Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

Kasia73 19:26, 06 mar 2019

Ania świerki serbskie maja inny pokrój są dołem wąskie zupełnie inaczej niż np. Świerk srebrny
U siebie posadziłam ciut za szeroko i żałuję
HannaR 19:30, 06 mar 2019

Też uważam, że tam spokojnie można wsadzić świerki pomiędzy te istniejące. Da to w przyszłości zieloną ścianę. Ale tu rządzi Ania .
Zana 19:43, 06 mar 2019

A ja uważam, że Ania ma rację. Serby rosną do 20 metrów, więc na wysokości domu za ogrodzeniem (przypuszczam, że ma ok. 6 metrów) powinny się w przyszłości połączyć. Wsadzenie pomiędzy nie jarząbów fastigiata, które rosną ok. 5 metrów spowoduje to, że kiedyś serby je "zjedzą".
Makusia 20:35, 06 mar 2019

Na zdjęciach na all nie wyglądają marnie-przeciwnie wg mnie wyglądają bardzo zachęcająco i są ślicznie rozkrzewione. Chodzi mi tylko o to, żebyś porównał te za 35 z tymi za 140 i zobaczyła z szerszej perspektywy, co się bardziej opłaca
Makusia 20:36, 06 mar 2019

Zana napisał(a)
A ja uważam, że Ania ma rację. Serby rosną do 20 metrów, więc na wysokości domu za ogrodzeniem (przypuszczam, że ma ok. 6 metrów) powinny się w przyszłości połączyć. Wsadzenie pomiędzy nie jarząbów fastigiata, które rosną ok. 5 metrów spowoduje to, że kiedyś serby je "zjedzą".

Zgadzam się, mimo, że sama oczyma wyobraźni widziałam tam graby
Tyle, że moja wyobraźnia sięga tu i teraz, a za kilka lat istotnie może być zabawnie z tą różnicą wysokości.
Gruszka_na_w... 22:12, 06 mar 2019

Aniu, te serby bardzo długo będą dołem podobnej szerokości, co teraz. Wystrzelą w górę dość szybko, ale na szerokość przyrosty nie są aż tak spektakularne. Jarząbków nie trzeba aż tak bardzo wysuwać do przodu.
Brzozy kup tańsze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AnnaCh 10:42, 07 mar 2019

Kasiu, ja wiem, że są wąskie, ale chyba nie aż tak, żeby dołem się nie stykały i nachodziły na siebie?

Haniu, no nie widzi mi się

Anula, normalnie jestem z siebie dumna, bo chyba pierwszy raz zaczęłam myśleć przyszłościowo. Bo co ja zrobię za 10 lat, jak jarząby będą zjedzone przez serby, a te dodatkowo będą się w tym miejscu od nich robić brązowe? Wytnę i zostaną mi brązowe placki? Też mi się wydawało, że sadząc serby co 2 metry, to one tak na 4 metrach w górę będą jednak zrośnięte. A dom obok ma 8 metrów!!! Szok, nie?

Makusiu, chyba już kupię tańsze, czytasz co dziewczyny piszą, że mężnieją szybko To i Twoje w tym roku może się już zabielą
Co do drzewek w serbach, to dla mnie sprawa zamknięta, między serbami nie ma mowy, teraz opcja przed? Ja bym posadziła, czy nie ładnie by wyglądały czerwone owocki jarząbków na tle zielonych serbów?

Haniu, dziękuję za głos w sprawie brzóz, jeżeli chodzi o drzewa, to jesteś jednym z kilku moich autorytetów. Co do jarząbków, to chyba kupię 5 i po prostu posadzę tak jak mi wyjdzie w praktyce
AnnaCh 10:43, 07 mar 2019

Popracowałam wczoraj dwie godzinki Graby lekko przycięłam i posprzątałam frontową rabatę. Powyrzucałam zaschłe jeżówki, wyrwałam werbenę, nie zastanawiałam się czy żyje, czy nie, siewek będzie pełno. Przesadziłam jeszcze jedną limkę tutaj, w sumie jest 5 i je przycięłam. Postanowiłam też, że jeżówki stąd wylatują, zostają tylko limki i werbena. Miskanty jeszcze nie przycięte. Zostało tez jeszcze trochę werbeny pod trzmieliną. Dziś to załatwię

Martusia zobacz jakie ID mam, taka jedna kępka Ci starczy?
Mysza 12:27, 07 mar 2019

Hej Aniu.
Współczuję sąsiedztwa, ale może będą z tego jakieś plusy w przyszłości

Nie myślałaś o tym, aby dosadzić 2 serby. Tak na zakładkę. Tylko troszkę, troszkę wysunięte. Ja tak robiłam. Miałabyś spójną rabatę i osłonięcie zimą
Ja serby sadziłam bardzo gęsto, jak pisała Danusia w którymś artykule i tworzą już fajną osłonę od sąsiadów

U mnie na str.513 widać jak je posadziłam.
Makusia 19:04, 07 mar 2019

Piękna jest ta ID- jedna starczy-podzielę
Poza tym Ania Różana też się zaoferowała i Dorka, więc wiesz

Dzięki serdeczne