Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "malkul"

Ogród niby nowoczesny ale... 17:19, 13 sie 2014

Do góry
Ja sobie dzisiaj koło tarasu ułożyłam podobnie te granitowe bloczki ,ale sama nie wiem czy nie za ciężkawo to wygląda.Boli mnie wszystko ,bo sama je przenosiłam i układałam.

Co do gabionów to część ogrodzenia u mnie to mur i zastanawialiśmy się z mężem nad gabionami,ale był problem kto to zrobi i czy nie będzie ciężkawo.W końcu zdecydowaliśmy ,że mur będzie otynkowany jak jeden z dwóch kolorów z naszej elewacji-w graficie.Obecnie mur nie jest jeszcze otynkowany i trochę straszy
Bardzo fajnie połączyłaś go z tujami,ale co jest wtedy za tujami?

A szarym pomaluję część elewacji drewnianej w domku letniskowym,bo miałam taki zamiar tylko jeszcze nie wiedziałam czym,a tu dostałam rozwiązanie na talerzu

Lustro ogrodowe to świetny pomysł,może kiedyć go zrealizuję,do tego trzeba odpowiedniego miejsca.U mnie mógłby dom się odbijać ,a nie jak powinna roślinność tworząc tajemnicze przejście w ogrodzie.

A ciekawa jestem czy masz jakąś fontannę coś z wodą?

Podobają mi się też stalowe donice u Malkul,ale jej mąż jest zdolny i sam robił .
Mój kawałek planety 15:54, 13 sie 2014

Do góry
kontynuując temat - już dziś się rozpisałam o tym w wątku Agnieszki ; mam taką koncepcję żeby już nic w tym roku nie dosadzać a skupić się na oczyszczaniu rabat i przygotowaniu ich do przyszłego sezonu - w sensie i podkarmieniu (widziałam w supermercado kompost w workach - pewnie to nie to co domowy ale może kilka worków coś da no i zmolestuję rolnika o obornik, następnie całą zimę będę oglądać, myśleć, rysować, błagać Was o pomoc oraz oszczędzać a gdy już będę pewna czego chcę i nadejdzie upragniona wiosna, pojadę do szkółki z zaoszczędzoną fortuną, kupię wyliczoną ilość każdego gatunku i posadzę wszystko zgodnie z moim projektem w tę odżywioną glebę a potem będę patrzeć jak to rośnie jak szalone i łza będzie mi kręcić w oku z dumy i szczęścia

i co Wy na to ? dobry plan ?

Bo ja odkrywam ciągle nowe rzeczy - muszę znaleźć swój styl (nieźle to brzmi , co nie ? ) bo jak coś widzę to mi się podoba, kupię kilka roślin - wsadzę a potem widzę np. u malkul te donice za które oddałabym możliwość jedzenia żelek przez 5 lat i już mniej mi się podoba to co mi się podobało i co zaczęłam wcielać w życie.

taki los.
U Oci ... 22:08, 07 sie 2014

Do góry
Tosiu

Magnolia
ja już 3 lata czekam, sąsiadów mam, ale też fajny jest widok jak słońce przenika przez zdzbła traw gdy siedzi się na tarasie, dlatego chciałam coś wyższego

malkul
ja nie mam co focić

Magnolia widok na cały taras i na wyschniętą trawe

Mój kawałek planety 10:09, 07 sie 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
..
Ostatnio odkryłam u Gosi Malkul werbenę patagońską , weszła na moją listę
ładnie wygląda np. ze stipą
Gosiowa patagonka

Kochana i do tego wysiewa się jak szalona, Mała Mi tu pisze: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=2740
Mój kawałek planety 10:00, 07 sie 2014

Do góry
kosolka napisał(a)

Katia, każdy będzie Ci radził wg swoich upodobań. Dla mnie już 50% to byłoby duzo

no pewnie, na to liczę , wysłuchać za i przeciw, wiem Olu że Ty wolisz ogród kwietny które mnie też się podobają ale nie można mieć wszystkiego i na coś trzeba się zdecydować
Tak jak Ty nie jesteś przekonana do końca do traw i kulek tak ja do hortensji, szczerze mówiąc wolę kaliny, z tymi hortensjami u mnie to tak pół na pół, pewnie coś się pojawi ale trochę nie przekonuje mnie aż taka obfitość kwiecia wole chyba drobniejsze kwiecie
Różaneczniki które teraz sadzę, też są aż ciężkie od kwiatów ale ich zaletą sa tez liście, ciemnozielone, błyszczące i zimozielone, czego chcieć więcej ? to jest to co mi się w nich podoba najbardziej, dla mnie kwiat jest dodatkiem.
Ostatnio odkryłam u Gosi Malkul werbenę patagońską , weszła na moją listę
ładnie wygląda np. ze stipą
Gosiowa patagonka

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:18, 07 sie 2014

Do góry
Malkul - żłobisz ten stół w kropki ? gdzie się podziałaś ?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:33, 06 sie 2014

Do góry
Malkul, czy nawoziłaś czymś kłosownicę czy sama taka piękna urosła?
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:40, 06 sie 2014

Do góry
malkul napisał(a)

co to za panienka ta głupia?

Aniu- wiem że masz młyn- jak się zluzuje to napisz mi o co chodziło z tym kanckowaniem krawęzników jak u ciebie?

ps. trzymam mocno kciuki aby się poukładało tuliskam pyskulkę

Nie wiem jak nazywa sie ta roślina w dzbanku...

Kancikowanie krawężników.. odpowiadam, a potem polecę z jeżówkami, a potem do innych zajęć..

Trawa ma to do siebie, że lubi rosnąć...w szerz.. i jak natrafi na krawężnik czy takie płyty w trawniku jak u ciebie, to z czasem wejdzie na te krawężniki. I je będzie zarastać, by sie ładnie odcinały prostokątne płyty, to trzeba będzie odcinać darń na równi z krawędzią płyt. Ja to robię u siebie 2 razy do roku, a nie jestem pedantka. No i przycinać wąsy w trawie, bo trawa nawet jak sie jeździ po górze płyt, to i tak lubi sie zawsze położyć w tym miejscu.. taka złośliwa bestyja. Znając twoją pedantyczność, zarośnięte płyty będą cie wnerwiać.. i słusznie, bo akurat to w ogrodzie mnie zawsze drażni. I jak mam tylko czas to walczę z wąsami i zarastającą trawą. I nie ma znaczenia, czy płyty na betonie czy na piasku... trawa i tak będzie na nie wskakiwać.. dlatego wolę bez betonu bo łatwo sie przycina krawędzie kancikorobem i jest pięknie..
A ja dziś zauważyłam, że mam taki piękny element architektoniczny w ogrodzie, jak były ulewy to na szybko podwiązywałam w deszczu co sie da, czym sie da i do czego sie da... byle najwięcej od uratowania...

Dzidzia została sie piękna
Ogród niby nowoczesny ale... 09:30, 06 sie 2014

Do góry
malkul napisał(a)
oj ja jak bym kawę dostała to ci ogród zębami przeoram, rzesami zagrabię i obsiusiam tu i ówdzie

Madziula ja uważam że ta propozycja jest nie do odrzucenia

edit.musiałam byka poprawić
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:42, 05 sie 2014

Do góry
malkul napisał(a)

Prawdopodobnie dostanie eksmisję i będzie jak w projekcie Marty tj. bukszpany w futrze z carex the beatles.

Widzę że decyzja prawie zapadła a szkoda bo tojeść idealnie pasuje do tego zakątku

Z orszelinową postępuje się podobnie jak np. z budleją Żeby bardzo nie wybujała a później jej deszcze nie rozczochrały pod koniec kwietnia przycina się jej wierzchołki przez co się zagęszcza i nie rośnie wysoka Można też palikowac główne pędy
Ktoś też źle doradził z cięciem po przekwitnięciu Ścina się tylko kwiatostany i niektóre wybujałe pędy Z tych kikutów nic estetycznego nie będzie Proponuję ściąć do samej ziemi a do jesieni będą fajne małode przyrosty jak na wiosnę

Dobra już się nie mondraluję Twój modernistyczny ogród robi wrażenie

Pozdrawiam

Ogród Sylwii od początku cz.II 11:51, 05 sie 2014

Do góry
malkul napisał(a)

Bardzo to ładne Sylwio

Gosiu , żebyś ty widziała co się przed tą rabatką dzieje ... Dobrze , że obiektywem można sterować
Na Łowieckiej 22:55, 04 sie 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Pozwalam sobie ukraść pomysł z topionym serkiem

Mam nadzieję, że się u Ciebie również sprawdzi
Postawić trawkę nad i... 22:35, 04 sie 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Zazdaszczam urlopu

....eeetam...wsiadac w auto i jechac i nie zazdraszczac...
Ogrodowa symfonia 22:07, 04 sie 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Jaka u Ciebie wysoka rośnei ta Polar bear? pokażesz cały krzak?

Tę hortensję kupiłam dopiero w tym roku. Sadziłam może z 2 miesiące temu. Mnie osobiście bardzo się podoba. Strong Anabelle po sadzeniu to była mizera w porównaniu do Polar Bear. Będzie co oglądac dopiero w przyszłym roku. Mam taką nadzieję Jak na razie widać, że kwiaty ma ogromne. Kusi mnie, żeby kupić drugą i wsadzić obok.

Zdjęcie sprzed 2 tygodni

Moja "przyziemna" :) pasja 21:54, 04 sie 2014

Do góry
Ha doczytałam.. To ja jestem Twoim i Malkul przeciwieństwem... Najpierw miałam trawnik a potem resztę Tyle tylko że wytyczone rabaty i wykonane tarasy i obrzeża granitowe....
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:22, 04 sie 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Tojeść też po cięciu, i na 100% idzie precz na wiosnę , będą kulki w trawach

Wpadam z rewizytą, nasz tytuł ciagle aktualny, kochamy ten nasz gród i nienawidzimy czasami. Przejrzałam trochę twojego ogrodu, piękny, gratuluję konsekwencji.

Od razu mam pytanie, czemu tojeść wyrzucasz, czy rzeczywiście to niewypał i czemu wygląda inaczej niż moja - inna odmiana może? A ja myślałam czy nie posadzić więcej, ładnie na żółto kwitnie. A oto moja
Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:35, 04 sie 2014

Do góry
yolka napisał(a)
Bociek , dzieki ześ do mnie przyleciał, myslałam że po sejmiku już, Twoje wizyty zawsze cieszą - kofam Twoje poczucie humoru , nawet jesli kuleje. Niedługo przestanie

Jolu, ale mi sie zrobilo milo Dziekuje. Humorek wroci z cala reszta pozytywow. Bezapelacyjnie

Bogdzia napisał(a)
Jak tak wygladaja opuszczone rabatki to chyba swoje tez zostawię i wyjade. Miłego tygodnia.

Rozbawilas mnie Bozenko. Ja widze niedociagniecia. Chyba kazdy z nas u siebie je widzi, choc inni nie dostrzegaja Milego tygodnia

Iwk4 napisał(a)
Boćku, też Cię witam po urlopie twym, za odwiedzinki miłe dziękuję. Trawa w większości ogrodów jest tragiczna ( nie patrz na kilka wyjątków), ja już podlewam tylko z przodu, z tyłu domu dałam sobie spokój i z niecierpliwością czekam na rachunek za wodę. To będzie dopiero tragiczne.

Iwcia, mamy piekne lato, a to nie zawsze jest dobre dla roslin. Czekam na deszcz jak na zbawienie. Burza postraszyla i poszla dalej. Moze jeszcze popada dzisiaj... A z tym rachunkiem za wode moze nie bedzie az tak zle...

Madziarzeszow napisał(a)
Przecudniaste zdjęcia , widoki rewelacja

Madzia, dzieki

malkul napisał(a)
Osobiście nie lubię "roślin na pniu" ale Twoje cisy fajowe

Gosia, ciesze sie, ze Ci sie podobaja te moje lizaki

Milka napisał(a)
Kochana, nie wiem, co marudzisz, pięknie jest! trawki wielkie, wszytsko zadbane, kwiató moc, niektóre połączenia wręcz boskie, jak na przerwę z ogrodu jest bajecznie a trawa wszędzie sucha, no bo wiadomo, upały i wypala, odrośnie po deszczu posyłam deszczyk, bo rołśinkom potrzebny
a ta jeżóka się zbierze, chyba jest młoda i za rok pokaże urodę, chyba ,ze wody lub słońca jej brak?
ściskam Bociusiu, moje cisy juz cięłam porządnie, bo z doskoku juz z 2 razy, tak szaleją

Irenko, nie marudze, mam swiadomosc niedociagniec, ale na razie musze wyluzowac. Nie ma rady Jezowka ma i slonce i wode, a mi sie zwyczajnie jej kolor nie podoba. Ciski od Ciebie przyciete, ale nie szaleja na razie. Mysle, ze w przyszlym roku pokaza co potrafia
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:11, 04 sie 2014

Do góry
malkul napisał(a)
O matko tosz to szok taki tłum u mnie???

Dziewuszki mam limit 2 minuty bo mam gosci - dziś robota zgodnie z planem zrobiona.
Kolejne etapy ukończone

Wróce jutro lub w poniedziałek

O rzesz orzeszek!!!To jakie są terminy wizyt u Ciebie ???
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 18:23, 04 sie 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Ale śliczności pokazujesz
Fajnie trawy bujają twój ogród dodają sporo lekkości.
A o sumaku to juz nie mówię, moja miłość trwa
raz jeszcze dziękuję za niego

Gosiu, cieszę się, że sumak przeżył akcję przesadzania w środku upalnego lata, Twoja troska o niego przyniosła efekt Byłam u Ciebie wirtualnie dzisiaj i po prostu uklękłam z wrażenia, jak jest pięknie u Ciebie

Buziaki
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 18:13, 04 sie 2014

Do góry
Bogda napisał(a)
..ja też

Bogda, a Twój małż nie wybiera się przypadkiem w moje strony na jesień? Jeszcze jeden sumak Tobie kiedyś obiecany wciąż czeka. Wysyłać nie będę, bo 2 dniowego transportu nie przeżyje, wykonałam próbę i niestety o tej porze roku nie ma szans. Darowany Malkul w czerwcu od razu z ziemi do ziemi sadzony ledwo przeżył, przeszedł rekonwalescencję, liście zrzucił, ale ponoć się nie poddał. Tak więc na jesieni przypomnij się, jeśli jesteś nadal zainteresowana

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies