Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ptasi gaj 22:22, 27 sty 2019

Do góry

Stipa zimuje.

Za drzwiami do ogrodu... 21:56, 27 sty 2019

Do góry
Dorotko,tam gdzie był warzywnik planuję ziołownik i rabatę bylinową z trawami plus dalie,zobaczę co mi z tego wyjdzie.Na razie nie mam konkretnego planu, na bieżąco będę myśleć
Warzywnik był bardzo sielski...teraz też myślę jak go ładnie zaaranżować.Ale wszystko będzie zależało do czasu jaki będę miała na wiosnę na prace ogrodnicze.
Też nie próbowałam owoców rajskich, już Ewa spróbowała ...

Niestety aż tylu talentów nie posiadam i serweta jest jakiegoś chińskiego wyrobu. Na szydełku umiem jakieś podstawowe wzory i nie porywałam się na zrobienie większych rzeczy,jakoś mnie to nie pociągałoWolałam robić swetry na drutach,ale to było w czasach szkolnychChoć uwielbiam od zawsze takie babcine serwety ,to chyba nie miałabym cierpliwości na ich robienie, jest tyle różnych ciekawych rzeczy które można robić

To zdjęcie pewnie już było,ale mi się nie nudzi ten widok, to może i Wam?
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 20:51, 27 sty 2019

Do góry
Witam co to za drzewo - z daleka myślałem że to klon, ale okazało się, że iglaste...
Między polem, a lasem. 20:26, 27 sty 2019

Do góry
Przeczytałam swój wątek od początku. Wzięłam pod uwagę wszystkie sugestie, obmyśliłam, przespałam się z nimi, przespacerowałam i wyszły mi takie to oto pomysły.
Przepraszam za jakość, ale nie mam programu do takich rzeczy, a w poincie posługuję się na ślepo i nieprawnie.

Tu oznaczyłam rabaty. Póki co, tylko lewa strona jest "obmyślona". Poza rabatą nr 4 (najbliżej budynku) tu zupełnie nie wiem, co i jak.

Tu kółka po lewej

Tu dół od strony drogi i podjazdu. Kasztanowiec i dąb otoczone miskantami. Pozostałe kropki to hortensje (niebieskie), rude (dereń). Zupełnie nie mam pomysłu na to, czym podsadzić brzozy (już posadzone). Rozplenice? znowu dereń? Ta krzywa kreska po łuku to kolejny pytajnik. Chciałam początkowo plamy wrzosów, ale stwierdziłam, że będą mało widoczne. Może szałwię w jednym kolorze po całości łuku?

A to już posadzone

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:23, 27 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Co to jest za odmiana berberysu taka żarówiasta czerwień...super.
Życie w wiejskim ogrodzie 20:13, 27 sty 2019

Do góry

Zima daje wiele możliwości ... zdecydowanie wolę drugą opcję

Pozdrawiam i do usłyszenia

Słoneczny Ogród 20:12, 27 sty 2019

Do góry

Sałatka pokrzywowa 20:04, 27 sty 2019

Do góry

Do Jankosi:
Dziękuję
Ekokratka zwykła, taka jak na podjazd. Myśmy długo rozszyfrowywali te gotowe systemy dachowe i doszliśmy do wniosku, że możemy sami taki zbudować z tańszych, dostępnych nam materiałów. Więc najpierw są deski kładzione na krokwiach, na to folia budowlana(gruba), na to folia kubełkowa, potem agrowłóknina i dopiero ekokratka, która jest kładziona na wcisk - udało się trafić z wymiarem idealnie - o ile pamiętam bez mocowania. Na zdjęciach poniżej widać, że ekokratka wraz z ziemią i roślinami, od dołu podtrzymywana jest przez poziomą listwę, która jest przymocowana (trzeba się wpatrzeć w zdjęcie) kątownikami do desek, natomiast po bokach przez dwie deski nabite na ostatnie, skrajne krokwie.

Woda spływa swobodnie, nie ma rynien. Poniżej widać, że folie oraz agrowłóknina są wyprowadzone poza krawędź, tak żeby zapewnić spływ wodzie.

Słoneczny Ogród 20:01, 27 sty 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Ja też dokarmiam - u mnie najwięcej słonecznika idzie, próbowałam kiedyś z mieszankami, to wyjadały słonecznik, a reszta zostawała Sypię więc słonecznik do karmników, a na drzewku wieszam kule, które sama robię i zakupiłam połówkę kokosa z wkładem tłuszczowym- bardzo chętnie go dziobią

To się zgadza bo słonecznik to lubią wszystkie ptaki i najbardziej... dlatego sieję słoneczniki i zbieram dla ptaków.
Fajnie, że też dokarmiasz.
Słoneczny Ogród 19:59, 27 sty 2019

Do góry

Moja działka na Dębowym Lesie 19:48, 27 sty 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Mam jedną kępkę przywrotnika.
Ale tak myślę aby go przesadzić. Podzielić na kilka i dać taką obwódkę na nowej rabacie.Dobry pomysł ?

Mam podobny plan Może nie obwódkę od razu, bo nie jestem ich wielbicielką, ale chciałabym, żeby kępki przywrotnika powtarzały się wielokrotnie wzdłuż rabaty. Kocham ich kolor i to z jaką gracją wylewają się na ścieżkę
Jednak nie próbowałam wykorzystywać ich w celach leczniczych, a Ty?
Słoneczny Ogród 19:29, 27 sty 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Bardzo fajny pomysł na te kubeczki .....lecę jutro po smalec i odgapiam ....mam dużo kubków ,których nie używam ,więc będzie jak znalazł ....

Ogród w zimowej szacie też zachwyca ......ale osobiście chciałabym ,żeby już był marzec i wiosna i sprzątać ten bałagan ,który mam teraz w ogrodzie
Miłego wieczorku

Odgapiaj jak Ci się podoba
Włóż do środka patyczek.
Ja jutro od nowa ukręcę ptaszkom smalcu z ziarnami, one bardzo to lubią.
Póki co mają wieniec z ziaren 1,5kg.
Teraz mam trochę śniegu ale topi się.
Też czekam na wiosnę jak na zmiłowanie, chociażby posprzątać ogród
Ale teraz jest tak...

Mój ogrodowy pamiętnik 19:19, 27 sty 2019

Do góry
gogo napisał(a)
A może zrób coś takiego: żwirek, w nim pod siatką kilka, punktowo posadzonych różnych miniaturowych iglaków, a przed nimi duże kamienie.
Psy obsikają kamienie, którym nie zaszkodzą
Powstanie taki nietypowy ogród pseudo japoński.
Oczywiście pod iglakami bez folii, tylko gruba warstwa żwirku.
Nie umiem rysować w komputerze, zrobiłam taki szkic.

Fajnie to wymyśliłaś. Dzięki. Trzeba będzie znaleźć jakieś tańsze iglaki i wreszcie się za to zabrać. Stale to odkładam bo to za ogrodzeniem . A z drugiej strony co roku robota z przerastającymi chwastami, które coraz bardziej cisną się na naszą stronę .
Czubajkowy Ogród 19:19, 27 sty 2019

Do góry

I po drugiej stronie szyby ...

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:19, 27 sty 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
Ha ha ha faktycznie Cię podsumował.Kasia cudnie wyszedł stolik Powiedz tblat stolika to szkło ???uśmiech od ucha do ucha miałam choć to wcale nie śmieszne ale wiem ile Cię to kosztowało tak stać między ciuchami i kleić .Co się nie robi jak są chęci Gratulacje Cudnie

Tak to był zwykły stolik ze szklanym blatem. Na niego nakleiłam siatkę (klej jak do elewacji) a jak wyschło to na to kleiłam mozaikę

Chęci a jakże, wciąż mnie nosi - na weekend skleiłam nową donicę, czekam na lepszą pogodę by ją osiatkować i otynkować
Czubajkowy Ogród 19:18, 27 sty 2019

Do góry
Staram się nie nakręcać - wszak to dopiero końcówka stycznia, czyli sam środek zimy. Do pierwszych siewów rozsady też jeszcze daleko. Co prawda kupuję pierwsze wiosenne kwiatki w doniczkach, ale ... przede wszystkim cieszę się urokami białych krajobrazów, śniegu skrzypiącego pod butami, czasem na lektury - także te ogrodnicze i na wiele zaległości, które powstają co roku, gdy wpadam w wir weekendowych wyjazdów na działkę. Teraz mogę im poświęcić swoją uwagę. Ten zimowy czas jest bardzo cenny, więc niech trwa zgodnie z rytmem przyrody. A wiosna i tak przyjdzie kiedy będzie chciała, czy będziemy na nią czekać czy nie

A po dwóch tygodniach ...

Mirkowy ogród (początki) 19:15, 27 sty 2019

Do góry
Mój Lasek brzozowy.

Za brzozami jest już działka sąsiada.

Kawałek dzikiej działki do uporządkowania wiosną
Mirkowy ogród (początki) 19:08, 27 sty 2019

Do góry
Szkółka cisów

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:06, 27 sty 2019

Do góry

Koniec drugiego folderu
Mirkowy ogród (początki) 19:05, 27 sty 2019

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies