Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Majówka na Majówce

Majówka na Majówce

sylwia_slomc... 09:49, 07 mar 2019

A ja bym nie robiła kulki tylko związała do kupy te gałązki co idą w dwie strony i ciachała tylko to co mocno odstaje powtałby jakby taki położony walec, m oże ciekawie wygladać i u nikogo takiego jeszcze nie widziałam
Albo druga opcja wzorem Eliski z Ogrodu z koniczynką, dałabym obręć druciana na środku i podwiązała do niej w górę te gałązki by zrobiły kółeczko, takie okrągłe okienko by powstało.
Coś na pewno wymyślisz co będzie Ci pasowało
Foch może do jutra przejdzie no bo jak z fochem kwiatka wręczać ukochanej
mikina34 10:01, 07 mar 2019

Ale się wstrzeliłam z tematem, pędzę do Danusi poczytać

Aniu, Kocia mamo, czytałam u dziewczyn, że też nisko tną, ale jest ryzyko, że padnie całkiem więc tez bym się bała tak radykalnie ciąć
Żebym jeszcze wzięła do serca ten swój dopisek to byłoby ok

Aniu, Anbu, tak zrobię, tak myślałam żeby ogolić naokoło jak leci, ale nie pomyślałam, że mogę zaszkodzić. Masz racje, tam będą cięte chyba grubsze gałązki więc rana będzie większa to i choróbsko łatwiej się przypałęta
mikina34 10:07, 07 mar 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja bym nie robiła kulki tylko związała do kupy te gałązki co idą w dwie strony i ciachała tylko to co mocno odstaje powtałby jakby taki położony walec, m oże ciekawie wygladać i u nikogo takiego jeszcze nie widziałam
Albo druga opcja wzorem Eliski z Ogrodu z koniczynką, dałabym obręć druciana na środku i podwiązała do niej w górę te gałązki by zrobiły kółeczko, takie okrągłe okienko by powstało.
Coś na pewno wymyślisz co będzie Ci pasowało
Foch może do jutra przejdzie no bo jak z fochem kwiatka wręczać ukochanej

Sywluś, on ma cienką nóżkę, więcej rośnie mu czupryna niż pieniek i muszę zmniejszyć górę, boje się, że się złamie. Chyba jednak spróbuję przyciąć w zgrabna kulkę Chociaż to kółko mogłoby być ciekawe, muszę podejrzeć u Eliski.

No tak, jutro można zaśpiewać :
Dzień kobiet, dzień kobiet,
Niech żyją nam zdrowe
I pani nasza i maaaaamy
I szkolna kucharka, przedszkolna lekarka
Im wszystkim kwiaty rozdaaaamy

mikina34 10:20, 07 mar 2019

Byłam, poczytałam, nacieszyłam oczy wiosną... ale tak nisko jak tnie Danusia to jednak się boję , przytnę w takim razie te najstarsze, najgrubsze.
Ma też takiego z żółtymi gałązkami, nie wiedziałam, że też się go mocno przycina, on mało u mnie przyrasta. Czy jak mam zamiar go przesadzić (ale to pewnie za jakiś miesiąc co najmniej) to ciąć czy zostawić?
Zrobię dziś fotkę to może będzie lepiej ocenić.
deszczowymaj 10:45, 07 mar 2019

mikina34 napisał(a)
Byłam, poczytałam, nacieszyłam oczy wiosną... ale tak nisko jak tnie Danusia to jednak się boję , przytnę w takim razie te najstarsze, najgrubsze.
Ma też takiego z żółtymi gałązkami, nie wiedziałam, że też się go mocno przycina, on mało u mnie przyrasta. Czy jak mam zamiar go przesadzić (ale to pewnie za jakiś miesiąc co najmniej) to ciąć czy zostawić?
Zrobię dziś fotkę to może będzie lepiej ocenić.

Tnij go teraz

A tego rozczochranego śmieszka na pniu,chyba najlepiej w kulkę a tym bardziej,że przed nim chyba też masz kuleczki ..?
deszczowymaj 10:53, 07 mar 2019

mikina34 napisał(a)

Taaak, dobij mnie jeszcze, dobij, ja tu dogorywam, a Ty mi z aniołem wyskakujesz
Cieszę się razem z Tobą, i zdrowa i szczęśliwa nie chciałabyś tego anioła sklonować?

No właśnie tak się zastanawiałam czy Ci to w ogóle napisać

A z klonowaniem .. nie wiem czy to aby na pewno dobry pomysł bo ten mój anioł to taki tylko czasami aniołowaty także zastanów się dobrze
mikina34 11:28, 07 mar 2019

No to mnie troszkę uspokoiłaś, takiego trochę tylko aniołowatego to i ja mam
W sobotę wezmę się za podcinkę, pokażę efekty, no chyba, że tak podetnę, że nie będzie co pokazywać
sylwia_slomc... 12:19, 07 mar 2019

mikina34 napisał(a)

Sywluś, on ma cienką nóżkę, więcej rośnie mu czupryna niż pieniek i muszę zmniejszyć górę, boje się, że się złamie. Chyba jednak spróbuję przyciąć w zgrabna kulkę Chociaż to kółko mogłoby być ciekawe, muszę podejrzeć u Eliski.

No tak, jutro można zaśpiewać :
Dzień kobiet, dzień kobiet,
Niech żyją nam zdrowe
I pani nasza i maaaaamy
I szkolna kucharka, przedszkolna lekarka
Im wszystkim kwiaty rozdaaaamy

Eliska po drucie prowadzi kosze z jałowca, , do pieńka dodaj mocna podpore i prymocuj by sie nie łamał, z czasem i noga zgrubnie odpowiednio Jak podwiążęśz do drutu całego po obwodzie mocno poprzycinasz i ciężar też się zmniejszy , tylko tego cięcia trzeba pilnować ze trzy razy w sezonie bo jałowce mocno rosną kólkę z tego jałowca trudno będzie uzyskać bo on zawsze będzie strzelał w boki takimi wąsami jak teraz.
koliber 12:54, 07 mar 2019

mikina34 napisał(a)
Czy ktoś mi pomoże zrobić z tego coś sensownego? Czy tak po prostu ciachnąć w kulkę?
Jak to dociąć, żeby miało wygląd? To są dwie rośliny szczepione na jednym pniu

Masz tutaj zaszczepione dwa jałowce płożące. Z tym, że jeden (ten u góry) będzie rósł horyzontalnie, natomiast ten na dole to zapewne 'Golden Carpet', który będzie Ci rósł przy pniu do dołu. I teraz tak: gdy zostawisz tego u dołu, aby sobie swobodnie rósł, to z czasem, gdy dorośnie do ziemi zrobi Ci wokoło dywanik. Oczywiście możesz go podcinać, jednak on nigdy nie będzie rósł do góry
Co do tego na szczycie, to ja bym go lekko poskracała, ale nie tak jak "od rondla", tylko bardziej w formie naturalnej
Mam takie dwa podobne u siebie. Jak Ci się chce, to możesz je sobie u mnie odszukać. Na pewno na jakichś zdjęciach będą widoczne Jak się ich nie dopatrzysz, to daj znać to Ci je pokarzę
mikina34 14:28, 07 mar 2019

Koliberku, piękne wyjaśnione co i do czego już wiem czego się spodziewać. Faktem jest, że ten dolny rośnie baaadzo wolno, górny więcej przyrasta. Spróbuję Twoją metodą zatem, skrócę mu trochę czuprynę. I biegnę do ciebie na poszukiwania

ps. "od rondla" ja znam cięcie od doniczki, to pewnie ten sam styl