Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

yolka 19:38, 10 sty 2019

AnnaCh napisał(a)
No mam To co Jola u Ciebie nie ma zimy i śniegu?

Puder na razie mam
AnnaCh 19:42, 10 sty 2019

Wklejam puste zdjęcie dla celów projektowych
Laski i Panowie musimy coś wymyślić, powiem, że coś tam mi się w głowie tli, ale sama nie wiem. Jak narysuję, to wkleję. Od razu powiem, że placu zabaw proszę nie brać pod uwagę, bo jest tymczasowo, więcej dzieci nie planuję Piaskownica też zmieniła miejscówkę, bo posadzone zostały serby Kółko na basen musi być, może zostać ewentualnie trochę przesunięte. Kierunki świata: na górze północ

I troszkę bliżej

Działka ma ok. 42 metry na 20,4 metra. Taki trochę "kopnięty" prostokąt z niej
AnnaCh 19:45, 10 sty 2019

I jeszcze sam tył
AnnaCh 20:44, 10 sty 2019

Myślałam o czymś takim
Sory za moje zdolności i rysunek, ale takowych nie posiadam.

A może zrobić ten drugi "ząbek" tam gdzie plac zabaw? Tak jak idą te kółka narysowane? Przy garażu i drewutni żwirek. Przed garażem żywopłot z cisa, żeby go trochę przykryć. Basen lekko przesunięty za nim wielka rabata owocowo-kwiatowa. Tam już teraz rosną przy płocie tuje, są jeżyny, maliny, jagody kamczackie. 5 jaśniejszych kulek brzozy. 3 gwiazdki serby.
Przy tarasie ma być wymurowana donica, przy niej przejście przez rabatę na przód domu po płytach. Z drugiej strony tarasu już jest wykorytowane na ten chodniczek, skos w chodniku, który już jest chciałam ukryć rabatą z trawami, tak żeby się wylewały na ten chodnik
HELP!

sylwia_slomc... 21:35, 10 sty 2019

Ania popełniłam na Twoim rysunku chara kirii

to co na żółto to rabaty obsadzone wg własnego uznania, a placyk z basenem przesunęłam bliżej drewutni, będzie do słonka skoro u góry północ ścieżka przez rabatę do basenu jak się ją dobrze zrobi to dziecku wystarczy i do warzywnika też , wa drzewka szczepione wysoko z małymi koronami nie zacienią, a dodadzą atrakcyjności rabacie, ale może być i bez drzewek jak wolisz. Ciekawe co Ty na to? Jakoś tak mi nie leżał ten trawnik na środku
Zana 23:30, 10 sty 2019

Ale fajny rogal
Sylwia, a tak serio to podoba mi się Twoja koncepcja. I zanim wstawiłaś "rogala" to też pomyślałam o przesunięciu basenu mniej więcej tam gdzie Ty go ulokowałaś.

I teraz jak już jest rogal to ja nic lepszego nie wykombinuję
AnnaCh 08:40, 11 sty 2019

Sylwia, dziękuję bardzo za Twoją inwencję, doceniam bardzo, tylko chyba zapomniałam dodać kilka istotnych szczegółów, szczególnie brakuje wymiarów
Pomiędzy domem a płotem od północy jest 4 metry, są tam posadzone serby, które docelowo zajmą sporo miejsca, dlatego mój plan był taki, żeby do samego tarasu zrobić rabatę z przejściem z płytek.
Druga rzecz, przy tarasie chcę bardzo zrobić tę donicę, bo mam taras dość wysoko nad ziemią i jak siedzimy na fotelach, to odczuwam dziwny niepokój, że za chwilę ktoś zleci, no i w niej od strony przynajmniej sąsiedzkiej mają rosnąć łany trzcinników, żeby było tak przytulniej Marta Makusia mogłaby coś powiedzieć na temat mojego tarasu, ale zapadła w sen zimowy.
Idąc dalej do garażu nie uwzględniłaś mojej już całkiem sporej himalajki, która to jest prezentem i mam do niej pewien sentyment, zostaje jest nie do ruszenia
Przy garażu żywopłot troszkę za blisko, nie otworzę go.
Idźmy dalej, basen nie może stać w tym miejscu, bo po prawej rosną trzy dość duże już brzozy, za płotem sąsiada sosny i mnóstwo brzóz, sypie się do basenu już teraz, a mój M jeszcze większej ilości śmieci by nie przeżył No i od wschodu rano słońca by nie było, nie nagrzewałby się od początku. Do tego wszystkiego jak dojdę do drewutni? No i troszkę za mały go Sylwio narysowałaś, mój basen ma 4,5 metra średnicy, kółko musi być więc jeszcze trochę większe.
Zapomniałam jeszcze dodać, że w tym wąskim pasku żwirku pomiędzy basenem a drewutnią, to zielone kółko, to jest rzecz nie do ruszenia, jak blaszak u Dragonki To jest dąb mojego M, którego co roku pryska na mączniaka, broni jak niepodległości, jest z nim związana pewna miła dla nas historia naszego życia i musi zostać. M obiecał, że go będzie przycinał.
Sylwio widzisz, trochę namieszałam nie podając wszystkich informacji, za co bardzo Cię przepraszam. Co do jakiejś rabaty na środku możemy dyskutować, bo nie widzę problemu pomniejszenia trawnika za kilka lat, jak już dzieci nie będą go tyle potrzebować M mój też trawnika nie broni

Aniu, basen zostaje
makadamia 09:00, 11 sty 2019

Mnie też się Sylwi pomysł bardzo podoba i w czasie kiedy tu Ania pisała, ja rysowałam swoją wersję na bazie Sylwi

Generalnie różnica jest taka, żeby tą "podkowę" wycentrować względem zejścia z tarasu.
Wszystkie uwagi Ani chyba uwzględnione poza lokalizacją basenu

Myślę, że to byłby fajny, klasyczny układ
DorKa 09:05, 11 sty 2019

makadamia napisał(a)
Mnie też się Sylwi pomysł bardzo podoba i w czasie kiedy tu Ania pisała, ja rysowałam swoją wersję na bazie Sylwi

Generalnie różnica jest taka, żeby tą "podkowę" wycentrować względem zejścia z tarasu.
Wszystkie uwagi Ani chyba uwzględnione poza lokalizacją basenu

Myślę, że to byłby fajny, klasyczny układ

Wielkie WOW Ślicznie to wymyśliłyście dziewczyny.
makadamia 09:06, 11 sty 2019

Ta rabata na końcu ogrodu mogłaby powstać jak już basen i plac zabaw nie będą potrzebne.
Na razie trawnika tam nie ruszać i basen można postawić tak:

Może taki kompromis wystarczy