Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Zielony zielonym pogania :) 10:28, 15 maj 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
No to teraz długo Cię nie będzie...

Myślałam, że dam radę z sobotę i niedzielę ale zostałam pokonana

W sobotę miała być koparka ale niestety padało. W sumie teraz się troszkę cieszę bo dzięki forum projekt coraz bardziej się wizualizuje w mojej głowie
Zielony zielonym pogania :) 07:59, 12 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
niewiem jak jest w realu ale na fotkach to wyglada na łagodne skarpy moze lepiej je rozplantować?

Witaj Aniu.
Na zdjęciach faktycznie tego nie widać bo są strome.
W najwyższym punkcie mają około metra także nie da się rozplantować.

No i próbuję powolutku wcielać z życie projekt Asi . Ale potrzebuję opinii jak to wygląda bo czas mnie goni a i będzie to troszkę kosztowało więc rozumiecie...

Dzisiaj u mnie pogoda barowa...
Przynajmniej podleje mi grządki
Było klepisko 16:00, 11 maj 2017

Do góry
Dzień dobry,

Witam serdecznie. Zakładam wątek , ponieważ w zeszłym roku postanowiłam zmienić przydomowe otoczenie.Zaopatrzona w projekt autorstawa Pani Danuty w zeszłym roku dokonałam rewolucji i przekształciłam przydomowe boisko- klepisko, ściernisko i wybieg dla psów w jednym w mini ogródeczek. Tak zwanego "placu "jest bardzo mało,część trzeba było wygrodzić dla psów. Jest malutki ale i tak cieszy.
Wdrożenie projektu przebiegło różnie.Lipiec był czasem sadzenia i zakupu roślin, więc z niektórymi było ciężko(konawlnik,trawki,niektóre żurawki,).Trawnik założony ,podczas urlopu i awarii nawadniainia zmienił się w bajoro.
Na szczęście po zimie okazało się ,że rosliny posadzone przyjęły się i przezimowały.
Zajmie mi pewnie sporo czasu zaznajomienie się z technicznymi tematami ,ale mam nadzieje umieścić dokumentację fotograficzną.Udzielać się na forum chyba specjalnie nie będę , bo niestety areał mały więć zmieniać , powiększać rabatek nie mam jak. Na szczęście pozostało dopieszczanie i wykańczanie tak aby zrealizować projekt,no i podglądactwo, ale nie ananonimowe
Linia kroplująca podziemna pod trawnikiem 11:41, 11 maj 2017

Do góry
Witam.Jestem nowy na forum.Bardzo często korzystam z rad.Mam pytanie dotyczące doboru zraszaczy na trawnik o wymiarach 9,50m x11m./cały trawnik w słońcu przez dzień/Chciałbym samodzielnie założyć automatyczne nawadnianie, jednak nie bardzo wiem jakie wybrać zraszacze. Wiem ,że należy zrobić projekt i nakreślić zakres działania-podlewania zraszaczy, jednak nie wiem jak się do tego zabrać, co pierwsze: sprawdzić jaki zasięg ma dany zraszacz i następnie wyznaczyć promień czy wyznaczyć promień i dobrać do niego zraszacz.Proszę o radę. Dziękuję.
W Kruklandii 19:26, 09 maj 2017

Do góry
Gardener27 napisał(a)
No i masz wiosnę

Fajne te podpory na pnącza, zdolny żon !!!

Za taką wiosnę to ja podziękowała

Podpory to raczej nie są...tylko ozdoba, bo róże same nie pnące raczej mam
A i Żon się nie popisał, bo tylko zaniósł mój projekt do pana spawacza Ale załatwił po taniości
Ja malowałam!

Ptasi gaj 16:55, 09 maj 2017

Do góry
Kasiu czy facet juz zakończył budowę bo jeśli nie macie prawo napisać na niego do nadzoru. Jego obowiązkiem jest przebudowac melioracje na terenie gdzie stoi budynek. Moze to tak dlugo robic do czasu zakonczenia budowy. Jezeli zbieracz jest pod jego budynkiem musi zrobic operat czyli projekt przebudowy i dolaczyc do dokumentow zakonczenia budowy do powiatowego inspe nadz bud.

Sprawdz na planach jak biegnie melioracja.

Jezeli zakonczyl budowe i zdal budowe to inspektor nic tu nie pomoze.
Wtedy tylko przez gmine i gmina moze mu nakazac. Zreszta masz pojecie o spolkach to bedziesz wiedziala jak dzialac.

Ale rowu przy drodze nie wolno mu zakopac, chyba ze zrobil przepusty - polozel rury - i mial pozwolenie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:45, 07 maj 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Mało w tym wątku podpowiadaczy, bo czasami podpowiadanie graniczy z cudem jeśli się nie wie co na sąsiednich rabatach i jaki jest styl ogrodu. O takich "pierdółkach" jak kierunki świata, gleba etc nie wspomnę. Czasami też oczekiwania pytających są tak wielkie, ze to raczej pod projekt podchodzi. A projekty robi Danusia. Nie my. My możemy coś zasugerować, podpowiedzieć...
Dlatego też ci podpowiadam: drzewa i krzewy albo sadzimy takie same i wtedy mozemy poszaleć na dole, z wypełniaczami, albo drzewa/krzewy są różne, ale dół musi być ascetyczny/monolityczny. Inaczej bałagan gwarantowany i brak samozadowolenia.

Toszko, czy to też o mnie piszesz?

Po rozmowie z szambiarzem wiem, że przynajmniej ta pokrywa nie będzie stanowiła problemu - mamy wyprowadzić do ogrodzenia rurę od szamba i będziemy mogli obniżyć i zamaskować ten betonowy "komin".
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:44, 06 maj 2017

Do góry
Pomarancza napisał(a)

Toszko jestem ci bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo myślałam, że nikt poza samymi pytającymi tu nie zagląda!

Z "rabaty" nie mogę być zadowolona, bo to de facto nie jest jeszcze rabata, a zaledwie miejsce przygotowywane pod nią Póki co sadzę sam tymczasowe rośliny, które mogą sobie podrosnąć, zanim przesadzę je w miejsca docelowe. Taki przetrwalnik.
Wstyd jednak, że mam ogarniętą w miarę rabatę przed tarasem, coś tam tworzę w głębi ogrodu - a tu, gdzie kieruje się wzrok gości zaraz po przyjeździe do nas wygląda to tak, jak na zdjęciach...
Zdecydowanie chcę w tym roku zająć się pokazanym narożnikiem, posadzić co trzeba i potem wysiać trawnik.

"Lizaki" w różach to dobry pomysł, skłaniałam się ku nim, jako alternatywie do kul bukszpanowych . Ujednolicę żywopłot na tym odcinku.
Bez czarny, pęcherznica, piwonia drzewiasta miały być pojedyncze, bo w perspektywie czasu to będą spore krzewy - bez czarny nawet do 3 metrów. I pomyślałam że taki nieco naturalistyczny narożnik wypełniony głównie krzewami o ozdobnych liściach mógłby dobrze wyglądać... ale pewnie jestem w błędzie

Toszko, a jak konkretnie być to u mnie widziała? Byłabyś w stanie coś naszkicować na tych moich fotkach?

-------------
Dziś przyjeżdża szambiarz - zagadamy do niego, ile dostępu do pokrywy i z której strony on potrzebuje.

Mało w tym wątku podpowiadaczy, bo czasami podpowiadanie graniczy z cudem jeśli się nie wie co na sąsiednich rabatach i jaki jest styl ogrodu. O takich "pierdółkach" jak kierunki świata, gleba etc nie wspomnę. Czasami też oczekiwania pytających są tak wielkie, ze to raczej pod projekt podchodzi. A projekty robi Danusia. Nie my. My możemy coś zasugerować, podpowiedzieć...
Dlatego też ci podpowiadam: drzewa i krzewy albo sadzimy takie same i wtedy mozemy poszaleć na dole, z wypełniaczami, albo drzewa/krzewy są różne, ale dół musi być ascetyczny/monolityczny. Inaczej bałagan gwarantowany i brak samozadowolenia.
Skarbonkowy ogródek 13:28, 06 maj 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)
Hop, hop...śnieg odgarniasz z podjazdu?

Śnieg jak śnieg ale mlecze to mnie pożerają Ani dziadostwa skosić bo ma już nasiona, pryskać nie da rady bo ciągle leje. Masakra jakaś.

