Asiu, nie poddawaj się! Kup porządne cebulki i niech Ci się mnożą na potęgę! Zobacz, z jednej dorodnej cebulki w pierwszym roku może być tyle kwiatków.
Wczoraj przesadziłam hortki 2 i róże zobaczę jak przeżyją..dzisiaj fajna pogoda ciepło jak na wiosnę ale bez słoneczka .Idę siać rudbekię na parapet będzie wcześniej .[
Fotografia (pejzażowa) to jedna z moich pasji. Rośliny w ogródku zaczęłam fotografować pod wpływem Ogrodowiska. Jednak ciągle czuję, że robiąc zbliżenia duszę się... jednak najbardziej lubię przestrzeń.
Witam, poniżej 1 projekt, proszę za bardzo się nie śmiać Górne zraszacze prostokątne niekatualne, można nie zwracać uwagi. z tego chcę zrobić 2 linie, dysze to HE-VAN 15 (4,6m), źródło wody: miejska 1,8m3/h, z pompy ze zbiornika w ziemi 3,9m3/h (deszczówka). ciśnienia niestety jeszcze nie zmierzyłem jakie mam tu i tu.
Teraz mam pytanie odnośnie strat ciśnienia (artykuł z linka który podałem), czy sumujemy straty ze wszystkich zraszaczy na linię czy pojedynczo? Już tłumaczę - mam 4 zraszacze na linię, na jednym średnio mam stratę 0,3 bar, suma wszystkich to 1,5 bar. przykładowo źródło wody ma cisnienie 3 bary i co teraz? na każdym zraszaczu będę miał -0,3 = 2,7 czy -1,5 = 1,5 bar? Obliczenia brałem z artykułu (straty liniowe + straty miejscowe).
Patrząc na ogród nie chce się wierzyć, że taka drobna osóbka to ogarnia.
Jakie to są hortki?
Rabata rodkowa zachwycająca... mogłabym na nią patrzeć godzinami Może dzisiaj uda mi się moje rh spryskać mieszanką nawozową Bogdzi.
Buziaki.
Nowe panny zostały przywiezione - amanogawy żeby wiosną były jakieś kwiatki
kilka ciemierników - ostatki z OBI
i carex variegata
jakąś demolkę trzeba zacząć pytanie tylko kiedy
to tego zawiany bark i szyja - no i jak tu coś robić jak głowa nie da się kręcić
Nie masz ściółki na tej rabacie? A jak z resztą rabat? Też bez? Bo widzisz, mi co chwilę wiatr wydmuchuje korę z rabat i nie mam już siły ganiać za nią po całym ogrodzie i zbierać Tak się właśnie zastanawiam, czy kupić i dosypać, czy zasadzić tak gęsto, żeby nie było widać ziemi.
Wiosna zmienna, ale na to wpływu nie mam. Wczoraj było pochmurno ale nie wilgotno, dziś póki co mżawka. Ma być wysoko w plusie, ale po kopaniu moje mięśnie na minusie
Zostaję w domu. Gotuję obiad na 2 dni, bo w sobotę znów wypad.
Pasuje zmienić tytuł wątku, ale ten rok jakoś dojadę bez zmiany.
Jedno, długie popołudnie sadziłam je. Warto było Myślałam, że w pierwszym roku po posadzeniu będzie więcej „pustych” dziur między kwiatami. Okazało się, że kupiłam bardzo dorodne cebulki. Z jednej wyrosło przeciętnie 5 kwiatków. Czasami z jednej cebulki jest tylko 1 lub 2 kwiatki, ale większość ma po 5, 7. Cebulka – rekordzistka, którą wypatrzyłam urodziła aż 12 kwiatków! Najczęściej pojedyncze kwiatki mają krokusy botaniczne. Ale właśnie do nich mam największą słabość, bo… to właśnie one nasuwają mi wspomnienie gór
Kilkanaście botanicznych posadziłam też w trawnik.
Dorodny, szkoda, że więcej nie wziąłeś, ale teraz będzie wysyp roślin w sprzedaży, to dokupisz
Ela dobrze radzi, przemyśl, co posadzisz, bo potem trudno usunąć, nie popełniaj naszych błędów. Warto wybierać rośliny mało wymagające, bo z roku na rok pracy przybywa.
Wisteria to silne pnącze, nie wiem czy ten rozmiar łat wytrzyma jej ciężar.
Co może być powodem usychania moich Tuj od spodu?. Tuje 4 letnie regularnie podlewane i nawożone. Do tej pory pięknie rosły a wczoraj zauważyłem, że strasznie sypią się od dołu.
Jak przychodzą do mnie goście, to z reguły wszyscy mówią tak, ale pięknie...ale tu roboty! Nawet firma, co podcinała drzewa, to samo powiedziała, a już po wycince, to w ogóle mieli dość...mają jeszcze być raz, ale wiedząc, co ich czeka, nie kwapią się
Te hortki to już takie drzewka, ale mocno tnę, bo w sezonie wyrastają ogromne.
Sprawdziła się rodkowa rabata