Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:24, 08 cze 2017

Do góry
Słuchajcie, mam pytanie odnośnie frontowej - czy w miejscu po berberysie pasowałaby spora bukszpanowa kula? Myślę, że ma z ok. 70 cm wysokości. Przy założeniu, że na tej rabacie pojawią się tawuły i tuje danica (byłby to jedyny buks)? Miałoby to sens?

Tego buksa widać na poniższym zdjęciu - jest na rabacie obok, widoczny pomiędzy tym dużym jałowcem a pierwszym świerkiem:

Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:27, 08 cze 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

bardzo ładny ten front i te brzózki za płotem
sledzę co sie bedzie działo lubię tawuły
ale mało fotek pokazujesz

Kasya, dziękuję, to miłe .
Zapraszam, zaglądaj
Wiem, ze mało fotek ale też mało czasu i forum z doskoku
Poprawię się, mam nadzieję
Ogród wśród pól i wiatrów 22:15, 07 cze 2017

Do góry
A ze spraw bieżących:
- posadziłam wreszcie seslerię jesienną przed limkami, wywalając ostatecznie na kompost wypierdkowe (przepraszam) żurawki,
- wsadziłam werbenę od Kamili, chłodno jest więc nie powinna oklapnąć,
- przed szklarnią, pod świdośliwami porobiłam sadzonki bergenii, ciekawa jestem czy się przyjmą.

DO zagospodarowania mam jeszcze seslerię heuflerina (8 szt).
No i mega dużo chwastów w malinach i porzeczkach, mam nadzieję, że mi się uda do końca tygodnia to uporządkować.

Plany zakupowe na najbliższą przyszłość - hurtowe ilości tawuły i powrót do tematu skarpowego

Ogród Mirelli 22:10, 07 cze 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ewa byłam u Ciebie i widziałam - gigant
Madżenka pisze, że niby dwuletnia, a u Ciebie już jest trzy lata, więc pewnie wieloletnia. Postanowiłam, że ją zostawiam, bo związana nawet ładnie wygląda na tle mojej ogromnej różowej tawuły. Jak przekwitnie to od razu ścinam, żeby zwolnić miejsce innym roślinką

Mirellka, roślina dwuletnia to nie znaczy, że żyje tylko dwa lata - choć też takie są, ale oznacza to w większości, że od wykiełkowania do wydania kwiatów muszą minąć dwa sezony. Dwuletnią rośliną jest np jeżówka. W pierwszym roku nie kwitnie, w drugim i każdym kolejnym już tak
Ogród Mirelli 16:30, 07 cze 2017

Do góry
Ewa byłam u Ciebie i widziałam - gigant
Madżenka pisze, że niby dwuletnia, a u Ciebie już jest trzy lata, więc pewnie wieloletnia. Postanowiłam, że ją zostawiam, bo związana nawet ładnie wygląda na tle mojej ogromnej różowej tawuły. Jak przekwitnie to od razu ścinam, żeby zwolnić miejsce innym roślinką
Moje ukochane miejsce na ziemi 11:24, 07 cze 2017

Do góry
Podziwiam kuleczki tawuły japońskiej, nie umiem ich tak poprowadzić, rosną mi jak głupie...może za rzadko tnę??? Ile razy i kiedy je tniesz Agatko?
W łubinach jestem zakochana, masz piękne!!!
Chwaściory nas wykończą...
Macham
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:56, 07 cze 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
No to teraz od drugiej strony - kawałek frontu. Tawuła świeżo przycięta, duże kule tujowe przed wejściem czekają na strzyżenie. Za tawułami rosną dwie krzewuszki (jedna malusia).

bardzo ładny ten front i te brzózki za płotem
sledzę co sie bedzie działo lubię tawuły
ale mało fotek pokazujesz
...uDany ogród 21:56, 06 cze 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
Ty masz wszystkiego xN kazda roslina to od razu kolekcja sie tworzy. W bodziszkach zakochalam sie rok temu, mam 4 ale tylko jednego nazwe znam, choc nie jestem pewna czy nie pomylona, bo mial byc brazowy hmm

W miare rozwoju mojego ogrodu przybywa roslinek i bodziszkow bedzie na pewno wiecej

jak zwykle pieknosci pokazujesz

Izuniu no nie każda, ale sporo
Bodziszki, irysy i dzwonki były pierwsze.
Dzwonki się wykruszyły reszta twardziele i dalej ze mną
Z innych kaliny, jaśminowce, brzozy, lilaki, krzewuszki, wiśnie, żylistki, dzikie róże, hortensje, tawuły, piwonie, bergenie, ciemierniki, hosty, trawy, żurawki, paprocie, lilie wodne i cyprysiki tępołuskowe ...to tyle

Dziękuję serdecznie

Dzisiejsze iryski, świeżutkie

Ogród na glinie 10:58, 06 cze 2017

Do góry
u mnie jakiś zastój kwiatowy
przekwitły irysy, azalie, Rh (jeszcze jeden RH zaczyna przekwitać), orliki, powojniki, czosnki, krzewuszka, floksy
w pąkach jest lawenda i tawuły japońskie
obecnie kwitnie jedyna róża którą mam i żurawki oraz słabo 2 łubiny
przydałyby się piwonie i szałwia co nie????????????
Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:50, 05 cze 2017

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Podoba mi się zestawienie szałwii i tawuły. Fajne kolory. Hakuro tnij często, mam 3 takie ale cos mi jedna nie domaga.

Marzenko, mnie też się to zestawienie podoba, to chyba moje ulubione w moim ogrodzie .
Z tych moich dwóch hakuro jedna miała gorszy start, 2 razy pod rząd ją przymroziło tej wiosny. Ale ładnie się zebrała.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:36, 05 cze 2017

Do góry
Podoba mi się zestawienie szałwii i tawuły. Fajne kolory. Hakuro tnij często, mam 3 takie ale cos mi jedna nie domaga.
Moje małe wielkie marzenie 07:37, 05 cze 2017

Do góry
Tawuły bardzo ładnie się prezentują cięte w niski żywopłot. Też przy Mc Donaldzie taki u mnie jest jaśniutki widziałam. Mam gold flame i ta zachwyca mnie zmianą kolorów. Na wiosnę ma czerwone listki młode. Na jesieni też pięknie się przebarwia. Na żywopłot mogłaby być za pstrokata.
Berberys też ładny ale cięcie tego to mordęga. I dla psa i dziecka niebezpieczny jak wpadnie na niego.
Mój mały wymarzony ogród 20:56, 04 cze 2017

Do góry
Piękne zakupy i już posadzone, ale nie ma co się dziwić, przy takim pomocniku nie mogło być inaczej

Gosia, to śliwy wiśniowe? Widzę hakuro i chyba tawuły
Ogrod stewardessy 22:44, 03 cze 2017

Do góry
Witam. Kamcia nie tylko Niemcy sie lubuja. Przejrzyj ogrody na forum to zobaczysz jakie sa tutaj ogrody nawet na Slasku.
Ja tez nie mam nic sztucznego.
Roznimy sie tylko jednym, ze oni te ogrodki uprawiaja od dawna a w Polsce po komunke jak Polacy zaczeli wyjezdźac.

A teraz tawuły dzisiejsze wstawiam napisz czy zobaczylas i po tem usune z twojego watku. Mam dwa rodzaje tawul jesne cytrynowe nie pamietam nazwy ale to mozesz sprawdzic maja mnkensze listki i sa bardziej rozlozyste.
Te drugie goldy bursztyn maja ciut wieksze listki i rosna bardziej do gory. Kwitna na rozowo., jeszcze nie maja kwiatostanów wiec beda jeszcze wieksze.

To sa cytryny
Moje małe wielkie marzenie 21:53, 02 cze 2017

Do góry
Alicja, dawno mnie tu nie było, wow ale ro ota z tymi tujami. Ale lepiej zdecydowanie teraz jest tawuły które pokazałaś jako żywopłot świetnie wyglądają!
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:20, 02 cze 2017

Do góry
Asiu,
Dojrzewam, dojrzewam . Jak tak dalej pójdzie to wykarczuję tego berberysa jeszcze dziś.
Pieńki zmierzę, ale dla tawuł to ta wysokość powinna być ok. One lubią cięcie, nawet kilka razy w sezonie, a na kwiatach mi nie zależy tak bardzo, mogę ciąć. 50cm to chyba akurat by weszły tuż pod koronę świerka, więc fajnie .
No i jestem w razie potrzeby gotowa podstrzyc te świerki o dodatkowe cm , żeby się tawuły zmieściły.

A zamiast bukszpanów mogłyby być chyba też tuje danica, prawda? One też nadają się do strzyżenia.

Tak czy inaczej wizka posłuży mi jako inspiracja. Może nie będzie identycznie, ale wizka bardzo przydatna.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:40, 02 cze 2017

Do góry
Nie wiem czy zbyt optymistycznie nie podeszłam do tej rabatki.
Mam nadzieję, że to wszystko się zmieści.
Do jakiej wysokości wystrzygłaś te świerki?

Połączyłam wersje: większe kulki to tawuły (docelowo powinny mieć nie więcej niż 1 m średnicy) a mniejsze to buksy - 40-50 cm średnicy. takie kupisz bez problemu

Ten trzeci stożek między drugim a trzecim świerkiem jednakowoż bardzo by mi pasował. Byłoby wyraźnie widać, że "tu są try stożki razem, a tu jeden oddzielnie" i kompozycyjnie by to lepiej grało.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:28, 02 cze 2017

Do góry
O rany! Stożki na nóżce! Tego jeszcze na Ogrodowisku nie było

N miejsce berberys nic nie sadź.
Jeśli chcesz tawuły, to "przytul" je do świerków, żeby powstały grupy. pomiędzy pierwszym a drugim powstanie wtedy przerwa, którą wypełnisz bylinami
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:49, 02 cze 2017

Do góry
Asiu, dzięki wielkie .

Świerki poszły z samego rana pod nóż, a raczej sekator i piłę. Efekt podoba mi się, odzyskałam mnóstwo miejsca i teraz od nowa muszę przemyśleć temat co dalej.
Twoje propozycje bardzo fajne, bardzo dziękuję za inspirację.

Do mnie z kolei najbardziej przemawia wersja 3 z tawułami - bardzo je lubię, szybko startują wiosną, są ładne cały sezon, wytrzymałe i łatwo je ciąć. Dałabym chyba limonkowe golden princess. Pomyślę nad połączeniem ich z lawendą i rozchodnikiem, tylko zgrupowanymi.

Opcja druga odpada chyba - po cięciu mam 3 świerki na pniu więc trzmielina na pniu to już chyba za dużo .

Myślę jeszcze nad wersją pierwszą, bo pozwoliłaby wykorzystać część roślin, które już mam.

Myślę też nad tymi bukszpanami. Duże są dość drogie, a małe tu zginą i lata upłyną zanim rabata będzie ładnie wyglądać. Tawuły rosną szybciej...

Ogrod stewardessy 11:19, 02 cze 2017

Do góry
Kamila witam, cos sprawdze i wroce.

To od ciebie zalezy w jakiej odleglosci chcesz posadzic tawuły. Sprawdzilam moje mozesz zobaczyc na str 1 jesienia wrzesien i teraz po przycieciu w kwietniu fota z poczatku maja br. Bylo u nas mrozno 8 maja na str 127 mojego watku.

Moje posadzone sa co 0,5 m w tej chwili sie wszystkie zrosly razem beda kwitly po przekwitnięciu gdzies w polowie sierpnia radykalnie scinam na wys. 20-30 cm wypuszczaja mlode listki i lodygi i we wrzesniu wygladaja tak jak na 1 str mojego watku. Bardzo kolorowe jesienia.
Miedzy 40 a 50 cm to nie wiele roznicy jak bede jutro to zrobie fote to ci wkleje jak podrosly zebys zobaczyla.

Jeszcze jedno, jak chcesz pomocy doradzenia rob zdjecie wiekszego terenu bo 2 m2 obsadzic ze zdjecia sie nie da, nie musisz pokazywac calych wlosci.

Druga rada jak widzisz na wyjezdzie jakies piekne rosliny ktore ci sie podobaja rób foty calej rosliny, z bliska kwiatu i lisci.

Źycze szczesliwych przylotow i odpoczynku w ogrodzie.
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies