a co z tymi bukszpanami? rabata ma taki zarys ponieważ przed domem będą z czasem stał stół i krzesła - jeśli chodzi o ten nijaki pasek trawy, a przed balkonem po prostu jest przejście
Witajcie!
Jestem na etapie planowania kostki dookoła domu( marzeniem granitowa jest ) i zastanawiam sie jak wyglądałaby rabata pod ściana budynku.
Jest to ściana wschodnia.
jak to jest z zawilgoceniem ścian ?
Od ściany do słupków jest 3,5 m.
myslałam żeby rabatę zrobić na 1,5 m( mniej wiecej tak jak konczy się ta piaszczysta część),pózniej ścieżkę do przejścia a siatke na tej linii np bluszczem obsadzic ?
Będę wdzięczna za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam, Patrycja
Witam
mam do zasadzenia rabatę ,ma długość 6m a szerokość ok 1,50m.
Z lewej strony posadziłam Cis,dostałam od bratowej,bo wyrzucała,przed nim tawulec a z lewej rośnie Wiąz Camperdownii a za nim na prawo rabata z różami.
Muszę wypełnić rabatę mięczy Cisem a Wiązem,w środku ,żeby zasłonić słupek od ogrodzenia chciałabym posadzić Buk purpurea pendula lub fountain.może świerk białobok między bukiem a wiązem,żeby były też jakieś rośliny zimozielone.
Doradzcie proszę.
Dlaczego kostka granitowa to marzenie?
1 tona na allegro kosztuje już od 160 zł. Z 1 tony układa się ok. 7-8 m2 nawierzchni, to wychodzi ok. 20 zł/m2. Kostkę betonową kupisz taniej? Poszukaj w pobliżu miejsca zamieszkania, bo drogi jest transport, no i najlepiej zimą kupować, bo ceny najniższe. Robocizna jest droższa. Trzeba przekalkulować.
Izolacja przeciwwilgociowa, jeśli to jest nowy dom, powinna być wykonana w trakcie budowy. Jeśli masz projekt domu przeczytaj w opisie, albo na rysunku pn. przekrój i wszystko się wyjaśni.
Bluszczu nie polecam. Ładny i zimozielony, ale trzeba go pilnować, bo zarośnie działkę Twoją a co gorsze sąsiad i będzie Cię przeklinał.
Hej, przede wszystkim zrobiłabym tło jakieś, np. posadziłabym tuje szmaragd. Wtedy nie dużo trzeba, żeby nawet skromna rabata wyglądała jak należy i spełniała swoje funkcje (mówisz, że chcesz coś przysłonić), a i dodatkowo zimą nie będzie łyso gdy liściaste zrzucą to i owo Przed tuje dajesz średnie piętro i na koniec coś na obwódkę rabaty albo jako uzupełnienie między roślinkami. Pozdrawiam.
Hej, przede wszystkim zrobiłabym tło jakieś, np. posadziłabym tuje szmaragd. Wtedy nie dużo trzeba, żeby nawet skromna rabata wyglądała jak należy i spełniała swoje funkcje (mówisz, że chcesz coś przysłonić), a i dodatkowo zimą nie będzie łyso gdy liściaste zrzucą to i owo Przed tuje dajesz średnie piętro i na koniec coś na obwódkę rabaty albo jako uzupełnienie między roślinkami. Pozdrawiam.
Komputer zrobił mi psikusa. Odpowiedź miała być do Iwonki1980