Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:29, 20 lut 2021

Do góry
Widzię taki trochę leśny ogród to te duże drzewa tworzą klimat też bym polubiła dęby gdybym je miała u siebie, no i brzozy ale nie można mieć wszystkiego koniecznie pokaż te dęby jeśli możesz, piszesz, że są dość duże
Ogród w remoncie 21:49, 20 lut 2021

Do góry
Z cięciem klonów trzeba teraz uważać. Jeśli rosną na słonecznym stanowisku, to gwałtowne ocieplenie błyskawicznie je obudzi i soki zaczną krążyć. One startują podobnie jak brzozy, najszybciej.
Jeśli nie masz gwałtownej potrzeby ich cięcia, to spokojnie można zaczekać na cięcie letnie, od połowy lipca.
Sporo masz tego śniegu.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:44, 20 lut 2021

Do góry
Wyklarował się na krotko - w fazie rozkminki - ogród minimalistyczny. Ale wyewoluował w nieco wzbogaconą wersję. A zatem geometryczne formy, rośliny jak po sznurku, wszystko od linijki. Uwielbiam chaos w ogrodach, ale nie w swoim. Wiecie o co chodzi... . To tak jak ze spodniami dzwonami - zachwycają mnie, gdy je widze na swojej koleżance, ale Ich nie noszę, bo sama uwielbiam rurki .
Gdy kupiliśmy dom na działce były już duże brzozy (w liczbie 6), sosny (4, jedna została wycięta). No i 3 spore dęby... Są niezwykle uciążliwe, ale nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu. Musiałam pokochać, nie było wyjścia. Prócz tego było kilka bez ładu i składu rosnących bukszpanow i 2 rododendrony. Bukszpany (już w postaci pięknych kul) w poprzednim sezonie dokonały żywota przegrywając nierówną walkę z ćmą (wrrrr!).
Sam ogród ma nieoczywisty kształt - prostokąta, ktoremu wycięto 1/4 powierzchni, a dłuższy bok prostokąta przylega do drogi. Na lewo od domu jest cześć mniejsza, na prawo i w tył działki - większa. Lewa cześć to linie proste połączone z kołami, pozostała cześć - tylko linie proste.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:03, 20 lut 2021

Do góry
Witaj masz bardzo piękny widok z okna, dużo traw, i brzozy w tle Pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:54, 20 lut 2021

Do góry
Witam serdecznie. Mam problem z kompozycją rabaty.
Muszę ją całkowicie przemeblować, bo za płotem powstał dom z widokiem na mój taras, a ja chciałbym się trochę osłonic. Tak to wyglądało jeszcze niedawno

Teraz tak tam, gdzie był widok na drzewa stoi długi budynek:

.
Chciałabym po prawej stronie dać kompozycję najlepiej z iglaków wysokich żeby zasłonić widok na dom sąsiada. Jak to połączyć z rabatą na, której znajdują się żurawki na obwódce, potem fiołki wonne i misz masz z kosaćców kocimiętki bukszpanów rudbekii jeżówek rozplenicy liliowców rozchodnika łubinu wilczomlecza astrów ostróżek piwonii tawułki i 3 sztuk hortensji bukietowej. Czy ta rabatą wymaga zmiany? Z prawej przy płocie rosną 3 brzozy, ale zimą nie spełniają swojej roli. Proszę o pomoc, czy takie połączenie jest możliwe i jak to skomponować.
Mały podmiejski 16:45, 20 lut 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Taki układ mógłby być ok. Ja myślałam bardziej o narożnikach - na pomarańczowo. Aby było bardziej symetrycznie.
Na zielono potencjalne miejsce na brzozę. Reszta, różowe znaki zapytania, to miejsca być może potencjalne na jakiekolwiek drzewa ale niekoniecznie. I tu coś niższego na tych rabatach środkowych.

Brzoza pasuje na planie a potem miałam kłopot z zestawieniem jej z innym drzewem pokrojem. Dlatego przy żywopłocie dałabym graby, jednakowe.

Brzoza jest pięknym drzewem. Ale zanim posadzi się brzozę przy samym tarasie warto zadać sobie pytanie co się będzie działo na tarasie, gdy brzoza będzie obok.
Będzie śmietnik.
Miałam pospolite brzozy w moim poprzednim ogrodzie. Latem zamiatałam taras kilka razy dziennie. Choć to piękne drzewo z pewnością nie posadzę go w okolicach tarasu.

Jeżeli w oknach nie są zamontowane moskitiery to i w domu można się śmieci spodziewać.
Księżycowy... 15:02, 20 lut 2021

Do góry
Cześć Agnieszko To co, zaczynamy sezon?
Zawsze lubię pochodzić po tych Twoich "zaniedbanych" ścieżkach Masz taką bujność bylin.
Nie wiem, co to jest bokashi
A na ćmę bukszpanową ja stosuję Lepinox, chyba bardziej ekologicznej i jednocześnie skutecznej metody, nie znam.
U mnie sprawdzają się zimozielone kulki z trzmielin, ja mam te odmiany biało zielone i żółto-zielone, ale myślę właśnie, żeby w tym roku spróbować z zielonej odmiany. Oczywiście z cisa najfajniejsze, kiedyś udało mi się kupić na olx fajne kulki cisowe za super cenę, pamiętam miałam od Makusi namiar, ale teraz szukałam i nie widzę.
Brzozy już mają fajny wzrost u Ciebie, coś czuję, że w tym roku będzie można hamak zawiesić
Uściski!
Aaaa, zapomniałam - uwielbiam takie drewutnie! Fajny element ozdobny w ogrodzie przy okazji!
Mały podmiejski 19:01, 19 lut 2021

Do góry
inka74 napisał(a)

Cały ogród ujęła bym w ramy formalne a rabaty biegnące od tarasu do płotu z furtką zrobiłabym takie mniej formalne, w stylu Białego ogrodu choć może odrobinę uporządkowane. Cisa bym nie sadziła aż takim długim pasem bo finansowo popłyniesz. Jak kupisz małe sadzonki tańsze to będziesz bardzo długo czekała na efekt a to ma być przesłona. Z jednej strony sąsiad posadził tuje ale z drugiej jest pusto. Coś by się przydało co szybciej zasłoni. Tu na tym planie została jeszcze wersja żywopłotu z innego planu. Ona się nie nadaje, jeżeli brzozy miałyby być w narożnikach a one tam psują.

Chciałam po lewej stronie przy płocie posadzić na całej długości cis - wiem że wyjdzie drogo, chyba że podzielę to na etapy - najpierw posadziłabym od lewego rogu do domu, bo najpierw tę część trzeba zasłonić. Odcinek na długości domu potem bo i tak go nie widzę. Jeśli jednak nie na całości cisy to co w tych kawałkach, w których cisów by nie było - tuje? Jakoś tego nie widzę. Chciałam taką zieloną strzyżoną ścianę. Smaragd nie bardzo się chyba nadaje, a Brabant mi się nie podoba. Chyba więc zostaną cisy.
Brzozy psują cza pasują?

inka74 napisał(a)
Ty na 100% potrzebujesz drzew na wysokości tarasu i to z obu stron działki. Dlatego dałabym tu graby, jakieś węższe odmiany typu Frans czy Lukas.

Graby Frans są ok. podobają mi się, ale nie na stelażi tylko w naruralnej formie
Na wysokości tarasu, czyli mniej więcej w tych okolicach? Tylko orientacyjnie bo wiadomo, że tylko na żywo da się wybrać najlepsze miejsce. To miałaś na myśli?

inka74 napisał(a)
mam problem z brzozą - ona jest za szeroka docelowo na posadzenie tu pod płotem. W ktœrymś momencie przejdzie za płot do sąsiadów. Jak dosadzisz do niej inne drzewo to trzeba szukać podobnej wysokości drzewa na wysokości tarasu. Druga brzoza tam nie wejdzie fizycznie więc jest problem. Po obu stronach działki pasują mi po prostu u ciebie podobne drzewa 2, maks. 3. Tę brzozę można by było przesadzić na rabatę przy dojściu do ścianki. W tle miałaby brzozę sąsiada.

Mały podmiejski 13:22, 19 lut 2021

Do góry
maksimini napisał(a)

Wiem że muszę zastanowić się nad drzewami, cały czas to robię (myślę ) ale to nie takie proste Jak tu zrobić żeby przysłonić ale nie zacienić. Z tego m.in względu wybrałam brzozę. Ma taką ażurową koronę, a poza tym ma je sąsiad, sąw najbliższej okolicy, no i mi się podoba, choć boję się czy coś pod brzozą mi wyrośnie.

Ja brzozy bardzo lubię, i ich grupy mi się bardzo podobają ale dziewczyny mają większe doświadczenie, bo ja dopiero będę obsadzać działkę w tym roku

Alsolutnie nie proponuję Ci rzędu drzew, żebyś mnie dobrze zrozumiała.

Pytanie, chcesz się osłaniać też od okien sąsiadów?
Średnio domki jednorodzinne to 9-11 m wys. Poziom podłogi na piętrze to zazwyczaj 3,1-3,5m? Plus 1,70, daje 4.8-5,2 m - na takiej wysokości masz oczy sąsiada.
Aby osłonić ogród żywopłot musiałby być naprawdę wysoki . Żeby był ładny dobrze go strzyc, a to już jest ogrom pracy. I jest ogrom zielonej ściany, która może przytłaczać ogród.
Ładnie to rozrysowała Inka niższy żywopłot (łatwiejszy w pielęgnacji) a nad nim różne korony drzew, różne efekty. Drzew nie musi być dużo, ważniejsze żeby były w odpowiednich punktach.
Mi tylko w tych rysunkach brakuje zarysu budynków sąsiadów i ich okien, dlatego trudno mi się odnieść usytuowania drzew na planie. Wiesz, żebyś potem nie żałowała bo na kartce wygląda super, ale w rzeczywistości super by było przesunąć o 2-3 m.
Ogród z zegarem 11:58, 19 lut 2021

Do góry
Milka napisał(a)

U nas boćki w pobliżu od lat gniazdują, ale żurawi nie ma. Czasami na trawniku kaczki długodystnsowe się zatrzymują

Kaczki miały ochotę na założenie gniazda nad małym oczkiem z przodu, ale psy je skutecznie zniechęciły. Przeniosły się za ogrodzenie, między wierzby i brzozy .

U mnie nadal minusowo (-1,-2), jeszcze trochę muszę się wstrzymać z pracami
Mały podmiejski 05:42, 19 lut 2021

Do góry
Napisałam cały elaborat i mi wcięło.... Wrrr

Taras jest specjalnie tak podzielony na wyraźne strefy, aby nad częścią z pokojem muzycznym dać zadaszenie. Raczej powinno być one elementem trwałym z pokryciem jak na dachu tak, aby je można łatwo przekształcić w ogród zimowy oszklony. Donice przy schodach stoją na tarasie i nie musi ich być. Donice w narożniku z kanapami stoją poza tarasem i tu bym chyba myślała o czymś trwalszym. Wcięcie jest potrzebne aby przełamać ciężką bryłę tarasu i optycznie wydłużyć ogród. Tam na środku ogrodu może być woda jak na Pinie np. z 3 dyszami niskimi a na końcu pod płotem ścianka z lustrem lub ławeczka. Jeżeli jednak zdecydujesz, że to pod płotem chcesz ściankę wodną to na środku może zostać rabata taka bardziej formalna np. z kulkami cisowymi lub stożkami w trawach, na wiosnę w kwitnących czosnkach.
Cały ogród ujęła bym w ramy formalne a rabaty biegnące od tarasu do płotu z furtką zrobiłabym takie mniej formalne, w stylu Białego ogrodu choć może odrobinę uporządkowane, no nie "preriowe" w każdym razie. Cisa bym nie sadziła aż takim długim pasem bo finansowo popłyniesz. Jak kupisz małe sadzonki tańsze to będziesz bardzo długo czekała na efekt a to ma być przesłona. Z jednej strony sąsiad posadził tuje ale z drugiej jest pusto. Coś by się przydało co szybciej zasłoni. Tu na tym planie została jeszcze wersja żywopłotu z innego planu. Ona się nie nadaje, jeżeli brzozy miałyby być w narożnikach a one tam psują. Brzoza posadzona soliterowo osiągnie większe rozmiary i po wysokości i co do szerokości korony. I tak jak przy sadzeniu jej w zagajniku co 2,5-3,5 metra to ich korony pewnie będą miały do 3-4 metrów, tak jako soliter może mieć te 5 merów szerokości lub nawet więcej. Ty na 100% potrzebujesz drzew na wysokości tarasu i to z obu stron działki. Po pierwsze wytłumią odrobinę hałasy z sąsiednich działek a po drugie nikt ci nie będzie zaglądał w talerze. Dlatego dałabym tu graby, jakieś węższe odmiany typu Frans czy Lukas. Graby mogą być poprowadzone w dwojaki sposób - albo zostawione naturalnie wtedy trzeba je posadzić tak z 1,5 metra od płotu, rosną do ok. 10 metrów lub na stelażu i wtedy są duże niższe i węższe, mogą być bliżej płotu. Ile tych grabów będzie to zależy od siebie i tego co chcesz zasłonić i jak szczelnie. Grab ma zwartą koronę ale wąską. Docelowe 3 metry osiągnie po nastu jak nie dziestu latach. Pozostałe drzewa na działce zależą od tego co chcesz zasłonić i jak mocno.
Co do ławeczki - zlikwidowałam ją po prawej stronie. Jeżeli będziesz miała placyk po lewo to nie jest ci ona potrzebna i po prawo. Za dużo tego może być. W prawym narożniku można dać jakiś element dekoracyjny lub roślinę w donicy.
Mały podmiejski 21:27, 18 lut 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Męczyło mnie i ten środkowy pin z wodą podsunął pomysł
Edit, podmiana

Wieczorem opiszę co i jak.

Iwonka, widać na Twojej propozycji inspirację środkowym pinem Podoba mi się, że taras przez to szerokie zejście zaraz na ścieżkę wokół środkowego prostokąta bardzo łączy taras z ogródkiem. Tutaj taras i ogród to całość. Nie jest tak że taras oddzielnie a ogród oddzielnie.
Część planu rozszyfrowałam
W środkowym prostokącie można dać wodę albo rabatę, pod płotem albo wodę, albo lustro lub ławkę.
Roślin wszystkich nie udało mi się odczytać - w prawym górnym rogu widzę brzozę, ale tam jeszcze chyba jakieś drzewa są.
A w narożniku na ścieżce też co dałaś, cóż am widzisz? fotel czy coś innego?
Możesz troszkę opisać plan?
Acha i jeszcze czy w tym układzie czy schody wchodzą w taras, chyba tak. Czy nie lepiej żeby taras był jedną płaszczyzną a schodek poza nim?

Pisałaś: styl formalny, przemawia do mnie, ale nie do końca taki "sztywny" -> pozwól rozsiać się bylinom, lub posadź "nie od linijki", żeby one nadały troszkę tego nieformalnego charakteru, odrobinkę nieładu i przekory. Ale proste klasyczne ściezki, moim zdaniem "zrobią robotę"

Aga

jest tylko niebezpieczeństwo, że sąsiad się zmieni np. sprzeda komuś dom i ten nowy może wyciąć te drzewa „na mijankę”.

Wiadomo w życiu różnie bywa, to możliwe choć mało prawdopodobne znając moich sąsiadów (tych od furtki). A że są bardzo ok. to temat wspólnego posadzenia drzew (brzóz) mogę poruszyć. On na swojej działce ma 2 sztuki. Nie wiem czy zgodziłby się, bo ma taras od północnego zachodu, więc może będzie się bał że za bardzo mu zacieni. Ponieważ brzozy lubimy oboje więc zapytam na pewno jak zapatrywałby się na taki pomysł.

Iza

jestem pod wrażeniem sypiesz nowymi pomysłami

To nie ja sypię pomysłami to Inka74 Gdyby nie ona i Anda to nic nie wymyśliłabym.

Pisałaś: styl formalny, przemawia do mnie, ale nie do końca taki "sztywny" -> pozwól rozsiać się bylinom, lub posadź "nie od linijki", żeby one nadały troszkę tego nieformalnego charakteru, odrobinkę nieładu i przekory. Ale proste klasyczne ściezki, moim zdaniem "zrobią robotę"

Tak właśnie zamierzam zrobić

Mając sąsiada 3-4 m za płotem z oknem na Twój ogród nie stworzysz kameralnego ogrodu. Musisz się zastanowić gdzie posadzić jakie drzewa. wyjdź do ogrodu i z coś odblaskowego połóż w miejscach gdzie chcesz się zasłonić, potem sprawdź jak to na planie wygląda i czy nie koliduje z alejkami.

A tu pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić Wyższy żywopłot, może jakaś pergola, przesłony, wydaje mi się że właśnie w małym ogródku łatwiej jest zrobić intymny ogród, zobacz na małe ogródki w Anglii przy wiktoriańskich szeregowcach - przecież one są takie małe, tak tam ciasno, a takie intymne, będę w każdym razie próbować
Wiem że muszę zastanowić się nad drzewami, cały czas to robię (myślę ) ale to nie takie proste Jak tu zrobić żeby przysłonić ale nie zacienić. Z tego m.in względu wybrałam brzozę. Ma taką ażurową koronę, a poza tym ma je sąsiad, sąw najbliższej okolicy, no i mi się podoba, choć boję się czy coś pod brzozą mi wyrośnie. Ponieważ mam na swojej działce 1 szt. i to zasadzoną dopiero minionej jesieni, myślę że mogę ją w razie czego wykopać i dać w inne miejsce albo nawet oddać (mam chętnego) gdyby trzeba było brzozę wymienić na inne drzewa Inka74 co myślisz w tym temacie?
Pomysł z czymś odblaskowym ekstra Dziękuję za odwiedziny i uwagi
Ogród z zegarem 17:37, 18 lut 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
ty wierzby masz u siebie na działce czy za płotem? Lubię je, mimo wszystkich narzekań na nie. Przywołują wspomnienia z dzieciństwa...

Wierzby mam za płotem, ale rosną jeszcze na naszej działce. Bo ogrodzoną mam część działki.
Jest tak (w kolejności od asfaltu): asfalt, nasza łąka (wzdłuż niej nasza droga z kostki), wierzby, rów, brzozy, ogrodzenie , dalej są dwa małe oczka, rondo, dom, taras, przestrzeń z oczkiem, obok budynek gospodarczy, ogrodzenie, nasza kolejna łąka i nasz kawałeczek lasku.

czerwona linia to granica działki
fioletowa linia to ogrodzenie

Ogród z zegarem 19:23, 17 lut 2021

Do góry
AlinaP napisał(a)
Hej Agatorku! Ogarnęłam wstęp i "obrazki" w Twoim wątku. Nie mogę wyjść z podziwu, że sama kopałas oczko. Faza planowania jest super. Przyznam się, że ja nie rysowałam na papierze. Do dziś zdarza mi się, że obserwując zdjęcia wymyślam, co jeszcze dosadzić lub zmienić.
Robię wizualizację i do szpadla!
Lepiej jest jednak zaplanować. Przynajmniej zarys. Nie wiem jakie masz podejście do tego zagadnienia.
Armagedon trwa, więc będę się odstresowywac na Ogrodowisku
Z rzeczy, które mi się przypomnialy: większe iglaste jako tlo- jak najbardziej tak. Plus jako urozmaicenie jakieś liściaste drzewa. Teren na to pozwala. W małym ogrodzie wystarczą tuje. Brzozy masz w oddali.
Dotychczas myślałam, że mam duży ogród.
Pozdrawiam

Hej Alina
Taki właśnie mam plan, większe iglaste, kolorowe i ciekawe zielone liściaste i „reszta” .
Trochę ciężko idzie mi to rysowanie rabat, coś się zawiesiłam , czekam na odwilż, może w terenie będzie lepiej .
Ogólnie plany warto porobić, niekoniecznie tylko rabat, ale też prac, bo później nieraz ciężko się wrócić, jeśli coś się pominęło.
Ale podejście staram mieć się bezstresowe do tego .

Pozdrawiam

Ogród z zegarem 15:23, 17 lut 2021

Do góry
Hej Agatorku! Ogarnęłam wstęp i "obrazki" w Twoim wątku. Nie mogę wyjść z podziwu, że sama kopałas oczko. Faza planowania jest super. Przyznam się, że ja nie rysowałam na papierze. Do dziś zdarza mi się, że obserwując zdjęcia wymyślam, co jeszcze dosadzić lub zmienić.
Robię wizualizację i do szpadla!
Lepiej jest jednak zaplanować. Przynajmniej zarys. Nie wiem jakie masz podejście do tego zagadnienia.
Armagedon trwa, więc będę się odstresowywac na Ogrodowisku
Z rzeczy, które mi się przypomnialy: większe iglaste jako tlo- jak najbardziej tak. Plus jako urozmaicenie jakieś liściaste drzewa. Teren na to pozwala. W małym ogrodzie wystarczą tuje. Brzozy masz w oddali.
Dotychczas myślałam, że mam duży ogród.
Pozdrawiam

Mały podmiejski 12:53, 17 lut 2021

Do góry
Kasiu melduję się u Ciebie
jestem pod wrażeniem sypiesz nowymi pomysłami. Widać proces twórczy

Jeśli mogę wrzucić moje 2 grosze do dyskuji.

Ogród geometryczny super pasuje do architektury budynku, tu przyłączam sie do wcześniejszych opinii.

Jakby się dogadać z sąsiadem, tym od furtki to drzewa moglibyście posadzić u siebie na posesjach na mijankę wykorzystując swoje ogrody jako wspólna przestrzeń w koronach. <-już nie pamiętam kto to napisał, ale to jest clue! Od tego moim zdaniem powinnaś wyjść.

Skupiasz się na ścieżkach ich układzie, a tak na dobrą sprawę każdy układ był dobry Można wiele godzin poświęcić żeby znaleźć ten jedyny idealny... tylko czy to najważniejsze?

Ogrody pokazane jako inspiracje były w moim odczuciu "intymne". Mając sąsiada 3-4 m za płotem z oknem na Twój ogród nie stworzysz kameralnego ogrodu. Musisz się zastanowić gdzie posadzić jakie drzewa.
Może próbuj przerysować sobie plan ogrodu na widok z geoportalu, jeśli są tam już budynki sąsiadów? Pub po prostu wyjdź do ogrodu i z coś odblaskowego połóż w miejscach gdzie chcesz się zasłonić, potem sprawdź jak to na planie wygląda i czy nie koliduje z alejkami.

Pisałaś że lubisz brzozy. Też widać je u sąsiadów. Spróbuj nimi zasłonić budynki, można poszaleć z odmianami.
brzoza tworzy ażurową zasłonę ale może wystarczy ? jakaś wielopienna? szybki szkic proszę mnie nie zjeść

nie wiem co lubisz, można pomysleć np. o jakiejś formie stożkowej lub kulistej (1.)lub też jakiegoś wyższego krzaczora (2.) posadzić np. kalinę a pod nią dac ławkę
środek bym zostawiła niższy, żeby otworzyć trochę ogród i zapożyczyć troszkę krajobrazu.

Ogród pod pliszką 17:59, 13 lut 2021

Do góry
Pliszka5 napisał(a)

Niech już się zima skończy bo ja oszaleje plany są zacne mam sporo traw do wykopania i podzielenia na rabatę przed brzozy. Czekają na mnie też podkłady do zamontowania plu zamówienie ziemi na rabatę przed warzywnikiem

Plany zacne, roboty full... u mnie podobne zamierzenia dot. przesadzania... Królową muszę z ciemności wyciągnąć, słabo kwitła w ubiegłym roku. Fakt, wcześniejsze jej przenosiny też pewnie temu winne. Obyśmy tylko swoje plany zrealizowali
Ogród pod pliszką 17:29, 13 lut 2021

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Szalllony będzie miodzio

Niech już się zima skończy bo ja oszaleje plany są zacne mam sporo traw do wykopania i podzielenia na rabatę przed brzozy. Czekają na mnie też podkłady do zamontowania plu zamówienie ziemi na rabatę przed warzywnikiem
Mały podmiejski 23:24, 12 lut 2021

Do góry
nadal nie zdecydowałam się na konkretny projekt - zostały 2 plany, któryś z nich wybiorę ale to jeszcze nie ten moment . Ale przynajmniej już wiem, że wiosną zaczynam prace od posadzenia żywopłotu po lewej stronie Miały być tuje, potem graby, ale będzie cis Hicksii. Z drzew będą brzozy albo graby lub brzozy i graby - to też pewne. Najprawdopodobniej w części ogrodowej brzozy, choć ciągle nie wiem gdzie je posadzę, a z boku domu po lewej kolumnowe graby. Czekam na wiosnę i będę z kijami latać i szukać najlepszego miejsca. Idę pomału byle do przodu. Skoro po lewej przy płocie będzie cis to teraz myślę nad tym co posadzić przed cisem.

kasiab świerków nigdy nie rozważałam
Ogród w dolinie 09:59, 12 lut 2021

Do góry
galgAsia napisał(a)
Asia, dzięcioły super Jak fajnie, że Cię odwiedziły
Derenie z brzozami... Zajrzyj do Hani - Gruszki. Ona na brzozowej miała taki zestaw i niestety derenie tam raczej wegetowały, brzozy wypijały całą wodę. Mogę się mylić, ale spytaj u źródła, czy to ma szanse powodzenia.
Zimowe buziaki przesyłam

Dzięcioły były kapitalne, mąż akurat wyjął aparat, żeby uwiecznić sikorki przy karmniku, a tu dwa wielkie zielone dzięcioły. Niestety tylko to jedno zdjęcie wyszło ostre
Asiu, znam historię Hani brzozowej , u mnie są jednak zupełnie inne warunki gruntowo wodne.
Zaraz za choinami mam ciek wodny i wysoko wody gruntowe.
Wiadomo, że w suszę, jak woda nie będzie płynąć i tak wszystko trzeba podlewać... ale jak będzie "normalnie", to myślę, że one sobie poradzą, jak się ukorzenią.
U nas przed choinami rosły nawet sity
No zobaczymy
Pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies