Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

...uDany ogród 16:40, 13 mar 2019

Do góry
dana1s napisał(a)
O poranku pojawiło się na chwilę słonko, ale szybko zaszło za chmury

Wczorajsza wiosna

Pozdrawiam i uciekam

I słoneczko ładniutkie.
I ta wiosna.
Te niebiesciuchne kolorki, śliczności.Zimna nie masz ??
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 16:27, 13 mar 2019

Do góry
Zrób takie coś, kątów nie ma co trzymać więc szerokie są to i się chwieje.
Metalowe lub drewniane

Ogród w wersji mikro (będzie) 16:24, 13 mar 2019

Do góry
Wreszcie wiosna w ogrodzie

Już mnie nosi, nie mogę się doczekać aż będzie można w słoneczku pracować i wszystko rozkwitnie
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 16:09, 13 mar 2019

Do góry
Jeszcze parę foteczek bo z pola nie ma co pokazywać bałagany
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 15:51, 13 mar 2019

Do góry
mira napisał(a)

Oczywiście że tak, a na dno możesz dać jeszcze gałęzie jakieś pocięte jak masz
może po wichurze jeśli była i na to ten kompost - będzie grzał od dołu - tylko siatkę na nornice najpierw!!!!

Wywalałam ze skrzyń wszystko i wsadzałam siatkę- uff bo mi się nie chciało jej zakładać na początku.

Tak więc też dam siatkę, byłaby już kupiona ale skończyła się na metry w markecie. Ale jest coś gorszego. Skończyliśmy pierwszą skrzynię i ona po skosie się giba takie deski jakieś krzywe czy ktoś się spotkał z taką sytuacją?
Tam w prawym górnym rogu ją dźwiga do góry
Moja bajka 15:45, 13 mar 2019

Do góry
A u "mojego" pana na rynku kupiłam skimię. Z posadzeniem zaczekam do soboty bo ma być ładnie. Taka wyposzczona byłam, że nie mogłam sobie odmówić. I będę latać po ogrodzie i dumać gdzie wsadzić

Stwórz ze mną mój ogród 15:43, 13 mar 2019

Do góry
No nie wiem, byłam pełna optymizmu ale chyba jak zwykle nie wyszło,. Pogoda nie dopisuje, mój warzywnik okazało się, że jest krzywo zrobione obrzeże i nie wygląda to dobrze narazie mamy jedną skrzynię, kąty proste ładnie wyszły ale się giba po skosie no nic cały czas sobie powtarzam żeby się nie poddawać, zobaczymy jak będą następne dwie..

Puste miejsca między obrzeżami i skrzyniami będą wypełnione żwirkiem, skrzynie będą szare tak jak wszystko drewniane w moim ogrodzie.
Moja bajka 15:41, 13 mar 2019

Do góry
Takie maluszki dziś przytargałam. Wyladowały w koszyczku od Iwonki

I horcia od emusia. Dałam do donicy
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 15:26, 13 mar 2019

Do góry
No już by mogło być ciepło bo już bym chciał na pole
A dziś sprzątam w domu i zmieniam dekoracje na razie bo po świętach pusto

koliber - no trzeba coś robić inaczej człowiek by z myślenia padł, i tak jeszcze dużo roboty mnie czeka.

sylwia_slomc... czekam na pogodę i sadze kaktusiaki

Agania bo wysprzątana a zawsze w bluszczu była spowita
Do raju daleko - u Ewy 15:22, 13 mar 2019

Do góry
Gocha napisał(a)
Piękna rzeczka krokusów. I inne kwiatki wiosenne też cudne. Buziaki

Gosiula, zajrzałam do Ciebie wczoraj i co? Już nie mogłam wytrzymać i dziś zajechałam do ogrodniczego... wyszłam z pięknym ciemiernikiem i żółtymi bratkami

Sezon muszę zacząć zawsze od zakupu ciemierników, inaczej się nie uda Ale zobaczcie same, jaki piękny. Nie da się przejść obok niego obojętnie
Wiem, że ciemne kolory nikną w ogrodzie, ale właśnie ten mnie zauroczył

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:14, 13 mar 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Pokażę Wam amarylisa - cebulę miałam kupioną jako roślinka poprzedniej zimy w L. Zasuszyłam jak liście zaczęły więdnąć i odczekałam nieco i w grudniu wsadziłam do ziemi. Dopiero niedawno się obudził i uraczył kwiatem tylko jeden badylek, bo pewnie nie zasilony jak należy, ale kwiaty ma przepiękne

Najpierw był jeden:

A potem rozwinął kolejny pąk - tu juz zdjęcie w sztucznym świetle, więc nieco za żółto

A to sprzed kilku dni (na razie brak modeli do focenia )
Agrest

I krokusiki - niestety przekładałam zeszłoroczną rzeczkę, wiec i w tym roku dość rzadka jes, co najwyzej strumyczek z tej rzeczki

Piękny amarylisek.
Moj jak na razie ma tylko jednego listka.
Fajnie tniesz Hakuro .Mój sąsiad prawie jej nie tnie, albo mało .A rośnie przy mojej siatce i ciągle te pędy mi przełażą
Ladna wiosna .
Tylko ,że cieplej było
Rododendronowy ogród II. 15:13, 13 mar 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Bogdziu, śliczny piwoniowy album nam zaprezentowałaś! Obraz słowem malowany też piękny, prawda? Ach, te całowane wiatrem, "zaciśnięte piąsteczki"

"W pasiece – aż dzwoni.
W powietrzu różowo jest od kwiecia wiśni i jabłoni,
a wiatr po parku goni
i przyklęka – całuje zaciśnięte piąsteczki piwonii…” /K. Iłłakowiczówna/
Ogrodowy song 15:03, 13 mar 2019

Do góry
Słoneczko świeci,aż miło wyjść do ogrodu. Wczoraj dojechała donica...oczywiście do skręcenia. Jestem zadowolona dzisiaj trzeba ją zabezpieczyć jakimś środkiem i tylko chyba od zewnątrz a wewnątrz będzie folia bąbelkowa; już Danusiu wiem, że bąbelki od strony deski Przygotowane gałązki, część wkładu z kompostownika, ziemia sklepowa, obornik i kompost. I jeszcze kilka fotek w pięknym słoneczku trawki fajnie odbijają, pokazały się stokrotki..no bajka

Jurajski Ogród 14:58, 13 mar 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Dana, jak miło, buziaki

Iwonko, miło Cię widzieć w ten przedwiosenny czas

Kasiu, róża 'Bonica' wg mnie ma plusy i minusy:
Z plusów to przede wszystkim obfite i długie kwitnienie (różowa piana) oraz pastelowy, delikatny kolor i bezproblemowe zimowanie (u mnie - poza pierwszym rokiem - bez okrycia). W czasie kwitnienia są bajeczne.
Z minusów to tzw. śmiecenie opadłymi płatkami po kwitnieniu, wyrastające często z krzewu "baty", czyli długie gałązki kwietne, z którymi nie wiadomo, co zrobić, no i późnym latem łapie u mnie plamistość, wtedy brzydko zaczyna wyglądać.
Musisz sama przeanalizować "za" i "przeciw". Ja mam teraz zdecydowanie mniej 'Bonici', ale to dlatego, że reorganizowałam te i owe miejsca w ogrodzie, a poza tym róże wymagają cięcia, którego ja wolę w nadmiarze unikać ze względów zdrowotnych (już i tak mam sporo cięcia żywopłotów cisowych i lawendy). Nie wiem, czy pomogłam, ale jest to moja subiektywna opinia.

Dziękuję, pomogłaś bardzo. Chyba jednak zostawię ją w swoim "projekcie". Posadzę na tle traw. Mnie osobiście leżący różowy dywan z liści chyba nie będzie przeszkadzał. A czy one faktycznie tak szybko się rozrastają i wysokie są?
Mam jeszcze jedno pytanie. Miałaś kiedyś posadzone po okręgu drzewa:

Czy to są śliwy ozdobne wielopienne?
Potem widzę, że nastąpiła rewolucja i zostały zastąpione innymi. Czy można wiedzieć dlaczego? Pytam, bo marzy mi się taki okrągły zakątek lekko ocieniony właśnie ciemno fioletowo/bordowymi drzewkami.
Mam nadzieję, że nie zamęczam Cię zbytnio.
Ogródek warzywny na balkonie 14:43, 13 mar 2019

Do góry
oliwka napisał(a)
hej Ewa, dziękuje, ze wpadłaś w sumie niby dużo i mało. Pierwsza kawa na balkonie była już chyba 3 tygodnie temu
Wszystkie trawy przycięłam dwa tygodnie temu. Ruszyła juz stipa i miskant zebrinus.Tak wygląda Hakone albostriata - już ruszyła:

poza tym w tym roku wydawało mi się, ze wszystkie czosnki posadziłam w dużych donicach, a tulipany poszy do jednej mniejszej. Hmm jednak chyba sie pomyliłam

udało i się opryskać drzewka i róże miedzianem. Zastanawiam się tylko, czy powinnam przyciać Marię Therese czy zostawić tak jak jest - to jest jej trzeci sezon w donicy. z 5 egzemplarzy została tylko ona ....

Oliwko, ona siedzi w donicy, więc trzeba ją ciąć krótko. Moje donicowe tnę wiosną nad 3-cim oczkiem, tak ok. 10 cm nad ziemią
Nawieź ją porządnie w kwietniu i w końcem czerwca. Mulczuj kompostem. I nie zapomnij o podlewaniu
Rozmnażanie hortensji 14:42, 13 mar 2019

Do góry
Spróbowałam ukorzenić hortensję bukietową Grandiflorę z odkładów poziomych. Zrobiłam je w listopadzie. Dzisiaj odgarnęłam lekko ziemię żeby sprawdzić czy się ukorzeniła i udało się a oto efekt :
Moja działka na Dębowym Lesie 14:42, 13 mar 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Wyobrażam sobie ile roboty przy takim stawie jeszcze trzeba wykonać ale efekt wszystko rekompensuje.

O tak, zanim będzie efekt jakiś trzeba będzie nieźle popracować .

Dzisiaj kupiłam nową funkię Curly Fries

I hortensję Silver Dollar. Kiedyś już ją kupowałam ale okazała się pomyłką - Vanilką.Może teraz okaże się właściwą.

No i takiego ptaszka
Początki mojego ogródka. 14:40, 13 mar 2019

Do góry
Ogrodowe kreacje 14:39, 13 mar 2019

Do góry
Pamiętacie jak pisałam wam, że próbuję ukorzenić hortki bukietowe z odkładów poziomych. Zrobiłam je w listopadzie. Dzisiaj odgarnęłam ziemię, żeby sprawdzić czy może już się ukorzeniły i słuchajcie tak Hortensja bukietowa Grandiflora już się ukorzeniła, a Vanilka ma maluśkie zawiązki korzonków, więc ją jeszcze zostawiłam natomiast Grandiflorę odcięłam i wsadzę do doniczek

Tak to wyglądało:

a tak się ładnie ukorzeniły:
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:32, 13 mar 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
ale piękny nowy awatorek ten Twój RUdzielec jest słodki i taki dostojny na tej focie

Bo on jest taki właśnie jaśnie hrabia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies