Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Biało różowy ogród za płotem. 21:28, 21 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

Łukasz a zdradź nam szczegóły teraz lewej strony tak krok po kroku

Aniu, ale masz wymagania

Spis roślin na rabacie:
1x buk Swat Marget
2x buk Daywck
5x hortensja Vanilla Fraise
3x róża Artemis
6x turzyca morovii Variegata
4x kocimiętka Walker's Low
4x jeżówka Buterfly Kiesses
3x jeżówka Milkshake
4x hakone Bezni Kaze
6x rozchodnik Matrona
3x Miskant Variegatus
4mb żywopłociky bukszpanowego
3mb żywopłociku cisowego
10x trzmielina Emerald Gaiety

Czosnki krzystzofa, tulipany, krokusy
Rozmieszczenie to już trudniej opisać, a wymiary to ok 3,2x11 metrów
Moja codzienność - ogród Oli 19:57, 20 wrz 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Ola nie rósł od zachodu? Możesz sprecyzować - wogóle nic a nic? Mi by odpowiadało aby takie kolosy nie rosły - ML najbardziej mi pasują do cisowych stożków pod okno kuchenne (od wschodu) ale to by musiały mieć tam max 1,60...

ps. Miskant krater do jakiej wysokości Ci dorasta?

Od zachodniej strony rosły a raczej wegetowały dwa sezony... sadziłam takie jak przy podjeździe, po zimie ze trzy padło a reszta nic nie przybrała na masie...
Aktualnie rosną po drugiej stronie podjazdu za molinią Moorhexe i gonią resztę
Kratery mają 1,4-1,5m bez kwiatostanów, jak zakwitną podam dokładne wymiary
Moja codzienność - ogród Oli 19:20, 20 wrz 2017

Do góry
leon60 napisał(a)

ML mają prawie dwa metry jeśli posadzisz w dobrej odległości od muru do kuchni nie wejdą a oglądać je przez okno to czysta przyjemność. Sama tak miałam na początku ale od zachodniej strony nie chciały rosnąć i musiałam je przenieść...

Ola nie rósł od zachodu? Możesz sprecyzować - wogóle nic a nic? Mi by odpowiadało aby takie kolosy nie rosły - ML najbardziej mi pasują do cisowych stożków pod okno kuchenne (od wschodu) ale to by musiały mieć tam max 1,60...

ps. Miskant krater do jakiej wysokości Ci dorasta?
Jurajski Ogród 09:31, 20 wrz 2017

Do góry
Agatko, dziękuję Miłkę mam rzeczywiście ładną, ale to już taki charakter tej trawy, dlatego ją sobie cenię - jest to jedna z trzech traw, które lubię najbardziej (do tego dochodzi jeszcze miskant Morning Light i rozplenica) i dobrze u mnie rosną.

Te fioletowe kłosy to jeden z niższych gatunków Perowskii (te rosnące na murku, tak?). Uściski
Na zielonej... trawce :) 18:28, 19 wrz 2017

Do góry
kami napisał(a)
Ja sobie bluzę z L softshel chwalę, lekka ciepła i rękawy suche jak grzebałam w ziemi. Choć miałam ją 2 razy na sobie to jeszcze mogę zdanie zmienić.

Angelika co to Ci za wysoka trawa kwitnąca stoi za brzózkami? Bo po lewej to gracllimus.

No właśnie nie wiem jaki to miskant (kiedyś obstawiałam Cabaret, ale pewności nie mam)

ps. Pan, który mi go sprzedawał wciskał kit, że to ML
Na zielonej... trawce :) 18:18, 19 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ogród masz jak z bajki - w tej jesiennej odsłonie aż się oczy śmieją do zdjęć.

Tak co z grubsza poczytałam i wiem, że będą ambrowce, na fotkach widzę, że już hakuro poszły out - same zmiany na plus.

Host spod domu też się pozbywasz?

Ciekawi mnie co tam wymyśliłaś na wiosnę między wrzosy, bo mnie ta pora roku na wrzosowisku właśnie męczyła.

Piękne masz te cętkowane trawy przy placu zabaw, jaka to odmiana i który rok u Ciebie?

Edyta po pierwsze śliczny avatarek

Ambrowce już przesądzone - czekam na nie cierpliwie

Hosty marnieją mi tam... mimo podlewania, od połowy lata mizeroty z nich..

Trawa cętkowana to miskant zebrinus - mam go z 4 lata - w ubiegłe lata rósł na froncie i był ogromny - ponad 2 metry z kłosami - dzieliłam wiosną na 6 sadzonek - na razie mały i czekam na kłosy, ale to pewnie nie w tym roku

Na rabaty z wrzosami tylko kule cisowe planuje dodać... nic odkrywczego mnie nie naszło... ona dość problematyczna wiosną, bo goło tam bardzo... mam zimę całą na przemyślenia być może mnie olśni coś
Wymarzony sielankowy ogród..... 17:41, 19 wrz 2017

Do góry
Zana napisał(a)

Kochana, a co to za miskant tak śliczny?. I jaki wielki

Anulka, żebym to ja wiedziała jak to odmiana, dostałam kiedyś sadzoneczkę no i po trzech latach taki jest z bliska kłosy wyglądają tak, może ktoś rozpozna

Gożdzikowa - wiejski ogród 16:36, 19 wrz 2017

Do góry
Basiu, zazdroszczę spaceru po tak pięknych ścieżkach.
Zakupy wspaniałe, okazy roślin dorodne. Kusi mnie ten miskant Grosse Fontane. Ja też wczoraj poszalałam z zakupami, ale tylko w sklepie internetowym.
Wymarzony sielankowy ogród..... 15:11, 19 wrz 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)

Kochana, a co to za miskant tak śliczny?. I jaki wielki
Tu ma być ogród :) 14:02, 19 wrz 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Na pewno. To bardzo udany miskant, wysoko wynosi pióropusze, kolor piękny, stoi sztywno.
Ja mam 11 szt.

Lubię go też za kolor tych kwiatostanów.

Muszę się wybrać do Ciebie na fotki, takie 11 miskantów musi wyglądać!
Tu ma być ogród :) 13:48, 19 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

i jako jedyne przezimowały w 100% poprzednią, ciężką dla miskantów zimę

Odpukać ale mi przez 3 zimy żaden miskant nie wyleciał - nawet te kupowane w Wojsławicach pod koniec września.
Tu ma być ogród :) 13:23, 19 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Tulipany, były już zdecydowanie nieaktualne

Właśnie myślę, że Malepartusa będę wysoko oceniać - na wiosnę dostałam wielką kępę i podzieliłam na 3 części, więc w tym roku jeszcze nie są zbyt duże, ale czuję, ze się polubimy.

Na pewno. To bardzo udany miskant, wysoko wynosi pióropusze, kolor piękny, stoi sztywno.
Ja mam 11 szt.
Tu ma być ogród :) 09:44, 19 wrz 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
pięknie
miskant slicznie na tym przedpłociu wygląda

O tej odmianie dużo już dobrego napisałam, zdjęcia zresztą mówią same za siebie, ale jak tak patrzę jakie sadzonki sadziłam, dosłownie po kilka ździbełek to trzeba mu tez oddać, że tempo wzrostu ma niesamowite.
Z Pszenicznej ... 08:49, 19 wrz 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Cytuję całość, bo jakbyś mi z ust wyjęła... Zdążyłam dzisiaj wysiać poplon po pomidorach.
Brat przywiózł wczoraj w prezencie jabłonkę. W pierwszym momencie pomyślałam: i gdzie ja ją teraz wsadzę? Ale przespałam się z tym i spróbuję ją poprowadzić w formie espaliera. Widocznie było mi to pisane

Piękny miskant. Jaka odmiana?

Aga no i ja mam zagwostkę, bo zamówiłam mirabelkę i teraz się zastanawiam czy dobrze... zamówiłam też jeżynę i porzeczkę, ale na te miejsca mam przygotowane.
Poplonu nie wysiewam, bo w skrzyni nie kopię, na dnie mam kłody drewna i gałęzie, potem kartony, liście, darń i na wierzchu ziemię, kompost i obornik. W tym roku uzupełnię tylko obornikiem.

Miskant to mieszaniec chińskiego i cukrowego - JP2 coś jak obecnie zachwalany Memory, ma z 1,8m a Ferner Osten obok ponad 2 m.

Zdjęcia poglądowe z dzisiejszego poranka
najniższy szarobródek, wyższy JP2, najwyższy FO

Tu ma być ogród :) 08:12, 19 wrz 2017

Do góry
pięknie
miskant slicznie na tym przedpłociu wygląda
Z Pszenicznej ... 21:49, 18 wrz 2017

Do góry
AgataP napisał(a)
mam focha na tą pogodę.
U nas wciąż: pada, siąpi, mżawi, leje...
Jest zimno, dżdżysto, mokro, nieprzyjemnie, beznadziejnie... itd
Zadaszenie z tarasu zdjęcie, poduszki z paleciaków też.
Nie da się nic robić, bo wciąż wszystko mokre.
Rośliny mało kwitną, róże mumie, hortensje leżały plackiem, potrzeba podpór,
w warzywniku zaraza wymiotła pomidory, reszta dostaje grzyba, pryskać nie ma jak, bo pada.
Trawę koszę ścigając się z deszczem, nic więcej nie nadążam robić. Przesadziłam kilka roślin na bylinowej i czekam znowu na słońce. W przechowalniku wylewam tylko wodę z doniczek i patrzę czy rośliny nie gniją.

Dla mnie ten rok pod względem pogody jest fatalny, za dużo deszczowej pogody.

Tak więc mam focha, do ogrodu chodzę mało, ale zdjęcia jakieś zrobiłam, bo w końcu pokazało się dziś słońce i udało mi się skosić trawę. O wertykulacji jesiennej mogę zapomnieć.

Cytuję całość, bo jakbyś mi z ust wyjęła... Zdążyłam dzisiaj wysiać poplon po pomidorach.
Brat przywiózł wczoraj w prezencie jabłonkę. W pierwszym momencie pomyślałam: i gdzie ja ją teraz wsadzę? Ale przespałam się z tym i spróbuję ją poprowadzić w formie espaliera. Widocznie było mi to pisane

Piękny miskant. Jaka odmiana?
Tu ma być ogród :) 20:39, 18 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Dzięki Aniu.
Miskant to Kleine Fontane - bardzo fajna odmiana, wcześnie zakwita, ma zwartą kępę - każdy kto mnie odwiedza się nim zachwyca, ostatnio listonoszka

o wlasnie
tez zauwazylam ze jest bardzo ok bo najwczesniej kwitnie
Tu ma być ogród :) 20:37, 18 wrz 2017

Do góry
anbu napisał(a)

A co to za miskant na przedpłociu?

Ślicznie

Dzięki Aniu.
Miskant to Kleine Fontane - bardzo fajna odmiana, wcześnie zakwita, ma zwartą kępę - każdy kto mnie odwiedza się nim zachwyca, ostatnio listonoszka
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:17, 18 wrz 2017

Do góry
natka098 napisał(a)

Myślisz, że lepiej bez maty? Ja mam kamień pod domem opaskę, i teraz wysypałam w przyszłym kąciku grillowym, chciałam jeszcze go dać w warzywniku, ale boje się że będę musiała pielić i pielić.

U siebie nigdzie nie mam maty. Mam za to obserwacje. Wokół mnie są miłośnicy trawników otoczonych tujami. Tuje obowiązkowo rosną na rabacie wyścielonej matą, na której leżą białe lub szare kamyczki. U każdego jest taka sama kwadratowa rabatka obrzeżona kostką granitową i wysypana też owymi kamyczkami leżącymi na macie. Na niej rosną oczywiście hakuro, jałowiec płożący, miskant Zebrinus i lawenda. Czasem z wrzosem lub rododendronem. Chwasty rosną aż miło, więc nie robi się więcej rabat, bo za dużo pielenia byłoby.
Osobiście dostałabym szału, gdybym musiała pielić w kamyczkach.

A teraz serio. Mata sprawdzi się tam, gdzie z roślin nie lecą liście, a same rośliny w sezonie tak się rozrastają, że uniemożliwiają kiełkowanie chwastów.
Tu ma być ogród :) 15:27, 18 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
U góry zdjęcia z połowy czerwca, a tutaj dzisiejsze - sama jestem zadziwiona jak te trawy szybko rosną.

A co to za miskant na przedpłociu?

Ślicznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies