Na razie trochę nowości, zbieram siły żeby odpisać na posty
Sundaviilka przezimowana na parapecie, zgubiła wszystkie liście, ale wiosną ruszyła i teraz pieknie kwitnie, niestety nie jest zbyt wysoka.
Rozchodniki łapia kolor
Hej, proszę o poradę. Mam taki oto trawnik w ogródku działkowym. Niestety bardzo zapuszczony. W tym roku było tylko jedno koszenie. Aktualnie skoszony na 40 mm. I wygląda jak na załączonych zdjęciach. Trawnik jest bardzo suchy i zachwaszczonym. Przeważa perz i różne rośliny, np. truskawki, które rosną wszędzie.
Co mogę zrobić, aby doprowadzić go do jakiegoś normalnego stanu? Czy jest jakaś szansa? W wielu miejscach są dziury, czy tam zastosować dosiewkę? Czy może to być zwykła trawa czy renowacyjna?
Są to ogródki działkowe, więc ciężki sprzęt nie wchodzi w grę. Brak dojazdu.
Cały dzień padało, ale zrobiłam inspekcję wczorajszych nasadzeń / z parasolem /.
Rośliny mają się dobrze
Mam takie dywaniki z jasnoty, nic im nie przeszkadza w rośnięciu
Szkoda, że nie mogą zastąpić trawnika
Takie wielkie liście ma młodziutka hortka
Halinko, masz rację, Red Baron jest w niezłej kondycji, bardzo mnie to cieszy. Dzięki za odwiedzinki.
Aniu, Renatko, róże u mnie bez przerwy łapią grzyba, dlatego tak rzadko je pokazuję. Musiałam się nieźle naszukać, żeby znaleźć takie nadające się do pokazania.
Pogoda u nas bardzo ładna, dziś długo posiedzieliśmy w altanie, trzeba korzystać na maxa, a oprócz tego kładłam cukinie, też trzeba korzystać póki jeszcze są świeże warzywa.
Rutewka przekwita teraz nawet pięknie wygląda, taka mgiełka
mikołajek też mi się rozsiewa, są już spore sadzonki dla moich sióstr
Początek września, mamy za sobą upalne lato, skąpe opady deszczu, trzeba było pomóc ogrodowym roślinom przeżyć i systematycznie je podlewać. Dały radę i cieszą swoim widokiem. Hortensje bukietowe pięknie się wybarwiają, róże rozpoczęły ponowne kwitnienie a i inne byliny nadal kwitną.
Zapraszam na krótki spacer po powakacyjnym ogrodzie
udało mi się odszukać co to za gatunki
więc horki to
-megical candel
-drugiej już nazwy nie było ale to limka tak sądzę
azalie -
-mountains saint helens
-reve d'amour
-homebush
pozostałe 3 bez nazw
tak właśnie myślałam Toszka aby wypełnić je tymi mniejszymi azaliami .
Wszystkie azalie które są w tym miejscu kwitną jednocześnie bo tak je kupiłam jak były w tej samej fazie kwitnienia .
Jeśli chodzi o rodki to chciałabym je dać na jednym z skosów tarasu myślę że będą miały tam dobre miejsce . Rodki mają byc posadzone na skosie przy oknie po lewej gdzie na zdjęciu są łopaty .
Zaszalałam dziś z zakupami i kupiłam rozplenice hortensje bukietowe i wrzosy.
wymyśliłam taki plan nasadzeń na taras ;
Te wrzosy to są donice zrobine latem przy schodkach ( lawendy francuskie bardzo zmarniały więc je wysadziłam i dałam wrzosy .
to jest ta część
mało widać opis więc dopiszę tutaj
Hortensja bukietowa 'Vanille Fraise'
Rozplenica japonska Viridescens
natomiast ta część gdzie była paleta kiedyś zostanie przebudowana
podczas pobytu na wakacjach woda podmywała tą ziemię i trzeba tam zrobić dreny mocne oraz uzgodnilismy że też powstaną tam schody na 3 stopnie i dziś obsadziłam to miejsce wrzosami
Tradycyjnie czekam na bencki ;p bo znając życie to znów wszystko zaplanowane i wykonane do bani ;p
To h ja dziękuję za dobre slowa i za jedno i za drugie
drugi z moich hibiskusów też już kwitnie parę dni
Ma ciemne bordowo- zielone , powycinane liście.Z samych liści też dekoracyjnie wygląda
Hibiscus Midnight Marvel
I hibiskus NN