Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 17:14, 28 sie 2015

Do góry
Skarpa z różami, przed wyjazdem przycięłam lawendę i jest efekt, róże kwitną nie przerwanie dobry zakup

Hortensjada 09:35, 28 sie 2015

Do góry
wybaczcie,że przynudzam ale chciałam jeszcze podrązyć temat sadzenia hortensji na skarpie. za skarpa mam drenaż więc woda szybka odpływa, pochyly teren dodatkowo potęguje ten efekt. hortensje maja tam dosyć sucho mimo częstego poglewania zastanawiam się czy może wkopac hortensję w ziemie razem z donicą plastikową - może wtedy łatwej byłoby je nawodnić - co o tym myślicie?
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 22:44, 25 sie 2015

Do góry
Edyta10 napisał(a)
no nie wierzę! kilka dni mnie nie ma, a tu tyle roboty zrobione! skarpa bardzo ładnie ścieżka elegancja Francja

Dziękuję bardzo
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 22:41, 25 sie 2015

Do góry
no nie wierzę! kilka dni mnie nie ma, a tu tyle roboty zrobione! skarpa bardzo ładnie ścieżka elegancja Francja
Trudny teren - dużo pracy! 16:42, 25 sie 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
To moja skarpa przy małym tarasie na wysokości ok 60 cm i będę ją zabezpieczala gazonami. Nie chce robić spadków aby nie obsadzac nieustannie iglakami czy innymi roślinami. Tam gdzie czarna szmata będę mogła cos dać ozdobnego...

Heeej

Przeglądam drugi raz Twój watek i chciałam sie zapytać jaka masz odległość od końca tarasu do ogrodzenia??
Mój taras jest wysoki bo ma w najwyższym miejscu około 98cm(chyba) i moze powinnam pomyślec o skarpie tam albo czyms innym nie wiem czym
Inspiracji szukam
Trudny teren - dużo pracy! 13:26, 25 sie 2015

Do góry
Może zdjęcia nie są zbyt czytelne w odniesieniu do spadków ale zobaczcie sobie lewą i prawą stronę pod niby donice. Po jednej stronie, a dokładnie po lewej (patrząc z góry) jest podwyższenie terenu, które kiedyś będzie wsparte murkiem oporowym. Ziemia podchodzi dość wysoko bo aż pod chodnik, natomiast idąc w stronę tarasu donica musiałaby być obniżona o wysokość schodu. Wiele na to też wskazuje, że cała frontowa rabata też powinna być obniżona.

Lewa zaś strona ma dodatkowy schód a więc tutaj to znowu układa się inaczej plus zaczynająca się zaraz na końcu skarpa idąca na całej długości domu. Ona troszkę mi miesza plany bo muszę się do niej dopasować.

Spadek po lewej i prawej zmieni też swoją formę bo zostanie tam nasypana ziemia do wysokości tarasu aby trawa miała na czym rosnąć.

Człowiek musiałby chyba skończyć kurs projektowania murków oporowych aby wiedzieć jak się za to wszystko zabrać. Niby dla osób, które się tym zajmują to proste ale wiadomo nie każdy się tym zajmuje

Anitko Nasza działka była już robiona glebogryzarką, była kilkakrotnie grabiona, odkamieniana, odchwaszczana roundapem chyba ze 3 razy. Rabaty wiesz, że były przekopywane kilofem na głębokośc kilofa, a każda roślina ma głęboki dołek z wymienioną ziemią tj wymieszaną z nową. Teraz kupa ziemi jaka do Nas wczoraj zjechała będzie rozwieziona po działce kupkami a potem rozprowadzana. Rabaty Nasze tym samym znajdą się nieco niżej niż sama trawa same błędy ehhh...

Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 23:32, 23 sie 2015

Do góry
jolka napisał(a)
Witaj, dzień dobry

Ależ mnie "podgrzałeś" tą Twoją skarpą U mnie na początku sierpnia też skarpa powstała. Jest całkiem świeżutka, choć nie aż tak regularna jak u Ciebie, ale bez żadnych chwastów na razie. Miałam się za nią zabrać na wiosnę, ale jak jeszcze chwilę u Ciebie zostanę, to nie wiem czy w przyszłym tygodniu nie zacznę kosodrzewiny szukać

Świetna robota

Dzięki z wizytę, przeglądnąłem Twój wątek, sporo pracy włożyłaś w ogród
Skarpa wydaje się większa niż u mnie. Sadziłem gęsto to chyba widać, jest świeżo ubita i boję się aby nie zjechało, pełnia szczęścia będzie jak włókniny się pozbędę, a rośliny zaczną się zagęszczać.
Miało być tęczowo i mam nadzieję, że tak się stanie
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 17:33, 23 sie 2015

Do góry
Witaj, dzień dobry

Ależ mnie "podgrzałeś" tą Twoją skarpą U mnie na początku sierpnia też skarpa powstała. Jest całkiem świeżutka, choć nie aż tak regularna jak u Ciebie, ale bez żadnych chwastów na razie. Miałam się za nią zabrać na wiosnę, ale jak jeszcze chwilę u Ciebie zostanę, to nie wiem czy w przyszłym tygodniu nie zacznę kosodrzewiny szukać

Świetna robota

Ogród wśród pól i wiatrów 22:53, 22 sie 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Jak zwykle zjawiskowo u Ciebie nie zazdroszczę Ci jedynie tej skarpy. Dziękuję za informację o trawkach, w przyszłym tygodniu się tam wybiorę

Skarpa długa na ponad 20 metrów
A po trawy się wybierz, duży wybór teraz mają.
Ogród wśród pól i wiatrów 17:44, 22 sie 2015

Do góry
Nie wiem czy nadejdzie taki dzień, że ogarnę ten ogród do końca Rabatka z hortkami czeka na wykończenie. Reklamowane pissardi rosną, ale przed rozchodnikami wciąż brak najniższego pięterka i chwasty wcinają mi się w rabatę.

Ale to w sumie drobiazg. Skarpa.. uff, oto jest wyzwanie!!

Póki co zadowolona jestem, że jest uporządkowana, ma regularną, ładnie zaokrągloną linię.
Ale jak ją zagospodarować, to na razie jeszcze nawet w myślach nie ogarniam
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 23:06, 21 sie 2015

Do góry
Zrobiłem tak zdjęcie, że widać teraz trzy tarasy zielone, ta ostatnia skarpa sięga do końca po prawej stronie, czyli na długość jest jak te dwie powyżej, będzie co sadzić
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 23:00, 21 sie 2015

Do góry
L00zak napisał(a)

Ta skarpa, na której to planuję jest duża, nie wiem, czy dam rade tego roku…
Ale chętnie zaplanuję ją już teraz

Powiem tak Sadzenie traw późną jesienią to duże ryzyko Mogą nie przeżyć zimy Jeśli Cię tak bardzo nie pali to odłóż to na wiosnę W szkółkach będzie duży wybór sadzonek a jak już wiesz można je dzielić Melodia traw za pół ceny
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 22:51, 21 sie 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Już nie mogę się doczekać melodii traw zielonych tarasów

Ta skarpa, na której to planuję jest duża, nie wiem, czy dam rade tego roku…
Ale chętnie zaplanuję ją już teraz
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 22:49, 21 sie 2015

Do góry
Tak, tak wiem to o lawendzie, Tawuła na górę, wiem też że szybko się rozrośnie, ale widziałem już te miniaturowe listki, urzekły mnie, i już wołają, żeby je wsadzić na ta skarpę

U mnie jest tak, ze dużo znajomych nas odwiedza, pytają co przywieźdź. Jakiś czas temu powiedzieliśmy to rośliny poprosimy. Stąd też mam ich trochę i pomału znajdują swoje miejsca w ogrodzie.
kosodrzewinę muszę dokupić, bo długa jest ta skarpa.
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 22:32, 21 sie 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Ok rośliny wybrane ale jak to bedziesz sadził ? Plamami jakoś tego nie widzę Lepsze pasy Na dole kosodrzewina, w środku lawenda u góry tawuła

Też tak sobie to wyobrażam plamami nie, zostaną na inne miejsce. Zrobię pasy tak jak radzisz Będzie tęczowo

A następna skarpa - melodia traw
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 21:06, 21 sie 2015

Do góry
Dziękuję Wam wszystkim za kibicowanie.
Słuchajcie muszę pędzić z tą rabatą na skarpie bo jak widzicie uwielbiam lawendę i musi tam być, tylko co do niej ???

Zastanawiam się jak pisałem wcześniej nad plamami lub pasami…
Intuicja podpowiada, że jedną zrobię plamami, drugą pasami. Tylko co wsadzić do lawendy, myślałem o utworzeniu takiej tęczy kolorystycznej, na dole coś iglakowego, coś jeszcze i lawenda.
Zastanawiam się więc co się będzie odbijać ? Ciemna zieleń, niebieski i jaki właśnie ???? Na chłopski rozum jasna zieleń lub żółty, co o tym myślicie?
decyzje tutaj muszę podjąć szybko bo ostatnia chwila na lawendę ….

Trzecia skarpa to ulubiona przez Was "melodia przyszłości", tu więc na pewno będzie melodia traw
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 22:02, 20 sie 2015

Do góry
L00zak napisał(a)
Pierwsza skarpa ta z lewej musi być kolorowa, zastanawiam się czy sadzić plamami czy pasami?
Druga ta po prawej węższa będzie bezpośrednio pod pergolą

Plamami.
Ależ tu tempo , 11 stron musiałam przeczytac.
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 19:30, 20 sie 2015

Do góry
Pierwsza skarpa ta z lewej musi być kolorowa, zastanawiam się czy sadzić plamami czy pasami?
Druga ta po prawej węższa będzie bezpośrednio pod pergolą
Ogród wśród pól i wiatrów 18:11, 19 sie 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
Mamma mia.... ale już podziałałaś z tym kawałkiem gdzie wyczekujesz na trawę.... normalnie pięknie

Kasia, kawał roboty zrobione - 280m trawnika zasiane Czekam na zieleń, a znając życie to pewnie chwasty będą przed trawą. Ale cieszę się, że mi się teren uporządkował, skarpa nabrała regularnego zaokrąglonego kształtu, bo strasznie była poszarpana. Ogólnie jest baza pod dalsze działania

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies