Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Skrzynie warzywne zamkn. 19:20, 20 kwi 2021

Do góry
mamy już 100 stron takiego wątku, wprowadziłam tę modę ogrodem z lustrem w 2013 roku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2683-warzywniki-w-skrzyniach-pojemnikach

a drugi wątek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8059-warzywniki-na-swiecie-wspaniale-przyklady
Skrzynie warzywne zamkn. 19:19, 20 kwi 2021

Do góry
Mamy już 100 stron takiego wątku, wprowadziłam tę modę ogrodem z lustrem w 2013 roku
Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 19:12, 20 kwi 2021

Do góry
sosna napisał(a)
Witam mam założony trawnik w 2018r przez ogrodnika. Zamiast trawy boiskowej Wimbledon majster posiał mi trawę uniwersalną firmy Kaulnas. Z trawnika nie jestem za bardzo zadowolony, przymierzam się do zrobienia wertykulacji i chciałbym zrobić dosiewkę traw boiskowej. Czy takie podsianie da jakiś rezultat, czym byście wy wzmocnili taki trawnik. Skład trawy gdzieś zagubiłem, ale byłem ostatnio w sklepie w której była kupowana i spisałem:
37% Zycica trwała Bokser;
8% Zycica trwała NUIC-1;
30% Kostrzewa czerwona Dark;
25% życica wielokw. westerw. Estanzuela.
Na internecie tą samą trawę znalazłem o trochę innych parametrach:
- Życica trwała Naki 50%
- Życica trwała Bokser 10%
- Kostrzewa czerwona Boreal 35%
- Kostrzewa czerwona Jasperina 5%

Z jakiej trawy byście robili dosiewkę?

Wiechliny- Poa pratensis - to ona wiąże trawnik i powoduje, że jest miękki i zwary jak gąbka.
Trawnik przeniesiony 19:11, 20 kwi 2021

Do góry

odpowiedź tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3431-wybor-mieszanki-trawnikowej-proporcje?page=21#post_0
Kosaćce, irysy (Iris) 15:49, 20 kwi 2021

Do góry
Ach... chyba najpiękniejszy wątek na ogrodowisku

Gardenarium napisał(a)

Pooglądaj zdjęcia w galeriach artykułów o irysach, masz tam wiele zdjęć z angielskich ogrodów i na pewno coś wypatrzysz

w szczególności polecam artykuł, który napisałam specjalnie dla zestawień, galeria zdjęciowa zawiera 60 zdjęć

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/255-irysy-najpiekniejsze-kompozycje-w-ogrodzie

Doskonali i niezawodni partnerzy to: wilczomlecze (Euphorbia), rozchodniki (Sedum), kocimiętki (Nepeta), floksy (Phlox), maki (Papaver) i łubiny (Lupinus). Połączenie z lawendą (Lavandula) i szałwią (Salvia) także będzie atrakcyjne. Dużą grupę stanowią trawy, np. "najeżony" owies Helictotrichon sempervirens, kostrzewa sina (Festuca glauca) oraz rośliny o niezbyt wysokich, srebrnych liściach, jak czyściec (Stachys byzantina) czy przetacznik (Veronica spicata ssp. incana).

Wczesnowiosenne irysy zestawiamy z niskimi bylinami poduszkowymi jak smagliczka (Alyssum) lub żagwin (Aubrieta) uważając, aby się zbytnio nie rozprzestrzeniły. W ogrodach skalnych dobrze jest zastosować większe odległości, a przerwy między roślinami wyspać drobnym grysem.

Kosaćce mogą też być komponowane między sobą. Po kwitnieniu ich szablaste liście także będą wyglądały imponująco, pod warunkiem, że przytniemy łodygi kwiatowe.

Dla popularnego irysa żółtego (Iris pseudoacorus) czy innych wilgociolubnych znajdą się różne byliny kochające bagienne stanowisko, np. tawułki (Astilbe), kaczeńce (Caltha palustris), pierwiosnki (Primula bulleyana, Primula denticulata) oraz Lobelia x speciosa, Cimicifuga simplex "Brunette" i Ligularia stenocephala "The Rocket".

Nadmienię, że ten bagienny w końcu irys uda się na każdej glebie, z wyjątkiem czystego piasku. Jednak najbardziej malowniczo wygląda nad lustrem wody, kiedy okazała kępa kwiatów się w niej przegląda.
No i art, towarzyszące

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/249-irysy-brodkowe-ogrodowe-pieknosci

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/248-irysy-kwiaty-bogini-teczy

Ogrody jak obrazy malarzy impresjonistów (irysy)
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/464-ogrody-jak-obrazy-impresjonistow-rzeka-irysow-cz-ii-childe-hassam

Irysy bezbródkowe

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/253-urok-irysow-bezbrodkowych

Mam nadzieję, że tak szeroki wachlarz porad pomoże w wyborze i nie będziesz musiała szukać po pinterestach

Danusiu dziękuję za tego posta! Nieoceniona pomoc dla tych co myślą o założeniu irysowej rabaty
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 15:01, 19 kwi 2021

Do góry
TAR napisał(a)
Basiu odmian rozchodników w ogrodzie mam ze 20 co najmniej. Jesli szukasz bordowego to dobrze rosna i sprawują sie u mnie:
Strawberry and Cream, Purple Emperor, Chocolate Drop, Cherry Truffle, Thunderhead i Touchdown Teak. Mam juz je od wielu lat i rosna zjawiskowo.
Najbardziej okazalym rozchodnikiem i praktycznie niezatapialnym jest Matrona plus zwyklaki Brillant, Herbstfeude, Carmen, Metor i Carl

Tarcia!! WOW, łoooo matko, zaszalałaś, ślicznie Ci dziękuję za polecenia! Powiedz, które z nich od razu mają fioletowe/bordowe liście? Takiego szukam Musi się na start wpasować do kompozycji do purpurowego klona...

...no i potem do róż 'Lavender Ice', jak u Danusi, bo staram się właśnie taką kompozycję stworzyć:

Gardenarium napisał(a)
Rabata z różą 'Lavender Ice', pięknie tutaj towarzyszą rozchodniki w księżycowym odcieniu

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:04, 19 kwi 2021

Do góry
Kwadraty są ściśle wytyczone (skośnie) wg mojego planu i koszone będzie tylko pomiędzy kwadratami (3x3), myślę, że kwitnąca trawa będzie również (nawet bez cebulowych) ciekawa. Nie mogę się doczekać, co z tego wyjdzie. Możliwe dosadzanie czegoś, choćby stokrotek albo niezapominajek.

Kaloszki zdjęłam celem odpoczynku całościowego.
Leżing był przyjemny, skowronki śpiewały.
Spacering się odbył.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:47, 19 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jaki świetny pomysł z tymi kwitnącymi, wiosennymi łączkami. I że to takie tylko wydzielone kwadraty, robi lepszy efekt gdyby było rozrzucone po całości
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 11:11, 19 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zbiornika na deszczówkę nie buduj, zrób odprowadzenie wody z rynien instalacją deszczową tak samo do strumyka. Podepnij się do drenażu. Nie gromadź wody na działce, gdzie i tak masz "jezioro". No ile tej wody chcesz gromadzić? A poza tym pojemność zbiornika to tylko do podlewania warzywnika wystarczy. Zbiornik na deszczówkę, jak sama nazwa wskazuje jest szczelny. To zbiornik a nie drenaż.

Muszę zbudować zbiornik wg. warunków zabudowy - inaczej nie dostanę odbioru budynku.

Nie wiem czy wyobrażenie mojej działki na podstawie zdjęć jest takie przerażające. W rzeczywistości nie jest źle, standardowo raczej, bardzo dużo moich sąsiadów i znajomych ma podobnie. Cała moja gmina zlokalizowana jest na glinie i dużo pagórków i w taki sposób niwelowane są tereny.
Nie ma zdjęcia od strony drogi czyli tam gdzie jest sporo niżej od mojej działki jakieś 80 cm niżej od stanu 0 domu, a za drogą sąsiedzi są jeszcze niżej.

Niwelacja terenu była rok temu i wykonane zdjęcia były kilka dni po. Przez ostatni rok woda u mnie nie stoi nawet po ciężkiej zimie i roztopach. Chciałem się jednak zabezpieczyć drenażami dodatkowo na ewentualne przyszłe budowy domów wyżej ode mnie gdzie sąsiedzi nie koniecznie poczują się do zatrzymywania wody opadowej którą "wyprodukują" na swojej działce.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:01, 19 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

[img

Danusiu, muszę zacytować: teraz dostrzegłam, że rzeźba nieprzypadkowo ustawiona pięknie odbija się w tafli wody, to jest krajobraz idealny incl. skarpetki
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:29, 19 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Budda siedział w Hakone, szachownicach kostkowatych i przebiśniegach - był pod platanem. Platana nie ma, przesadzony, a skarpeta poszła wraz z buddą w inne miejsce. Ten sam zestaw, przy okazji kabel przecięłam.

Genialny! Będę czekać z niecierpliwością, jak będzie wyglądał jak mu trawy urosną

Cudne kwadraty z cebulowymi!
Żywopłot strzyżony liściasty 08:28, 19 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeju, słąbo to widać, są gęsto posadzone nie wiem ile ciachnąć z boku zdjęcie i nie widać.

Posadzone co 23cm. Może tu lepiej widać.
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 01:11, 19 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Super zdjęcia.

Chciałam pokazać, że rów nie zawsze jest łatwy w zagospodarowaniu, że nie warto się poddawać bez walki i jak się zmienia w sezonie Ja też czerpałam z tego wątku Stale jeszcze dosadzam, dopracowuję wiosnę i zasłonięcie włókniny i ażurówZ różnym skutkiem i z trudnościami, ale kroczek po kroczku

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:51, 18 kwi 2021

Do góry
Pozdrawiamy oboje po tym słonecznym i jakże inspirującym dniu.
A wieczorem była burza..niestety.
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 23:49, 18 kwi 2021

Do góry
Super zdjęcia.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:57, 18 kwi 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:56, 18 kwi 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:56, 18 kwi 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:55, 18 kwi 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:54, 18 kwi 2021

Do góry
A leżing polegał na robieniu zdjęć na leżąco. Cebulowe kwadraty coraz bardziej kolorowe

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies