Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Michu87 17:38, 29 kwi 2017

Elka 2 - 3 metry ja bym zrobiła.
Elka 20:25, 29 kwi 2017

Dzięki za pomoc. Wykopałam dołki co 2,5 m i 2m od tuji. Mam nadzieję, że nie karzecie mi kopać nowych
Michu87 11:38, 30 kwi 2017

Moim zdaniem w sam raz
Elka 11:43, 30 kwi 2017

Mojewizje 16:53, 30 kwi 2017

a co z tymi bukszpanami? rabata ma taki zarys ponieważ przed domem będą z czasem stał stół i krzesła - jeśli chodzi o ten nijaki pasek trawy, a przed balkonem po prostu jest przejście

Pszczelarnia napisał(a)

Mojewizje,

za dużo gatunków na tej rabacie. Wyrzucić trzeba troszkę (forsycję i te drobiazgi, dołożyć funki i bergeni). Dlaczego ta rabata nie kończy się po lewej do końca tylko ma taki nijaki pasek trawy?
Trzeba ładnie zaaranżować kształtem i roślinami balkon - inny układ rabaty.
Bergenia powinna być obwódką na brzegu rabaty, trzmielina również posadzona jedna przy drugiej razy 5.

Coś ładnego trzeba w szeregu posadzić wzdłuż siatki przy podjeździe, niewysoki żywopłocik najpierw i na jego tle rośliny. Stworzyć jakieś ramy dla układu rabat

patrycja_roz... 22:20, 30 kwi 2017

Witajcie!
Jestem na etapie planowania kostki dookoła domu( marzeniem granitowa jest ) i zastanawiam sie jak wyglądałaby rabata pod ściana budynku.
Jest to ściana wschodnia.
jak to jest z zawilgoceniem ścian ?
Od ściany do słupków jest 3,5 m.
myslałam żeby rabatę zrobić na 1,5 m( mniej wiecej tak jak konczy się ta piaszczysta część),pózniej ścieżkę do przejścia a siatke na tej linii np bluszczem obsadzic ?
Będę wdzięczna za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam, Patrycja
iwona1980 09:56, 01 maj 2017

Witam
mam do zasadzenia rabatę ,ma długość 6m a szerokość ok 1,50m.
Z lewej strony posadziłam Cis,dostałam od bratowej,bo wyrzucała,przed nim tawulec a z lewej rośnie Wiąz Camperdownii a za nim na prawo rabata z różami.
Muszę wypełnić rabatę mięczy Cisem a Wiązem,w środku ,żeby zasłonić słupek od ogrodzenia chciałabym posadzić Buk purpurea pendula lub fountain.może świerk białobok między bukiem a wiązem,żeby były też jakieś rośliny zimozielone.
Doradzcie proszę.

Rosa 15:38, 01 maj 2017

patrycja_rozycka napisał(a)
Witajcie!
Jestem na etapie planowania kostki dookoła domu( marzeniem granitowa jest ) i zastanawiam sie jak wyglądałaby rabata pod ściana budynku.
myslałam żeby rabatę zrobić na 1,5 m( mniej wiecej tak jak konczy się ta piaszczysta część),pózniej ścieżkę do przejścia a siatke na tej linii np bluszczem obsadzic ?
Pozdrawiam, Patrycja

Dlaczego kostka granitowa to marzenie?
1 tona na allegro kosztuje już od 160 zł. Z 1 tony układa się ok. 7-8 m2 nawierzchni, to wychodzi ok. 20 zł/m2. Kostkę betonową kupisz taniej? Poszukaj w pobliżu miejsca zamieszkania, bo drogi jest transport, no i najlepiej zimą kupować, bo ceny najniższe. Robocizna jest droższa. Trzeba przekalkulować.
Izolacja przeciwwilgociowa, jeśli to jest nowy dom, powinna być wykonana w trakcie budowy. Jeśli masz projekt domu przeczytaj w opisie, albo na rysunku pn. przekrój i wszystko się wyjaśni.
Bluszczu nie polecam. Ładny i zimozielony, ale trzeba go pilnować, bo zarośnie działkę Twoją a co gorsze sąsiad i będzie Cię przeklinał.
Michu87 21:28, 01 maj 2017

Witajcie!
Pozdrawiam, Patrycja

Hej, przede wszystkim zrobiłabym tło jakieś, np. posadziłabym tuje szmaragd. Wtedy nie dużo trzeba, żeby nawet skromna rabata wyglądała jak należy i spełniała swoje funkcje (mówisz, że chcesz coś przysłonić), a i dodatkowo zimą nie będzie łyso gdy liściaste zrzucą to i owo Przed tuje dajesz średnie piętro i na koniec coś na obwódkę rabaty albo jako uzupełnienie między roślinkami. Pozdrawiam.
Michu87 21:28, 01 maj 2017

Witajcie!
Pozdrawiam, Patrycja

Hej, przede wszystkim zrobiłabym tło jakieś, np. posadziłabym tuje szmaragd. Wtedy nie dużo trzeba, żeby nawet skromna rabata wyglądała jak należy i spełniała swoje funkcje (mówisz, że chcesz coś przysłonić), a i dodatkowo zimą nie będzie łyso gdy liściaste zrzucą to i owo Przed tuje dajesz średnie piętro i na koniec coś na obwódkę rabaty albo jako uzupełnienie między roślinkami. Pozdrawiam.

Komputer zrobił mi psikusa. Odpowiedź miała być do Iwonki1980