Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:45, 25 mar 2024

Do góry
DariaB napisał(a)

Bożena rady Pana Grzegorza były zawsze bezcenne, aż się wierzyć nie chce, że już nowych nie będzie

To prawda, szkoda wielka, ale ogrom wiedzy w wirtualnym świecie pozostał, duża kultura osobista i poczucie humoru Pana Grzegorza
DariaB napisał(a)
...Próbuję też uratować obżartego przez opuchlaki rododendrona. Namoczyłam go w deltamie, jutro go posadzę. Wygląda marnie, ale ma pąki

a to paskudniki, mam nadzieję, że Twoje zabiegi pomogą i rozwinie tą masę pąków, daj potem znać jak się krzew sprawuje, bo ta informacja nie jednej osobie się przyda.

Justyśka sekatoręka dobra xywka
śliczne te delikatnie różowe hiacynciki masz
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:13, 25 mar 2024

Do góry
Moj ulubiony ciemiernik

Bób, cebula I groszek kiełkują w warzywniku - mimo średniej pogody w międzyczasie

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:11, 25 mar 2024

Do góry
Czosnek słoniowy

Naparstnice do przeniesienia

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 14:29, 25 mar 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
Na pociechę dostałam prezent imieninowy od męża , zobaczyny jak będzie się sprawować -nozyce do żywopłotu.

Ciekawa jestem jak się będą sprawdzać bo cenę mają konkurencyjną w porównaniu do innych marek. Ja mam te mniejsze z wymiennym nożycami ale przy grubszej trawce już nie dają rady.
Klaudia zdrowia życzę, tak jak Lidzia pisze, wszystko zdążysz zrobić, dopiero koniec marca. Ogród to proces nie wyścigi! Buziaki!
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:51, 25 mar 2024

Do góry
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:50, 25 mar 2024

Do góry
Po pracującej sobocie niedziela była dniem relaksu, pogoda już nie współpracowała, cały dzień na zmianę było słońce i deszczem i krupą śnieżną, iście marcowa pogoda. Ogród się budzi, ten tydzień ma być cieplutki i święta też się pięknie zapowiadają, pewni wszystko strzeli z kopyta.
Wjazdowa się zieleni, sesleria to jest świetna trawa. Mam dużo siewek penstemonów, gdyby ktoś chciał to mogę wysłać.

Tyle mi zostało jeszcze do zagospodarowania, oplewię i wykartonuję i się zastanowię co dalej.

Trzcinniki już zielone.

I takie tam obrazki
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:46, 25 mar 2024

Do góry
Posadziłam w sobotę nowe róże, poprzycinałam te co jeszcze czekały, oczywiście znowu coś przesadziłam i tak mi zleciała cała sobota. Na koniec zabrałam się za dzielenie miskanta z przedpłocia bo obiecałam mamie sadzonkę, myślałam, że ducha przy tym wyzionę
Na rabacie wylądowała pod płotem Pecah Melba, dosadziłam dwa berberysy które się bez sensu gdzieś plątały po ogrodzie. Po prawej stronie jest Koko Loko, z przody rabaty Jude de Obscure, a za Heptacododium Lady of Shalott, z lewej strony jest jeszcze miejsce na różę Wiem, że ich nie widać na tym zdjęciu ale tam są

Obok ławeczki wylądowały Olivia Rose i Queen of Sweden, królowa po prawej koło ambrowca, a Olivia po lewej obok buka. Musiałam przesadzić miscanta, przy okazji dzieląc go na dwa

Z frontowej rabaty wykopałam krzewuszki i posadziłam je przy wejściu do domku, wydaje mi się, że razem z jabłonkami stworzą fajną bramę do domku.

Próbuję też uratować obżartego przez opuchlaki rododendrona. Namoczyłam go w deltamie, jutro go posadzę. Wygląda marnie, ale ma pąki
Własny Vengerberg 13:41, 25 mar 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Będzie co schrupać za kilka miesięcy będziesz zasilać je czymś pózniej by złapały bardziej zielonego koloru? Takie jasne liście kojarzą mi się z brakiem azotu, chyba że to ustawienia kolorów na moim telefonie.

Świeżo pikowane, więc pewnie za chwilę ściemnieją.
Ale telefon przy robieniu zdjęć też przekłamał.

W międzyczasie myślę nad uporządkowaniem grabowo-zdobycznej.
Graby mają mieć ciasno, żeby zasłoniły dom, który jest po drugiej stronie drogi.
Cała rabata ma być na 9m długa. Szerokość do ustalenia, ale myślę, że 3,5m.
Mamy więc 5 grabów Fastigiata, przed nimi 5 miskantów no-name i 3 gracki.
Potem 3 hortensje Living Summer Snow (1m średnicy) i 5 hortensji Living Sugar Rush (0,8m średnicy).
Z przozdu 5 cyprysików, 7 x Majówka groniasta, 9x szałwia Deep Blue i 7x Ubiorek wieczniezielony.
Z tego wszystkiego wychodzi mi jeszcze wizualna dziura na środku. Widziałabym tu coś wielopniowego na 3m. Może czarny bez? Podkrzesany od dołu.
Dokupić musiałabym majówkę i ubiorek.
Co Wy na to?

Boso przez ogródek 13:38, 25 mar 2024

Do góry
Tak, na 25 odmian wzeszło 23. Nie pokazł się Marmande i San Marzano. Pomidory najpierw chciałam podkiełkować od 19 marca, ale słabo to szło i 20 marca włożyłam nasiona do ziemi.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:22, 25 mar 2024

Do góry
Dzień dobry, proszę państwa po zimie mój trawnik nie jest w najlepszej kondycji (wrzucam zdjęcie).

Był założony w tamtym roku w maju, co miesiąc nawożony Yara Mila a we wrześniu poszedł nawóz jesienny. Przez większość sezonu wyglądał bardzo dobrze a teraz kiedy u wszystkich sąsiadów młode trawniki pięknie odbijają po zimie mój jest żółty i wogole nie rośnie i ma pełno obumarłych sianowatych źdźbeł. Czy ktoś może poradzić jakąś strategię działania ? Pod koniec marca planuje taka delikatna wertykulację żeby wybrać to siano oraz wysypać nawóz. Czy to dobra droga?

Bardzo proszę o odpowiedź.
Boso przez ogródek 13:19, 25 mar 2024

Do góry
Nie wszystko rośnie pięknie, sałaty mam jak żyrafy. czekam na liście właściwe i będę je ratować pikowaniem.
Znowu na wsi 13:03, 25 mar 2024

Do góry
Joku napisał(a)
No właśnie te ceny. Ale jak ktoś ma cierpliwość to może sobie podobne wyhodować. Lubię kaliny, jest sporo fajnych odmian. Mam jeszcze kalinę Watanabe.

Dla Ani ajki aktualny stan mojej ułudki

Tu widać jak się rozłazi. W tym miejscu mi to nie przeszkadza.

Ojej, no faktycznie wyłazi trochę jak chce.
Ogród z koniczynką 12:12, 25 mar 2024

Do góry
Znów pochmurno, zimno i mżawka...tylko siedzieć w domu...

Dokonałam pomiarów "wzrostowych" mojej żółwiczki Żuczki...podczas wpisywania ich w metryczkę, zorientowałam się, że od jakiegoś czasu jestem "pomylona" co do jej wieku...Myślałam, że ona ma 27 lat, a okazuje się, że to już 28 lat. Gdzieś uciekł mi ten 1 rok... - Żuczka urodziła się w 1996r...Przepraszam cię za to malutka...
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:59, 25 mar 2024

Do góry
Pokaże Wam dziś co sąsiad ma w swoim tunelu foliowym. Dogrzewa rozsady w słabe pogody takim „piecykiem zniczowym”.

Na ten zestaw idzie doniczka, a na niej blaszka z puszki po piwie odprowadzająca gorące powietrze na boki.

Takie ma już pomidorki.

Nad całą rozsadą ma mini steaż i przykrywa go dwiema warstwami włókniny. Od wewnątrz foliowych ścian ma folie bąbelkową do pakowania paczek. A od zachodu kilka płyt styropianowych.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:22, 25 mar 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Tych tac to chyba trochę dokupię, bo są wygodne. Zwłaszcza do podlewania od dołu. Znalazłam te same, ale już po 13 zł (w 2020 r. były po 7-8 zł). Moje pomidorki siane 20 marca w wczoraj skiełkowały. Najszybciej Betalux i Cornabel (te już na parapecie), reszta na ogrzewanej podłodze.

Zamówiłam dziś 4 szt. berberysa Chocolate Summer na rabatę wschodnią bordowo-białą oraz brakujące czereśnie do sadu - Kordia i Regina. Cisy posadził wczoraj mąż w mieszance Toszki dla cisów.

Mozesz podesłać link do tych tac? Ja szukałam ale nie znalazłam nic na olx sensownego
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:21, 25 mar 2024

Do góry
U niektórych już przekwitają, a u mnie dopiero zaczęły na dobre kwitnąć. To krokusy, które sadziłam w Sylwestra 2023 r.
30 krokusów Joanna d’Arc
20 krokusów Pickwick
20 krokusów Victor Hugo
Te ostatnie wyjątkowo duże kwiaty mają w porównaniu to dwóch pierwszych.

Znowu na wsi 10:56, 25 mar 2024

Do góry
No właśnie te ceny. Ale jak ktoś ma cierpliwość to może sobie podobne wyhodować. Lubię kaliny, jest sporo fajnych odmian. Mam jeszcze kalinę Watanabe.

Dla Ani ajki aktualny stan mojej ułudki

Tu widać jak się rozłazi. W tym miejscu mi to nie przeszkadza.

Grzebiuszka ziemna 10:14, 25 mar 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Tak zmieniłam sobie a kto bogatemu zabroni??
Moja akwarelkowa mandala kosmiczno-ogrodowa (40/40 cm)
- okrąg z listkami
- okrąg z motylami - ulotność symbolizuje
- gałązka czereśni w 4 porach roku - symbolicznie ukazuje cykliczność i przepływ,
- w środku symbol tzw tarcza algizowa runa ochrony przed światem widzialnym i niewidzialnym.
Powiększę tutaj bo w avatarku nie widać szczegółów:

Pochwalę się moim nowo zakupionym pojazdem ogrodowym, poprzedni chyba po 5-6 latach połamał się, dzisiaj odbył po złożeniu dziewiczy wjazd do ogrodu. Ja nie klękam ani się nie schylam, ja jeżdżę Fajny, na dole miejsce na narzędzia. 123 zł na Allegro jakby ktoś była zainteresowany to pełna nazwa brzmi - Siedzisko Ogrodowe Na Kółkach Taboret Warsztatowy Krzesło Robocze Z Półką

Ale fajny sprzęcik. Dobrze wiedzieć, że jest coś takiego jak mi już nogi posłuszeństwa całkiem odmówią. A po trawie by pojechał na takim?
Zacisze Alicji 10:10, 25 mar 2024

Do góry
Zacisze Alicji 10:08, 25 mar 2024

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies