Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Anda 13:47, 16 sie 2024

Śliczny zakątek francuski W ogrodzie Bujnie i soczyście
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Patrycja_KG_Lu 14:48, 16 sie 2024

Te Muszelkowe papryczki to jak się nazywają? Dobrze zrozumiałam, że jak dojrzałe to czerwone się robią? Czy też masz żółtą wersję?
Agatorek 17:23, 16 sie 2024

Bożenko, te limonkowe paprocie masz na stanowisku słonecznym?
Joku 17:45, 16 sie 2024

Napisz więcej o przycinaniu wiciokrzewów. Będę wdzięczna. Mam Serotinę, przycinałam ją jedynie delikatnie, te pędy które mi przeszkadzały przy chodzeniu. Zrobił się z niej rozczochrany krzaczor.
Kordina 13:56, 18 sie 2024

Anda napisał(a)
Śliczny zakątek francuski W ogrodzie Bujnie i soczyście

Ando dziękuję

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Te Muszelkowe papryczki to jak się nazywają? Dobrze zrozumiałam, że jak dojrzałe to czerwone się robią? Czy też masz żółtą wersję?

Patrycjo nazwa papryczek - Poupila, najpierw żółte potem czerwone

Agatorek napisał(a)
Bożenko, te limonkowe paprocie masz na stanowisku słonecznym?

Agnieszko łaściwie przy oczku wodnym 3/4 dnia słońce, ale tam mają wilgoć od wody, natomiast mam posadzoną między budynkami na patelni słonecznej, wzmocnione ciepło od ścian i będę je zamieniać, ale ogólnie są dość wytrzymałe.
Joku napisał(a)
Napisz więcej o przycinaniu wiciokrzewów. Będę wdzięczna. Mam Serotinę, przycinałam ją jedynie delikatnie, te pędy które mi przeszkadzały przy chodzeniu. Zrobił się z niej rozczochrany krzaczor.

Jolu ja już przestałam się bać przycinać cokolwiek a swój wiciokrzew cięłam cięciem odmładzającym 10 cm nad ziemią, ale dlatego, że były na mojej "nowej ziemi", gdzie wyrywałam wszystko. Teraz posadzone odrosły super na nowo także nie bojaj się

Wreszcie doczekałam się fasolnika chińskiego, smakuje całkiem dobrze jak fasolka szparagowa, ciut łagodniejsze. Moja wyobraźnia skojarzeniowa od razu zobaczyła sklep warzywny (są takie jeszcze! relikty przeszłości) z napisem - "Fasolka na metry" idę i kupuję mówiąc - poproszę półtora metra fasolki

Kawiarenka dostała dywanik ogrodowy, pasuje do poprzedniego przy ławce:

Agatorek 14:08, 18 sie 2024

U mnie jednak chyba jest za sucho, a raczej za słonecznie . W każdym razie na razie nie mam sukcesów na paprociowym froncie .
Są takie rośliny, oprócz właśnie wspomnianych paproci, jak np rododendrony, czy miłorzęby, z którymi jakoś mi nie po drodze .
Margo2 23:14, 21 sie 2024

Kordina napisał(a)

Wczoraj było takie piękne światełko, że limonkowe paprocie były jeszcze bardziej limonkowe:

Mnie zauroczyły te zdjęcia.
Kącik kawowy też wygląda bardzo przytulnie
Urszulla 15:25, 22 sie 2024

Kordina napisał(a)
O takie coś sobie zrobiłam, sama. Znalazłam zakupione zimą jeszcze akcesoria żeliwne
a teraz na zdjęciu widzę moje zagubione wiertełko, dooobre

Juzia mnie też bardziej ten zielony z Anabelek, już zielenieją.

plektrantus australijski cytrynowy - Pati nie znam, ale już obszukałam internet i zapisałam się na powiadomienia, a zapewne rozszyfrowałaś, że to jakiś gatunek komarzycy?
W ogóle te rośliny z nazwą "cytrynowe" mają fajny, świeży cytrynowy właśnie aromat, ja mam melisę cytrynową o super zapachu i miętę meksykańską cytrynową ale w domu w doniczce.
Szukając czegoś o mięcie meksykańskiej natrafiłam na filmik Łukasza Łuczaja i spójrz na nazwę, ta sama mięta meksykańska występuje również jako kubańskie oregano

https://www.youtube.com/watch?v=09BrHLvjX0A

Ja chyba mam tą roślinę w domu, o ktorej piszesz i linkujesz, mocno pachnie gdy tylko się ją dotknie. Chyba że to co mam to jeszcze coś innego.
W sprawie wiciokrzew, ja swojego bardzo ograniczam, pilnuję przy słupku i tnę dwa razy w sezonie a kilka razy docinam w parasol. Szczególnie pilnuję przy ziemii.

Zdolna kobieta jesteś, ślicznie i klimatycznie zrobiony kącik kawowy pod ceglaną ścianą. Miodzio
Kordina 10:51, 23 sie 2024

Agatorek napisał(a)
U mnie jednak chyba jest za sucho, a raczej za słonecznie . W każdym razie na razie nie mam sukcesów na paprociowym froncie .
Są takie rośliny, oprócz właśnie wspomnianych paproci, jak np rododendrony, czy miłorzęby, z którymi jakoś mi nie po drodze .

Agnieszko mogę Ci w ramach eksperymentu przesłać kępkę i metodą doświadczalną sama zobaczysz czy pasuje do Twoich ziem czy nie

Margo2 napisał(a)

Mnie zauroczyły te zdjęcia.
Kącik kawowy też wygląda bardzo przytulnie

Małgosiu miło mi

Urszulla napisał(a)
... W sprawie wiciokrzew, ja swojego bardzo ograniczam, pilnuję przy słupku i tnę dwa razy w sezonie a kilka razy docinam w parasol. Szczególnie pilnuję przy ziemii.
Zdolna kobieta jesteś, ślicznie i klimatycznie zrobiony kącik kawowy pod ceglaną ścianą. Miodzio

Ula dzięki co do wiciokrzewu, to u mnie jakoś inwazyjny nie jest, nie wiem od czego to zależy.

Parę ujęć z dobrego światełka nadal:

Kordina 11:00, 23 sie 2024

Ciąg dalszy światełka:

Pomidory już wszystkie oczyszczone i wyrzucone krzaczory, reszta jak chce, to dojrzeje, a jak nie i będzie czysta niezainfekowana zarazą - na sałatkę z zielonych pomidorów nadal: