Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

mira 00:27, 18 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Iwonko, daj znać, że forumki zaczęły zbierać nasionka. Postaram się sprostać zebraniu nasion, choć grzebienia na stanie brak (w użyciu są szczotki ).
Monia, czuj się odpowiedzialna za danie znaku do rozpoczęcia akcji.

Nie bawię się już w wysiewanie (brak parapetów). Wyjątek uczyniłam dla pomidorów.

Dla upamiętnienia:
Dzisiaj po raz pierwszy zjadaliśmy własną fasolkę szparagową. Do barszczu z botwinką można już było dodać całkiem dorodne buraczki i marchewkę. Dwa gruntowe pomidorki zjemy na kolację. W połowie czerwca!

Warzywnik czeka na pielenie.

Tą ławkę białą przestawiłam i siedzę w warzywniku. U mnie jakaś niedorobka. Wszystko spóxnione a buraki zjedzone . Wyplewione mam na jakąś chwilkę. Co tam rośnie po prawej.

Kasya 07:17, 18 cze 2018

No gruntowe pomidory to szok, u mnie tez są ale jeszcze całkiem zielone i wielkości morelek...
Marchewka mi nie wzeszla bo posialam i wyjechałam

A zastanawiam się zawsze jak sposób urządzenia ogrodu ma się do charakteru człowieka wydaje mi się to ciekawym tematem
makadamia 07:59, 18 cze 2018

Haniu, u Ciebie oaza na podmiejskiej pustyni
mikina34 09:38, 18 cze 2018

Haniu, na moje oko to ta Twoja już się nadaje do skubania
Przyznam, że ze zdumieniem oglądałam moją stipę wczoraj i widać już wyraźnie nasionka, pociągnęłam z ciekawości i wychodzą, są, normalnie w połowie czerwca są, SZOK!
Brzozowadzie... 10:04, 18 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ona, w całej swej sprężystości.
Tła jeszcze brakuje tej rabacie. Naprzeciw działka czeka na sprzedaż (chwastowisko), a po ukosie są na etapie zlewania randaupem. Czekam aż mi podrosną drzewa sadzone za płotem.

Współczuję takiego słabego sąsziedztwa. Ale sama pisałaś, że już w tym roku Twoje drzewa Cię zaskoczyły, więc będzie coraz lepiej Gdybym Ci pokazała, jak blisko mam dom sąsiadów przy południowej ścianie ogrodzenia, ech...I jeszcze sąsiedzi, zanim postawili dom, nawieźli tony jakiegos gruzu, żeby za nisko nie było i zbudowali dwupoziomowy ... Najpierw nie mogłam w tamtą stronę patrzeć (a okna salonu wychodzą właśnie na tę stronę), potem posadziłam tam śliwy dla osłonięcia, następnie polubiłam sąsiadów, a teraz cieszę się, gdy czasami sama zostaję na noc, że mnie sąsiadka widzi
Ja właśnie za to podziwiam Twój ogród, że zakładałaś go praktycznie przed postawieniem domu. I nie wiem, czy to Twój ścisły umysł, czy wyobraźnia tak dobrze podziałały Choć ja przecież wolę u siebie takie poukładane
Makusia 11:15, 18 cze 2018

HAniu dziękuję za obrazowe wytłumaczenie przydatności do spożycia bobu- działa na wyobraźnię
Stipa rzeczywiście nadaje blasku
Clematisy obsypały się nieziemsko
Pszczelarnia 12:16, 18 cze 2018

Kasya napisał(a)
(...)

A zastanawiam się zawsze jak sposób urządzenia ogrodu ma się do charakteru człowieka wydaje mi się to ciekawym tematem

Ciekawy temat.
Gruszka_na_w... 20:58, 18 cze 2018

mira napisał(a)
Wyplewione mam na jakąś chwilkę. Co tam rośnie po prawej?

Po prawej rosną pomidorki. Wczoraj po południu je podkrzesywałam i uszczykiwałam.
San marino i szejk do suszenia

Malinowy kapturek i karłowy Promyk

Jest koperek, ogórki już kwitną. Kiszenie będzie w tym roku wcześnie.

Szukam czasu na wyrwanie szpinaku i posianie kolejnego rzutu fasolki szparagowej.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataP 21:03, 18 cze 2018

Gruszka melduj glosno gdy bedziesz wysiewac szparagowa.
Gruszka_na_w... 21:13, 18 cze 2018

Mrokasiu, och jak chętnie przygarnęłabym taką duszę pod dach.

Łucjo, gdzieś tam w głębi mnie tkwi obawa przed tureckim dywanem. Czasem dobrze te obawy skonfrontować z innym punktem widzenia.

Ciekawa jestem wyglądu przerabianej podokiennej od południa. Rosły tam pnące róże. Ze względu na konieczność dostępu do okien, trzeba było to zmienić. Za późno ją robiłam i wysokie trawy źle zniosły zimę. Dopiero się zbierają. Wiosną były tulipany, z zimozielonych: miniaturowe kosodrzewiny i 3 kolumnowe cisy. Teraz ruszyły moje zapchajdziury.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies