Właśnie wg mnie rabata "atrakcyjna przez cały rok" nie ogranicza się tylko do wykorzystania zimozielonych. Wspomniane trawy + wiosenne cebule, kolorowe pędy zimą (tu zdecydowanie derenie rządzą) zapewniają zmienność sezonową ale i dekoracyjność cały rok. Udział zimozielonych też się przyda, ale nie tylko nich .
Róże okrywowe przyszły mi do głowy ze względu na to, że długo kwitną i są bezproblemowe w utrzymaniu. Jakby co, mogę moje Fairy dać gdzie indziej, gdyby zupełnie tu nie pasowały. Tylko co innego wtedy?
Radzę posadzić tam tuje albo świerki serbskie, tak by zamknać ramę ogrodu. Żywopłot osłoni od wiatrów i pomoże osłonic się od chwastów. Jesli dosadzisz tam tuje to przed nimi w rogu mozesz posadzić jakieś drzewo. Ładnie zamnknie róg ogrodu. Jesli serby to juz same w sobie będą wyższym akcentem.
Błędem jaki popełniasz (i dlatego jesteś niezadowolona z efektów) to sadzenie pojedynczo. Moim zdaniem sosna bedzie dominantą, a reszta powinna być tylko wypełniaczem. Pęcherznica, samotna wprowadza chaos. Piwonia drzewiasta to kolejna solistka.
W tym trójkącie nieświadomie (prawdopodobnie) upychasz wszystkie chciejstwa. To błąd! Pojedyncza magnolia... pojedynczy bez... solistka sosna... nowe drzewo... za dużo solistów na jednej rabacie! Sadź po 3-5 sztuk. Wypełniacze plamami.
Posadź kilka lizaków (trzmielina, buksy, cisy lub tuje na pniu). Dołem róże.
Buksy pomiędzy różą będą przez nią deformowane.
Przy szambie obwódka bukszpanowa moze cierpieć i po każdym opróżnianiu będzie się odbudowywać. Może lepiej zrobić obwódkę ze strzyżonej trzmieliny?
Przypominam, że rozplenica startuje dopiero w maju.
Druga rzecz - jak żywopłot urośnie będzie to półcienista rabata. Pamiętaj o tym.
Z "rabaty" nie mogę być zadowolona, bo to de facto nie jest jeszcze rabata, a zaledwie miejsce przygotowywane pod nią Póki co sadzę sam tymczasowe rośliny, które mogą sobie podrosnąć, zanim przesadzę je w miejsca docelowe. Taki przetrwalnik.
Wstyd jednak, że mam ogarniętą w miarę rabatę przed tarasem, coś tam tworzę w głębi ogrodu - a tu, gdzie kieruje się wzrok gości zaraz po przyjeździe do nas wygląda to tak, jak na zdjęciach...
Zdecydowanie chcę w tym roku zająć się pokazanym narożnikiem, posadzić co trzeba i potem wysiać trawnik.
"Lizaki" w różach to dobry pomysł, skłaniałam się ku nim, jako alternatywie do kul bukszpanowych . Ujednolicę żywopłot na tym odcinku.
Bez czarny, pęcherznica, piwonia drzewiasta miały być pojedyncze, bo w perspektywie czasu to będą spore krzewy - bez czarny nawet do 3 metrów. I pomyślałam że taki nieco naturalistyczny narożnik wypełniony głównie krzewami o ozdobnych liściach mógłby dobrze wyglądać... ale pewnie jestem w błędzie
Toszko, a jak konkretnie być to u mnie widziała? Byłabyś w stanie coś naszkicować na tych moich fotkach?
-------------
Dziś przyjeżdża szambiarz - zagadamy do niego, ile dostępu do pokrywy i z której strony on potrzebuje.
Witajcie.
Oto moja próba zagospodarowania skarpy aczkolwiek oglądając Wasze ogrody różne rozwiązania nie jestem pewna swoich prób.
Od lewej strony sa schody później pól metra przerwy -myślałam o trzmielinie odmiana Gold. Posadziłam macierzanki/piaskowa x4 i dwie których nie pamiętam/ następnie sa floksy szydlaste sugerowałam sie różną pora kwitnienia a kolorystycznie jest biała różowa i chyba fioletowa i ostanie sa dzwonki Poszarskiwgo w podobnych kolorach co floksy
Czy ma to sens?
Mam zdjęcia ale nie umiem ich dodac z telefonu
Mało w tym wątku podpowiadaczy, bo czasami podpowiadanie graniczy z cudem jeśli się nie wie co na sąsiednich rabatach i jaki jest styl ogrodu. O takich "pierdółkach" jak kierunki świata, gleba etc nie wspomnę. Czasami też oczekiwania pytających są tak wielkie, ze to raczej pod projekt podchodzi. A projekty robi Danusia. Nie my. My możemy coś zasugerować, podpowiedzieć...
Dlatego też ci podpowiadam: drzewa i krzewy albo sadzimy takie same i wtedy mozemy poszaleć na dole, z wypełniaczami, albo drzewa/krzewy są różne, ale dół musi być ascetyczny/monolityczny. Inaczej bałagan gwarantowany i brak samozadowolenia.