Tak myślałam, że cię szarpnie za serce.
Robert ma pokaźną kolekcję miskantów, ponad 200 odmian i obserwuje je, więc wie co pisze.
Ja już właściwie nie sadzę nowych miskantów. Mam ponad 70 odmian traw i turzyc i w sumie teraz jestem na etapie uzupełniania bylinami z ambicją na biało kwitnące
Może jeszcze dokupię tego 'Silver Charm' i koniecznie 'Rosi'.
Elu, wpadłam do Ciebie zobaczyć co słychać a tu dyskusja czy ryby zjedzą lilie wodne.
Dziewczyny, u mnie są lilie i ryby, dużo ryb. Od lat tak jest i wszyscy zadowoleni. Ryby dostają oczywiście karmę ale to wszyscy karmią ryby. Czemu myślicie, że ryby miałyby zjeść lilie?
Ja tak nie myślę. To Ania ma wątpliwości odnośnie zjedzenia lilii.
Też ryba rybie nie równa są też roślinożerne.
Ja mam te mniejsze czerwone one to nawet karmy specjalnie nie chcą teraz jest tak gorąco, że ryby też mają dosyć tych upsłow.
Wczoraj robiłam przegląd zdjęć od 2017;roku co zaobserwowałam, że kiedyś miałam ładniejsze byliny i róże. Od 3 lat mamy takie lato jakie jest i wszystko zaczyna źle rosnąć. Rośliny też nie znoszą tego upału.
Np róże kwitły bardziej obficie. Nie przemądrzały. Teraz w grudniu czy styczniu mają zielone badyle nie zdrewniałe później przychodzi mróz i przemarzają.
Trzeba niestety przeorganizować ogród na rośliny lubiące słońce i nie potrzebujące tyle podlewania czyli trawy.
Asiu pisałaś, że chcesz niskiego miskanta.
Spójrz jeszcze w Albatrze maja te miskanty które też mam. Ja to zawsze patrzę jak się dana trawa przebarwia.
U mnie wszystkie trawy jesienią się ładnie przebarwiają i też zwracam uwagę jak kwitną i później jak te kwiatostany wyglądają.
Ten Boucle ma później brązowe wywarwienie te narodowe kwiatostany.
Np mam miskanta ma ok 1,20 cm najwcześniej kwitnie 25.07. 22 r
12.08.22
9.10.22
To jest miskant Ruby Cute fotka z zeszłego roku z września u mnie jest pierwszy rok teraz są o wiele ładniejsze nie robiłam jeszcze fotek mam 2 szt
Następny bardzo ładny Neil Lucas też mam.
Trzcinnik krótkowłosy Calamagrostic jest bardzo ładny jesienią się ładnie przebarwia mam go.
Następny miskant Red chief, Purpurascens, to są niższe Miskanty
Ja patrzę na miskanty niejako globalnie. Większość jest mniej lub bardziej podobna do siebie. Dlatego wybieram raczej pod względem czy mi pasuje w miejscu, gdzie chcę posadzić i czy ma ładne wiechy kwiatostanów. Ale taką świadomość zyskałam nie od razu, więc mam też stare miskany, które na szczęście dzięki wiekowi mają ładny wygląd.
Elu, dziękuję za obszerną odpowiedź Mam takie dziwne miejsce dla nich, że ta wysokość, którą osiąga Silver Charm i jego luźny pokrój spełni swoje zadanie. Ma odrobinę osłonić widok, a ponieważ będzie za dość wysokim murkiem oporowym, który przytrzymuje skarpę też dobrze, żeby nie był z kolei zbyt wysoki. Wydaje mi się więc, że te wybrany przeze mnie powinien spełnić to zadanie.
Neil Lucas mam, ale jakiś marniutki i siedzi w przechowalniku. Trzcinnik krótkowłosy też już u mnie rośnie, ale oba wydają mi się ciut zbyt niskie jednak.