Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 17:09, 07 sty 2013

Och, Irenko, rozmarzyłam się okrutnie. Tak bardzo, że chyba na ogrodach świata założę nowe wątki o włoskich ogrodach, w dodatku dwa z nich będą w stylu włoskim.
W stylu angielskim miałam napisać, ogrody we Włoszech w stylu włoskim nie są przecież niczym nadzwyczajnym;D.
Milka 17:21, 07 sty 2013

koniecznie!...czekam i pooglądam sobie
ja mam jaśminy, są wielkie i pięknie kwitną, ale to te tradycyjne; jeden mam inny, kwitnie na żółto i bardzo wcześnie, jest bardzo wonny i oplata mury i pergole, dlatego muszę w tym roku go przesadzić, ten jest nagokwiatowy;
Urszulla 17:23, 07 sty 2013

Gabriela napisał(a)
Och, Irenko, rozmarzyłam się okrutnie. Tak bardzo, że chyba na ogrodach świata założę nowe wątki o włoskich ogrodach, w dodatku dwa z nich będą w stylu włoskim.

zakładaj.....włoskie klimaty mnie pociągają
EPODLAS 20:00, 07 sty 2013

Gabrysiu, jak ja ci zazdroszczę tej szklarenki, masz namiastkę lata w tym szaro burym okresie.. A plany masz bardzo ambitne. Nigdy nie byłam we Włoszech, widziałam ich ogrody na filmach. Zawsze kojarzą mi się z cyprysami. Ogrody angielskie widziałam, a jak jestem w Anglii to mogę łazić bez końca uliczkami podziwiając ich ogródki. Najbardziej podobają mi się u nich lawendy - duże i pachnące.
mira 20:44, 07 sty 2013

Gabrysiu zkładaj te wątki... czekamy
a ja mam w ogrodzie jasmin który nie pachnie... od patyczka hodowalam, no i dostał eksmisję,
zakupy o tej porze roku dobrze robią, dla mnie może być nawet cebulowy narcyz - lubię patrzeć jak rośnie

pozdrawiam
viva 20:58, 07 sty 2013

Gabriela napisał(a)
Vito, to jest "mój pierwszy raz" z jednym i z drugim kwiatkiem.
Jasmin zdecydowanie mniej kapryśny, chociaż obydwa lubią chłód zimą.
To nie jest jaśmin, który rośnie we Włoszech w gruncie, tamten ma grubsze, jakby woskowane liście i bardziej zbite w baldachy kwiaty, mój ma miękkie ciemnozielone liście i delikatniejsze, bialutkie kwiaty, ale zapach jest taki sam - zniewalający.
To ten włoski, zastanawiałam się, czy go kupić we Włoszech, a potem żałowałam, nadał by się do szklarenki, on obrasta całe mury, na przykład tak jak w pensjonacie, w którym mieszkaliśmy:

Gabrysiu, trudno mi sobie wyobrazić taką ścianę zapachu
an_tre 22:18, 07 sty 2013

Gabriela napisał(a)
Historia ogrodnictwa jest fascynująca, choćby historia tulipanów, prawdziwe szaleństwo.

W mojej szklarence osiedliły się dwie piękności - prawdziwy jaśmin, który prześciga się w perfumowaniu z gardenią, niewielkie na razie pnącze. Kupiłam je sama, wahając się pomiędzy nim a hiacyntami, wahanie było jednak krótkie, bo stwierdziłam, że jeszcze nie pora na cebulowe, zima dopiero się właściwie zaczęła.

Gabrysiu ty to masz prawdziwy raj...i do tego pachnący wcale się nie dziwię twojemu M, że sobie leży... i wącha...
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Urszulla 18:47, 08 sty 2013

Gabrysiu oglądałam ostatnio maję w ogrodzie i z uwielbieniem patrzyłam a tę młodą dziewczynę i to co stworzyła w szklarniach...............klimat cudowny

http://tvnplayer.pl/programy-online/maja-w-ogrodzie-odcinki,314/odcinek-406,moczarowy-ogrod-z-wielka-oranzeria,S00E406,17009.html
Gabriela 22:14, 08 sty 2013

Ula, ja też tak patrzyłam, ale ona tam ma szklarnię o powierzchni 200 metrów kwadratowych, a u mnie zaledwie 24 metry. To wspaniałe, klimatyczne miejsce, marzenie.
Jednak właśnie dorobiła sobie coś mniejszego, małą szklarenkę na przechowanie tych wszystkich roślin, które mogą zimować, bo ta wielka szklarnia w ogóle nie jest ogrzewana, zobacz tutaj, na jej blogu: http://theboggarden.blogspot.com/
wronada 22:54, 08 sty 2013

Gabrysiu u Ciebie jestem prawie codziennie , twój wątek dodałam do obserwowanych bardzo podoba mi się Twój ogród i pomyśleć, że byłam już blisko, i nie zobaczyłam tego na żywo .