Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostrzewa"

ogrodoweimpresjejolki 14:48, 03 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jolu, zimy nie będzie ostrej. Bo ponoć szyszki na to wskazują. I ja coś tak widzę po pasiece. Pszczoły, by się inaczej zachowywały. Ale może się mylę . Ale pszczoły nigdy się nie mylą, sęk w tym, żeby ich tańce dobrze odczytać.
Kostrzewa cudo - jakby jesieni nie było. A dokładniej, jaka to odmiana? Ale czy wytrzyma to nie wiem - turzyce na pewno.... ?

Ewo, właśnie ... co to za odmiana? Sklep niby specjalistyczny, ale informacji tyle co na lekarstwo- trawa kostrzewa - i już

A jeśli chodzi o zimę, to też mam nadzieję, że nie będzie ostra i długa
Na razie jestem wdzięczna za tę suchą i ciepłą jesień Jej kolory wynagradzają coraz krótsze dni
ogrodoweimpresjejolki 14:40, 03 lis 2011

Do góry
Jolu, zimy nie będzie ostrej. Bo ponoć szyszki na to wskazują. I ja coś tak widzę po pasiece. Pszczoły, by się inaczej zachowywały. Ale może się mylę . Ale pszczoły nigdy się nie mylą, sęk w tym, żeby ich tańce dobrze odczytać.
Kostrzewa cudo - jakby jesieni nie było. A dokładniej, jaka to odmiana? Ale czy wytrzyma to nie wiem - turzyce na pewno.... ?
ogrodoweimpresjejolki 14:25, 03 lis 2011

Do góry

przewertowałam dzisiaj kilka książek ogrodniczych i już wiem

to jest Kostrzewa walezyjska

Kostrzewa walezyjska "Glaucantha" tworzy kształtne, zimozielone kępki wysokości do 25 cm, złożone z liści barwy stalowo-niebieskiej. Wiechy wyprostowane, długości 10 cm, wąskie i gęste. Wymaga suchego i słonecznego miejsca. Kostrzewa ta polecana jest szczególnie do wysadzania w ogrodach skalnych, w nasadzeniach grupowych z nisko rosnącymi bylinami oraz w ogrodach wrzosowatych.
Kwitnie maj-czerwiec.

Jak jeszcze będzie w sprzedaży kupie jeszcze kilka egzemplarzy ...

Ogród z Czerwonym mostkiem 17:52, 02 lis 2011

Do góry
GabiK napisał(a)
Kasiu, piękne zdjęcia z bliska.
Ta złota kostrzewa to na słońce, czy do cienia?

Gabrysiu ogólnie kostrzewy są bardziej na stanowisko słoneczne, jednak jak ją kupowałam od Pana który zajmuje się trawami i ma ich wielką kolekcję, powiedział mi, że wszystkie w złotym odcieniu bardziej się złocą w lekkim cieniu, podobno mają wtedy ładniejszy kolor, jestem na etapie sprawdzania tej teorii.
U mnie rośnie w półcieniu, w samo południe jest w pełnym słońcu tak ok 3 godzin.
Ogródek wśród borówek 08:08, 02 lis 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
trawy na słońce i lekki półcień-
trzcinnik piaskowy Karl Forester,
obiedka szerokolistna
sesleria heufleriana
sesleria skalna
proso rózgowate ( jedna z jego odmian)
owies wieczniezielony

Jak będzie nawodnienie też:
rosplenica japońska,
Trzęślica modra
trzęślica trzcinowata
Turzyca The Beatles
turzyca Morrova Variegata
Carex Buchananii
Carex commans
Carex testacea
śmiałek darniowy
kostrzewa owcza

inne kostrzewy Ewentualnie miskanty chińskie, choć chyba są trochę zbyt egzotyczne dla Twojego ogrodu. Wejdź sobie na www.ogrodytraw.pl lub www. trawki.pl i pooglądaj

Witaj Ewo, z powyższej listy lepiej wykreśl śmiałka darniowego. Opisałam właśnie w moim wątku problemy, jakie sprawia ta trawa. Nie polecam jej nikomu.
Ogród z Czerwonym mostkiem 23:21, 01 lis 2011

Do góry
Kasiu, piękne zdjęcia z bliska.
Ta złota kostrzewa to na słońce, czy do cienia?
Ogród z Czerwonym mostkiem 21:10, 01 lis 2011

Do góry
Zawciąg nadmorski ostatni kwiatek został przed zimą

Przebarwiający się klon palmowy shishigashira

Irga coral beauty

Kostrzewa golden tupee

Ogródek wśród borówek 20:05, 31 paź 2011

Do góry
trawy na słońce i lekki półcień-
trzcinnik piaskowy Karl Forester,
obiedka szerokolistna
sesleria heufleriana
sesleria skalna
proso rózgowate ( jedna z jego odmian)
owies wieczniezielony

Jak będzie nawodnienie też:
rosplenica japońska,
Trzęślica modra
trzęślica trzcinowata
Turzyca The Beatles
turzyca Morrova Variegata
Carex Buchananii
Carex commans
Carex testacea
śmiałek darniowy
kostrzewa owcza

inne kostrzewy Ewentualnie miskanty chińskie, choć chyba są trochę zbyt egzotyczne dla Twojego ogrodu. Wejdź sobie na www.ogrodytraw.pl lub www. trawki.pl i pooglądaj

Ogród Dominiki 21:16, 20 paź 2011

Do góry
Kostrzewa sina

Hebe

Gaura
Nadzieja na spełnienie marzeń 20:50, 08 paź 2011

Do góry
]Przedstawie może listę roślinek, które chetnie widziałbym w swoim ogrodzie - to na czerwono to z serii "must have"
Zdaje sobie sprawę że pewnie będę je musiala zweryfikować
DRZEWA LIŚCIASTE
• Klon zwyczajny 'Crimson Sentry'
Acer platanoides 'Crimson Sentry'
• Klon zwyczajny 'Royal Red'
Acer platanoides 'Royal Red'
• Klon czerwony RED SUNSET
Acer rubrum `Franksred
• Kasztanowiec czerwony
Aesculus carnea
• Surmia bignoniowa 'Nana'
Catalpa bignonioides 'Nana'
• Głóg pośredni 'Paul's Scarlett'
Crataegus x media 'Paul`s Scarlett'
• Buk pospolity 'Purpurea Pendula'
Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula'
• Jabłoń ' Royalty'
Malus 'Royalty'
• Jabłoń purpurowa 'Ola'
Malus purpurea 'Ola'
• Śliwa wiśniowa 'Pissardii'
Prunus cerasifera 'Pissardii'
• Wiśnia piłkowana 'Kanzan'
Prunus serrulata 'Kanzan'
• Wiśnia 'Kiku-shidare-zakura'
Prunus 'Kiku-shidare-zakura' (P.serrulata)
• Robinia Małgorzaty 'Pink Cascade' - CASQUE ROUGE
Robinia x margaretta 'Pink Cascade' - CASQUE ROUGE
• Wiąz 'Camperdownii'
Ulmus 'Camperdownii'

KRZEWY LIŚCIASTE
• Klon palmowy 'Atropurpureum'
Acer palmatum 'Atropurpureum'
• Świdośliwa kanadyjska
Amelanchier lamarckii
• Berberysy – które?
• Berberys Thunberga 'Pink Queen'
Berberis thunbergii 'Pink Queen'
• Budleja Dawida – która? Podobaja mi sie wszystkie 
• Pigwowiec pośredni 'Texas Scarlet'
Chaenomeles x superba 'Texas Scarlet' , `Jet Trail`
• Dereń biały 'Sibirica'
Cornus alba 'Sibirica'
• Perukowiec podolski 'Royal Purple'
Cotinus coggygria 'Royal Purple'
• Irga pozioma 'Variegatus'
Cotoneaster horizontalis (atropurpureus) 'Variegatus'
• Wawrzynek główkowy
Daphne cneorum
• Żylistek szorstki 'Candidisima'
Deutzia scabra 'Candidisima', `Plena`
• Żylistek 'Rosea Plena' (Ż.mieszańcowy 'Pink Pom-Pom')
Deutzia 'Rosea Plena' (D. hybrida 'Pink Pom-Pom')
• Trzmielina oskrzydlona 'Compactus'
Euonymus alatus 'Compactus'
• Hortensja ogrodowa
Hydrangea macrophylla `Bouquet Rose`, `Sybilla`
• Hortensja bukietowa 'Pink Diamond'
Hydrangea paniculata 'Pink Diamond'
• Hortensja piłkowana 'Bluebird'
Hydrangea serrata 'Bluebird'
• Ostrokrzew Meservy 'Blue Angel'
Ilex x meserveae 'Blue Angel'
• Lawenda – jaka?
• Lilaki – najchetniej wszystkie – podobnie jak
• Jaśminowiec 'Snowbelle'
Philadelphus 'Snowbelle', `Virginal` - i w ogóle wszystkie – UWIELBIAM JE!
• Pęcherznica kalinolistna 'Diabolo'®
Physocarpus opulifolius 'Diabolo'®
• Porzeczka krwista 'Atrorubens'
Ribes sanquineum 'Atrorubens'
• Porzeczka krwista 'King Edward VII'
Ribes sanguineum 'King Edward VII'
• Śnieguliczka Doorenbosa 'Mother of Pearl'
Symphoricarpos x doorenbosii 'Mother of Pearl'
• Śnieguliczka Doorenbosa 'White Hedge'
Symphoricarpos doorenbosii 'White Hedge'
• Kalina koreańska
Viburnum carlesii
• Krzewuszka 'Bristol Ruby'
Weigela 'Bristol Ruby'
• Krzewuszka 'Eva Rathke'
Weigela 'Eva Rathke'
• Krzewuszka cudowna Weigela florida - która?

BYLINY
• Skrzydlinka skórzasta Aethionema coridifolium
• Gęsiówka orzęsiona Arabis blepharophylla `Rose Delihgt`
• Gęsiówka kaukaska Arabis caucasica
• Zawciąg nadmorski Armeria maritima
• Tawuła Arendsa Astilbe arendsii `Showstar
• Żagwin ogrodowy Aubrieta fybrida (cultorum)
• Bergenia sercowata Bergenia cordifolia
• Dzwonek drobny Campanula cochlearicifolia
• Dzwonek skupiony Campanula glomerata
• Dzwonek dalmatynski Campanula portenschlagiata
• Dzwonek Poszarskiego Campanula poscharskyana
• Kostrzewa Gautiera Festuca gautieri
• Kostrzewa popielata Festuca glauca
• Goryczka bezłodygowa Gentiana acaulis
• Barwinek – które ?
• Przylaszczka pospolita Hepatica nobilis
• Żurawka drobnokwiatowa Heuchera micrantha `Palace Purple`
• Firletka smółka Lychnis viscaria `Plena`
• Miskant chiński Miscanthus sinensis `Zebrinus`
• Pysznogłówka ogrodowa Monarda hybrida
• Piwonia chińska Paeonia lactiflora `Ursynów`, `Felix Crousse`, `Festiva Maxima`, Laura Dessert`, Sarah Bernhardt`
• Pierwiosnek ząbkowany Primula denticulate
• Miodunka pstra Pulmonaria saccharata
• Fiołek wonny Viola odorata

Jeszcze jedno - wybierałam takie rośliny aby unikac koloru żółtego i pomaranczowego - na pewno pojawią sie one na przebarwiających sie lisciach na jesien ale w kwiatach chcę ich unikać.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:48, 03 paź 2011

Do góry
Skoro już jestem to wkleję szybciutko foty nowej rabaty...

Od lewej : 4 żurawki Georgia Peach, w środku modrzew (nie wiem jaka odmiana ), za nimi miskant Kleine Silberspinne (przesadzony z rabaty hortensjowej), potem łuk z 3 kostrzew sinych (pięknie rozrosły się latem w donicach), w środku klon palmowy Butterfly, na końcu trawka festuca Ovina - kostrzewa owcza

Za żurawkami i kostrzewą będzie kora, przed nimi i na "poletku" z klonem bedzie żwirek, pod klonem bialy kamyk, obok duży kamień ozdobny. wiosną będą tam roznokolorowe krokusy sadzone plamami... Nie wiem jeszcze co wsadzić po prawej stronie - myslałam o miskancie Variegatus bądź Morning Light i jezówce w tyle, a z przodu trawki. co Wy o tym myslicie?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:30, 01 paź 2011

Do góry
jotka napisał(a)
potwierdzam - szczególnie szafirki "gniotsa-niełamiotsa"

super, bo mam 150 cebulek szafirków i strasznie je lubię to będzie mój debiut...

Nie dałam się, z bolącym kręgoslupem, gardłem, mięśniami i 38 stopniową temperaturą obsadziłam rabatę przy skarpie. Zdjęcia będą wieczorem, bo ledwo się ruszam, zrobię obiadek, odpocznę i wstawię foty.

Rabata pt. "dałam co miałam", więc zadych rewelacji Zamieszkały tam roślinki, które pół lata przeczekały w donicach i zaczęły mi już podupadać (ale wstyd!), modrzew na pniu, klon palmowy, kostrzewa sina, dokupiłam jeszcze żurawki georgia peach i trawkę (no nie pamiętam nazwy, potem zerknę). Aaaa i miskant kleine silberspinne (to to samo co Little Silver Spider, co?) z rabaty hortensjowej się tam przeprowadził...

potem będą jeszcze tam różnokolorowe krokusy na wiosnę...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:38, 29 wrz 2011

Do góry
niedźwiedzie futro nier lubi ostrego, pełnego słońca. W zamian może być kostrzewa owcza. Raczej nie łącz 2 rodzajów kostrzew, 1 rodzaj będzie lepszy.
Zrób coś prostszego w kwestii kształtów, może jakaś baza z gatunku dywanowego i w tym kostki. Nie wiem jaka tam jest długość ale może więcej drzew?
Ogród z Czerwonym mostkiem 20:08, 26 wrz 2011

Do góry
Małe śliczne trawki ostnice Pony Tails, mają bardzo miękkie kłosy

Kostrzewa lodowa

Kostrzewa Golden Toupee - Festuca 'Golden Toupee'

Kłosówka miękka jest trawką bardzo szybko rozrastającą się o bardzo miękkich źdźbłach milusia .

Widowiskowe trawy 22:06, 24 wrz 2011

Do góry
Panie Mariuszu, czy mógłby Pan doradzić mi trawę o pokroju zwartym, strzelistym pokroju. Liście zielone, wąskie, wysokość od 1-1,5 m. Stanowisko słoneczne, suche, ziemia nawieziona ogrodowa (taka ze sklepu ogrodniczego ).

Fajnie aby komponowało się to jeszcze z liśćmi grabu, który ma być obok.

Szukałam w wyszukiwarce i to co mi podpasywało to piórkówka syberyjska i kostrzewa Maiera. Tylko, że pierwsza to trochę nie ten kolor liści a druga liście ma super ale pokrój i wysokość nie bardzo...

Będę wdzięczna za odpowiedź
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:35, 20 wrz 2011

Do góry
Dzięki, Elu!!! Podziwiam za chęci i zdolności!!!

Podoba mi się, ale nie wiem jak z praktyką - kostrzewa sina nie chce mi rosnąć, miałam ją rządkiem po drugiej stronie podjazdu. I wyschła/przemarzła zimą, na wiosnę nic nie odbiło z kilkunastu sadzonek... O ile niedźwiedzie futro świetnie sobie radzi na mojej ziemi, to ta niebieska trawa nie bardzo...
ale kompozycja fajna!
Hania radziła macierzankę po całości, bez lawendy. Danusia też odradzała lawendę w tym miejscu
Chciałabym ale boję się...

to mam zagwozdkę teraz!

Koniecznie muszę ten bluszcz kupić i puścić po tym betonowym płocie, fajnie wygląda wizualizacja z zazieleniającym się płotem...
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 21:52, 19 wrz 2011

Do góry

a tak wygląda w naturze kostrzewa z lawendą - zdjęcie nie najlepsze
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 21:41, 19 wrz 2011

Do góry

może coś takiego
kostrzewa, lawenda i macierzanka
Prawie centralna rabata pod sosną 09:31, 19 wrz 2011

Do góry
wydaje mi się że rododendronom będzie lepiej od północnej strony sosny. Jak duża jest ta rabata? Podaj jakieś jej wymiary.
Tak myślę że na wyspach w ogrodzie jak rośnie drzewo to pasue mi żeby nie sadzić pod nim nic wysokiego, żeby widać było pień drzewa.
Przyszo mi tez do głowy że fajne by tam grało wrzosowisko z dodanymi gdzieniegdzie kępami traw, i kosówek, może od strony bardziej zacienionej dodać można jeszcze różaneczniki gęste- to są takie drobne, niższe. Ale nie wiem czy lubisz wrzosowiska i jaką masz ziemię- bo czasem przy cięzkich ziemiach jest sporo roboty z przygotowaniem wrzosowiska.
Inny pomysł- dywan z czegoś niskiego- irga dammera 'Major', lub trzmielina 'Minimus', czy jakaś niska trawa- ja bardzo lubię seslerią skalną= zimozielona, kwitnie wiosną, ale może też być kostrzewa zielona, tyle że do niej fajnie jest lekko pofalować rabatę w niziuteńkie górki a w tym dywanie 'rzucone' bukszpany, albo cisy strzyżone (jak nie jest tam bardzo sucho), czy okrągłe berberysy odmianowe + jako akcent 2-3 różaneczniki gęste lub tuje 'Golden Tuffet'. Gdzieś na brzegu kupka jakiegoś koloru- żurawek, albo brunnery ( jej odmiany o kolorowych liściach, no. Jack Frost), lub hakonechloa 'Aurea' ( w półcień)
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:22, 18 wrz 2011

Do góry
Noemi dziekuję , że do mnie zaglądasz buźka dla Ciebie. Mam nadzieję, e że i ja sie pozbędę tego dziadostwa.
Dziś zmolestowałam męża (niestety moje samodzielne próby spezły na niczym) i mam rzut do pierwszej rabaty czyli ogród frontowy (przedogródek).

Wybrany już PLATANUS zajmie miejsce w rogu działki. Rabata żwirowa pobiegnie wzdłuż chodnika i mam na nią dwa pomysły.
I. Pasy jak na zdjęciu z inspiracji powyżej (zamiast kaktusów dam juki a te trawki to może dam dwa różne gatunki kostrzew w pasach naprzemiennych np.niedzwiedzie futro, kostrzewa sina lub inne)
II. Zaplanowac podobną rabatę żwirową jak jedna z realizacji Danusi (gardenarium) - Ogród nowoczesny (o ile Danusia nie będzie miała nic przeciwko ma się rozumieć).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies