Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 12:07, 26 lut 2019

Do góry

jeszcze dla Ewy/Andy

To pierwsze, to przycinana wielokrotnie buddleja. Widac, ze juz starenka. A to obok to bez black lace. W donicy, niewielkiej. Czasami rosnie jak drzewko wielopniowe, bo wychodza odrosty, a te boczne sa zazwyczaj, ale nie zawsze usuwane co zime.
Moj bez tez chyba bedzie rosl w donicy, ale jeszcze nie zdecydowalam. Nie jest zbyt ladny, odchorowal przesadzanie z powodu garazu, no sam piekny i wyprostowany nigdy nie byl od nowosci.

I jak widac odrostow od samego dolu ma i mial cale mnostwo.

Za drzwiami do ogrodu... 12:07, 26 lut 2019

Do góry
Anitko jak tylko uda mi się dotrzeć na targi(a przebieram już nóżkami...)to i dla Ciebie przebiśniegi się znajdą
Świetnie byłoby Was poznać,bije od Was tyle pozytywnej energii...
To jak się spotkamy to jeszcze raz zrobisz te oczka kota ze Shreka?
Do tych moich donic-osłonek muszę poszukać jakieś zwykłe tzw. doniczki produkcyjne szer. 25x25cm i wysokości do 30cm.Akurat weszły by po dwie.( takie używane,w takich się czasami większe rośliny w szkółce kupuje) Gdybym miała ich więcej ,wtedy mogłabym wcześniej posadzić jeszcze bratki.BO już tulipany mam posadzone w takich podłużnych ,ale to nie był dobry pomysł( i jeszcze białe w dodatku ) ,bo za nimi zostaje pusta luka.A docelowo mają tam rosnąć Kanny,więc też muszę wcześniej wsadzić kłącza do doniczek żeby podpędzić.To same doniczki podrożą mi koszt tych osłonek,jeżeli trzeba by ich było -trzy zmiany

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 11:48, 26 lut 2019

Do góry
Poppy napisał(a)

Buzia mi się do tych zdjęć śmieje.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:45, 26 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

narzędzi nie widzicie oczywiście, one jeszcze tylko tydzień powiszą w tym miejscuO i tu widac drugi dywanik

Oczywiście, ze nie widzimy. Zobaczymy dopiero w Mai.

Ale szybko podziałaliście!
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 11:44, 26 lut 2019

Do góry
I jeszcze wiosna na farmie, troche przeterminowana, bo w ciagu tygodnia zaszly kolejne zmiany. U sasiadow zaczely kwitnac magnolie i kamelie wiosenne. Bardzo wczesnie. Zmiany sa szalone ostatnio, kwitna zonkile, miodunki (u mnei akurat jeszcze nie), krokusy przekwitaja. I robi sie sucho, wczoraj podlewalam roze przed domem.

Tu wiadac jak sie podcina drzewa, by nie rosly zbyt duze, oraz wielopniowa mahonia.

I jeszcze drzewko truskawkowe w donicy. Tez mam, tylko malutkie, i mam nadzieje, ze moje tez da rade. Sasiedzi maja te drzewka w formie wielkich krzakow, prawie jak zywopplot, ale mi sie b podoba wersja drzewiasta.

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 11:31, 26 lut 2019

Do góry

I jeszcze szkolkowy, tez widac, ze przycinany
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 11:29, 26 lut 2019

Do góry
Hamamelis, ciag dalszy oczarow

Aphrodite

i malenka, nie wiadomo, czy zywa Jelena

i jeszcze zdjecia z dzis

Nie wiem, czy widac, ale Afrodyta ma z dwoch stron takie dlugie, niekwitnace galazki, ciachac je?
W sumie podoba mi sie z nimi, tyle ze traca na kompaktowosci.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:42, 26 lut 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
Ale, ale....ustaliłam sobie w głowie kolejność działania na rabatach w 2019 r.(poza sprzątaniem i nieustannym pieleniem):
1. dosadzić cisy na hortensjowej w miejsce spalonych mocznikiem w zeszłym roku i wymienić żurawki na coś innego- nie podoba mi się to w tej chwili. Myślałam o karłowym przetaczniku Blautappich, (tyle, ze jest niebieski), albo o szałwi omszonej ewentualnie też o żurawce, ale zamiast tej zwykłej kwistej- marmalade- bardziej zwarta i niższa.
Zobaczcie jak żurawka wygląda obecnie:

Hortensjowa wiosną, zanim startują hortensje i gracki wygląda tak:

przy czym obecnie wygląda dużo gorzej, bo trawy są powiązane w kolorze słomy, cisów nie ma, a hortensje, to same patyki.

Może carex zamiast żurawek w nóżki hortkom, zimozielony element będzie poza tym ładnie będzie się od podłoża odznaczać
Podwórkowa rehabilitacja 10:28, 26 lut 2019

Do góry
Ja za ogrodzeniem mam cały las czeremchy, pięknie wygląda jak kwitnie i cudownie się przebarwia na jesień, ma wtedy pomarańczowo czerwone barwy tak intensywne, że trudno uwierzyć. zapachu jednak nie znoszę zarówno z drewna i z kwiatów.

usunę zdjęcia za chwilę chciałam tylko zaprezentować jak niesamowicie wygląda jesienią.
...uDany ogród 09:36, 26 lut 2019

Do góry
Aldona40 napisał(a)
Witaj Danuś

Ja też uwielbiam takie zapachy wiosenne połączone z czystością i świeżością

Zasłonki śliczne

Pozdrawiam

Aldonko uwielbiam pierwsze wiosenne porządki, ale zdecydowanie wczoraj przesadziłam . Nie obyło się bez leków i maści. Dzisiaj chcę coś zrobić w ogrodzie u Mamy, ale póki co kropi deszcz...
Dziękuję!
-------------------------------------------------------------------------------
Magleska napisał(a)
Porządki w domu zrobione pachnie ,wszystko lśni ...

...lubię firanki ,ale takie tylko po bokach ,żeby za dużo okna nie zasłaniały jedynie od ulicy bardziej zasłaniam .....

Śliczne te Twoje zasłonki

Posprzątane ........teraz możesz w spokoju zająć się ogrodem
Wyczytałam ,że teraz za ogród Mamy się bierzesz jakaś kosmetyka tylko ,czy większe zmiany ?

Madziu jak lubię mieć czysto, ale ostatni czas poświęciłam ogrodowi, więc w domu sie nagromadziło. Teraz jest tak jak lubię
Ja mam rolety wszędzie i właśnie boki głównie szydełkowe i łączone szydełko z płótnem, to kocham. Mam też jedne zasłony u nas sie nazywają świąteczne , piękne dwuwarstwowe angielskie . Tkanina mnie zwala z nóg. Mój M je uwielbia

Mój ogród i dom przygotowane teraz czas na Mamę i później Teścia...
u Mamy czeka nas absolutna przeróbka, nie lubię tego co jest a dostałam zielone światło, więc będę działać
U Teścia gorzej, bo czeka nas renowacja kilku tysięcy metrów po wizycie dzików...

----------------------------------------------------------------------

sierotka napisał(a)
Super robótka Danusiu jest ślicznie a firaneczka super z logo

Boguniu cieszę się z efektów Dziękuję!
Kocham szydełkowce

----------------------------------------------------------------------

AgataM napisał(a)
Danuś, firaneczki cudne. I w dodatku szydełkowe. Marzenie....
Może kiedyś się zmotywuję i też zrobię....
Ależ u Ciebie jest czyciutko, chyba całą zimę wygoniłaś

Aguś ja mam wszystko zrobione na szydełku firany, zazdrostki, narzuty , poduszki nawet pokrowiec na deskę sedesową
Mam na tym punkcie hopla
Miałam kiedyś pełne szafy, przy przeprowadzce doszło do gruntownej selekcji i zostawiłam wszystko z różanym wzorem, zrobiło się porządniej
Tak, wreszcie poczułam wiosnę w domu

-------------------------------------------------------------------------

uote=sylwia_slomczewska napisał(a)]Ogród wypucowany, domek wypucowany teraz będzie ogródek pucowany....ech szkoda, że bliżekj nie mieszkasz byłaby szansa, że się zapędzisz z pucowaniem do mnie
U mnie jeszcze w ogrodzie nie zrobione w domu nie tkniete drugie pranie czeka na prasowanie, a jeszcze pierwsze złożone nie pochowane, nie było kiedy, ale za to chatke kończę urządzać i zadowolona z efektów jestem bardzo

Sylwuś wreszcie mogę zabrać się za pomoc Mamie i Teściowi , na Wielkanoc chciałabym mieć wszystko ogarnięte
No szkoda, z chęcią zobaczyłabym Twój cudny domek, ślicznie go urządziłaś Byłam pewna, że Twoja intuicja Cie nie zawiedzie pokazałaś w 100% co Ci w duszy gra
Masz piękną duszę!
Ja od lat nie prasuję, dopiero przed wyjściem i to się u nas sprawdza. Nie miałam nigdy na to czasu, wielkie kupy zaległości doprowadzały mnie do furii a tak mam spokój

----------------------------------------------------------------------------

BasiaLT napisał(a)
Jak ja ci zazdroszczę tego wypucowania domu, a już zwłaszcza okien. Moje są niemożebnie brudne, a czasu brak na ich mycie.

Basiu juz nie mogłam wytrzymać, jeszcze jak słońce nie operowało to jakoś można wyło wytrzymać , ale jak wyszło masakra. Teraz mogę spać spokojnie
Dzisiaj nie mam siły, ale muszę się zmusić

A to moje róże z bliska

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 09:34, 26 lut 2019

Do góry
Zagajanka napisał(a)
Pierwsze słoneczne widoczki:

Witaj Janko, twój ogród tak dostojnie i spokojnie wygląda na zdjęciach. Gratulacje z okazji pojawienia się małej księżniczki
Janko, czy możesz napisać co to za płaczące zdjęcia na pierwszym planie na tym zdjęciu.
Myślałam że na cięcie róż jeszcze jest za wcześnie, ale faktycznie we Wrocławiu wiosna przyszła już chyba na dobre.
Pozdrawiam wiosennie
Księżycowy... 09:26, 26 lut 2019

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Biała przed domem. Maj 2018

Co to za derenie?
Fajnie, że już prace w ogrodzie ruszyły Wiosna, wiosna
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:21, 26 lut 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Hmm, skoro już tak knujemy po cichu, to przypomnę ten plan

ale ciiii - to pomysł na daleką przyszłość

BOMBA!!!!
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:20, 26 lut 2019

Do góry
@Gardenarium tak - dokładnie o taką chodzi. Te zdjęcia to nówki a to staruszka

Ten Maniak namawia mnie na kosiarkę od alett movers ale obawiam się że po jej kupnie główny zarząd kazał by mi spać już na tym trawniku niezależnie od pory roku.

Na zachętę jeszcze fotka z początku sierpnia ( z tą 80 to chodzi o urodziny dziadka - impreza odbyła się własnie w tym ogrodzie). Tamto poprzednie które wrzuciłem jest z drugiej strony domu.

Jak kiedyś nie miał jeszcze tej kosiarki z walcem to mocował do zwykłej spalinówki ... SZCZOTKĘ z tyłu- działało - pasy powstawały.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:20, 26 lut 2019

Do góry
Ale, ale....ustaliłam sobie w głowie kolejność działania na rabatach w 2019 r.(poza sprzątaniem i nieustannym pieleniem):
1. dosadzić cisy na hortensjowej w miejsce spalonych mocznikiem w zeszłym roku i wymienić żurawki na coś innego- nie podoba mi się to w tej chwili. Myślałam o karłowym przetaczniku Blautappich, (tyle, ze jest niebieski), albo o szałwi omszonej ewentualnie też o żurawce, ale zamiast tej zwykłej kwistej- marmalade- bardziej zwarta i niższa.
Zobaczcie jak żurawka wygląda obecnie:

Hortensjowa wiosną, zanim startują hortensje i gracki wygląda tak:

przy czym obecnie wygląda dużo gorzej, bo trawy są powiązane w kolorze słomy, cisów nie ma, a hortensje, to same patyki.

2. Kolejno pod nóż idzie półka. Tu przede wszystkim muszę pozbyć się magnolii, i ponieważ nie mam alternatywy, przesadzę ją na tył, w miejsce dawnego ogniska.

Zostaje lawenda, i tutaj nie mam pomysłu- część wydam, część może przesadzę na przedogródek, choć tam jest wschód i za dużo słońca nie ma.

Na półkę planuję dosadzić cisy (zostaną mi z hortensjowej), i trawy- ML, które muszę przenieść z
3. kulkowiska. Tam jest im tak dobrze, że kulkowisko zaczyna być trawiskiem.
Nie w pełni sezonu, wyglądało to już tak:

później trawy były jeszcze większe.

4. Dalej czas na podokienną. Z niej muszę wywalić ogromnego gracka. Podaruję go chyba Bratowej. W zależności od przeżycia cisów "stożka" i "lizaka", zobaczę, co dalej z tą rabatą zrobić. Mam wrażenie, że źle ustaliłam ten stożek i lizak- źle rozmieściłam.

Obecnie wygląda to tak: gracek włazi na klona, lizak nie jest lizakiem, a stożek nie jest stożkiem, w dodatku rozmieszczenie kula bardzo moim skromnym zdaniem. Cisy wyglądają jakby miało się im średnio na życie.

Zakładam, że mogą mieć wygniłe korzenie po zeszłorocznym problemem z odprowadzaniem deszczówki:

Mniej więcej w tym momencie pomyślę o dołożeniu kostki przed drewutnię, ale żeby to zrobić, muszę rozebrać taras Czyli może dotrę do oklularowej
Jeśli dotrę do kostki, to w 2019 r. zdzieram darń z rabaty pod siatką wzdłuż drewutni, aż do warzywnika i przygotowuję przed zimą ziemię. Z tego wniosek, ze okularowa w sezonie 2020 ma szansę być zrealizowana.

Chyba, że plan mój się rozsypie, co jest bardzo możliwe, bo ostatnio sypie mi się wszystko.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:17, 26 lut 2019

Do góry
Hmm, skoro już tak knujemy po cichu, to przypomnę ten plan

i zaproponuję w związku z nim coś takiego:

ale ciiii - to pomysł na daleką przyszłość
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:10, 26 lut 2019

Do góry
.

.Moja sosna która ma wielkie igły i co 2 lata zrzuca igły jest ich dużo,trzeb wybierać z rabat ręcznie ,ale za to daje duże ładne szyszki.Wczoraj właśnie powybierałam je ,pościnałam hortki i jedną rabatę mam z głowy . W kolejce następne .
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:59, 26 lut 2019

Do góry
Musi być kosiarka z wałem bez kół. Takimi koszą w Anglii. Chyba że ktoś ma inny sposób.

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 08:55, 26 lut 2019

Do góry
Chciałabym tu zrobić japoński kącik. Na rabatach panuje niezły bajzel z masą liści dębu od sąsiadów.

Tylko ten łuk albo muszę powiększyć albo zrobię tam jakieś kółko, nie wiem,
Pomożecie??
Ogród Muszelki 08:51, 26 lut 2019

Do góry
Dzisiaj w nocy przygotowałam nowe etykiety do wysiewów. Już za parę dni, za dni parę!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies