurawkami i kostrzewą będzie kora, przed nimi i na "poletku" z klonem bedzie żwirek, pod klonem bialy kamyk, obok duży kamień ozdobny. wiosną będą tam roznokolorowe krokusy sadzone plamami... Nie wiem jeszcze co wsadzić po prawej stronie - myslałam o miskancie Variegatus bądź Morning Light i jezówce w tyle, a z przodu trawki. co Wy o tym myslicie?
super, bo mam 150 cebulek szafirków i strasznie je lubię to będzie mój debiut...
Nie dałam się, z bolącym kręgoslupem, gardłem, mięśniami i 38 stopniową temperaturą obsadziłam rabatę przy skarpie. Zdjęcia będą wieczorem, bo ledwo się ruszam, zrobię obiadek, odpocznę i wstawię foty.
Rabata pt. "dałam co miałam", więc zadych rewelacji Zamieszkały tam roślinki, które pół lata przeczekały w donicach i zaczęły mi już podupadać (ale wstyd!), modrzew na pniu, klon palmowy, kostrzewa sina, dokupiłam jeszcze żurawki georgia peach i trawkę (no nie pamiętam nazwy, potem zerknę). Aaaa i miskant kleine silberspinne (to to samo co Little Silver Spider, co?) z rabaty hortensjowej się tam przeprowadził...
potem będą jeszcze tam różnokolorowe krokusy na wiosnę...
niedźwiedzie futro nier lubi ostrego, pełnego słońca. W zamian może być kostrzewa owcza. Raczej nie łącz 2 rodzajów kostrzew, 1 rodzaj będzie lepszy.
Zrób coś prostszego w kwestii kształtów, może jakaś baza z gatunku dywanowego i w tym kostki. Nie wiem jaka tam jest długość ale może więcej drzew?
Panie Mariuszu, czy mógłby Pan doradzić mi trawę o pokroju zwartym, strzelistym pokroju. Liście zielone, wąskie, wysokość od 1-1,5 m. Stanowisko słoneczne, suche, ziemia nawieziona ogrodowa (taka ze sklepu ogrodniczego ).
Fajnie aby komponowało się to jeszcze z liśćmi grabu, który ma być obok.
Szukałam w wyszukiwarce i to co mi podpasywało to piórkówka syberyjska i kostrzewa Maiera. Tylko, że pierwsza to trochę nie ten kolor liści a druga liście ma super ale pokrój i wysokość nie bardzo...
Podoba mi się, ale nie wiem jak z praktyką - kostrzewa sina nie chce mi rosnąć, miałam ją rządkiem po drugiej stronie podjazdu. I wyschła/przemarzła zimą, na wiosnę nic nie odbiło z kilkunastu sadzonek... O ile niedźwiedzie futro świetnie sobie radzi na mojej ziemi, to ta niebieska trawa nie bardzo...
ale kompozycja fajna!
Hania radziła macierzankę po całości, bez lawendy. Danusia też odradzała lawendę w tym miejscu
Chciałabym ale boję się...
to mam zagwozdkę teraz!
Koniecznie muszę ten bluszcz kupić i puścić po tym betonowym płocie, fajnie wygląda wizualizacja z zazieleniającym się płotem...
wydaje mi się że rododendronom będzie lepiej od północnej strony sosny. Jak duża jest ta rabata? Podaj jakieś jej wymiary.
Tak myślę że na wyspach w ogrodzie jak rośnie drzewo to pasue mi żeby nie sadzić pod nim nic wysokiego, żeby widać było pień drzewa.
Przyszo mi tez do głowy że fajne by tam grało wrzosowisko z dodanymi gdzieniegdzie kępami traw, i kosówek, może od strony bardziej zacienionej dodać można jeszcze różaneczniki gęste- to są takie drobne, niższe. Ale nie wiem czy lubisz wrzosowiska i jaką masz ziemię- bo czasem przy cięzkich ziemiach jest sporo roboty z przygotowaniem wrzosowiska.
Inny pomysł- dywan z czegoś niskiego- irga dammera 'Major', lub trzmielina 'Minimus', czy jakaś niska trawa- ja bardzo lubię seslerią skalną= zimozielona, kwitnie wiosną, ale może też być kostrzewa zielona, tyle że do niej fajnie jest lekko pofalować rabatę w niziuteńkie górki a w tym dywanie 'rzucone' bukszpany, albo cisy strzyżone (jak nie jest tam bardzo sucho), czy okrągłe berberysy odmianowe + jako akcent 2-3 różaneczniki gęste lub tuje 'Golden Tuffet'. Gdzieś na brzegu kupka jakiegoś koloru- żurawek, albo brunnery ( jej odmiany o kolorowych liściach, no. Jack Frost), lub hakonechloa 'Aurea' ( w półcień)
Noemi dziekuję , że do mnie zaglądasz buźka dla Ciebie. Mam nadzieję, e że i ja sie pozbędę tego dziadostwa.
Dziś zmolestowałam męża (niestety moje samodzielne próby spezły na niczym) i mam rzut do pierwszej rabaty czyli ogród frontowy (przedogródek).
Wybrany już PLATANUS zajmie miejsce w rogu działki. Rabata żwirowa pobiegnie wzdłuż chodnika i mam na nią dwa pomysły.
I. Pasy jak na zdjęciu z inspiracji powyżej (zamiast kaktusów dam juki a te trawki to może dam dwa różne gatunki kostrzew w pasach naprzemiennych np.niedzwiedzie futro, kostrzewa sina lub inne)
II. Zaplanowac podobną rabatę żwirową jak jedna z realizacji Danusi (gardenarium) - Ogród nowoczesny (o ile Danusia nie będzie miała nic przeciwko ma się rozumieć).