Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:04, 13 lis 2018

Do góry
giganteusy i zebrinusy.

Co do giganteusów mam dylemat bo moje kwitną rok w rok, a w "Rok w ogrodzie" powiedzieli, że u nas nie kwitną....może to nie one?

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:00, 13 lis 2018

Do góry
ML w tym sezonie nie zaplatane bo z kłosami

trzcinniki i zebrinusy

Moja działka na Dębowym Lesie 20:58, 13 lis 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Wacławie dziękuję .Sporo zrobione.A jeszcze sporo do zrobienia.W tym tygodniu mają jeszcze być prace.Sama jestem ciekawa jak będzie to wyglądało.Bo dopiero po tych pracach widać nowy areał.
My też kupiliśmy zakrzaczoną, zadrzewioną, zarośniętą, zachwaszczaną.I żadnych kontorów działki nie było widać. Tak samo mieliśmy, nie widać co kupione.
Teraz wreszcie coś zaczyna się wyłaniać.
A wiesz,ze i u mnie będzie staw.
Już w czwartek, jak nic nie stanie na drodze to będzie kopany.Najpierw druga cześć co została, wyrywana, karczowana, równana i ten staw,
Przez zimę będę myślała jak i co tam nad nim posadzić

Jeszcze taka chryzantema mi kwitnie

Kiedy po zakupie działki operator koparki zapytał mnie; "no to jaki ma być ten staw, płytki czy głęboki?"
Odpowiedziałem: "aaa taki sobie, płytki, żeby woda była". Wykopał na głębokość 1 m.
Dość szybko najmowałem ponownie koparkę i kopałem głęboko: miejscami do 2 m. bo poprzedni się zamulił błyskawicznie. Woda się zbyt szybko nagrzewała i roślinność ( moczarka kanadyjska) momentalnie go opanowała.
Nie powtórz mojego błędu
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:53, 13 lis 2018

Do góry
Powiązane rozplenice, a kret ryje

Ukojenie 20:49, 13 lis 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Zoja, jak tam Bokashi?

Wiaderko na odpadki? Uzbieralam 1 poczekalam az przestanie sie wytwarzabc plyn i trafilo na rabate-kompostownik.
Powinnam teoretycznie to zakdomuopac, ale mialam inny plan. Wszystko to co uzbieralam- karton, darn, resztki dalii, mieczykow, chwastow, galazek oraz ziemi z doniczek posypalam otrebami bokashi i nakrylam plandekami. Oczywiscie zlewane woda i mokre. Teraz niech sobie bakterie beztlenowe dzialaja.

Nie jestem zbyt rzetelna w zbieraniu odoadkow ale wiaderka sa fajne.
To, ktore ukonczylam na koniec wygladalo jak w dniu wrzucania do niego odpadkow - wszystko utytlane w otrebach ale ani troche nadgnite. Pachnialo kiszonka.
Czyli wyszlo.

Nastepne uzbierane wiaderko zaleznie od pogody i mozliwosci kopania dolka w ziemi - trafi albo do dolka i tam dokonczy swoj proces, albo doczytam jak to jest z przetrzymywaniem tego w worku na smieci do wiosny.

Zdjec nie ma. Jakos nie czulam potrzeby dokumentowania smieci.

Edit: a rabata wyglada tak:

Jest za domem wiec tylko ja ja ogladam i nie wzbudza sensacji.

Dodam jeszcze, ze plyn odlewany z wiaderka rozcienczam woda i podlewam domowe kwiatki - tzn. Glownie pelargonie przyniesione z dworu - maja sie dobrze
Nadmiar zlewam do sloika z zakretka bo przyciaga muszki owocowki. Podlewam jak jest okazja.
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:39, 13 lis 2018

Do góry
A u mnie już nie wiele kwitnie, chociaż te bratki to dają czadu, wyplewiłam ich mnóstwo na cypelkowej, a te co zostały muszę przenieść w łąkę

i takie niedobitki kwitnące

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 20:36, 13 lis 2018

Do góry
Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 20:34, 13 lis 2018

Do góry

wspomnienie lata.. Jednak lawenda nieźle wyglądała
Moja działka na Dębowym Lesie 20:27, 13 lis 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)

Aniu byłaś w moich "letnich stronach" ostatnio cały lipiec i sierpień spędzam niedaleko, a nad jeziorko na spacery chodzę
Piękny, z czystym powietrzem teren,
Nowa działeczka jak już ładnie oczyszczona - niedługo już będziesz projektować nowe nasadzenia - świetnie - duże poleeeeeeeeeeeee do popisu

Aurelko to znaczy nad Białym pewnie byłaś ??
O proszę. Jeziorko święte mniejsze, ale spokojniejsze i malownicze .
A ty jesteś z tego Piaseczna warszawskiego ?Czy lubelskiego ??
Dopiero w połowie jest teren na nowej działce oczyszczony .
ale mam nadzieję, że dalsze prace pójdą sprawnie i na koniec tygodnia będzie już teren lepiej wyglądał.
Będzie też mały staw.I będę przez zimę myślała jak i czym go obsadzić

Dla ciebie jeszcze widoczek jeziora święte

I coś z ogrodu listopadowego
Uczep jeszcze ładnie kwitnie.
Pelargonki też.Ale wczoraj już je zabrałam z ogrodu

Ogrodowe kreacje 20:23, 13 lis 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)

Wszystkie widoczki z jesiennego listopada jeszcze ładnie u ciebie wyglądaja
I te trawy też
I te czerowniaste owocniki,Prześlicznie wyglądają
Przedogródek pod dębem 20:17, 13 lis 2018

Do góry
w sobotę jeszcze kilka kwiatków znalazłem

I pusto się nad stawem zrobiło

Przez zimę wyplewię brzeg i przygotuję na wiosenne nasadzenia.
Moja działka na Dębowym Lesie 20:10, 13 lis 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)
Aniu,
ogromna praca.
Przypomniało mi się moje karczowanie przed laty, mojej działki na której teraz jest staw. Była tak zakrzaczona, z wykrotami drzew i krzywymi drzewami że nie było widać co kupiłem.
Ale jaka satysfakcja jak spod krzaczorów wyłania się teren!

Wacławie dziękuję .Sporo zrobione.A jeszcze sporo do zrobienia.W tym tygodniu mają jeszcze być prace.Sama jestem ciekawa jak będzie to wyglądało.Bo dopiero po tych pracach widać nowy areał.
My też kupiliśmy zakrzaczoną, zadrzewioną, zarośniętą, zachwaszczaną.I żadnych kontorów działki nie było widać. Tak samo mieliśmy, nie widać co kupione.
Teraz wreszcie coś zaczyna się wyłaniać.
A wiesz,ze i u mnie będzie staw.
Już w czwartek, jak nic nie stanie na drodze to będzie kopany.Najpierw druga cześć co została, wyrywana, karczowana, równana i ten staw,
Przez zimę będę myślała jak i co tam nad nim posadzić

Jeszcze taka chryzantema mi kwitnie

Moja działka na Dębowym Lesie 20:06, 13 lis 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Weekend spędzilam na wyjeździe w pięknym miejscu na pojezierzu łęczyńsko-wlodawskim.
a oto jezioro święte w listopadowych wizerunku

Aniu byłaś w moich "letnich stronach" ostatnio cały lipiec i sierpień spędzam niedaleko, a nad jeziorko na spacery chodzę
Piękny, z czystym powietrzem teren,
Nowa działeczka jak już ładnie oczyszczona - niedługo już będziesz projektować nowe nasadzenia - świetnie - duże poleeeeeeeeeeeee do popisu
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:31, 13 lis 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Myślałam, że Wasze zdjęcie profilowe jest zrobione na Waszym balkonie i stąd taki wpis. Pewnie, że nie musisz się brać za wicie wianków, mój em na pewno nie dał by się na takie coś namówić i w ogóle byłby zdziwiony, że mi coś takiego przyszło do głowy. Za miłe słowa dziękuję. Oczywiste jest, że natura tworzy najlepsze obrazy z tym nie da się konkurować. Poranne mgły u mnie, długo utrzymuje się rosa a ziemia pod tujami sucha. Podlewam od kilku dni zimozielone, bo mają oznaki podsychania.

Dobrze się domyśliłaś: avatar jest zrobiony na naszym balkonie. Jednak tam jest tak mało miejsca, że nie odpoczywamy na nim. Ozdabiam go kwiatami.
Ma południową wystawę i rzadko które wytrzymują temperatury. Pomyślałem teraz że taka kompozycja jaką pokazałaś dobrze by się tam sprawdziła. Zamiłowanie do wicia wianków mamy podobne: ja i Twój eM.
Zdjecia z mgłą - urocze

Bylinowa łąka 19:31, 13 lis 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Czerwona chryzantema. W tamtym roku była malutka i myślałam, że to taka niska odmiana.

Jarząb szwedzki złapał kolorek.

Miskant, który mi nie zakwitł. Za to ładnie na żółto się przebarwia.

Na żółto również przebarwia się trzęślica trzcinowata. Ta już dwa sezony u mnie i na wiosnę ją przesadzam w bardziej słoneczne miejsce.

Śliczne te chryzantemki.
A te czerwona szczególnie.
Dobrze zrozumiałam ,że ona ci zimowała ?
Trawy ladniuchne.
Ale fajny duecik tej jasnota z dąbrówką.
Z Pszenicznej ... 19:13, 13 lis 2018

Do góry
Róże jeszcze się starają

Ten też się pomylił z porą roku

A te nie

Z Pszenicznej ... 19:12, 13 lis 2018

Do góry
Hotel dla owadów 19:11, 13 lis 2018

Do góry
Witek wiesza u nas pierwszy domek

Oferta angielska

Moja działka na Dębowym Lesie 19:11, 13 lis 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ale suuuper będzie więcej podziwiania jak już zaczniesz szaleć w nowej części
Ogród jeszcze kolorowy i cieszy w taką pogodę

Małgosiu, może i super.Z jednej strony cieszę się, bo dużo więcej areału.
Ale jak na razie przeraża mnie jeszcze moc pracy jak nas czeka.
Ale i tam będzie trochę inny ogrod .Już tyle rabat i kwiatowa nie będzie.
Po prostu nie dam rady tego fizycznie i czasowo potem zadbać , dopilnować , utrzymać.

Hotel dla owadów 19:10, 13 lis 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies