Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Mirkowy ogród (początki) 11:38, 28 kwi 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Tawuły uwielbiam bo ładne cały sezon i nie wymagające
Ja też je lubię bo bezobsługowe i ładne cały rok.Kwitną śliczne ja mam z pięć odmian.Mam taką (zapomniałam nazwy)co na jednym krzaku kwitnie w trzech kolorach biały,różowy i ciemny róż.Pokażę jak zakwitnie
Zobacz patyczki latem 2016r po prawej są.dwie zielona i pomarańczowa.Jak chcesz to ci wiosną zrobię sadzonki

Ogród w remoncie 11:37, 28 kwi 2017

Do góry
te tawuły bardzo ładne sa i ładnie teraz wyglądają
ale ja ci nie podpowiem bo nie wiem z czym mozna by je połaczyć
na pewno z zimozielonym - wić cis i bukszpan no chyba że jakieś iglaki byś chciała iść

ja totalnie nie umiem podpowiadać wiec sory
Mirkowy ogród (początki) 11:33, 28 kwi 2017

Do góry
Tawuły uwielbiam bo ładne cały sezon i nie wymagające
Ogród w remoncie 11:22, 28 kwi 2017

Do góry
Ponieważ leje i nci z ogrodu to wymyślam dalej co z tym frontem moim nieszczęsnym zrobć mam. Pamięta ktoś moje sumaki?

Plan był taki że pod nimi bukszpany i hakone i zupełnie z przodu lawenda.
No niestety albo stety przemyślałam to jeszcze raz i tak nie będzie.
Super ten plan był,podobał mi się ale w tym miejscu niewykonalny.
Miałam wiele obaw bo tu jest wjazd do domu,miejsce odśnieżane zimą i śnieg często tam leży. Hakone na pewno marne szanse by tam miała a wiadomo jak z nią jest ,to kapryśna trawa
Przyszło mi do głowy żeby może wsadzić tam tawuły japońskie. Mam sporo takiej

Zdjęcie nie oddaje tego ale ona jest b.ładna. O tej porze mma śliczny żółto-pomarańczowy kolor. Nawet trochę czerwonego się znajdzie.
Można ją formować jak się chce. U mnie rośnie jak chwast. Nie straszny jej śnieg.
Nie bardzo tylko wiem z czym ją tam połączyć . Dodawać jeszcze te bukszpany? Musiałyby być w głębi tej rabaty żeby nie ucierpiały zimą.
Ogrodula 15:21, 26 kwi 2017

Do góry
No, wiosna w pełni. Tawuły masz fajne, ja przesadzałam swoje już ze 3 razy i chyba mnie przestaly lubić Może nawozu proszą?
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 14:22, 26 kwi 2017

Do góry
Śliczne masz tawuły, zwłaszcza tą pomarańczową. Seledynowe mam ale takiej pomarańczowej to nigdzie nie widziałam. Fajna jest.
Ogród do odnowy 08:46, 26 kwi 2017

Do góry
Zainwestowałam w końcu w azalie i dwie sobie sprawiłam Chanel i Cannon;s Double, a pojechałam po tawuły

żabki w zastępstwie modliszek, widać jak długo wisiały na ścianie po brudzie na łapce

poidełko odlew żeliwny, były też gipsowe różności ale zdecydowanie słabsze

i takie różności

to wieszak na buty ogrodowe

Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:27, 25 kwi 2017

Do góry
Aniu ja tawuły bardzo lubię u nas cieplej, halny wieje, ale zaczyna się chmurzyć
Jak zacznie lać to dzień stracony, wczoraj posadziliśmy konwalie na leśnej rabacie i eM kosił, a ja siałam w warzywniku
Jeszcze trochę przede mną. W majowe święta mam plan posadzić dalie i gladiole, a chłopaki kopią oczko. Dzisiaj miał kamień i piasek dojechać... Ciekawe czy dowieźli
Ogród do odnowy 11:32, 25 kwi 2017

Do góry
mira napisał(a)
Widzialam pobojowisko - piękny masz zarys rabat super! Ciekawa jestem co tam posadzisz ja tez niestety wrzosy wywalam juz ciut stare - nic na wieki i skupuje Male azalie ale u mnie to niezbyt duza rabata.
Będę ciekawa co wymyślisz.

Pozdrawiam

Sama jestem ciekawa, myślałam o piwoniach i różach, ale raczej połączenie ich kolorów by mnie zabiło gdyby razem kwitły, do tego tawuły, rozchodniki olbrzymie i koniecznie jakieś trawy. Może wpasuje się tak jakaś ozdobna jabłonka?
...uDany ogród 21:44, 24 kwi 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Znakomicie!

I za tawuły dziękuję.

Pokost lniany i olej lniany - szarzeją na modrzewiu na pewno (mam płot tak zaimpregnowany). Mam od lat.
Ale to znakomity impregnat.

Ewciu tawuły bardzo lubię i mam już kilkanaście odmian u siebie
Nie mam nic modrzewiowego w ogrodzie głównie świerk i sosna, a w domu dąb.
Ale impregnuje super

Mam brzozolistną, ale jeszcze malusia. Może w tym roku zakwitnie?

Lilaka chińskiego kupiłam u jednego kolekcjonera, chyba mi nie wcisnął czegoś innego. Jest identyczny jak fioletowy tylko kolor się różni.

Tedzio jest kochany i coraz bardziej mój, wreszcie po prawie dwóch latach u nas traktuje nas jak rodzinę.
To pies po przejściach i z różnymi lękami, ale jest coraz lepiej
Kocham go bardzo

Chodniki na podsypce cementowej. Zobaczymy jak się będą sprawować, wizualnie bardzo mi się podobają.

Dzisiaj Tatę przenieśli na geriatrię, a nie na wewnętrzny. Jutro muszę interweniować...

Tedzio ...ale to nie ja wykopałem tą dziurę

...uDany ogród 19:09, 24 kwi 2017

Do góry
Jana napisał(a)
moge zmieściç tylko jednego jaśminowca, jaką odmianę polecasz? Ceglana ścieżka piękna

Znakomicie!

I za tawuły dziękuję.

Pokost lniany i olej lniany - szarzeją na modrzewiu na pewno (mam płot tak zaimpregnowany). Mam od lat.
Ale to znakomity impregnat.
Na zielonej... trawce :) 19:08, 24 kwi 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Ech, cudowna wiosna u Ciebie, ogród kipi kolorami, można się rozmarzyć. Tulipany jak szprychy stoją równo Co to jest ten kiścieniec? Nie znam. Muszę go przyuważyć jak się rozwinie.

Hihihi niech by któryś spróbowałby nie

To kiścienie - wrzosowate - bardzo mi się podobają, piękne cały rok - mam tylko je w złym miejscu posadzone - rosną za wrzosowiskiem i ze ścieżek nie można ich dojrzeć, a mają ciekawe marmurkowe liście i kwiaty podobne do konwalii. Ogólnie miałam w planach przesadzić je na ścieżkę przy kręgu - ładnie odznaczałyby się na jasnym żwirku. Teraz mam tam tawuły, nie mogę pozbyć się z nich mączniaka - na razie wyglądają ok, ale jak tylko znów mnie wkurzą to mają wylot. Tak samo zresztą jak ciemne żurawki przy placyku prze tulipanami - beznadziejnie wygladały na końcówce lata, jesienią i wczesną wiosną, nawet nie wyczyściłam ich z suchych liści, bo miałam je wyrzucić, a one bezczelnie zebrały się do kupy

a tu foto kiścienia z października - przebarwiają się na bordowo - tu niestety juz po kwitnieniu

i listopad:

i końcówka sierpnia - w ogole ich nie widać
Na zielonej... trawce :) 17:30, 24 kwi 2017

Do góry
Kiścienie jeszcze chwilę i zakwitną

tawuły:

W oflisowym ogrodzie 07:31, 24 kwi 2017

Do góry
Warmia napisał(a)
Kamila, wstawiam zdjęcie mojej tawuły(potem usunę) Czy to taka?

Marta nie usuwaj ładna jest
Tak to ta
Jak wysoko u ciebie rośnie?
...uDany ogród 19:26, 23 kwi 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
ha ha ale masz fajna liste postow
a do tego w kazdym poscie sliczna fotka

alez sie ciesze, ze z Twoim tata juz duzo lepiej
no i pozwlam na zameczanie mnie tawulami

Izuniu łapałam dzisiaj słonko, teraz znów mam za oknem ołowiane niebo.
Masakra jakaś...

Z Tatą lepiej i oby dalej tak było.
Marzę żeby wstał na nogi, zdaję sobie sprawę że to potrwa ale widzę że On bardzo chce, musi się udać

Tawuły są piękne , kwitną dopiero dwie najwcześniejsze czekam na ciepło i kolejne gatunki

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:13, 23 kwi 2017

Do góry
Pogoda za oknem przypomina typową kwietniową plecionkę. Silny wiatr nie zachęca do pobytu na zewnątrz. Szybkim kłusem przeleciałam przez ogród.

Stipa dobrze zniosła zeszłotygodniowe zawirowania pogody. Prawie wszystkie egzemplarze przezimowały. Padła tylko ta sadzona w cieniu. I słusznie. Miejscówka była całkiem nie w jej typie. Szyszkuje koreanka.

Do dzisiaj sądziłam, że kwiatek szafirków składa się z kuleczek. Człowiek wciąż dowiaduje się czegoś nowego. Lubię sasanki w futerku. Aura im niestraszna.

Tulipany trzymają klasę. Rozwijają się te pełne. Miałam ich więcej, ale kolejne rewolucje im nie sprzyjały. Podejrzewam, że niechcący mogłam zakopać ich cebulki.

Tawuły w łanie- mogę na nie patrzeć bez końca. W lewym dolnym rogu śmiałek darniowy i szczypta trzcinnika. Kwiat mahonii- niby pospolitej, ale urzeka.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:39, 22 kwi 2017

Do góry
ogrodula napisał(a)
Kupiłam 7 tawuł Golden Princess i hortensję Polar Bear i parę bratków.

Ja tawułki sama pozyskuję. Dwa lata temu kupiłam jedną i z niej ukorzeniłam 9 sztuk poprzez odkłady. Bardzo łatwo z niej pozyskać nowe. Polar Bear nie mam ale bardzo ładna jest. U mnie na razie królują Limki. Mam tez inna odmianę tawuły. Ma zielone liście. Z niej też pozyskałam pierwsze trzy sadzonki.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:36, 22 kwi 2017

Do góry
Tu dosadzałm i korygowałam bo bardzo ta rabata się zmieniła po podgoleniu drzew i zrobienia niwaki z jałowca. Tawuły jeszcze małe więc nie ma kolorowych super aklcentów - na przyszły rok juz bedą
Ogród z łezką II 06:50, 22 kwi 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiu u mnie czosnkowe liście plackiem leżą i się juž nie podniosą. Tawuły wszystkie niestety przyrosty mają zniszczone ale one pewno puszczą nowe.
Liście tulipanów też pewno plackiem leżce zostaną

Bardziej u Ciebie polizało widocznie, moje czosnki w porządku, myślę, że więcej śnieg napsocił, bo wykuszowe tulipany rozwichrzone. Ale czosnki w normie. Z góry zdjęcia przed chwilą robiłam.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:49, 21 kwi 2017

Do góry
Tawuły poszły za niwaki z jałowca

A jabłonka obok altany z japońcem - chodziło by drzewko miałko kolor tak intensywny jak to słońce na ścianie. Słabo na razie widać

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies