Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pomarancza 20:21, 04 maj 2017

Właśnie wg mnie rabata "atrakcyjna przez cały rok" nie ogranicza się tylko do wykorzystania zimozielonych. Wspomniane trawy + wiosenne cebule, kolorowe pędy zimą (tu zdecydowanie derenie rządzą) zapewniają zmienność sezonową ale i dekoracyjność cały rok. Udział zimozielonych też się przyda, ale nie tylko nich .

Róże okrywowe przyszły mi do głowy ze względu na to, że długo kwitną i są bezproblemowe w utrzymaniu. Jakby co, mogę moje Fairy dać gdzie indziej, gdyby zupełnie tu nie pasowały. Tylko co innego wtedy?
Toszka 08:19, 05 maj 2017

SandraOgrod napisał(a)
Witajcie, mam pytanie dotyczące narożnej rabaty, która bardzo chciałabym jakoś zagospodarować. Załączam zdjęcia. Wymiary to 6m x 6m. Po węższej, lewej stronie szerokość to 1m, po prawej szerszej 4,9m. Po lewej stronie rosną tuje szmaragd, po prawej brabanty. Wystawa jest południowo-zachodnia, ziemia gliniasta.

Myślałam o kulach bukszpanu, szałwii omszonej, nie wiem natomiast co wsadzić w pustym narożniku. Nie chciałabym wsadzać kolejnych tuj, czy macie jakiś lepszy pomysł?

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Radzę posadzić tam tuje albo świerki serbskie, tak by zamknać ramę ogrodu. Żywopłot osłoni od wiatrów i pomoże osłonic się od chwastów. Jesli dosadzisz tam tuje to przed nimi w rogu mozesz posadzić jakieś drzewo. Ładnie zamnknie róg ogrodu. Jesli serby to juz same w sobie będą wyższym akcentem.
Toszka 08:30, 05 maj 2017

Pomarancza napisał(a)
Właśnie wg mnie rabata "atrakcyjna przez cały rok" nie ogranicza się tylko do wykorzystania zimozielonych. Wspomniane trawy + wiosenne cebule, kolorowe pędy zimą (tu zdecydowanie derenie rządzą) zapewniają zmienność sezonową ale i dekoracyjność cały rok. Udział zimozielonych też się przyda, ale nie tylko nich .

Róże okrywowe przyszły mi do głowy ze względu na to, że długo kwitną i są bezproblemowe w utrzymaniu. Jakby co, mogę moje Fairy dać gdzie indziej, gdyby zupełnie tu nie pasowały. Tylko co innego wtedy?

Błędem jaki popełniasz (i dlatego jesteś niezadowolona z efektów) to sadzenie pojedynczo. Moim zdaniem sosna bedzie dominantą, a reszta powinna być tylko wypełniaczem. Pęcherznica, samotna wprowadza chaos. Piwonia drzewiasta to kolejna solistka.
W tym trójkącie nieświadomie (prawdopodobnie) upychasz wszystkie chciejstwa. To błąd! Pojedyncza magnolia... pojedynczy bez... solistka sosna... nowe drzewo... za dużo solistów na jednej rabacie! Sadź po 3-5 sztuk. Wypełniacze plamami.
Posadź kilka lizaków (trzmielina, buksy, cisy lub tuje na pniu). Dołem róże.
Buksy pomiędzy różą będą przez nią deformowane.
Przy szambie obwódka bukszpanowa moze cierpieć i po każdym opróżnianiu będzie się odbudowywać. Może lepiej zrobić obwódkę ze strzyżonej trzmieliny?

Przypominam, że rozplenica startuje dopiero w maju.

Druga rzecz - jak żywopłot urośnie będzie to półcienista rabata. Pamiętaj o tym.

Pomarancza 19:12, 05 maj 2017

Toszka napisał(a)

Błędem jaki popełniasz (i dlatego jesteś niezadowolona z efektów) to sadzenie pojedynczo. Moim zdaniem sosna bedzie dominantą, a reszta powinna być tylko wypełniaczem. Pęcherznica, samotna wprowadza chaos. Piwonia drzewiasta to kolejna solistka.
W tym trójkącie nieświadomie (prawdopodobnie) upychasz wszystkie chciejstwa. To błąd! Pojedyncza magnolia... pojedynczy bez... solistka sosna... nowe drzewo... za dużo solistów na jednej rabacie! Sadź po 3-5 sztuk. Wypełniacze plamami.
Posadź kilka lizaków (trzmielina, buksy, cisy lub tuje na pniu). Dołem róże.
Buksy pomiędzy różą będą przez nią deformowane.
Przy szambie obwódka bukszpanowa moze cierpieć i po każdym opróżnianiu będzie się odbudowywać. Może lepiej zrobić obwódkę ze strzyżonej trzmieliny?

Przypominam, że rozplenica startuje dopiero w maju.

Druga rzecz - jak żywopłot urośnie będzie to półcienista rabata. Pamiętaj o tym.

Toszko jestem ci bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo myślałam, że nikt poza samymi pytającymi tu nie zagląda!

Z "rabaty" nie mogę być zadowolona, bo to de facto nie jest jeszcze rabata, a zaledwie miejsce przygotowywane pod nią Póki co sadzę sam tymczasowe rośliny, które mogą sobie podrosnąć, zanim przesadzę je w miejsca docelowe. Taki przetrwalnik.
Wstyd jednak, że mam ogarniętą w miarę rabatę przed tarasem, coś tam tworzę w głębi ogrodu - a tu, gdzie kieruje się wzrok gości zaraz po przyjeździe do nas wygląda to tak, jak na zdjęciach...
Zdecydowanie chcę w tym roku zająć się pokazanym narożnikiem, posadzić co trzeba i potem wysiać trawnik.

