A teraz pismo obrazkowe Przedogródek wyglądał kiepsko. Całość 60m2 była wczesną wiosną przekopana i przykryta kartonami, na to kora. Dzięki kartonom pozbyłam się większości chwastów, a resztę całkiem łatwo się usuwa.
Namiary podeślę.
Powieś w okolicy bukszpanów ( do 5 m) na wysokości 2-2,5 m, jak będziesz miała nalot (czego ci nie życzę) to cały ogród będą oblatywać. Ja wieszałam na gałęzi drzewa. Na razie dały sobie na wstrzymanie, tak od około miesiąca. Do wiosny będzie spokój.
Gosiu do perfekcji daleko, ale kadrowanie daje świetne efekty.
Sylwia! Po raz ostatni zegarki będą przesunięte w Europie w 2019 roku. Poszczególne kraje będą same mogłyby decydować, czy wolą na stałe funkcjonować według czasu letniego, czy zimowego (czasem „wyjściowym”, zanim wprowadzono zmianę czasu, był czas zimowy). Muszą to jednak zadeklarować do końca marca 2019 roku. To właśnie 31 marca, ma się odbyć ostatnia obowiązkowa zmiana czasu. Potem kraje, które zdecydują się pozostać przy czasie letnim, nie będą już przesuwać zegarków, a te zorientowane na czas zimowy zmienią go jeszcze raz 27 października 2019 roku. Potem zmiany nie będą już możliwe. Z tego co
pamiętam w Polsce mamy zostać przy czasie letnim
Co do wierzby to wiem, że wystarczy wbić kawałek gałązki i już się ukorzenia. DO tej pory moja wierzba była mocno cięta każdej jesieni aby ograniczyć ilość liści w oczku. Na wiosnę pięknie odbijała ale z pnia. Od korzeni nie było żadnych odrostów.
Mam nadzieję, że jakoś ją opanuję
Tak to jest jak jak człek zakładał ogród nie mając praktycznie żadnej wiedzy. Dzisiaj wiem, że nigdy bym jej tam nie posadziła
Firletkę zostawiam - jeszcze kwitnie na ogrodzie z samosiejek
Milus tez w tym roku przycinalam brzozy bardzo wyrosly. W przyszlym roku trzeba by bylo juz podnosnik z koszem zamowic, a nie ma jak wjechac.
Mialam takich 2 sprawnych chlopakow i po przycinali. Mjelilam w rozdrabniarce przez 3 dni. Wrzucilam do kompostu. Czesc zostawilam na podsypke.
Lisci tez duzo tez dalam do kompostu zmieszalsm z trawa.
Milus czy to dalie takie piekne poznaje po liscisch, bo piszesz o rudbekiach moze zle zrozumialam.
Jaka nazwa tej dalii/rudbekii bardzo ladna.
Na wiosne wg wskazan hakome posadze i bede podlewala, chociaz moje sa podlewane nie wiem dlaczego tak powoli rosna. Zienie im miejsce i bede podlewac.
A co to za drzewo to dab? Taki ogromniasty. Nie podcinsliscie od dolu i takie sa efekty. Roboty od groma z tymi przycinkami.
Asia! Polecam zabawę w szczepienie, bo potem satysfakcja spora
Co do bukszpanów... Dostałam nie tak dawno takie trzy okazy Na razie zadołowane w ziemi (a wcześniej obejrzane skrupulatnie)
Aniu, Toszka potwierdziła tożsamość tego tłuściocha, że to faktycznie kruszyca złotawka. Dorosły bardziej urodziwy niż ten małolat
Długie przemyślenia czasem trudno ująć w kilka słów - a Ty zrobiłaś to perfekcyjnie
Co do wierzby... może ją potraktować preparatem do przyspieszenia rozkładu pni pozostawionych w ziemi (kiedyś o takim czytałam - jest podobno ekologiczny)
Dzięki wielkie Anitko za głos rozsądku Przekonałaś mnie. Mam prośbę - możesz mi podesłać na priv namiar na te pułapki. Wczesną wiosną zakupię i zawieszę w ogrodzie. Jak myślisz miejsce umieszczenia tych pułapek w ogrodzie dowolne czy raczej gdzieś w pobliżu bukszpanów?
Pooglądałam u Ciebie ten perfekcyjny porządek w cudnym jak zawsze o każdej porze roku ogrodzie... Ech powzdychać można o kompleksach nie wspomnę A kamienne wykopaliska rewelacyjne! Wyglądają tak jakby od zawsze były w Twoim ogrodzie
Pozdrawiam cieplutko
Prymule kwitną nic nie robiąc sobie z pory roku
A to dzisiejsze zakupy. Bentonit i sypka glina. Będzie to dodatek do kompostu i mączki bazaltowej na użyżnienie ziemi piaszczystej na rabacie jałowcowej przy ulicy. Nie wiem czy teraz zdążę to rozsypać. Raczej nie, dopiero na wiosnę.
Pawełku, miło Cię widzieć
Tak, róże w tym roku, mimo suszy, urosły niesłychanie. Aloha to prawdziwy potwór
Już nie mogę się doczekać, jak w przyszłym roku zakwitnie
Danusiu, widziałam już to okno na głównej stronie. Mam takie miejsce gdzie wycinam w bukszpanie podobne, ale czy się doczekam?
Ten łuk jest w tujach, lecz nie znam odmiany...może Kórnik?
Jak sadziłam żywopłot, to szkółkarzowi zabrakło szmaragdów i sprzedał mi kilkanaście takich.