Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ewa_w_ogrodzie 20:22, 04 sie 2014

malkul napisał(a)
Tojeść też po cięciu, i na 100% idzie precz na wiosnę , będą kulki w trawach

Wpadam z rewizytą, nasz tytuł ciagle aktualny, kochamy ten nasz gród i nienawidzimy czasami. Przejrzałam trochę twojego ogrodu, piękny, gratuluję konsekwencji.

Od razu mam pytanie, czemu tojeść wyrzucasz, czy rzeczywiście to niewypał i czemu wygląda inaczej niż moja - inna odmiana może? A ja myślałam czy nie posadzić więcej, ładnie na żółto kwitnie. A oto moja
Madzenka 21:28, 04 sie 2014

I mnie zaintrygował stół w groszki
Edit 15:24, 05 sie 2014

Przeczytałam cały wątek i jestem pod wielkim wrażeniem Gratulacje i pozdrawiam
Gardener27 19:42, 05 sie 2014

malkul napisał(a)

Prawdopodobnie dostanie eksmisję i będzie jak w projekcie Marty tj. bukszpany w futrze z carex the beatles.

Widzę że decyzja prawie zapadła a szkoda bo tojeść idealnie pasuje do tego zakątku

Z orszelinową postępuje się podobnie jak np. z budleją Żeby bardzo nie wybujała a później jej deszcze nie rozczochrały pod koniec kwietnia przycina się jej wierzchołki przez co się zagęszcza i nie rośnie wysoka Można też palikowac główne pędy
Ktoś też źle doradził z cięciem po przekwitnięciu Ścina się tylko kwiatostany i niektóre wybujałe pędy Z tych kikutów nic estetycznego nie będzie Proponuję ściąć do samej ziemi a do jesieni będą fajne małode przyrosty jak na wiosnę

Dobra już się nie mondraluję Twój modernistyczny ogród robi wrażenie

Pozdrawiam

kosolka 06:45, 06 sie 2014

Cerata w groszki Mi się podoba http://thegardenwarsztaty.blogspot.de/2014/06/ukadanie-bukietu-krok-po-kroku-czym.html
pozdrawiam
Mala_Mi 12:57, 06 sie 2014

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)

Wpadam z rewizytą, nasz tytuł ciagle aktualny, kochamy ten nasz gród i nienawidzimy czasami. Przejrzałam trochę twojego ogrodu, piękny, gratuluję konsekwencji.

Od razu mam pytanie, czemu tojeść wyrzucasz, czy rzeczywiście to niewypał i czemu wygląda inaczej niż moja - inna odmiana może? A ja myślałam czy nie posadzić więcej, ładnie na żółto kwitnie. A oto moja

Gosia zajęta, a mi sie zluzowało, wiec odpowiem.

U Ciebie jest tojeść kropkowana... bardzo inwazyjna, trudna do wytępienia. Jest ładna, ale powinna być trzymana w ryzach czyli ograniczniku. Zagłuszy Ci wszystkie rośliny w koło.. po 2 latach będziesz mieć tu tylko tojeść. Twoja kwitnie w czerwcu/lipcu. Po przekwitnięciu jest brzydka.
U Gosi jest tojeść orszelinowata.. kwitnie później.. lipiec/sierpień.. ładnie sie przebarwia na jesień. I kwitnie na biało. Jest też dość inwazyjna, ale łatwa do usunięcia, bo rozrasta sie płytko.
Dziewczyny dobrze radzą... jak już trochę podrośnie to pouszczykuj czubki, rozkrzewi sie i tak nie wybuja. Ja tak nigdy nei robiłam, ale to może być dobry pomysł. Tak się robi z wieloma bylinami... Ja w tym roku nie pouszczykiwałam floksów i płaczę z tego powodu, bo mi szybko przekwita i ma mało kwiatów
Sporo bylin przycinam po kwitnieniu, potem mam ładne zgrabne kępki z ozdobnych liści, a nie wyłysiałe pokładające sie badyle. Ścinam zawsze przywrotnika, kokorycz pogiętą, niektóre bodziszki, dzwonki skupione, brzydkie kępy orlików, dzwonek poszarskiego.. czyścća. Tego nei masz, ale może komuś ta informacja sie przyda.

O trawie napisałam u siebie, str. 2738.. pamiętałąm o pytanie, tylko czasu było brak.
magda29 14:33, 06 sie 2014

Malkul, czy nawoziłaś czymś kłosownicę czy sama taka piękna urosła?
katiaxx 09:18, 07 sie 2014

Malkul - żłobisz ten stół w kropki ? gdzie się podziałaś ?
aleksandra_g 09:48, 07 sie 2014

https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t1.0-9/10599612_743935232314802_5195957930657908686_n.png

takie ławeczki bardziej by wam pasowały
abiko 13:15, 08 sie 2014

Gosia, jak byłam ostatnio u Ciebie (wstyd) to było 40 parę stron, jak ja nadrobię do tych 500 białą kuchnia cudo, szarości mmmm, ogród coraz piękniejszy.. idę czytać dalej