Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 15:24, 18 cze 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Wiunia, ale masz duże hosty, a u mnie skubane kiepsko rosną
Stipa szalona - piękna

Hosty rosną pod tujami mają tam cień to im odpowiada.
Stipy uwielbiam i pozwalam im się wysiewać, potem podczas
pilenia chwastow wykopuję większe siewki, grupuję po dwie - trzy i sadzę. Mam je co roku. Kupiłam tylko raz w DP kilka sztuk.
Zaobserwowalam, że po dwóch latach bardzo słabo odbijają po zimie więc takie dwuletnie wykopuję.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:15, 18 cze 2018

Do góry
HAniu dziękuję za obrazowe wytłumaczenie przydatności do spożycia bobu- działa na wyobraźnię
Stipa rzeczywiście nadaje blasku
Clematisy obsypały się nieziemsko
Droga do spełnienia 10:53, 18 cze 2018

Do góry
Wszystko śliczne, ale czosneczki, stipa i hortki naj naj
Zielonym do góry... 10:30, 18 cze 2018

Do góry
Marzenaka napisał(a)
No stipa wypasiona! Jak to zrobiłeś że taka dorodna?
w sumie to nic..po prostu (albo aż) przeżyła zimę ...widać na zdjęciach że różnie przetrwała ...większość ładna ale kilka później wystartowało i odstaja od innych... ale i tak jest super w tym roku bardzo mnie cieszy i każdemu kto wpada do mnie to się podoba...jeszcze jak na wietrze powiewa to jest zjawiskowa..

Droga do spełnienia 10:23, 18 cze 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Ależ dorodna stipa! Czym ty ja karmisz? I siersciuch bomba lubię bardzo takie lobuzy...

niczym właśnie
nawet ją miałam wywalić wiosną
dobrze że jestem cierpliwa
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 21:18, 17 cze 2018

Do góry
Wiunia, ale masz duże hosty, a u mnie skubane kiepsko rosną
Stipa szalona - piękna
Kwiaty we włosach 15:37, 17 cze 2018

Do góry
Pysznogłówka się rozwija

bratki cały czas kwitną

stipa-pojawiają się kłosy

imperata w towarzystwie lewandy

Ogród prostolinijny 21:49, 16 cze 2018

Do góry
Żeby nie było że nic nie robię...Oto co nowego u mnie
Pojawiła się spora ilość trzcinnikow, które bardzo mi się podobaja.Cos czuję że mogę pokochać je miłością równie wielką jak stipy, które chyba uczucie to odwajaemnily...Rosną jak szalone Ale po kolei.

Nowa rabata z kf

Przedłużona rabata stipowa,która powoli obsadzam trzcinnikami kf i stipa brachytricha. Pomiędzy mikroskopijne przetaczniki.Tak przynajmniej mi się wydaje, ze to przetaczniki bo pan sprzedawał je pod nazwą - SzalwiaCiekawe kto ma rację?

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:10, 16 cze 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Zakupasy

Ja tylko zawiozłam Męża do pracy... A że taka praca, to i taka pokusa

Udało mi się nie zboczyć z wyznaczonej ścieżki kolorystycznej.

Drakiew gołębia! Mega! Nigdy nie miałam. Na razie wsadzę ją koło perovskia na skarpie. W końcu stipa u mnie w tym roku szału nie robi...
A jak zrobi, to będzie ładne towarzystwo.

Śliczne, możesz powiedzieć gdzie kupywalas?
Droga do spełnienia 19:56, 16 cze 2018

Do góry
Ależ dorodna stipa! Czym ty ja karmisz? I siersciuch bomba lubię bardzo takie lobuzy...
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:02, 16 cze 2018

Do góry
Zakupasy

Ja tylko zawiozłam Męża do pracy... A że taka praca, to i taka pokusa

Udało mi się nie zboczyć z wyznaczonej ścieżki kolorystycznej.

Drakiew gołębia! Mega! Nigdy nie miałam. Na razie wsadzę ją koło perovskia na skarpie. W końcu stipa u mnie w tym roku szału nie robi...
A jak zrobi, to będzie ładne towarzystwo.

Droga do spełnienia 10:21, 15 cze 2018

Do góry
kerii napisał(a)
Ależ Ci pięknie stipa bujnęła i przetacznik już kwitnie. U mnie jeszcze w pąkach.

Pysznogłówki od Ciebie wyrosły zwłaszcza jedna na razie nie wiem która bo kolorów jeszcze nie widać. Lilie też będą kwitły

ciesze się
u mnie te co miały być różowe bedą chyba czerwone fak
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 09:58, 15 cze 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Nie ma pośpiechu... Jak wygląda siewka stipy? Mam przecież kilka u siebie,a siewek albo nie widzę, albo wyplewiam, bo nie rozpoznaję.

Normalnie tak wygladaja - jak mala stipa:

Siewka

Podrosnieta siewka

Tęczowo mi 09:57, 15 cze 2018

Do góry
asiek napisał(a)
Pytasz o te "pierzaste"? To jest stipa (Ostnica mocna Pony)

Tak, o Stipe pytalam...

I juz sobie dwie kupilam, bo mi sie bardzo spodobaly. Mam nadzieje, ze przezimuja bez problemu. Ja cos nie mam szczescia do traw.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 07:06, 15 cze 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Iwonko, moja jest najzwyklejsza, bezodmianowa. Znalazłam nasionka z napisem "stipa" w markecie budowlanym. Nie zbierałam z niej nasionek i po prawdzie nie wiem, kiedy to się robi. Potrzebowałabym instrukcji, kiedy są dojrzałe.
Wczoraj w trakcie pielenia znalazłam sporo siewek. Gdybyś była w okolicach Wojsławic, to bez problemu mogę przygotować sadzonki.
w pięknej okolicy mieszkasz. Byłam na majówkę - teraz raczej się nie uda. Dziewczyny wyczesywały grzebykiem takim gęstym jak widać było już lekko rozwarte kłoski. W lato to robiły. Warto nawet dla siebie zachować nasionka bo ona u was też może wymarzać.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:39, 14 cze 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
U mnie stipy na jednej rabacie pięknie przezimowały, na drugiej biednie. Muszę je stamtąd zabrać, to ciężki teren jest, najwyraźniej im nie pasuje.

A u Ciebie jak zwykle... Do znudzenia powalające widoki

Gleba u mnie w zasadzie jest nieodpowiednia dla stip, bo ciężka, gliniasta. Widać ma dobrą przepuszczalność. Ta stipa faktycznie lubi "bieda życie". Sucho i bez dożywiania. Eksperymentuję z połączeniem perovskiej z wrzosami i stipą.
Powalił mnie widok kwitnących wrzosów.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:33, 14 cze 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Lilie ze stipa...
Blada roza z ciemnym powojnikiem...
Stipa...

Kasiu, i ławeczka, na której teraz mogę przycupnąć dopiero o zachodzie słońca. Tyle dobra się marnuje.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:31, 14 cze 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
Piękna szerokie kadry. Stojącej stipy zazdroszczę. Moja jakaś taka rozlazła. Nie trafiłam na tą odmianę. Będziesz może zbierała z niej nasionka?

Iwonko, moja jest najzwyklejsza, bezodmianowa. Znalazłam nasionka z napisem "stipa" w markecie budowlanym. Nie zbierałam z niej nasionek i po prawdzie nie wiem, kiedy to się robi. Potrzebowałabym instrukcji, kiedy są dojrzałe.
Wczoraj w trakcie pielenia znalazłam sporo siewek. Gdybyś była w okolicach Wojsławic, to bez problemu mogę przygotować sadzonki.
Małymi kroczkami do celu... 19:32, 14 cze 2018

Do góry
Będzie w tej części szał jeźówkowy stipa w tym miejscu przechodzi samą siebie, zasłania róże, nawet ostrożka przy niej ledwo widoczna

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 15:54, 14 cze 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)

No i fajnie, stipa świetnie wygląda z wieloma bylinami - krwawnikiem, liatrą, jezówkami, mikołajkiem, aminkiem... dużo by wymieniać.
Żeleźniak potrzebuje ze trzy lata. Ja dostałam sadzonkę. Siewki mam tegoroczne, tak że dopiero sprawdzę czas zakwitnięcia.

Tak się napaliłam, że już wczoraj przed praca poszłam sadzić moje stipy w deszczu, w pomarańczowym sztormiaku A od marca w malutkich doniczkach cierpliwie czekały.
I wiesz, że właśnie takie towarzystwo im dałam - limonkowe jeżówki i mikołajka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies