Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:50, 04 lis 2012

Do góry
krisec napisał(a)

Drogie ogrodniczki i ogrodnicy poddajemy pod głosowanie czy szklarnia Ani ma pozostać na starym miejscu. Czy przenieść szklarnię kto jest za, kto jest przeciw, kto się wstrzymuje od głosu.
Ja Jestem za przeniesieniem.

Głosowanie na nic nie jest potrzebne bo tu decyduje Ania 9jako włascicielka) i Szefowa ( jako fachowiec który dobrze wie co robi) a my tylko doradzamy jak kto uważa.

Bogdzia. Jasne Przepraszam głosowanie zły pomysł.

Nie ma za co przepraszac to tylko luźne rozmowy.Pozdrawiam Krzysiu.
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:42, 04 lis 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Drogie ogrodniczki i ogrodnicy poddajemy pod głosowanie czy szklarnia Ani ma pozostać na starym miejscu. Czy przenieść szklarnię kto jest za, kto jest przeciw, kto się wstrzymuje od głosu.

Głosowanie na nic nie jest potrzebne bo tu decyduje Ania 9jako włascicielka) i Szefowa ( jako fachowiec który dobrze wie co robi) a my tylko doradzamy jak kto uważa.

Bogdzia. Jasne Przepraszam głosowanie zły pomysł.
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:30, 04 lis 2012

Do góry
krisec napisał(a)

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:25, 04 lis 2012

Do góry
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:11, 04 lis 2012

Do góry
Agacia napisał(a)

To jest strzał w dziesiątkę, mnie się podoba ta nowa lokalizacja.

No to pozamiatane

Demokracja demokracją a decyduje Szefowa

Ale po przeanalizowaniu planu pozostaję przy moim glosie szklarnia musi zostać
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:05, 04 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A tak ogród wokół domu nabrał by spójności.. warzywniak i szklarnia wyglądałoby że jest już u sąsiadów Ulubiona alejka z klonami nie kończyłaby się w warzywniaku tylko na dalszej części ogrodu......

To widok z dachu na nową lokalizację części użytkowej... czyli sposób najbardziej widoczny.... ale kto mi będzie włazić na dach....

i wszystko jasne ))
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:37, 04 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A tak ogród wokół domu nabrał by spójności.. warzywniak i szklarnia wyglądałoby że jest już u sąsiadów Ulubiona alejka z klonami nie kończyłaby się w warzywniaku tylko na dalszej części ogrodu......

To widok z dachu na nową lokalizację części użytkowej... czyli sposób najbardziej widoczny.... ale kto mi będzie włazić na dach....

Mnie tez się podoba
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:34, 04 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:27, 04 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przepraszam za szybki i niedbały rysunek, ale najszybciej tak mi wychodzi.

Nie przesadzaj............ rysunki jak trzeba i to co trzeba.. .. jedynie przed klonem nic nie posadzę, bo drań i tak mi wisi na połowie ścieżki..... tak to sobie głupio posadziłam

Tego się obawiałam, że klon leży na ziemi ale jakiś niski dywan by się przydał, a może z tyłu nie ma tyle gałęzi? Od furtki będzie widać że ma jakieś towarzystwo

Zawaliłam, bo ci nie podesłałam fotki klonu, tylko sam przedogródek...

Ale wersja II i III ma klon obsypany kamykami.... i wtedy można od niego się odsunąć...

Każda wersja ma coś...... Boziu, ale narozrabiałaś.... nie dość ,ze ta szklarnia mnie wnerwia... i muszę coś z tym zrobić.. to jeszcze wybrać ... i to jedne z czterech....... i w tym momencie.. zamiast się cieszyć ... to ja się martwię
Nigdy nie miałom problemów z wyborem ciuchów.. .... albo dobre albo złe... a z projektem ogrodu mam problem... Na razie kartki wydrukowałam rozłożyłam i się oswajam 4 sukienki można kupić w razie wątpliwości ( i tak w sukienkach praktycznie nie chodzę)... a tu się nie da....

Ale i tak Cię kocham...nawet jak mam dylematy
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:15, 04 lis 2012

Do góry
Aniu, klonik gęsty, dopieszczony, nie ma co

Pogody zazdroszczę, u nas od wczoraj leje jak z cebra, szaro, ciemno, buro i ponuro

Widzę zdjęcie z ogniskiem - szklarnia miałaby być na samej gorze tego zdjęcia, tak? Między tymi małymi drzewkami (chyba jabłonki?)? No może to i niegłupie Ale jeszcze nie jestem za! Namiot kołuj! Wojskowy hihihi
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:24, 04 lis 2012

Do góry
Agacia napisał(a)
Aniu, przeczytałam wszystko i powiem Ci szczerze, że moja pierwsza myśl jak zobaczyłam zdjęcie z nowym miejscem dla szklarni była taka jak później to wyraziła Mira i Bogdzia. Słuchaj głosów rozsądku! Ja wiem, że teraz widzisz milion argumentów za przeniesieniem i wszystko wydaje się grać na rzecz tej opcji, ale… Z tego co widzę jest to miejsce na prawo od podjazdu, front działki – szklarnia na dzień dobry? : ) Poza tym tam też musiałabyś ją osłaniać, bo jak, szklarnia jako element dekoracyjny przy ognisku, miejscu imprezowym, dla gości? Idźmy dalej- zasłonisz szklarnię, a wtedy tak samo nie będzie miała zbyt dużo światła, bo i parawan od strony ogniska i tuje od strony miłej sąsiadki… Przesunięcie szklarni za jodły, tak, że nie widać jej z tarasu- no niby ok, ale wystarczy ruszyć się odrobinę z tarasu i ta dam- szklarnia. Poza tym rozbicie tego typu elementów po ogrodzie ułatwia ich wkomponowanie w całość, a jak będziesz miała i basen i obok szklarnię to już zaczyna się robić…tłoczno W tym miejscu, w którym stoi jest już nieco przysłonięta. To zdjęcie, które wrzucasz, z bocznej perspektywy na dowód jakie to szkaradztwo, a wcale bo nie! Tam ten plastik nie rzuca się w oczy, te rośliny z rabaty ładnie ‘wchodzą’ na bok szklarni, a przecież jeszcze troszkę podrosną. Poza tym tamtędy raczej rzadziej się spaceruje niż w okolicach oczka i ogniska… Trza poszukać w necie jak Angole maskują takie rzeczy i coś przypicować : ) Nie chcesz serba, to posadź tam coś oczojebnego w stylu tego Twojego klonika i uwierz, że nikt nie będzie patrzył na szopę sąsiada!!

O przedogródkach nawet nie zaczynam

Udanej niedzieli Domowe SPA proponuję, co żeby nabrać dystansu do problema

Sprostowanie
Ognisko nie ma zadania imprezowego.... nawet w 1% nie spełnia takiego zadania.. i nigdy nie będzie spełniać... jest to zło konieczne z uwagi na wielkość ogrodu.. i tam zawsze jest najgorszy syf..... przez 11 miesięcy w roku. Prawie 3000m2 ogrodu.... nie wszytko nadaje się na kompost... Nie wyobrażasz sobie nawet tych ilości.... Ja mam bardzo dużo bylin...... krzaków rozrastających sie i za gęsto posadzonych.... Co tydzień wyjeżdża największy pojemnik śmieci..... musiałabym zamawiać kontener taki jak na osiedlach blokowych... Nawet nie wiesz ile worków zakupuję dodatkowo.....
I dlatego chciałam zasłonić to ognisko od frontu..bo to jest zawsze miejsce bardzo gospodarcze...i nieestetyczne. I tego nie zmienię, muszę mieć takie miejsce... Za rabatą różaną planuję jakiś żywopłot...który to osłoni... z jednej strony miały być dzikie róże..... ale przeżyła tylko jedna.. dwie się zmarnowały. Pomocnicy przy robieniu trawnika... zadeptali No cóż..tak to jest z pomocnikami
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:13, 04 lis 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Pewnie bym wybrał wersję IV ze względu na hortensje . Słoneczko tu tylko do południa jest. Pozostałe wersje daj na sąsiednie rabatki ha ha ha. Danusiu jesteś mistrzynią !!! Czy to chodzi o ten fragment ?

Zbysiu.. jak najbardziej o ten.... I ten fragment po prawej od Mirki.. też pasowałoby do liftingu

I od razu odpowiedz dla Agatki..... ten widok jak na foto jest widoczny po wejściu na posesję... na wprost szklarnia po przeniesieniu byłaby schowana za domem, za jodłami w lewo.. i stąd nie byłoby jej widać......
Ja mam dwa widoki na ogród z wejścia..ten na wprost jak na foto, a drugi w lewo..... i wygląda tak... (teraz po lewej w miejsce umarzniętego zywopłotu posadziłam szmaragdy.. nie przepadam za tujami, ale one szybko dadzą efekt zielonej ściany.

I to mnie denerwuje......
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:03, 04 lis 2012

Do góry
Aniu, przeczytałam wszystko i powiem Ci szczerze, że moja pierwsza myśl jak zobaczyłam zdjęcie z nowym miejscem dla szklarni była taka jak później to wyraziła Mira i Bogdzia. Słuchaj głosów rozsądku! Ja wiem, że teraz widzisz milion argumentów za przeniesieniem i wszystko wydaje się grać na rzecz tej opcji, ale… Z tego co widzę jest to miejsce na prawo od podjazdu, front działki – szklarnia na dzień dobry? : ) Poza tym tam też musiałabyś ją osłaniać, bo jak, szklarnia jako element dekoracyjny przy ognisku, miejscu imprezowym, dla gości? Idźmy dalej- zasłonisz szklarnię, a wtedy tak samo nie będzie miała zbyt dużo światła, bo i parawan od strony ogniska i tuje od strony miłej sąsiadki… Przesunięcie szklarni za jodły, tak, że nie widać jej z tarasu- no niby ok, ale wystarczy ruszyć się odrobinę z tarasu i ta dam- szklarnia. Poza tym rozbicie tego typu elementów po ogrodzie ułatwia ich wkomponowanie w całość, a jak będziesz miała i basen i obok szklarnię to już zaczyna się robić…tłoczno W tym miejscu, w którym stoi jest już nieco przysłonięta. To zdjęcie, które wrzucasz, z bocznej perspektywy na dowód jakie to szkaradztwo, a wcale bo nie! Tam ten plastik nie rzuca się w oczy, te rośliny z rabaty ładnie ‘wchodzą’ na bok szklarni, a przecież jeszcze troszkę podrosną. Poza tym tamtędy raczej rzadziej się spaceruje niż w okolicach oczka i ogniska… Trza poszukać w necie jak Angole maskują takie rzeczy i coś przypicować : ) Nie chcesz serba, to posadź tam coś oczojebnego w stylu tego Twojego klonika i uwierz, że nikt nie będzie patrzył na szopę sąsiada!!

O przedogródkach nawet nie zaczynam

Udanej niedzieli Domowe SPA proponuję, co żeby nabrać dystansu do problema
Ogrodnik Mimo Woli cd 07:10, 04 lis 2012

Do góry
No proszę,jedna noc minęła,a u Ciebie i szklarnia obgadana i przedogródek zaprojektowany

ogrodoweimpresjejolki 22:06, 03 lis 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Jolu ta następna szklarnia będzie też drewniana czy taka jak u Ani asc tzn taka "wypasiona"?

Już nie drewniana, ale taka wypasiona jak u Ani, to pewno nie W poniedziałek rozrysuję do końca jaką bym chciała i ruszam do ślusarza, żeby powiedział "ile". Mam nadzieję, że powie "tyle" a nie "TYLE"
Płyty poliwęglanowe już wycenione. Świnka (skarbonka) trochę chuda, ale do wiosny ja podkarmimy
ogrodoweimpresjejolki 21:59, 03 lis 2012

Do góry
Jolu ta następna szklarnia będzie też drewniana czy taka jak u Ani asc tzn taka "wypasiona"?
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:49, 03 lis 2012

Do góry
Naparstnice mam...w dużych ilościach.... czyli już coś do inspiracji mam... dziś nawet sporo tego wykarczowałam..... tylko...hmmm skąd ja wezmę takie ładne warzywa???
A pomysł na skrzynie bardzo mi się podoba... Gut idea

Wszyscy co byli stwierdzili, że nie jest źle.. może się zostać... bo a nóż-widelec będzie gorzej..... ale dalej twierdzę, że ta szklarnia w tym miejscu jest beznadziejna... i ona nigdzie nie pasuje.....
Wiosną zrobimy przymiarkę
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:18, 03 lis 2012

Do góry
Iza...gdzie te angielskie ogrody z warzywnikami wypatrzyłaś.. jak możesz podeślij linka

Szklarnia idzie won...... na przeciwny skraj ...... pomierzone , sprawdzone... a warzywnik angielski i wsiowa rabata się komponują..... a jak ma sie skomponować to mi napisali, że Ty wiesz
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:11, 03 lis 2012

Do góry
Aniu byłem , kumowałem i widziałem . Powiem Ci szczerze że szklarnia i warzywnik wg. mnie są w dobrym miejscu jak mówią inni . W czasie spaceru po ogrodzie dopiero na końcu natrafiamy na te obiekty. Zasłoń czymś wysokim a wąskim ( słońca nie zabierze bo to będzie północna strona ). Tam gdzie planujesz i tak ściągnie wzrok tych którzy będą nad stawem czy też nurkować w basenie. Ale to Twój koń i wóz. Pozdrawiam.
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:09, 03 lis 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ania a ja patrzę na Twój plan ogrodu i wg mnie szklarnia stoi w najlepszym miejscu. Rozumiem, że od strony drogi jej nie widać bo droga dojazdowa do Twojego domu jest wzdłuż dzialki sąsiada z szopą???

Szklarnia jest mega wypasiona i nie musi się jej wstydzić, jeśli jej widok cie denerwuje to ją sobie zasłoń nasadzeniami. Natomiast warzywnik zrób sobie w tym miejscu, ktore zaplanowałaś przy sadzie. Obsadż jego granice pieknymi bukszpanami jak różankę ibędziesz miala w tej częsci ogród angielski obok sadu. Masz tam też ogrodek wsiowy to mi bardzo by pasował angielski warzywnik. Ewwntulanie zrób sobie żywopłocik z tuj lub grabów strzyżony do wysokości 1,5 m.
Bożenka ma racje szklarnia obok sadu to nie najlepsze miejsce.

idealnie ...

Anuś angielski warzywnik ... a szklarnia tam gdzie jest ... i wszystko jasne )) ... powiedz, że taaaak )))
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies