Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Urszulla 23:24, 08 sty 2013

Dzięki Gabrysiu za linka....dodałam do blogów....poczytam i pooglądam. zachwyciły mnie kompozycje z polnych kwiatów......bakcyla podłapałam..

wiem że to inne rozmiary......ale pooglądać trzeba
Zeta 23:28, 08 sty 2013

Przyszłam podejrzeć co tu się dzieje .....a tu szklarniowe nowości....kamelia piękna ale dla mnie za wymagająca ....nie mam bo pewnie bym ja uśmierciła....za to jaśmin uwielbiam
Pszczelarnia 12:09, 09 sty 2013

Kolejny fajny blog. Blogi to jakiś fenomen cywilizacyjny. Coś jak przejście od pamiętników pisanych przez panny i panie na papierze do formy publikowanej elektronicznie, do czytania dla każdego. Jedno i drugie służy przekazaniu treści (chyba) potomnym. Ciekawe.
jotka 12:14, 09 sty 2013

Gabriela napisał(a)
Ula, ja też tak patrzyłam, ale ona tam ma szklarnię o powierzchni 200 metrów kwadratowych, a u mnie zaledwie 24 metry. To wspaniałe, klimatyczne miejsce, marzenie.
Jednak właśnie dorobiła sobie coś mniejszego, małą szklarenkę na przechowanie tych wszystkich roślin, które mogą zimować, bo ta wielka szklarnia w ogóle nie jest ogrzewana, zobacz tutaj, na jej blogu: http://theboggarden.blogspot.com/

zajrzałam do bloga i widzę, że jego autorka gościła ostatnio u Mai
Gabriela 13:31, 22 sty 2013

Zima spowodowała u nas wczoraj całkowity paraliż komunikacyjny, więc zostałam sobie dzisiaj w cieplutkim domku.
No bo wyobraźcie sobie, duża ilość śniegu, temperatura minus trzy stopnie i zaczyna na to wszystko padać ... deszcz. W krótkim czasie na śniegu zastyga gruba warstwa lodu. Chodzić się po lodzie nie bardzo da, a łyżwy nie wszyscy mają. Z zafascynowaniem oglądałam wczoraj wieczorem mój ogród, bo jeszcze nigdy nie widziałam kałuż wody na śniegu. W świetle lampy mój frontowy trawnik wyglądał jak zamarznięty staw, no bajkowo było i niesamowicie, wyjąwszy jezdnię, której nikt niczym nie posypał...
Chciałam mieć wieś i naturę, no to mam. Wcale się nie czepiam.
Wczoraj jak jeszcze dało się jeździć, odwiedziłam kilka miejsc z roślinami, w których się zawiodłam, czyli Lidla i LM, ale i kwiaciarnię w której nabyliśmy z moim synem śliczne tulipany dla obu babć. Dla dziadków były "kwiatki" w postaci kukułek na czystej wódeczce.

Ponieważ zima trzyma, nie czas na wiosnę, bo ta sklepowa objawiła mi się rachitycznie i byle jak. Wobec tego zadowalam się tym co mam, czyli kwiatami zimowymi.
Trzymająca zima

Rozwinięty, choć jeszcze nie całkiem pąk kamelii, to już drugi rzut, pierwszego pełnego rozkwitu nie zarejestrowałam aparatem.
jotka 13:37, 22 sty 2013

Gabrysiu, powiem, że prezenty dla babć i dziadków trafione
Śliczny kolor tulipanów, a kukułki "szczypiące ale dobre" jak powiedziała moja kilkuletnia córka, kiedy pod moja uwagę poczęstowała sie tym smakołykiem

A w taka pogode tym co nie muszą radziłabym nie wychodzić ...
Pszczelarnia 13:39, 22 sty 2013

Aaaaaaaaaaa!
Wiosna sklepowa objawia się rachitycznie - zgadzam się. Marnie. Widziałam azalie (drobne) w B., były nimi tylko z nazwy na etykiecie.

Gabrysia, na tym śniegu widać jednak Twoje rabatowe kanciki.
Gabriela 13:40, 22 sty 2013

Storczyk, który bez przerwy kwitnie. Jak on to robi skubany, bo ja nie mam pojęcia.

Drugi kwitnie rzadziej, za to jak już, to od razu wypuścił trzy pędy kwiatowe. Kwiaty za chwilę.

Mirt też na biało:

Te stokrotki, to złocień na kiju.

Begonia "Tiger" ma teraz bardzo ładne, białe kwiaty.

No i kwitnące wrzosy na tarasie, w koszykach, a raczej suszki wrzosów, bo przecież wszystko zmarzło.

Gabriela 13:42, 22 sty 2013

jotka napisał(a)
Gabrysiu, powiem, że prezenty dla babć i dziadków trafione
Śliczny kolor tulipanów, a kukułki "szczypiące ale dobre" jak powiedziała moja kilkuletnia córka, kiedy pod moja uwagę poczęstowała sie tym smakołykiem

A w taka pogode tym co nie muszą radziłabym nie wychodzić ...

Toteż nie wychodzę. Piętnaście minut temu miałam propozycję, żeby wyjść, ale odmówiłam stanowczo.
Gabriela 13:45, 22 sty 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Aaaaaaaaaaa!
Wiosna sklepowa objawia się rachitycznie - zgadzam się. Marnie. Widziałam azalie (drobne) w B., były nimi tylko z nazwy na etykiecie.

Gabrysia, na tym śniegu widać jednak Twoje rabatowe kanciki.

W takim razie byle jak w Krakowie i we Wrocławiu też. Ja tam się uzbrajam w cierpliwość, nie ma wyjścia.

A na rabacie to nie kanciki, tylko "kocie ścieżki." Rabaty koło tarasu i ta okrągła obwiedzione są dookoła kostką. To są kocie ścieżki, bo jak jest mokra trawa, moje koty przechadzają się nimi powoli i dystyngowanie.