Jak to Ania u siebie napisała: przełączyłam się z trybu pisania na tryb czytania. Czytam wszystko co Toszka napisała. Ponad 700 stron. Dam rade, dam rade

Poza tym ja się cały czas zastanawiam jak wy dajecie rade tyle pisać. Choćbym chciała to fizycznie nie jestem w stanie. Praca, dom ogród. No nie ma kiedy. Ja poproszę jakieś tipy jak to wszystko ogarnąć i mieć jeszcze czas na inne watki. Ze o swoim nie wspomnę. Bo tez odłogiem lezy. Dzisiaj znalazłam chwilkę ale zaraz lecę ryc w ziemi.

W święta nie było jak usiąść do projektu, ciągle goście, wizyty itp. Nadrabiałam towarzyskie zaległości

W ogrodzie wiele się nie dzieje. Pogoda nie za bardzo pozwala. Zaczęłam szykować stanowisko pod cisy. Cały czas mnie kusiło żeby zrobić sobie strażników cisowych jakie ma nasza szefowa. I nie będę odmawiać sobie tej przyjemności

Na razie usunęłam darń i zrobiłam kwadrat w którym ma być stożek. Obornik, maczka, kora i kompost czekają na przekopanie z ziemia rodzima. Cisy tez czekają. Zanabylam tez korzonek. Podobno super hiper pomaga w odbudowie korzeni i ma ograniczyć stres roślin związany z przesadzaniem. Oby

Poprawiłam projekt rabat frontowych pod oknami. Tak mniej więcej to widzę. Wywaliłam wszystkie wypełniacze. Skupiłam się na podstawie rabat.

Po prawej stronie różanecznik zostaje. Teraz widzę ze przesadziłam trochę z jego wielkością. Ma sięgać do parapetu.

I wersja ze strażnikami. One będą za płotem ale w projekcie nie mam jak tego zrobić. Tak mniej więcej poglądowo je umieściłam.

Nie za dużo tego wszystkiego?
Linia kroplująca - połączenie, ciśnienie 11:28, 03 maj 2017

Do góry
Witam muszę stworzyć projekt nawadniania. Mam problem. Jeśli zastosuję redukcje ciśnienia w lini kroplującej takiej jak na zdjęciu to ciśnienie na każdej z nich będzie takie same? Mogę oczywiście zmienić dane, zamiast 25m dać 50,100m. Czy takie połączenie będzie dobre. Skąd mogę wziąć tabelkę albo wykres ze spadkami ciśnienia? Czy każda rura ma inne spadki?
Linia kroplująca - połączenie, ciśnienie 10:11, 03 maj 2017

Do góry
lucky napisał(a)
Witam muszę stworzyć projekt nawadniania. Mam problem. Jeśli zastosuję redukcje ciśnienia w lini kroplującej takiej jak na zdjęciu to ciśnienie na każdej z nich będzie takie same? Mogę oczywiście zmienić dane, zamiast 25m dać 50,100m. Czy takie połączenie będzie dobre. Skąd mogę wziąć tabelkę albo wykres ze spadkami ciśnienia? Czy każda rura ma inne spadki?

Brak zdjęcia. Załącz zdjęcie, o którym wspominasz.
Ogród Mirelli 08:18, 02 maj 2017

Do góry
Mirell odpowiedziałam na Twoje pytanie o Hakone u Efffy, ale zostawię i tu ślad. Toszki rady dy są bezcenne
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=95
Odcienie zieleni 2 08:11, 02 maj 2017

Do góry
Tutaj u mnie Toszka pisała kilka dni temu.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=95
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:38, 01 maj 2017

Do góry
patrycja_rozycka napisał(a)
Witajcie!
Jestem na etapie planowania kostki dookoła domu( marzeniem granitowa jest ) i zastanawiam sie jak wyglądałaby rabata pod ściana budynku.
Jest to ściana wschodnia.
jak to jest z zawilgoceniem ścian ?
Od ściany do słupków jest 3,5 m.
myslałam żeby rabatę zrobić na 1,5 m( mniej wiecej tak jak konczy się ta piaszczysta część),pózniej ścieżkę do przejścia a siatke na tej linii np bluszczem obsadzic ?
Będę wdzięczna za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam, Patrycja

Dlaczego kostka granitowa to marzenie?
1 tona na allegro kosztuje już od 160 zł. Z 1 tony układa się ok. 7-8 m2 nawierzchni, to wychodzi ok. 20 zł/m2. Kostkę betonową kupisz taniej? Poszukaj w pobliżu miejsca zamieszkania, bo drogi jest transport, no i najlepiej zimą kupować, bo ceny najniższe. Robocizna jest droższa. Trzeba przekalkulować.
Izolacja przeciwwilgociowa, jeśli to jest nowy dom, powinna być wykonana w trakcie budowy. Jeśli masz projekt domu przeczytaj w opisie, albo na rysunku pn. przekrój i wszystko się wyjaśni.
Bluszczu nie polecam. Ładny i zimozielony, ale trzeba go pilnować, bo zarośnie działkę Twoją a co gorsze sąsiad i będzie Cię przeklinał.
Nieśmiałe pierwsze kroki 09:37, 30 kwi 2017

Do góry
"ale raczej podobają mi się ogrody wyglądające na niepoukładane"...to zupełne przeciwieństwo tego, co mnie się podoba

Już Ci pisałam u mnie, nie dam rady pomóc w projektowaniu na papierze. To nie moja bajka Rośnie, widzę, wtedy wiem co posadzić. Teraz też czekam z nasadzeniami ostatecznymi na mojej przerabianej rabacie.
Na temat róż mogę pogadać Jako tako...

Myślałam, że my mamy przerobiony projekt domu, ale koło Ciebie nie mogę sobie stanąć Tak, wybudowaliśmy Karolę

Dziś wiem, że na taki pochylony teren jak u Ciebie to najlepsze jednak są murki oporowe z ziemnym tarasami. Mam też spad terenu, nie tak duży jak Twój wprawdzie, ale gdybym robiła ogród jeszcze raz, to wolałabym go robić latami (koszty), a zdecydować się na taki właśnie układ. Zyskujesz urozmaicenie, nie spływanie ziemi, łatwe plewienie i uporządkowany wygląd. Ale ja chciałam już...a budowa wycyckała nasze kieszenie
I teraz męczę się z obrabianiem skarpy I spływaniem wszelkiego dobra z południowej strony

Powodzenia, nie trać zapału!!!
Ogród z łezką II 08:57, 30 kwi 2017

Do góry
Elka napisał(a)
Wdarłam się dopiero w Twój wątek. Chyba masz taki sam domek jak ja. To projekt Karola? Juz widze, że bardzo skorzystam na Twoim doświadczeniu

Nie musisz się wdzierać, zapraszam otwarcie
Tak, to Karola z przeróbkami
Zawsze chętnie pomogę, tylko nie w projektowaniu...
Ogród z łezką II 16:06, 29 kwi 2017

Do góry
Wdarłam się dopiero w Twój wątek. Chyba masz taki sam domek jak ja. To projekt Karola? Juz widze, że bardzo skorzystam na Twoim doświadczeniu
Daleka droga do ogrodu....... 16:40, 28 kwi 2017

Do góry
Witaj Aneto
Front domku masz identyczny jak mój, ale po tyle widzę, że to inny projekt. Roślinki już dorodne i teraz tylko pozostaje przesadzić je we właściwe miejsce. Pytałaś o frontową rabatę i rośliny do cienia. MOże podsadź kopytnikiem, jasno zielonymi żórawkami i trawami hacone, tak jak u Toszki.
I jak tam projekt? Ciekawa jestem czy zamówiłaś
Pozdrawiam
Z Pszenicznej ... 17:53, 27 kwi 2017

Do góry
Jana napisał(a)
kurcze ja sądzę to samo ale Mój się uparł niedługo robimy kostkę i zastanawiam się jak maksymalnie ograniczyć jej powierzchnię

Musisz mieć plan, by sobie to zobrazować - robi Wam to firma brukarska? Często robią też projekt nawierzchni dla klienta. Wtedy łatwiej.
Nas na kostkę po prostu nie było stać, u nas to jakieś 250 - 300 m2, przy cenach kostki jakie mi się podobają to wolę górę domu wykończyć

Ale marzy mi się brama przesuwna
W zgodzie z naturą 10:01, 27 kwi 2017

Do góry
Rumianka napisał(a)
Wielkie dzięki za "Dziewczynę z floksami" obrazek jest przepiękny...Dziękuję

Proszę bardzo

A to mój kolejny projekt, może skończę do następnej wiosny

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies