Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 17:43, 23 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Altana piękna, fotki zwslają z nóg, artystyczne, kalina jak zakwitnie nos wsadzaj i wąchaj, nic tak nie pachnie jsk ona

Właśnie dla zapachu ją kupiłam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:25, 23 kwi 2019

Do góry
la_estrellita napisał(a)

Tu byłam . Chyba 3 lata temu. Piękne miejsce. Ciekawe czy wiele się od tej pory zmieniło.

Wieś licząca 5 tys. mieszkańców... taaa... to o 2 więcej niż w najbliższym mi mieście i tylko o połowę mniej niż metropolia, w której pracuję .

Toczyłam wczoraj dyskusję o życiu w metropolii. Większość tych naszych, nie nadaje się już do codziennego przebywania, a precyzyjniej- dłuższe przebywanie tam zagraża życiu. Nawet nie przypuszczałam, że dożyję czasów, kiedy o jakości życia decydować będzie jakość powietrza.
Młodzi mają już zupełnie inne wymagania dotyczące przestrzeni publicznej i tego, co powinno im oferować miasto. Sam fakt, że są tam kina, teatry i tramwaj już nie wystarcza.
Ostatni raz byłam w Kamieńcu jeszcze za życia prywatnego właściciela, który za kolczastym ogrodzeniem trzymał w okolicach pałacu kilkadziesiąt półdzikich psów. Uciekłam. A teraz polecam, bo miejsce warte odwiedzenia. Poprzedni właściciel opuścił ten padół, a nowemu się chce i ma perspektywiczne wizje.

Kalina angielska się rozwija.

Rododendrony dojrzały i nie straszne im już kwietniowe przymrozki.

Sasanki pierwszy raz mają tyle kwiecia.

Azalia się rozwinęła. Będzie zgrzytać kolorystycznie, bo w pobliżu rośnie smagliczka.

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 12:38, 23 kwi 2019

Do góry
Altana piękna, fotki zwslają z nóg, artystyczne, kalina jak zakwitnie nos wsadzaj i wąchaj, nic tak nie pachnie jsk ona
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 11:09, 23 kwi 2019

Do góry
Kalina 'Ann Russel', wiosenny nabytek zakwitnie...
Ogród do odnowy 10:47, 22 kwi 2019

Do góry
pierwszy tegoroczny kwiatek suchodrzewu tatarskiego

po ubiegłorocznym potraktowaniu lilaków dolomitem, teraz prawie wszystkie mają piękne paki kwiatowe

z nadzieją

w końcu Susan trzyma kwiat

kalina bodnantenska Dawn nadal trzyma kwiaty

Znowu na wsi 10:38, 22 kwi 2019

Do góry
Kalina już przekwitła, teraz kwitnie śliwa Pissardi i porzeczka krwista oraz szykuje się kalina angielska. Obrazków mam niewiele bo niewiele jest do fotografowania. Ogród jedynie częściowo posprzątany, wolno mi idzie.

Moja bajka 10:49, 21 kwi 2019

Do góry
Wisteria zapowiada obiecujący pokaz. Wlazła już wysoko na orzecha i mam wrażenie, że będzie na co popatrzeć

\
cudnie kwitnie i pachnie kalina Ann Russel
To właśnie tu 06:57, 21 kwi 2019

Do góry
Jak pięknie

Też czekam na takie widoki - moje kaliny dopiero w pąkach. Pierwszy raz zapączkowała moja 4-letnia St. Keverne, ale ona ma inne kwiaty?
Juddii - teraz jestem w końcu pewna jak nazywa się mój krzaczek kupowany przed laty jako kalina wonna
Codziennie, wspominając Ciebie spoglądam na winnika, długo spał, ale teraz pączki przybierają na objętości
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:03, 20 kwi 2019

Do góry
U Ciebie Haniu tak już pełno i kolorowo na rabatach .
Moja kalina Aurora otworzyła jeden pojedynczy pączuszek, dziś go wąchałam . To jej pierwsza wiosna u mnie więc czekam bardzo na te kwiaty i zapach.
Wesołych i bogatych w święty spokój świąt, Haniu .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:50, 20 kwi 2019

Do góry
tulucy napisał(a)
Bez bicia się przyznaję, że ja mam koper w rabatach - i pomidory koktajlowe też... No sieją się same. A że ja niczym nie pryskam, to i z rabat pożeramy

To bardzo dobra strategia.

Wczoraj z wieczora zaskoczył mnie taki widok

A po cudownie ciepłej sobocie w ogrodzie czekały na mnie kolejne niespodzianki.

I z pewnością kukliki spotkają się z kwieciem wiśni. I kalina angielska też niedługo będzie cieszyła zapachem.

To właśnie tu 18:12, 20 kwi 2019

Do góry
Kalina St,Keverne zakwitła jako pierwsza.

Zaraz po niej Burkwooda

A teraz zaaczyna Juddi.
Znowu na wsi 06:58, 20 kwi 2019

Do góry
Jola Kalina mnie też zauroczyła
popatrzyłam na zdjęcia na początku wątku i teraz i zmiany sa ogromne w twoim ogrodzie. Szybko z pustego przeistoczył się w wypełniony po brzegi
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:04, 19 kwi 2019

Do góry
Dzis za to otworzyły sie sasanki, biedne są w tym roku bo dużo grzebałam koło nich (sa tam gdzie stała stara altana)

I kalina się otwiera pomalutku
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:22, 19 kwi 2019

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Jak się nazywa tak pachnąca kalina?

Kalina Burkwoodi Anne Russel
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 02:26, 19 kwi 2019

Do góry
Jak się nazywa tak pachnąca kalina?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 01:00, 19 kwi 2019

Do góry
Ta kalina obłędnie pachnie.

C.d.n.
Moja działka na Dębowym Lesie 22:07, 18 kwi 2019

Do góry
A ja myślę czy to nie jakiś bez, bzy też takie liście mają

Dzięki za te podpowiedź.To cudny krzew.Alez mnie zauroczył.
ElzbietaFranka napisał(a)

Ja zamiast bzu napisałam Kalina to ppmylka. Oczywiście, że to bez o ciemnych liściach mam takie.

Piękna roślinka.Teraz już mi po głowie chodzi.
Ogród z rzeźbą 17:07, 18 kwi 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Maczku ślady obecności kreta jeszcze zostały, ale w porównaniu z tym jak było to już znikome są. Niestety eMa połamało w kręgosłupie i w miniony weekend przeleżał cały dzień w łóżku, tak więc trawnik dalej nieskończony. Ale to już jest drobiazg.
Rudera od siatki tak "na oko" 3,5 - 4 metry. I nie wariatka, tylko dalej mi tak mów. Myślę, że za kilka latek będzie dobrze. Tylko te Nigry mi tam nie pasują, no ale na razie.... Też czytałam, że śś poleca się do małych ogrodów, nie rośnie u nas tak wielka, jak co to będzie cięcie. Ty walczysz z fawelą a ja z nawałnicą chwastów wszelakich spod rudery, które przypuszczają ekspansję na moją stronę. Zmora straszna, muszę pomyśleć nad jakimś rozwiązaniem tej kwestii. Z drugiej strony nasze poprzednie podlewanie lało tak, że to chwastowisko pod ruderą też podlewało, może to dziadostwo teraz bez stałych dostaw wody ulegnie jakiemuś cudownemu samounicestwieniu.

Sluchaj, nie ma co udawac, ze rudera to palac albo inna super budowla, dzialka nie jest w miescie, wiec takie cusie barzdziej wkurzaja, ale naprawde moge powtarzac Ci do znudzenia, ze nie jest zle, a bedzie jeszcze lepiej Mozesz posadzic cokolwiek, nie musisz sie martwic, ze uszkodzisz fundamenty rudery, a poza tym ona daleko jest. Jak nie lubisz nigry to ja oddaj, zaufaj odczuciom, nie gra Ci tam, pozamiatane, no. Masz super wyczucie faktur i kolorow, nie daj sie zwodzic rozumowi na manowce. Moim zdaniem im szybciej tym lepiej. Moze znajdziesz dla niej nowy dom.
Z chwastami rozumiem, lepiej niz myslisz, do mnie tez sasiedzkie przechodza, najbardziej wkurzajace sa dzikie jezyny Przechodza pod plotem Tak, od tych od garazu. A sasiadowi z drugiej strony mocno skutecznie podlalam kaline, ze rozsrosla sie jak dzika. Patio teraz tam mam, bo kalina wcyciaga skutecznie wode i nic nie chce tam rosnac.
Tak mi przyszlo do glowy, moze daloby sie rozlozyc tam tekture i na to szmate? Albo sama tekture? Macie jakis kontakt z wlascicielami ziemi? Jak nie, to pozostaje tylko przeskok przez siatke Nie wiem, ewentualnie mozesz tam zrobic drewniany plot, ale to chyba droga impreza, a chwasty i tak przechodzic beda pod spodem, ale chociaz ograniczysz troche rozsiewanie.
Mi sie u Ciebie tak podoba, ze nawet rudera niczego nie zmienia A nawet dodaje jakiegos uroku. Jak rosliny sie rozrosna, to juz w ogole bedzie pieknie!
Moja działka na Dębowym Lesie 08:24, 18 kwi 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Elu, masz na myśli tą roślinę u Halinki ?

prześliczna
Czyli to jakaś kalina ??

To bez koralowych, tak myślę
Moja działka na Dębowym Lesie 22:29, 17 kwi 2019

Do góry
A ja myślę czy to nie jakiś bez, bzy też takie liście mają

Ja zamiast bzu napisałam Kalina to ppmylka. Oczywiście, że to bez o ciemnych liściach mam takie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies