Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 11:50, 24 kwi 2017

Słabo tu widać.
Jak będę w weekend w domu to zrobię lepsze ujęcia.
Trzcinniki juz ładnie wystartowały.
Johanka77 11:51, 24 kwi 2017

Efffa napisał(a)

Ja bym nie robila ścieżki, jest ślicznie jak jest, wszyscy mają od furtki do drzwi ścieżki, Ty masz inaczej, jak nie w Polsce.Pokaż jak dziś wygląda żwirowisko, plisss, ja też mam taką polać zieloną przed domem, przerabiam ale nie do końca wiem co i jak.

Bosz! Ktoś mnie rozumie! Dziękuję!
Toszka 14:17, 24 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mam swoją opinię o hakone. Nie odważyłabym się robić z niej gwiazdy rabaty na patelni, bo nie masz tam cienia. To eksponowane miejsce. Potrzebne są pewniaki. Sprawdź ją najpierw jak będzie rosła. No chyba, że się uprzesz.Co będziesz robić z donicą zimą?

Hakonechloa macra na patelni jak najbardziej będzie rosła bez problemu i będzie gwiazdą. Gleba pod nią musi być organiczna, dość luźna i dobrze zaprawiona, zwłaszcza korą. Pierwszy rok musi się zadomowić i wymaga podlewania. Kolejne lata rośnie bez problemu.
Mam hakone od przeszło 6 sezonów. Na absolutnej patelni. Rośnie wściekle i gwiazdorzy Podstawą dobrze przygotowane stanowisko i brak szmaty, bo nie będzie miała się jak rozrastać. Kamienie też odpadają.
Johanka77 14:43, 24 kwi 2017

Toszka napisał(a)

Hakonechloa macra na patelni jak najbardziej będzie rosła bez problemu i będzie gwiazdą. Gleba pod nią musi być organiczna, dość luźna i dobrze zaprawiona, zwłaszcza korą. Pierwszy rok musi się zadomowić i wymaga podlewania. Kolejne lata rośnie bez problemu.
Mam hakone od przeszło 6 sezonów. Na absolutnej patelni. Rośnie wściekle i gwiazdorzy Podstawą dobrze przygotowane stanowisko i brak szmaty, bo nie będzie miała się jak rozrastać. Kamienie też odpadają.

Czyli rozumiem dobrze przygotowane podłoże w donicy ok?
Bo glebę to mam bardzo luźną jak wiesz
Czy jednak zaprawiac to podłoże i gleba?
Toszka 16:39, 24 kwi 2017

W donicy to ta trawa będzie wegetować Czemu ma być w donicy? W donicy cała jej spektakularność spali na panewce. Ta trawa korzeni się na ok 10cm. W trzecim roku sama bryła korzeniowa ma min. 50cm (w najgorszej opcji) -do 1m średnicy. Cały czas piszę o hakonechloa macra (zielona).
Nigdy mi nie przemarzła, ani nie zawiodła.

Maj

październik
Johanka77 17:19, 24 kwi 2017

Śliczne dzięki Toszko. To diametralnie zmienia sprawę. Chyba poszukam jej innego miejsca
Rojodziejowa 17:34, 24 kwi 2017

Oj piękna! Bardzo by mi na skarpie wizualnie pasowała, ale niestety nie dla niej te warunki.

A te donice tam dałaś pod wpływem jakiejś inspiracji? Czymś się wzorujesz? Ta hakone to by właśnie obok tych donic ładnie wyglądała..
Johanka77 17:46, 24 kwi 2017

Rojodziejowa napisał(a)
Oj piękna! Bardzo by mi na skarpie wizualnie pasowała, ale niestety nie dla niej te warunki.

A te donice tam dałaś pod wpływem jakiejś inspiracji? Czymś się wzorujesz? Ta hakone to by właśnie obok tych donic ładnie wyglądała..

Tak ale nie lubi żwiru.
Donice mam dwie i chciałabym,aby były w nich jakies ładne trawy. Okalające je trochę, takie lekko zwisające.

Hakone kupiłam na próbę. Pójdzie raczej na moją dolną rabatę narożną przed brzozy. Na tą, co nie miałam na nią pomysłu
Ale tam stanowczo będę mogła stworzyć jej bardziej kwaśne warunki. I tam będzie kora.
Johanka77 17:47, 24 kwi 2017

Teraz casting, co w te donice?
anbu 17:48, 24 kwi 2017

Johanka77 napisał(a)
Narysowałam tę rabatę.
Carexy, bukszpany i Hakone w donicy.

Asiu szalejesz Obserwuję po cichutku

Wywal te donice z rabaty, bo to nie będzie ładnie Donice to gdzieś przy domy, na ganku, na tarasie sobie ustaw

Pa