"Lizaki" w różach to dobry pomysł, skłaniałam się ku nim, jako alternatywie do kul bukszpanowych . Ujednolicę żywopłot na tym odcinku.
Bez czarny, pęcherznica, piwonia drzewiasta miały być pojedyncze, bo w perspektywie czasu to będą spore krzewy - bez czarny nawet do 3 metrów. I pomyślałam że taki nieco naturalistyczny narożnik wypełniony głównie krzewami o ozdobnych liściach mógłby dobrze wyglądać... ale pewnie jestem w błędzie

Toszko, a jak konkretnie być to u mnie widziała? Byłabyś w stanie coś naszkicować na tych moich fotkach?

-------------
Dziś przyjeżdża szambiarz - zagadamy do niego, ile dostępu do pokrywy i z której strony on potrzebuje.

kami 20:15, 05 maj 2017

Grujecznik pendula szczepiony na 1,6m wysoki na 2,20m - z czym będzie pasował?
brylancik 21:53, 05 maj 2017

Witajcie.
Oto moja próba zagospodarowania skarpy aczkolwiek oglądając Wasze ogrody różne rozwiązania nie jestem pewna swoich prób.
Od lewej strony sa schody później pól metra przerwy -myślałam o trzmielinie odmiana Gold. Posadziłam macierzanki/piaskowa x4 i dwie których nie pamiętam/ następnie sa floksy szydlaste sugerowałam sie różną pora kwitnienia a kolorystycznie jest biała różowa i chyba fioletowa i ostanie sa dzwonki Poszarskiwgo w podobnych kolorach co floksy
Czy ma to sens?
Mam zdjęcia ale nie umiem ich dodac z telefonu
brylancik 00:23, 06 maj 2017

frezja 09:19, 06 maj 2017

brylancik napisał(a)
Witajcie.
Oto moja próba zagospodarowania skarpy

Tutaj wątek traktujący o skarpie; myślę, że znajdziesz coś dla siebie :

https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie
Toszka 22:44, 06 maj 2017

Pomarancza napisał(a)

Toszko jestem ci bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo myślałam, że nikt poza samymi pytającymi tu nie zagląda!

Z "rabaty" nie mogę być zadowolona, bo to de facto nie jest jeszcze rabata, a zaledwie miejsce przygotowywane pod nią Póki co sadzę sam tymczasowe rośliny, które mogą sobie podrosnąć, zanim przesadzę je w miejsca docelowe. Taki przetrwalnik.
Wstyd jednak, że mam ogarniętą w miarę rabatę przed tarasem, coś tam tworzę w głębi ogrodu - a tu, gdzie kieruje się wzrok gości zaraz po przyjeździe do nas wygląda to tak, jak na zdjęciach...
Zdecydowanie chcę w tym roku zająć się pokazanym narożnikiem, posadzić co trzeba i potem wysiać trawnik.

"Lizaki" w różach to dobry pomysł, skłaniałam się ku nim, jako alternatywie do kul bukszpanowych . Ujednolicę żywopłot na tym odcinku.
Bez czarny, pęcherznica, piwonia drzewiasta miały być pojedyncze, bo w perspektywie czasu to będą spore krzewy - bez czarny nawet do 3 metrów. I pomyślałam że taki nieco naturalistyczny narożnik wypełniony głównie krzewami o ozdobnych liściach mógłby dobrze wyglądać... ale pewnie jestem w błędzie

Toszko, a jak konkretnie być to u mnie widziała? Byłabyś w stanie coś naszkicować na tych moich fotkach?

-------------
Dziś przyjeżdża szambiarz - zagadamy do niego, ile dostępu do pokrywy i z której strony on potrzebuje.

Mało w tym wątku podpowiadaczy, bo czasami podpowiadanie graniczy z cudem jeśli się nie wie co na sąsiednich rabatach i jaki jest styl ogrodu. O takich "pierdółkach" jak kierunki świata, gleba etc nie wspomnę. Czasami też oczekiwania pytających są tak wielkie, ze to raczej pod projekt podchodzi. A projekty robi Danusia. Nie my. My możemy coś zasugerować, podpowiedzieć...
Dlatego też ci podpowiadam: drzewa i krzewy albo sadzimy takie same i wtedy mozemy poszaleć na dole, z wypełniaczami, albo drzewa/krzewy są różne, ale dół musi być ascetyczny/monolityczny. Inaczej bałagan gwarantowany i brak samozadowolenia.
SandraOgrod 12:32, 07 maj 2017

Toszka napisał(a)

Radzę posadzić tam tuje albo świerki serbskie, tak by zamknać ramę ogrodu. Żywopłot osłoni od wiatrów i pomoże osłonic się od chwastów. Jesli dosadzisz tam tuje to przed nimi w rogu mozesz posadzić jakieś drzewo. Ładnie zamnknie róg ogrodu. Jesli serby to juz same w sobie będą wyższym akcentem.

Czy jeśli posadze świerki między tujami i brabantami to nie bedzie wyglądało to chaotycznie? Nie za dużo gatunków?

Macie pomysł na jakieś ładne drzewko które byłoby wyższym akcentem? Myślałam o jabłoni ozdobnej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies