Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

vagnieszka 15:24, 13 sie 2014

Katia, pewnie już widziałaś, ale siedzę w ogrodzie Tosi i takie fajne wrzosowisko mi się w oczy rzuciło:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3171-ogrod-tosi?page=88

..a Ty chyba zakładasz?
ewakatowice 15:36, 13 sie 2014

Skoro dalej temat wrzosowiska aktualny to proszę:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1067-ogrod-dominiki

katiaxx 15:43, 13 sie 2014

ewakatowice napisał(a)
Skoro dalej temat wrzosowiska aktualny to proszę:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1067-ogrod-dominiki

Miałam tu dziś nie zaglądać (sic!) Ewus ogród Dominiki to ja mam w małym paluszku, rozrysowane rabaty na a4 w kratkę wraz z opisem roślin gdzie co jest posadzone zajęło mi to trochę czasu bo nieraz trudno jakieś zdjęcie przyporządkować do danego miejsca na rabacie, zależy z jakiej perspektywy robione, poza tym trzeba było wątek przeczytać b. uważnie i często wracać do już przeczytanych stron żeby coś nanieść na plan
co prawda potem było tyle zmian i ogród ulegał przeobrażeniem ale i tak jest piękny.
Ogród Dominiki jest na liście moich ulubionych ogrodów, ale teraz mam koncepcję bardziej minimalistyczną

ale dziękuję że pamiętacie o mnie

ewakatowice 15:48, 13 sie 2014

wiem, wiem ... to inspiracja

Oj, to kochana Ty się dość mocno przygotowałaś !
Już przebieram nogami aby coś podejrzeć u Ciebie!

vagnieszka 15:49, 13 sie 2014

i ja też
katiaxx 15:54, 13 sie 2014

kontynuując temat - już dziś się rozpisałam o tym w wątku Agnieszki ; mam taką koncepcję żeby już nic w tym roku nie dosadzać a skupić się na oczyszczaniu rabat i przygotowaniu ich do przyszłego sezonu - w sensie i podkarmieniu (widziałam w supermercado kompost w workach - pewnie to nie to co domowy ale może kilka worków coś da no i zmolestuję rolnika o obornik, następnie całą zimę będę oglądać, myśleć, rysować, błagać Was o pomoc oraz oszczędzać a gdy już będę pewna czego chcę i nadejdzie upragniona wiosna, pojadę do szkółki z zaoszczędzoną fortuną, kupię wyliczoną ilość każdego gatunku i posadzę wszystko zgodnie z moim projektem w tę odżywioną glebę a potem będę patrzeć jak to rośnie jak szalone i łza będzie mi kręcić w oku z dumy i szczęścia

i co Wy na to ? dobry plan ?

Bo ja odkrywam ciągle nowe rzeczy - muszę znaleźć swój styl (nieźle to brzmi , co nie ? ) bo jak coś widzę to mi się podoba, kupię kilka roślin - wsadzę a potem widzę np. u malkul te donice za które oddałabym możliwość jedzenia żelek przez 5 lat i już mniej mi się podoba to co mi się podobało i co zaczęłam wcielać w życie.

taki los.
ewakatowice 15:58, 13 sie 2014

Plan jest bardzo dobry!
Trzeba wiedzieć co się chce albo przynajmniej czego się nie chce…
ja planuję wygrać w lotto hahaha
vagnieszka 15:59, 13 sie 2014

plan zajefajny ja mam podobny (bez odżywiania ziemi, bo hektolitry humusów i innych takich już na nią wylałam i nic..) Teraz już nic nie robię (w sensie kupowania roślin). Uporządkuję tylko to, co jest (wywalanie, przesadzanie)i przygotuję pod wiosenną twórczość

Myślę, że przez zimę można się określić co się chce, a potem to już tylko, tak jak napisałaś, sadzić i podziwiać
agatanowa 20:26, 13 sie 2014

katiaxx napisał(a)
...mam taką koncepcję żeby już nic w tym roku nie dosadzać a skupić się na oczyszczaniu rabat i przygotowaniu ich do przyszłego sezonu - w sensie i podkarmieniu (..) a gdy już będę pewna czego chcę i nadejdzie upragniona wiosna, pojadę do szkółki z zaoszczędzoną fortuną, kupię wyliczoną ilość każdego gatunku i posadzę wszystko zgodnie z moim projektem w tę odżywioną glebę a potem będę patrzeć jak to rośnie jak szalone i łza będzie mi kręcić w oku z dumy i szczęścia

i co Wy na to ? dobry plan ?
...

doskonały plan!
ada14 21:39, 13 sie 2014

Plan rewelacja, ale możliwy do realizacji
Ja sobie obiecałam, że w tym roku kupię już tylko lawendę i KONIEC. Przez 2 lata robiłam "porządki" w ogrodzie, by móc więcej czasu poświęcić mojemu Maleństwu. To coś dosadziłam, to coś przesadziłam ... ot takie ogrodnicze fantazje. Przez zimę nadrobię trochę zaległości ogrodniczych, dokształcę się, a w przyszłym roku zrobię wszystko, aby moje roślinki rosły bujnie i bez żadnych choróbsk. No chyba, że znajdę coś ciekawego, albo ktoś z najbliższego otoczenia będzie miał roślinki na zbyciu
Życzę wytrwałości do realizacji planu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies