Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Ogrodnik mimo woli 08:43, 06 lut 2012

Do góry
No fajnie mi sie napisało że tu cicho. Ja poszłam spac a tu do samego rana były rozmowy. Szklarnia cud - miód i poziomki ---godna ogrodniczki. Pomidory i ogórki pieknie Ci rosły i plony duże miałaś to nie bedę sie przyczepiac do obrywania pędów.Zresztą rozumie Cie bo mam taki sam charakter niestety juz przytłumiony przez upływający czas.Lewizje piękności, mam nadzieje że nic im nie bedzie bo one nie znoszą zimą miec mokro, ale deszczu nie było.No i w końcu zakupy. Lista pokażna a zaraz obejrzę kolory.Działaj dalej Aniu a my będziemy obserwowac i klaskac.

Ogrodnik mimo woli 08:26, 06 lut 2012

Do góry
Przydałaby mi się taka szklarnia,mogłaby być chociać szklarenka,ale za mała działka.Wolę pomidory i ogórki kupić,a posiac kwiatki.
Ogrodnik mimo woli 00:31, 06 lut 2012

Do góry
marzena napisał(a)
Ania, ale szklarnia profesjonalna! no, niesamowita jesteś w swoim działaniu

Bo na stali się znam
Ogrodnik mimo woli 23:28, 05 lut 2012

Do góry
Szklarnia rewelacyjna
Ogrodnik mimo woli 23:21, 05 lut 2012

Do góry
Ania, ale szklarnia profesjonalna! no, niesamowita jesteś w swoim działaniu
Ogrodnik mimo woli 22:02, 05 lut 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Szklarnia jest z czego? Z plexi? Nie zauważyłam jej wcześniej. Ania, imponujesz mi. Ogrodnik mimo woli .... dobry tytuł wątku. Tak dużo wątków jest, że w rajach i Agnieszkach można się pogubić. Ale tutaj nie, trafia się bezbłędnie.
Ewo i cóż my Anie zrobimy, że tak pięknie z rajem się komponujemy?
Ogrodnik mimo woli 22:00, 05 lut 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Szklarnia jest z czego? Z plexi? Nie zauważyłam jej wcześniej. Ania, imponujesz mi. Ogrodnik mimo woli .... dobry tytuł wątku. Tak dużo wątków jest, że w rajach i Agnieszkach można się pogubić. Ale tutaj nie, trafia się bezbłędnie.

O..i tu mam sukces projektowy..nie rzuca sie to wielkie monstrum w oczy
Jak to przyjechało, to się załamałam
Ogrodnik mimo woli 21:48, 05 lut 2012

Do góry
Ogrodnik mimo woli 21:33, 05 lut 2012

Do góry
Szklarnia fajna ale to jak się czyta Twoje wpisy to się nie da opisać Superusio!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 21:23, 05 lut 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Znów minus 20...

Znalazłam super szklarnię - idealna do przyklejenia z tyłu naszego garażu. 3.700 złotych.

Taka:

mmm

Wymiary:

może mój M zmięknie... pytanie tylko czy ze sprawą spadkową coś ruszyło.. muszę się wybrać do właścicieli tej działki, czy na wiosnę jest szansa ją kupić? Czy załątwili te sądowe sprawy? Byloby super!

Jejku Karolina ,ale superowa ta szklarnia Pomidory cały rok swoje Tez taka chcę i mam część bezotworowej ściany południowej
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:35, 05 lut 2012

Do góry
Gdzieś czytałam, że szklarnia musi być tak usadowiona aby była przez 6 godzin nasłoneczniona, ale nie mogę tej strony teraz znaleźć.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:29, 05 lut 2012

Do góry
hej Bogdziu, Aniu,

Bukszpany sadzone na jesieni i w zimie pootulałam jutowymi workami albo pudełkami kartonowymi, o nie głównie się martwię.. mam nadzieję przetrwają.

Szklarenka byłaby od wschodu, południe byłoby od strony wejścia. Chyba też dobrze. Wystawa wschodnia jest dość dobra, szklarnia w lecie się nie przegrzewa. Z tego co pamiętam poleca się wystawę wschodnią lub zachodnią (chyba że to było o ogrodach zimowych... ale to chyba wsio ryba
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:20, 05 lut 2012

Do góry
Ale fajna ta szklarnia. Bardzo zgrabna. Tylko musi być usytuowana najlepiej od południowej strony.
Hirutkowy raj:)) 19:34, 07 sty 2012

Do góry
Ale przyznasz że hortensje najłatwiej rozmnożyćja tez bardzo lubię szkółkarstwo czasami moja mini szklarnia pęka w szwach potem nie wiem co zrobić z nadwyżkami cześc rozdaje a częsc laduje na komposcie -żeby mieć pewnośc profilaktycznie sadzonki opryskuje środkiem przeciwgrzybowym.
Ogród zapachów u Jasi 22:42, 06 sty 2012

Do góry
Bo żeleźniak kiełkuje max. w temp.+5st.C i długo, nieregularnie,wiosna się wysiewa i trzyma na dworze, a najlepiej ,żeby w dzień temp. była wyższa, a w nocy niższa(zimna szklarnia wiosną).
Nasz mały, zielony świat. 09:28, 09 gru 2011

Do góry
Bożenko, bardzo Ci dziękuję za odwiedziny i tyle miłych słów. Zaraz zajrzę do Twojego ogrodu, masz tam tyle różności, na pewno jest bardzo ładny i już z Twojego opisu widzę, że to Wasze miejsce na ziemi, szkoda tylko, że spory kawałek od domu.
Szklarnia to rzeczywiście ma sens, gdy można ją codziennie nadzorować, deszczu do niej nie napada, więc choćby przez podlewanie. U mnie jeszcze ciągle nie ma mrozów, więc cały czas mam w szklarni sałatę, wysiałam ją jak usunęłam ogórki i ciągle są zielone listki do kanapek. Koper też ma się doskonale.
Masz może poziomki? Jeśli nie, to szczerze polecam. ja mam odmianę Rugię, rozsada z siewu, jeszcze znajduję dobre poziomki i ciągle biedactwa kwitną.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:46, 27 lis 2011

Do góry
Szklarnia ooogromna - warto było je ratować

Baaardzo dużo się w niej zmieści
Moja działeczka - Grzesiu 19:39, 27 lis 2011

Do góry
Oj jaj ja bym chciał żeby moja szklarnia na działce miała ogrzewanie
Wtedy sezon trwałby cały rok, włącznie i z grudniem i ze styczniem
Ale to marzenie bo tak nie jest.Bez sensu jeździć codziennie na działkę zimą tylko po to żeby napalić.
Może jak będę na emeryturze
Moja szklarnia ma prawie 20m2 i jeszcze mam w niej jakieś doniczki..mnóstwo doniczek
Prymulki....szałwie muszkatołową...bukszpany oczywiście i zadołowane w ziemi na leżąco wszystkie moje hortensje.Mam większą pewność że zakwitną i pąki nie zmarzną.
Zimuje też dwie pienne róże w donicach.
Z tymi roślinami które nie zimują tutaj...wędruje do pracy
Mam tę dogodność wielką, że mogę tam przezimować coś co nie zmieści się już w piwnicy blokowej.
A zimą wcześniej sieję...pikuje i dopiero jak temperatura pozwala to ląduje na działce w szklarni.
I tak kółeczko się zamyka.

Ja też lubię oglądać zdjęcia forumowiczów przy pracach...ale nie swoje
Ogólnie mam ich bardzo mało...i rzadko pokazuje
Każdy się wstydzi.

Pergola z przyległościami 19:33, 03 wrz 2011

Do góry
Odgrażałam się w swoim wątku, że będę Was dręczyć, no i zaczynam. Obiecuję, ze to mój jedyny wątek tego typu, ale temat dręczy mnie od dawna, jeszcze budynku garażowego nie było a ja już się martwiłam, jak rozwiążę rozdzielenie strefy warzywnej od ozdobnej.
Na ten rok prace przy pergoli uważamy za zamknięte, w przyszłym roku przy tych dwu bokach, gdzie postawilismy nasze emerytowane meble ogrodowe zrobimy takie a'la tarasowe barierki , żeby optycznie zamknąć całość. Z brukowanego placyku na ogród będzie się wychodzić albo ta brukową ścieżką albo ścieżką, której jeszcze nie ma na razie jej zarys, taki mniej-więcej narysowałam na ziemi, chyba go widać na zdjęciu.
No i teraz zaczyna się mój problem, jak to obsadzić. Przy słupach pergoli chce puścić pnącze, które po słupach wejdzie do góry i będzie się swobodnie rozrastało na belkach dachowych tworząc zielony dach.
Boków nie chcę zasłaniać kratownicami, chcę patrzeć na moje roślinki pijąc kawę na tym tarasie.
Przy słupie od strony warzywnika rośnie jaśminowiec i on mógłby tam zostać, będzie pięknie pachniał wiosną. Druga roślina, która chciałabym zostawić, to rosnący bliżej ogrodzenia oliwnik, od biedy go widac na jednym zdjeciu, jest widoczny na tle skraju szklarni od prawej strony.
W tym miejscu w ogóle była przechowalnia roslinek, spokojnie moga wywędrować.
Przed oliwnikiem rosnie tawuła wczesna, są też dwie już spore irgi, ale nie upieram się, że muszą tam zostać. Ten wąziutki jałowiec też jest na przechowaniu, gdzieś go muszę przesadzić.
Jedno jest pewne, ze względu na kierunki świata - szklarnia jest na wschodzie działki, nie mogę jako granicę warzywniak - ogród ozdobny posadzić czegoś wysokiego i zwartego, bo za szybko będzie rzucało cień na grządki.
Teren do zagospodarowania, to wystawa południowa, z ta myślą wysiałam lawendę i na wysadzenie czeka 20 malutkich krzaczków, może przy tej ścieżce (też nie wiem z czego ją zrobić...) na razie narysowanej kijem je posadzić?
Kwestią do uwzględnienia jest tez ostra granica - trawka (nędzna) - goła ziemia, jakoś muszę to ostre wrażenie złagodzić...
Wklejam tu zdjecia, które dziś zrobiłam, jeśli potrzebne jakies inne ujecie, to zrobie i dorzucę.

Jesli ktoś doczytał to do końca, to szczerze podziwiam...

Pierwsze zdjęcie, lotnicze

I dwa ujęcia po wylądowaniu:
Nasz mały, zielony świat. 16:10, 30 sie 2011

Do góry
Gabrysie mnie odwiedziły, jak miło

Żaby są bardzo pożyteczne, wcinają ślimaki i inne paskudztwa, moja ropucha zagryzała też mrówkami, widziałam

Gabrysiu, ja też z tych, co to bez swoich warzyw nie wyobrażają sobie kuchni, szklarnia była obowiązkowa. W "służbowym" ogródku mielismy tunel foliowy, ale na swoim postanowiliśmy postawić porządną szklarnię, znaleźliśmy ten model, przyjechał do nas spod Warszawy, w elementach, mąż skręcał z moją pomocą (jak mu trzeciej i czwartej ręki brakowało
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies