Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz mały, zielony świat.

Nasz mały, zielony świat.

Basiaw 15:01, 27 mar 2012

Dzięki Aniu za odiwedziny Pompa mnie bardzo cieszy, ale ten zbiornik jak gigantyczne wiadro mało urodziwy. Tak sobie kombinuję, że dopóki nie znajdziemy czegoś ładniejszego, to może matą wiklinową go owine i będzie udawał drewniany zbiornik?

Ewciu, kopiuj na zdrowie Ja będę na moje cisy chuchać, żeby nie było im przykro, że siedzą w donicach a nie w gruncie.
Co do ogrodu niemieckiego, to wiem o którym myślisz, ale ja byłam w ogrodzie - motylarni, widzieliśmy ze 3 motyle na krzyż, zaniedbane rośliny, smętnie jakoś i koszmarnie gorąco, nie polecam.
http://www.schmetterlingsfarm.de/usedom/
Twoja hortensja jest piękna a o tej porze roku cieszy tym barziej. Ja sobie ostrzę zęby na jakieś hortensje na targach w Szczecinie za miesiąc.

Właśnie kurier wyładował mi pakę z roślinkami, będę realizowac plan wkomponowania borówek, jagody kamczackiej i żurawiny na moją rabatę z iglakami, z ktorej kora mi zwiewa
nika 17:09, 27 mar 2012

Basiu, to czekam na fotorelację
majkel0326 19:09, 27 mar 2012

Witaj Basiu. Świetnie,że masz warzywnik,jestem fanką własnych warzyw A szklarnia cudo,taka by mi się przydała
justi 19:51, 27 mar 2012

Basiu zajrzyj do Mai ma Twoje ulubione ptaszyny.
majkel0326 19:54, 27 mar 2012

Kaisia 20:51, 27 mar 2012

Basiu fajnie mieć swoją studnię i wodę do podlewania bez żądnych uzdatnień.
Jestem ciekawa jak bedzie rosła Twoja żurawina, już dawno się nad nią zastanawiam jednak mam obawy.
Jagody kamczackie zakupiłaś w ilu odmianach?
Basiaw 07:57, 28 mar 2012

Maju, dziękuję za odwiedziny

Justynko, dzięki za namiary na ogród z kurami, oczywiście od razu poleciałam do Mai

Kasiu, zarówno borówkę jak i żurawinę traktuję jak eksperyment i liczę się z tym, że mogą nie dać rady, nie mieszkam na bagnach, wręcz przeciwnie. Zrobię wszystko, co w mojej mocy, żeby im stworzyć odpowiednie warunki i jka im podpasuje, to będę z siebie dumna a jak wypadną, to z mostu rzucać sie nie będę
Co do jagody kamczackiej, to, jakby to powienieć, bezimienne są. tez mnie to zdziwiło, że szkółka nie oznacza odmiany, pytałam o to, dowiedizałam się, że sadzonki pochodzą z 2 krzewów matecznych nieoznaczonych, wzajemnie się zapylajacych. A niech tam, spróbuję, do tej pory wszystko z tej szkółki rosło mi bardzo dobrze a kupuję u nich od ok. 15 lat, chyba swoje pierwsze wysyłkowe zakupy właśnie w tej szkółce robilam, adres znalazłam dawno temu w Działkowcu i mam do nich sentyment.
A to zawartość mojej wczorajszej paczki:

Jest tak wcześnie, że np. hosty, to doniczki z ziemia i tylko kiełki wystają, cymbalarii wcale nie widać, wierzę na słowo, że jest w tych doniczkach.
Jest tu 5 róznych miodunek, 2 tiarelle, rozchodnik okazały z białymi kwiatami, poziomkówka indyjska, ktora ponoć rośnie jak chwast i na to liczę, że zasłoni mi ziemię w ciemnym zakątku, gdzie posadziłam dąbrówkę, ale ona wolno rośnie i do szału doprowadza mnie ciągły korzuch kiełkującego zielska.
Są tu jeszcze 2 sztuki Spartyny grzebieniastej, 4 liliowce, 6 sztuk malin, 3 borówki amerykańskie, 7 żurawin, 2 jagody kamczackie.
Będę dzisiaj sadzić i sadzić.

Jeszcze czekam na paczkę ze sporą iloscią tawuły japońskiej darts red, z której chcę zrobić niski żywopłocik wokół tej mojej rababty przy podjeździe, z której mi korę bezlitośnie wywiewa.
Basiaw 08:01, 28 mar 2012

Wczoraj, w ramach prac ogrodowych przeniosłam jeżyny z tymczasowego miejsca pod drewutnię, mam nadzieję, że będzie im tam dobrze. Jak pędy będę rosły, to będę je podwiązywac do tych poziomych desek, albo jakieś haczyki się wkręci i już.
Beczka bije niebieskością po oczach, ale jak ślubny będzie miał czas, to zrobi jej drewnianą obudowę a deszczówka będzie jak znalazł, zwłaszcza dla kwasolubnych.
Basiaw 08:04, 28 mar 2012

Moje roślinki czują wiosnę, pięknie ruszyły ziółka w podwyższonej rabacie a czosnki rosną w oczach, codziennie większe.
Nigdy nie posadziłabym czosnku oozdobnego, bo za jadalnym nie przepadam, ale w ogrodach naszych Forumowczów zobaczyłam tak piękne okazy, że jesienią kupiłam cebule i mam nadzieję, że w tym roku będę swoje podziwiać
Basiaw 08:06, 28 mar 2012

I jeszcze moje cisy, tak mi się podobają, że znowu wczoraj zrobiłam zdjęcie donicy.
Wiem, że musze je uformować, chociaż taki roztrzepany ciś tez ma swój urok.