Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogródek Iwony II 21:10, 26 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Zanim zabrałam się za zmiany w moim ogrodzie ( wiosna 2014 roku), spać po nocach nie mogłam, bo nie wiedziałam, jak mój ogród ma wyglądać. Chciałam kopiować inne ogrody, zapisywałam masę inspiracji, czytałam mnóstwo wątków : Any ogród mały, ogród z lustrem, Skromy ogród, Ogród Tess, rododendronowy ogród, Ogród Małej Mi nie był do ogarnięcia, Z nowoczesnych uwielbiałam Ogród Oli, Madżenki, Polinki , po nocach, pod kołdrą siedziałam z laptopem, telefonem lub tabletem.
Uczyłam się, czytałam, oglądałam setki zdjęć. Nie znałam jeszcze roślin, ich upodobań, kompozycji. Kiedy Danusia narysowała jakieś kreski żółte, niebieskie, czerwone, nie wiedziałam, jakie roślinki zastosować. Najlepiej, gdyby pokazać mi palcem. Dziś wiem, jakie rośliny łączyć na niebieskich rabatach, żółtych, bordowych. Poznałam sporo roślin, wiem, jak znaleźć ich upodobania, co lubią w sąsiedztwie. Niezastąpione są posty Toszki i Mazana, każdy powinien na bieżąco śledzić ich wpisy.

W pewnym momencie zrozumiałam, jak ma wyglądać mój ogród, jaki ma mieć kształt, jak prowadzić linie. Ale nie znaczy to, ze umiałabym w jednej chwili zaplanować całość. Tworzyłam rabatę po rabacie i kolejną tak, by pasowała do poprzedniej, by linie się zgrywały, połączenia. Analizowałam Danusi projekty, szczególnie w ogrodach geometrycznych. Mój projekt w głowie ewaluował, dojrzewał...

Były ograniczenia, np. konieczność wjazdu na posesję za domem, dojazd do garażu, trzeba wjechać z opałem, niedawno skończyliśmy wykańczać budynek gospodarczy, nie wiem, czy kiedykolwiek będzie kostka na podjeździe. Nie stać mnie, Zbyszek nie chce żwirku, bo opał, bo węgiel, bo masa innych problemów ze żwirkiem. Na razie posieję trawę i samochód po niej będzie jeździł, a potem zobaczę....
I to głownie decyduje o moich poczynaniach. Konieczność i możliwosć... A nie plan. Realność się liczy. I ograniczenia...
Wąska rabata była taką koniecznością. Bo w tamtej chwili tak musiało być. Okoliczności się zmieniły i dzięki temu mogłam poszerzyć rabatę. I dobrze, bo aż się prosiło, by było szerzej. To nie były pochopne decyzje. To były przemyślane kroki. ...
Jak te przemyślenia pasują do mnie, też urządzałam mój ogródek od początku w tym czasie. U mnie to była konieczność bo właśnie podczas robienia kanalizacji, prawie wszystkie rośliny były wykopane i trzeba było je z powrotem zimą wsadzić do gruntu. Ciągle coś dosadzam, jestem "zbieraczem " roślin, czasem marzy mi się większy areał, ale z drugiej strony ledwo nadążam z tym co mam.
W wielkim bólu i rozterce powstaje nowy taras na dachu 15:25, 26 kwi 2017

Do góry
W międzyczasie "odchudziłam" swój projekt.

Zależy mi aby za za kanapą było coś wyższego, by od sąsiadów z sąsiedniego bloku się nieco osłonić.

Została na projekcie:
swierk na pniu Lucky Strike
jałowce płożace - 2 sztuki
rozplenica japońska
rododendrony
trzmielina na pniu
irga szczepiona (bardzo mi sie podoba, bardzo...chciałbym ja mieć). Jest szansa na utrzymanie jej? Jeśli bym ja owijała pieczołowicie na zimę???
kosadzce syberyskie - skoro syberysjkie to chyba na tarasowej "syberii" dadzą radę?
barwinki mogę dosadzać co roku - obok domu są dzikie działki gdzie pełno barwinków
goryczka chińska - jak rośnie w himalajach to i możne w donnie przetrzyma

Jutro zrobię projekt z roslin wymienionych przez Makadamia .... ale ja tak bardzo bym chciała by mi kwitło coś ;( a nie tylko kuło.
Z trawami muszę uważać - córka ma alergię na trawy. Nie wiem czy tylko te "dzikie" czy też ozdobne.
Ogródek Iwony II 20:33, 25 kwi 2017

Do góry
Zanim zabrałam się za zmiany w moim ogrodzie ( wiosna 2014 roku), spać po nocach nie mogłam, bo nie wiedziałam, jak mój ogród ma wyglądać. Chciałam kopiować inne ogrody, zapisywałam masę inspiracji, czytałam mnóstwo wątków : Any ogród mały, ogród z lustrem, Skromy ogród, Ogród Tess, rododendronowy ogród, Ogród Małej Mi nie był do ogarnięcia, Z nowoczesnych uwielbiałam Ogród Oli, Madżenki, Polinki , po nocach, pod kołdrą siedziałam z laptopem, telefonem lub tabletem.
Uczyłam się, czytałam, oglądałam setki zdjęć. Nie znałam jeszcze roślin, ich upodobań, kompozycji. Kiedy Danusia narysowała jakieś kreski żółte, niebieskie, czerwone, nie wiedziałam, jakie roślinki zastosować. Najlepiej, gdyby pokazać mi palcem. Dziś wiem, jakie rośliny łączyć na niebieskich rabatach, żółtych, bordowych. Poznałam sporo roślin, wiem, jak znaleźć ich upodobania, co lubią w sąsiedztwie. Niezastąpione są posty Toszki i Mazana, każdy powinien na bieżąco śledzić ich wpisy.

W pewnym momencie zrozumiałam, jak ma wyglądać mój ogród, jaki ma mieć kształt, jak prowadzić linie. Ale nie znaczy to, ze umiałabym w jednej chwili zaplanować całość. Tworzyłam rabatę po rabacie i kolejną tak, by pasowała do poprzedniej, by linie się zgrywały, połączenia. Analizowałam Danusi projekty, szczególnie w ogrodach geometrycznych. Mój projekt w głowie ewaluował, dojrzewał...

Były ograniczenia, np. konieczność wjazdu na posesję za domem, dojazd do garażu, trzeba wjechać z opałem, niedawno skończyliśmy wykańczać budynek gospodarczy, nie wiem, czy kiedykolwiek będzie kostka na podjeździe. Nie stać mnie, Zbyszek nie chce żwirku, bo opał, bo węgiel, bo masa innych problemów ze żwirkiem. Na razie posieję trawę i samochód po niej będzie jeździł, a potem zobaczę....
I to głownie decyduje o moich poczynaniach. Konieczność i możliwosć... A nie plan. Realność się liczy. I ograniczenia...
Wąska rabata była taką koniecznością. Bo w tamtej chwili tak musiało być. Okoliczności się zmieniły i dzięki temu mogłam poszerzyć rabatę. I dobrze, bo aż się prosiło, by było szerzej. To nie były pochopne decyzje. To były przemyślane kroki. ...
Madżenie ogrodnika sezon 2017 19:06, 23 kwi 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
U nas tez ogród od trzech tygodni stoi. Dawno nic tak długo nie kwitło
A co do narzekań to mi daleko. Raczej staram się przekonywać ze nie jest tak złe

Dziewczyny, wpadnijcie do mnie poradzić mi przy "formalnej" rabacie
Coś obfociłam, coś narysowałam, ruszę w sobotę jak będzie błogosławieństwo Niebios

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=91
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:43, 23 kwi 2017

Do góry
No lekko nie masz!

Ja na mojej posadziłam rozplenice w tym roku i mam do dosadzenia lawendy.
Ale już widzę, że rozplenic porządnie podlać nie mogę, bo wszystko leci na trawnik...
Zrobiliśmy obudowę z kamienia wdłuż płotu sąsiada.
Widać go tu na zdjęciach z planem rabaty:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=90

I pewnie wyskoczym z kasy i zrobimy takie właśnie tarasiki na tj skarpie.
Bo inaczej nie pociągniemy tematu.
Moja bajka 23:14, 22 kwi 2017

Do góry
Kasia on stworzył m.in. projekt bazyliki Sagrada Familia
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:31, 22 kwi 2017

Do góry

Projekt wieszaczków zrobiłam w ubiegłym roku, a mój zdolny Bratanek zrobił mi te cudeńka i przywiózł przed świętami. Sprawił mi ogromną radość tak perfekcyjnym wykonaniem.
Moja działka na Dębowym Lesie 22:20, 20 kwi 2017

Do góry
W tym roku pamiętacie miałam taką sytuacje,że pan z firmy produkującej etykiety roślin. Zgłosił się do mnie, napisał z prośba o odsprzedanie takiego zdjęcia. Wysalam mu zdjęcia , wybrał i, odkupił i potem taki projekt powstał , który też mi przesłał.

I to normalne, prawda ???
A nie taka samowolka.
Także uważajcie na swoje zdjęcia.Albo szukajcie i może zajdziecie swoje zdjęcia pod czyimś szyldem
Chyba zacznę swoje zdjęcia po prostu podpisywać. Muszę zobaczyć jak to się robi .
Oczywiście pisałam do niego telefonu nie oborał.A rano znalazłam taką wiadomość,że proszę o udowodnienie ,że to są moje zdjęcia.
To on potem zdejmie te zdjęcia.A do tej pory reklamuje się moimi .
Oczywiście wysłałam mu odp.Brr.!!
Kwitnące skarpy 08:03, 20 kwi 2017

Do góry
jazzy napisał(a)

Projekt domu, który wybrałeś jest nowoczesny, czy ogród też planujesz w tym stylu? Masz już jakieś pomysły, plany, koncepcje? Bardzom ciekawa

Co do projektu to niby wybrałem ale ciągle szukam dalej ogród będzie mieszanką nowego i starego reszta wyjdzie w praniu
Kwitnące skarpy 23:09, 19 kwi 2017

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Olu te roślinki to są bambusy z ogrodu który jeszcze ogarniam Mój nowy ogród jest na działce którą dostałem od rodziców, rośnie już tam troszkę drzew plus są te schody ten na pierwszej to jest fargesia nitida a na drugiej fargesia murielae

Projekt domu, który wybrałeś jest nowoczesny, czy ogród też planujesz w tym stylu? Masz już jakieś pomysły, plany, koncepcje? Bardzom ciekawa
Ogród w centrum miasta 22:48, 18 kwi 2017

Do góry
Cześć, pozdrawiam z ogródka przyblokowego. Skąd wiesz, że masz 40 cm ziemi? Czy pod ziemią jest jeszcze piasek, czy te 40 cm do płyty garażowej?
Projekt Łukasza bardzo mi się podoba.
Jak masz z nasłonecznieniem w ogródku?
U mnie największy problem to cień. Dookoła są bloki, dość gęsto zbudowane i przez to jest mało słońca. W zasadzie rosną u mnie tylko rośliny cieniolubne, a przynajmniej cienioznośne i nawet wysiałam specjalną mieszankę trawy do cienia.
Będę kibicować.
W wielkim bólu i rozterce powstaje nowy taras na dachu 23:46, 17 kwi 2017

Do góry
Taras już mam.
Wykonany przez nas samodzielnie. Nasz debiut "stolarski". Pomagali wszyscy członkowie rodziny

Powstały 2 bardzo duże donice. Jedna długa na 4,2 metra, druga na 3 metry.
rojekt i wykonanie ściśle według wskazówek z forum Za co bardzo dziękuję.

Po skończeniu prac (ale jeszcze przed wyniesieniem "gratów remontowych") wyglądał tak.

Zamiast "pięknego" daszku remontowego wisieć będzie materiałowa "roleta pozioma" którą szyję na wzór rolet Nesling.

Teraz bardzo proszę o pomoc przy zaprojektowaniu tego co w tych donicach najlepiej posadzić. Niestety o ile jestem w stanie wykonać projekt budowlany zabudowy tarasu, to umiejętności zaprojektowania zieleni nie posiadam. Nie dość iż brak mi wiedzy co wytrzyma w donicach, to nie potrafię wyobrazić sobie nawet jakie rośliny zestawione z sobą będą dobrze wyglądały.

Kwitnące skarpy 21:03, 17 kwi 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Obejrzałam projekt domu - jest mega! Bardzo lubię takie duże płaszczyzny szyb
Bratki mają piękny kolor

Też lubię takie płaszczyzny miło z Twojej strony że projekt się podobaWybrałem te bratki właśnie dla tego koloruPozdrawiam i zapraszam częściej
Kwitnące skarpy 20:55, 17 kwi 2017

Do góry
Obejrzałam projekt domu - jest mega! Bardzo lubię takie duże płaszczyzny szyb
Bratki mają piękny kolor
Mirkowy ogród (początki) 16:06, 17 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja lubię wszystkie hortensje.
Mirko, ladna szkolka u Ciebie. Kiedy będziesz robila rabaty w ogrodzie? Mam na mysli projekt, uklad, nasadzenia.
Hm To dobre pytanie☺Iwonko rabaty się powoli tworzą. Ja nie kupuję roślin w szkółkach sieję i rozmnażam sama a to trwa.☺
Mirkowy ogród (początki) 04:55, 17 kwi 2017

Do góry
Ja lubię wszystkie hortensje.
Mirko, ladna szkolka u Ciebie. Kiedy będziesz robila rabaty w ogrodzie? Mam na mysli projekt, uklad, nasadzenia.
Kwitnące skarpy 16:34, 14 kwi 2017

Do góry
pawel_snopek napisał(a)

Projekt jest mega obym dał radę

Ja cały czas trzymam kciuki
Ten psi ząb, całkiem ciekawa roślinka, aż musiałam wygoooooglać
Kwitnące skarpy 16:28, 14 kwi 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Super słoneczne obrazki Projekt domu boski (sprawdzałam)

Projekt jest mega obym dał radę
Kwitnące skarpy 16:19, 14 kwi 2017

Do góry
Super słoneczne obrazki Projekt domu boski (sprawdzałam)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies