Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Słoneczny Ogród 13:27, 10 cze 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Cześć widzę,że masz fioletową trzykrotkę, ja mam białą , możemy się wymienić.
U mnie przetaczniki szaleją,fajnie ,że je masz.Mam pęcherznice, wysiały mi się i limonkowe i bordowe, mogę Ci dać , fajne kulki można z nich uformować albo na żywopłot i perukowca też mam , jak chcesz.Skąd masz te nabytki? Byłaś może w Kraśnicy? A brunery jak się mają, pokaż potem. U mnie juki nie kwitną , trochę zmarniały po zimie. Wybierasz się na targi? Pozdrawiam.

Fioletowe trzykrotki mam, dzieliłam na wiosnę, bo dawałam Markowi i przy okazji jedną podzieliłam na 4, drugą przesadziłam w całości. Te dzielone takie marne, więc ich nie pokazuję, ale mam je teraz wszystkie blisko oczka, będą tworzyć obwódkę.
Chyba na wiosnę najlepiej je dzielić, bo one kwitną długo i teraz to się by mogły nie przyjąć.
No więc tak niektóre trawy od Marka, ML i zawilce kupiłam, floksy na nowej rabacie rozdzieliłam swoje, przetaczniki to ze zrealizowanego bonu ze szkółki w internecie. Hortensje Limelight z Konina ze szkółki. Ze szkółki z internetu przyszły mi rośliny, które zamawiałam w lutym ( zawilce 5 białych, 3 różowe, 5jeżówek, żurawka limonkowa) Ostatnio kupiłam jeszcze 2 gracki i dokupiłam żółtą hostę.
W Kraśnicy nie byłam, ani nawet w Gozdowie, tylko w Koninie.
Brunery gdzieś Ci parę stron do tyłu pokazywałam.
Juki kwitną, świecą z daleka
Na targi się wybieram.
Akwarela w ogrodzie:) 19:58, 09 cze 2018

Do góry
akwarela napisał(a)

To się nazywa choroba różana! Zakaźna jak ...
Ja teraz dla odmiany szukam inspiracji dla kwiatowego uzupełnienia moich rabat. Teraz kwitną u mnie tylko róże i bodziszki i dopóki nie ruszą hortensje i floksy jest trochę nijako. Brakuje mi czegoś kwitnącego dokładnie w tym czasie. Pomysłów brak.

Ja jestem zakochana w kocimiętkach i szałwiach. Dwie kocimiętki i cztery szałwie i bzyczy jakbym całą pasiekę miała. Szałwie mam dwie i fioletowe.
Akwarela w ogrodzie:) 12:51, 09 cze 2018

Do góry
la_estrellita napisał(a)
Noż podłość ludzka nie zna granic . Sabotaż i dywersja.

To się nazywa choroba różana! Zakaźna jak ...
Ja teraz dla odmiany szukam inspiracji dla kwiatowego uzupełnienia moich rabat. Teraz kwitną u mnie tylko róże i bodziszki i dopóki nie ruszą hortensje i floksy jest trochę nijako. Brakuje mi czegoś kwitnącego dokładnie w tym czasie. Pomysłów brak.
Ogród Małej Mi 2017 22:56, 08 cze 2018

Do góry
Dobranoc...
róże przekwitają ,hortki zaczynają, floksy.. full lato.

Liliowo i kolorowo:) 21:53, 08 cze 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Teraz najfajniejszy kwitnący ogród?

Może bym powiedziała, że inna i kolejna odsłona bo np. mój Marek mówi, że najładniej jest jak kwitły rodki. Zaczynają hortensje, za chwile liliowce i floksy , jeżówki, milin. Teraz też tyle tego kwitnie, że nawet nie jestem w stanie pokazać wszystkiego, bo i jarzmianki piękne kwitną, wiesiołki, ulubiona miruna, naparsnice itp...
No i doczekałam się w końcu kwitnącego tulipanowca
Nowe róże Angele może jutro zakwitną, piękne krzewy już są.

Liliowo i kolorowo:) 21:02, 08 cze 2018

Do góry
Anabell napisał(a)
Danusiu!
Róże masz wplecione między krzewy, mają gdzie się oprzeć.
dobrze wkomponowane, zawsze szaleją, napatrzeć się nie można.

Przy takich ilościach i dojrzałym ogrodzie ciągle coś do myślenia gdzie udać się z sekatorem czy piłą.

Bardzo lubie jak się tak oplatają i jeszcze powojniki. Ciągle chodze z sekatorem i piłą a i tak miejscami już przejść się nie da.
Floksy mi urosły na 1.5 miejscami i jeszcze troche i zakwitna zapewne jak wróce z urlopu to już będą kwitły tak jak milin.
Lawenda i szałwia też pięknie kwitnie Mam ją w kilku miejscach.

Ogród z wilkiem zamkn. 10:50, 07 cze 2018

Do góry
A pokaż floksy? chodzi mi o te zadarniające niskie i jaką masz opinię o nich ?
Między polem, a lasem. 22:55, 06 cze 2018

Do góry
Skarpa obsadzana w tym roku. Kosodrzewiny, jałowce, przetaczniki, floksy, rozchodniki, goździki skalne. W tle suche tuje (50 padło). Murek za kilka tygodni ma być wykańczany.
Moja działka na Dębowym Lesie 23:20, 05 cze 2018

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Wow się pozachwycalam cudne

Dziękuję, dzominiczko.
Ja już chyba jutro do ciebie pozaglądam

Dominika11 napisał(a)
To floksy???

Hmm, o te Godziki wyżej pytasz ??

Ogród z wilkiem zamkn. 22:13, 05 cze 2018

Do góry
Iwonka napisał(a)

I ja dziękuję za cenną radę, Toszka jak zawsze niezawodna

dokładnie .....cenne rady trzeba zapamiętać

Monia81 napisał(a)
Madzia buziaczki zostawiam i co porobiasz, co się tak cicho zrobiło?

Monika niestety non stop w pracy jestem i jakoś ten czas się skurczył
kwiatki dosadzam ,skrzynie stare z 3 warstw farby czyszczę -będę na biało malować jak odczyszczę .....
a tak to życie ....praca dom ,dziś z córą u dentysty ,pózniej obiad itp itd ....pewnie jak większość
zaglądam z telefonu w wolnych chwilach ,ale z telefonu nienawidzę pisać i dlatego się nie odzywam ....
buziaki

lutroja napisał(a)
pięknie się wszystko rozbujało,
masz w kwiatkach floksa czy dzwonek karpacki
?

dziękuję
mam floksy
Moja działka na Dębowym Lesie 21:57, 05 cze 2018

Do góry
To floksy???
Ogród w Cichym Dworku 14:17, 05 cze 2018

Do góry
Aniu floksy piękne ale plewienie w nich mnie denerwuje.
Nie wiem ale mam ochote je wyrzucić gdzie indziej.
Podmiejski ogródek 18:38, 04 cze 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

No widzisz , a ja czytałam , że floksy mączniaka łapią jak maja za sucho, a jak odpowiednio wilgotno to nie. Bo susza je osłabia i podatne na grzyba się stają. I bądź tu mądry jak takie sprzeczne informacje się podaje

Nie, Ewa-Anda też chyba to samo pisała (jeśli znowu czegoś nie pokręciłam).
Tylko po liściach lać nie wolno
Ogródek Ewy 16:26, 04 cze 2018

Do góry
Kocha mnie zółty kolor.
Zakwitł mi taki kwiatuszek. Kupiłam go jako floksa ale czy sa żółte floksy?

Podmiejski ogródek 16:04, 04 cze 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

Sylwiu - co do podlewania/zamgławiania to się nie wypowiem. Do tej pory lałam jak mi wygodnie - jak widać z różnym skutkiem

Co wiem na pewno, to że floks podlewany "po ziemi" jest bez mączniaka (tak po prawdzie, prawie wcale nie podlewany), a floks podlewany "po liściach" ma mączniaka prawie po same czubki

A uprawa szkółkarska rządzi się swoimi prawami i nie wszystkie praktyki warte są powielania. Przykładowo: sadzenie w torfie i lanie hektolitrów chemii

No widzisz , a ja czytałam , że floksy mączniaka łapią jak maja za sucho, a jak odpowiednio wilgotno to nie. Bo susza je osłabia i podatne na grzyba się stają. I bądź tu mądry jak takie sprzeczne informacje się podaje
Podmiejski ogródek 11:14, 04 cze 2018

Do góry
to co, parę zdjęć by się przydało no nie?

ostatnio ta mała była ostro ćwiczona, to dla odmiany dzisiaj ta duża

na jesieni będą tam jeszcze porządki ale nie tak duże jakby się wydawało:
na pewno na przodzie rabaty znajdą się (naprzemiennymi plamami) rozchodniki z tą różową szałwią, co teraz na środku kwitnie, rogownica powoli będzie znikać;
na środku trzeba będzie zrobić więcej miejsca dla kocimiętek, piwonie kupię lepsze i posadzę w dwóch plamach, a nie jednej dużej, zobaczymy jak będzie z łubinami i irysami;
na tyle rabaty nie wiem co miskantami: trzeci rok tam rosną, a ciągle słabo (czerwiec już się zaczął a ich ciągle nie widać zza piwonii); ograniczę łapiące mączniaka floksy a na ich miejsce dosadzę chyba przetacznikowca alba (to ta najwyższa w tej chwili bylina), kępa co prawda słabo przyrasta ale może to i dobrze; są tam jeszcze przetaczniki wysokie od Toszki i rutewka delawaya ale jeszcze niewidoczne;
zestawienie pod bukszpanem bergenia-silver sceptre-przywrotnik alpejski powędruje w inne miejsce, bo jest ładne ale tu nie pasuje
Migawki z ogródka 06:10, 04 cze 2018

Do góry
Fajna wycieczka, ale do takich widoków i zapachów miło się wraca. Róże pięknie ci kwitną, ale że floksy już. Jak tak dalej wszystko będzie galopować to we wrześniu liście z drzew będą spadać
Migawki z ogródka 22:48, 03 cze 2018

Do góry
jak to juz floksy ?? no nie oszukuj
Migawki z ogródka 22:47, 03 cze 2018

Do góry
Już floksy...

Już lilie
Do raju daleko - u Ewy 20:52, 30 maj 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)

W tej chwili górka już jest tylko zielona - przekwitły wszystkie azalie i floksy.
Z rajskich jabłuszek robię nalewkę od 3 lat i powiem Ci, że jest to najlepsza moja nalewka Z innych owoców też lubię, a tę najbardziej
Z włożeniem jabłuszka do butelki będę miała problem. Moje są większe od wlotu butelki.

Aha,, to zrób w syropie takie jabłuszka z ogonkami, cukru sporo, trochę wody zagotować.I potem swietna dekoracja na torty, ciasta, galareki.
Ja takie robię .
A może się też skurczy takie i wrzucisz do nalewki.
Muszę ją spróbować zrobic
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies