Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 00:32, 11 lut 2016

O! Daglezje! One chyba zniosą wszystko! Mam kilka w innym miejscu. Tylko tu będzie trochę cienia od sosen, bo jednak sporo ich zostało.
Sonka 09:19, 11 lut 2016

Też tak myślę, że daglezja i jodła, moja kalifornijska urosła przez 13 lat może z 12 metrów albo więcej. Jodły i daglezje te gatunkowe mam na myśli. Najszybciej to bezsprzecznie urośnie Ci metasekwoja, tyle, że nie jest zimozielona, ale jest to drzewo nad którym warto się pochylić.
siakowa 09:21, 11 lut 2016

ale u Ciebie już wiosna dziś tez?
Sonka 09:23, 11 lut 2016

Juzia napisał(a)
Balsamiczna?

Z tego co wiem, to balsamiczna wolno rośnie.
Juzia 09:32, 11 lut 2016

Sonka napisał(a)

Z tego co wiem, to balsamiczna wolno rośnie.

Bezodmianowa?
Nie jest tak źle
jankosia 09:33, 11 lut 2016

Ależ mi szkoda tych twoich świerków. Pamiętam jak pisałaś że pójdą pod topór ale myślałam że może tak je tylko chcesz postraszyć. A powiesz mi jakie były pierwsze objawy? Tak żebym mogła sprawdzić swoje pid kątem występowania tego szkodnika.
Daglezje są śliczne. Ja mam tylko jedną bo robiła mi za choinkę kiedyś i poszła do gruntu potem. Rośnie niestety w cieniu bo nie wiedziałam że jest światłolubna jak sadziłam. Ma słońce tylko z samego rana a potem już w cieniu dużo większych drzew, ale mimo to rośnie bezproblemowo.
Jodły we też lubię i uważałam je do zeszłego roku za najzdrowsze na świecie drzewa. Ale potem Mała Mi pisała że jodły też coś atakuje w naszym kraju, że aż leśnicy nie wiedzą co robić. Nie pamiętam co to było, kojarzysz? Moje jodły koreańskie są zdrowiutkie i piękne bez żadnych zabiegów, ale z Kalifornijką miewam problemy.
A może choina kanadyjska? Tylko ona wolno rośnie, ale może tylko u mnie, bo wszędzie piszą że to jeden z szybciej rosnących iglaków.

Jestem bardzo ciekawa na co się zdecydujesz
Pszczelarnia 11:37, 11 lut 2016

Wielka strata te drzewa.
Też sugeruję daglezje. To ładne drzewa iglaste. I na ich tle można dać metasekwoję.

Moje świerki też zostały zaatakowane od góry (uschnięte czuby). Ta ma plan się wspiąć i przyciąć. Jodła powinna sobie dobrze radzić u Ciebie ale zwykła polska (powiedział mi mój leśniczy - zna się).

Ja szukam świerków serbskich niedrogich na drogę.

A że sucho ... tak gadajo .... i mówio .... .

popcorn 11:43, 11 lut 2016

biedne świerki
agniecha973 12:11, 11 lut 2016

Dziś wiosnę dalej czuć, słonko i chmury, ale juz tylko +6 i chłodny wiatr.

Jodły balsamicznej nie znam. Mam koreankę i jakąś amerykankę, ale nie wiem dokładnie jaką, taka puchata mocno i dość dobrze rośnie.
Choiny muszą mieć sporo wilgoci, a tam sucho, bo to skarpa.
Jodły pospolite to za mojego życia nie wyrosną do sporych rozmiarów. Mam kilka, sadzone w moim parku równicześnie z innymi iglakami i są 1/4 ich wysokości. Odpada.

Jankosia, świerki zaczęły być mdłe w kolorze, później zaczęły się pojawiać suche gałęzie i w końcu kora odpadała jak na zdj. Pod korą pełno białych robaczków. Błe...

Ewa, gadajo tak jak w kawale z Indianami zbierającymi drewno na opał
magnolia 15:42, 11 lut 2016

dagleja rośne szybko jak już się przyjmie. I ccienia trochę zniesie.
Mnie w niej przeraża właśnie szybkośc i wymiary- moi rodzice kupili działkę 46 albo 47 lat temu, na niej rosły chyb az e 3 daglezje. Są zdjęcia mojej mamy z siostrą maleńką na tle ok 2-3 metrowej daglezji. Teraz to najwyższe drzewo w okolicy, ma napewno ze 30 m a średnicę...- tworzy wieelki parasol nachodzący na dach domu, i daje cienia masę. Ma napewno z 9 czy 10 m średnicy